Kirkko eroon valtiosta – nyt vai heti?

  • 618 306
  • 7 275

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mielestäni järkevintä on järjestää täysin uskonnoton joulujuhla ja siirtää näitä perinteisiä juttuja sitten koulun joulukirkkoon, näin ei tule ongelmia muutamien vapaa-ajattelijoiden suvaitsemattomuudesta. Suvaitsemattomuudestahan tässä on kysymys, ei uskonnosta. Lasten joulujuhlan uskonnollisella osuudella ei ole mitään merkitystä lapsen uskonnollisuuteen.

Olen samaa mieltä tuosta uskonnottomasta juhlasta ja erillisestä joulukirkosta.

Mitä suvaitsemattomuuteen tulee, niin olisiko mielestäsi soveliasta, jos paikkakunnalla, jossa Vasemmisto on suurin ryhmä valtuustossa, laulettaisiin lukukauden päätteeksi vaikkapa Kansainvälinen? Alkuunhan tuota voisi pitää poliittisesti sitoutuneena, mutta hiljalleen tuosta tulisi perinne, ja voitaisiin todeta, ettei kyseessä suinkaan ole poliittiseen mielipiteeseen liittyvä "palvontameno" vaan puhtaasti paikalliseen perinäiskultturiin kuuluva viaton kulttuurinen tapa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Mitä suvaitsemattomuuteen tulee, niin olisiko mielestäsi soveliasta, jos paikkakunnalla, jossa Vasemmisto on suurin ryhmä valtuustossa, laulettaisiin lukukauden päätteeksi vaikkapa Kansainvälinen? Alkuunhan tuota voisi pitää poliittisesti sitoutuneena, mutta hiljalleen tuosta tulisi perinne, ja voitaisiin todeta, ettei kyseessä suinkaan ole poliittiseen mielipiteeseen liittyvä "palvontameno" vaan puhtaasti paikalliseen perinäiskultturiin kuuluva viaton kulttuurinen tapa.

Nämä samat rituaalit ovat olleet koulun juhlissa sen alusta lähtien, kansainvälistä ei ole laulettu missään vaiheessa. Nyt ollaan tultu tilanteeseen, jossa halutaan muuttaa perinteitä ja siirrytään kaikella tavalla neutraaliin tilanteeseen.

Luterilaisen kirkon rituaalit ovat tulleet koulun juhliin sellaisena aikana, jolloin kirkon rooli yhteiskunnassa on ollut erittäin suuri. Näistä rituaaleista on muodostunut vuosien saatossa perinne, jotka ovat yhdistäneet sukupolvia. Jos Suomessa olisi laulettu kansainvälistä yli sata vuotta koulun juhlissa, olisin luultavasti puolustamassa sitäkin.
 
Viimeksi muokattu:

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
No ei kai joku virren veisaaminen ole kenellekään avainkysymys - niin kauan, kun tuon hapatuksen saa näin halutessaan passata.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Nykyisessä vallitsevassa tilanteessa enemmistö omii yhteiset juhlat ja määrittelee niiden sisällön loukaten tahallisesti vähemmistön arvoja.

Kerropa vielä millaiset juhlat ne sitten on, jotka ei loukkaa kenenkään arvoja? Mikä on ylipäänsä sellainen kouluopetus, joka ei loukkaa kenenkään arvoja? Tällä periaatteella koko koulun voi lopettaa saman tien. Itsenäisyyspäivä on ensimmäisenä lopetettavien listalla, loukkaahan se törkeällä tavalla nationalismin vastustajien näkemyksiä.

Positiivinen uskonnonvapaus on loistava asia ja epäilen että esim. Ranska siirtyy enenevissä määrin tähän suuntaan. Sekin ihmetyttää, että miten uskonnottomat jaksavat vaahdota asiasta. Jos on niin selvää, että uskonnot on huuhaata, niin mikä niissä traditioissa on niin vaarallista?
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Enemmistö vetää takaraivon lattiaan pienen vähemmistön takia.

Demokratiassa enemmistöllä on valta.

vähemmistö(t) ovat enemmistön arvojen varassa.

Enemmistö voi olla sivistynyt ja arvoiltaan suvaitsevainen, jolloin se hyväksyy myös vähemmistön oikeudet.

TAI

enemmistö voi olla sivistymätön ja pakottaa vähemmistö(t) omaan muottiinsa.

.. kuten persut yleensä haluavat. Vain enemmistön kanta on sallittu. Vain enemmistön elämäntapa on oikea.

”kaikki ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”
Georg Orwell
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Ehkä huono vertaus, mutta ajatus menee perille kun todetaan, että sama homma on vaikka kasvisruokailun kanssa. Mielestäni on loogisempaa, että heille tarjotaan oma ruoka kuin että kaikki joutuisivat syömään heille sopivaa ruokaa. Se on tässä se homman pihvi, oli sitten nautaa tai kasvista.

Hyvä vertaus. Nyt tilanne on se, että uskonnottomat vaatisivat kaikkia syömään kasvisruokaa koska pitävät liharuokaa vakaumuksensa vastaisena. Sen sijaan, että enemmistö pakotetaan luopumaan valinnastaan voidaan tietysti tarjota uskonnottomille oma joulujuhla/kasvisvahtoehto, jos kerran aidosti ja oikeasti suomalaista traditiota eivät kestä.

Vertaus ontuu vain siinä mielessä, että joulu- ja kevätjuhlissa tapahtuvat lähinnä muutaman virren veisuut, eivät oikeastaan ole puhtaasti uskonnon harjoittamista. Vaikka uskonnolisen elementin niissä voi halutessaan nähdä, ne ovat todellisuudessa koko ajan kasvavalta osin vain suomalaista perinnettä, jonka soisi jatkuvan edelleen. Näin ollen väitteet uskonnollisista juhlista ovat kyllä aika kyseenalaisia. Hyvä kuitenkin, etteivät ne ole pakollisia sellaisille, jotka tapaavat kaikkea vastustaa.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Demokratiassa enemmistöllä on valta.

vähemmistö(t) ovat enemmistön arvojen varassa.

Enemmistö voi olla sivistynyt ja arvoiltaan suvaitsevainen, jolloin se hyväksyy myös vähemmistön oikeudet.

Vähemmistöillä on perustuslaillinen oikeus harjoittaa omaa vakaumustaan. Vähemmistöillä on täysi oikeus olla osallistumatta tilaisuuksiin jossa eivät halua olla.

Ylivoimainen enemmistö haluaa säilyttää perinteet ja siinä kohtaa hyvin pienten vähemmistöjenkin tulisi kunnioittaa näitä perinteitä. Seuraavaksi agendalla on varmasti joulujuhlan lopettaminen kokonaan koska sehän perustuu kristittyjen juhlapyhään, sen jälkeen pääsiäinenkin perutaan koska se loukkaa pientä vähemmistöä. Vaatiiko pieni vähemmistö päästä duuniin helatorstaina koska he eivät vietä kyseistä pyhäpäivää?

Naurettavaa hapatusta jälleen kerran. Ymmärrän tämän kiiman katkerilta vasemmistolaisilta jotka ovat vieläkin vittuuntuneita siitä että kirkon miehet olivat valkoisten puolella ja tavallaan ymmärrän myös sen että maailmaa halaavat viherliberaalit haluavat kitkeä kaikki perinteet koska se voi loukkaa maahanmuuttajia.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Hyvä vertaus.

Täysin virheellinen vertaus. Oikea olisi se että militanttikristityt vaativat muslimeita syömään kanssaan rasvaisen kinkkuaterian Jeesuksen kunniaksi tai vaihtoehtoisesti odottelemaan ulkona lumisateessa.

Olisiko tämä vuosisataista katkeruutta ja kostonhimoa alkuseurakunnan kokemista vaikeuksista vaiko vain uskontoon sisältyvää väkivaltaista kulttuuriylimielisyyttä? Toistakin poskea on joka tapauksessa kiva mätkiä ja vähän buutsia vielä perään.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
On, maailma on muuttunut. Kinkereitäkään ei enää järjestetä ja yhteiskunnallisessa keskustelussa on pääosin ihan OK sanoa, että en usko jumalaan ja/tai jeesukseen. Näin ei ollut vielä 70-luvulla. Tarkkaan kun mietitään, niin esimerkiksi nykyinen presidentti taisi mennä kirkon painostuksen edessä naimisiin ja ettei peräti liittynyt kirkkoon kun tuli pressaksi. Varmasti ei kertaakaan ole ilman erityistä syytä käynyt kirkossa eläessään, mutta nyt ravaa siellä jatkuvasti tavan vuoksi. Typerää kaksinaamaisuutta mielestäni, miksi asioista ei voi puhua oikeilla nimillä ja puhua totta.

Eihän kirkolla ole mitään valtaa eikä painostuskeinoa päättää kenenkään puolesta, kuuluuko hän kirkkoon vai ei. Ei näin ole käynyt Tarja Halosenkaan suhteen. Tälläinen väitteesi vie pohjaa asialliselta keskustelulta kansankirkon asemasta Suomessa.

Itse otsikon asiaan sen verran, että olen seurannut tulevien eduskuntavaalien alla eri puolueiden suhtautumista siihen. Toistaiseksi on ollut hiljaista päättäjien taholta tässä tärkeässä kysymyksessä. Sen muistan, että demareiden Erkki Tuomioja esitti taannoin vapaa-ajattelijoiden kampanjassa valtion ja kirkon erottamista eli kansankirkon lopettamista Suomessa. Yksi ääni ei eduskunnassa kuitenkaan riitä demokratiassa yhtään mihinkään. Tuomioja saa vastaansa jo oman puolueensa kansankirkon kannattajat. Puoluejohtaja Jutta Urpilainen on tämän tästä muistuttanut olevansa vakaumuksellinen kristitty niinkuin ilmeisesti ovat puoluejohdossa oleva entinen ev.lut. kirkon piispa sekä puolueen ortodoksipappi-meppi.

Vihreät lienee se oljenkorsi valtion ja kirkon erottamiseksi näille JA:n uskonnottomille ja ateisteille saada keskustelua aikaan ennen kevään eduskuntavaaleja. Vasemmistoliitto on näivettymässä jo muutenkin, joten tuskin Arhinmäen porukka nostaa tätä kansankirkko-kysymystä vaaliteemaksi. Katolinen puoluejohtaja ja meppi Timo Soini puhaltaa vasemmiston niskaan jo niin pahasti, että viisainta lienee vasemmistossakin pysyä nykyjärjestelmän kannalla. Suomen vasemmistolaiset ovat tosin perinteisesti olleet ev.lut. kirkon jäseniä silloinkin, kun osa heistä hairahtui kannattamaan kommunistien ja ateistien luomaa ihannevaltiojärjestelmää.

Kokoomuksen puolueenjohtaja Katainen kertoi kantansa joulunviettoon Suomen kouluissa. Nyt odottelen Sinnemäen vastaavaa linjanvetoa eduskunnan perustuslakivaliokunnan kannanottoon, johon Katainen lausunnossaan viittasi.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kansanedustajisto laahaa aina muutosten jälkijunassa joten tässäkin on syytä muistuttaa että kirkkoon kuuluu enää noin 78,5% väestöstä ja kutistuminen on edennyt huimaa vauhtia. Tuosta kirkkoon kuuluvien osasta vain noin puolet uskoo kristinuskon ilmoituksen mukaiseen jumalaan joten voisi sanoa noin kahden kolmasosan (66%) väestöstä olevan epäkristillisiä. Vaaleissa pelataan varman päälle ja pelätään äänestäjien karkaamista. Kun kuitenkin yli miljoona kansalaista ei enää kuulu kirkkoon, on siellä jo joukkovoimaakin sen verran että aikanaan se näkyy ja kuuluu myös eduskunnassa.
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
En oikein tiedä, että onko tämä kysymys tai ongelma lainkaan juridinen - mielestäni tämä on enemmänkin periaatteellinen. Yläpesä on tässä nähdäkseni aivan oikeilla jäljillä, vaikka en itse käytännössä tätä kovin suurena ongelmana näe.

Mutta kertoo joko arvostelukyvyttömyydestä tai sitten tarkoitushakuisesta sumuttamisesta, jos pitää perustuslakivaliokunnan kannanottoa juridisena argumenttina. Koko instituutio on Suomen oikeusjärjestyksen yksi suurimmista valtiosääntöoikeudellisista mätäpaiseista, poliittisen kokoonpanonsa takia. Ei ole siis mikään yllätys, että Katainen tätä käytti argumenttina. En ole varma milloin tämä kannanotto on tehty (eli siis millä kokoonpanolla), mutta jos tulkinnat ovat tasoa kimmosasi, niin aika heikoilla ollaan. Jos asia vietäisiin esim. EIT:een, niin uskaltaisin lyödä viskipullon vetoa, että ratkaisu olisi hieman toinen.

http://fi.wikinews.org/wiki/Euroopa...liaa_poistamaan_koulujen_ristiinnaulitunkuvat

Ylempi tapaus huomioiden, voidaan mielestäni aivan hyvin perustella, että kyseessä on juridisesti ongelmallinen tilanne, jos virsejä hoilataan juhlissa jne. Kukaan täysjärkinen ei ainakaan pidä perustuslakivaliokuntaa juridisesti merkittävämpänä auktoriteettina kuin EIT:ta. Täytyy kyllä myöntää, että en ole tuota päätöstä alkuperäisessä, virallisessa muodossa lukenut. Joten kunnollisemman arvion tekemiseksi se tietenkin täytyisi tehdä, ja näkemykseni perustuu lähinnä median esille tuomiin seikkoihin. Tuskin tämä kuitenkaan asiaa oleellisesti muuttaa.

Nimimerkki Fordel on juurikin tarjoamassa täällä segregaatiollisia järjestelyjä. Oikeampi tapa olisi hoitaa asia niin, että koulu järjestäisi täysin uskonnollisista viitteistä vapaan juhlan, jonka jälkeen kirkko itsenäisesti, ilman koulun minkäänlaista tukea, järjestäisi oman tilaisuutensa (ajoittaisi sen heti koulun juhlan päättymisen yhteyteen).

Uskonnolliset "ainekset" eivät ole yhtään sen "perustellumpia", vaikka niillä olisi traditiota takana kuinka paljon. Tämä on ihan täysin selvä asia, mikä nyt pitäisi ymmärtää. Huolimatta siitä, että tiettyjen uskontojen suhteen jopa tuomioistuimemmekin on aika käsittämättömästi asettanut traditiot esim. ihmisoikeuksien edelle.

Jokainen voi tietenkin kannattaa selvästi valtionkirkko-instituutiota, mutta ei kannata valehdelle itsellensä, että sillä olisi mitään tekemistä suvaitsevaisuuden, yhdenvertaisuuden tai uskonnollisen tasapuolisuuden/neutraalisuuden kanssa.

T: Zarathustralainensinikommunistibuddhanatsi
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Laitanpas myös tähän ketjuun oheisen viestin - keskustelu on vähän hajonnut eri puolille:

Vaikea kuvitella mitään juhlaa joka voisi olla täydellisesti ilman viittauksia mihinkään maailmankatsomukseen tai uskomukseen. Ei keskitalvenjuhla tai päivän pidentymisen juhla olisi uskonnollisesti neutraali vaan se sisältäisi suoria viitteitä vanhoihin luonnonuskontoihin. Toki niitä voisi juhlia ilman, että näistä aspekteista mitenkään loukkaantuisi kunnioittaen metsästäjä-keräilijöiden ja myöhemmin maatalousyhteiskunnan sidoksia luonnon kiertokulkuun. Tai ainakin itse voisin juhlia näin, loukkaantumatta pakanauskonnon "pakkosyötöstä". Ranskan vallankumouksen vuosilta lienee sitten esimerkkejä kokonaan maallisista, kokonaan rationaalisista (?) juhlista. "Palvottiin" muistaakseni Järkeä, ja tehtiin kalenterikin uusiksi ilman roomalaisia ja kristillisiä vivahteita. Tästä tulikin mieleen, että pitäisköhän loukkaantua "torstain" nimestä, en haluaisi näin viikinkiuskoon kuulumattomana mitään Torin päivän pakkosyöttöä joka siunattu viikko!
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Mitäs, mjr, jos juhlittaisiin ihan vain sitä, että syyslukukausi on saatu päätökseen? Mitäs, jos koulussa juhlistettaisiin koulutukseen ja koulumaailmaan liittyviä asioita - kirkoissa sitten luterilaista Jumalaa?

En kertakaikkiaan osaa nähdä mitään varjopuolia siinä, että kouluissa olisi kaikille yhteinen uskonnoton juhla, jonka jälkeen kukin saisi osallistua oman uskontonsa tai uskonnottomuutensa mukaisiin menoihin sopivimmaksi katsomassaan paikassa.

No jaa, se mitä vierastan tälläisen ajattelun taustalla on käsitys täysin rationaalisesta, rationalistisesta yhteiskunnasta, joka ei nojaisi Burken kuvaamaan perittyjen ja ajassa muotoutuneiden merkitysten verkkoon. Olemme joka tapauksessa huristelemassa kohti ääri-materialistista, ääri-hedonistista kulttuuria, ja minusta se lisäsävy, jonka meidän yhteiskuntamme virallisesta luterilaisuudesta saa on tässä yhteydessä lähinnä positiivinen voima. Minusta se, että on epäloogista, että meillä on uskonnollisia elementtejä myös koululaitoksen juhlaperinteessä on lähinnä argumentti näiden elementtien puolesta eikä niitä vastaan. Täysin rationaalisia, täysin materialistisia yhteiskuntia voi sitten tutkia vaikkapa Ranskan ja Venäjän suurten vallankumousten valossa, ne ovat ne tunnetuimmat yritykset puhdistaa yhteiskunta epäloogisista, irrationaalisista ja ei-materialistisista elementeistään.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Historioitsijan näkökulma. Perusteltu, mutta puoliksi vajaa. Se, että jotain on tietystä premissistä joskus jossain johdettu väärin, ei tarkoita sitä, että se johdettaisiin jatkossakin väärin, vaikka premissi pysyisi.

Niin, ellei sitten ole jonkinlainen pysyvä inhimillinen ominaisuus, ettemme onnistu yrityksissämme perustaa yhteiskunta puhtaalle järjelle, ja että kaikki yritykset tulevat päättymään enemmän tai vähemmän tarkoituksensa vastaisesti. Uskonnollisuus tuntuu olevan melkoisen universaali lajiominaisuutemme, enkä tiedä onko ihan viisas ajatus yrittää luoda maahamme jonkinlaista uskonnollista tyhjiötä, kun tällä hetkellä paikalla on äärimmäisen harmiton virallinen luterilaisuus. En ole aivan varma, että sen vaihtoehtona on ihan ensimmäisenä listalla valistus ja järki, ja henkevä keskustelu vallan kolmijaosta.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Vähemmistöillä on perustuslaillinen oikeus harjoittaa omaa vakaumustaan. Vähemmistöillä on täysi oikeus olla osallistumatta tilaisuuksiin jossa eivät halua olla. .

Tuleeko näitä tilaisuuksia järjestää valtion ylläpitämänä ja valtiollisissa yhteyksissä?

Ylivoimainen enemmistö haluaa säilyttää perinteet ja siinä kohtaa hyvin pienten vähemmistöjenkin tulisi kunnioittaa näitä perinteitä.

Eli vähemmistön on kunnioitettava enemmistön mielipidettä? No niinhän on joka tapauksessa demokratiassa. Enemmistö määrää. Vähemmistön oikeudet ovat enemmistön mielivallan käsissä.

Onko enemmistö suvaitsevainen vai ahdasmielinen määrittyy enemmistön tavasta kohdella väehmistöjä ja näiden oikeuksia.
Tyypilliseen persu tyyliin, olet sitä mieltä, että enemmistö tekee kuten haluaa, muut itkeköön vähemmistöyttään.


Seuraavaksi agendalla on varmasti joulujuhlan lopettaminen kokonaan koska sehän perustuu kristittyjen juhlapyhään.

Jos sunkin kouluaikana koulu ei olisi tunnustanut kristinuskoa, tietäisit, ettei joulua vietetä jeesuksen syntymäpäivän takia, vaan se on pakanallinen juhla. Se että Kirkko sitten pisti oman juhlansa samaan kohtaan johtui siitä, että juhlaa olisi juhlittu joka tapauksessa, mutta uskottelemalla että juhlitaan jeesusta, saatiin ihmiset tähänkin harhaan. Mutta koulussasi tunnustettiin kristinuskoa, ja sinulle jätettiin tämmönen totuus kertomatta.

Vaatiiko pieni vähemmistö päästä duuniin helatorstaina koska he eivät vietä kyseistä pyhäpäivää? .

Kirkolliset pyhät voi lopettaa. Ne ei vie vapaapäiviä kuin 3 (kaikki muut on pakanallista alkepreää tai sunnuntaisin)

että maailmaa halaavat viherliberaalit haluavat kitkeä kaikki perinteet koska se voi loukkaa maahanmuuttajia.


Niin, ”jotkut ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”.. Eli oikeudet kuuluvat vain minulle, enemmistölle, mutta muut eivät mitään oikeuksia tarvitse. Eläköön kuten MINÄ, kelpaahan se MULLEKIN

No eipä jääne persujen arvomaailma epäselväksi.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Tuleeko näitä tilaisuuksia järjestää valtion ylläpitämänä ja valtiollisissa yhteyksissä?

Tarkennatko vähän?

Eli vähemmistön on kunnioitettava enemmistön mielipidettä? No niinhän on joka tapauksessa demokratiassa. Enemmistö määrää. Vähemmistön oikeudet ovat enemmistön mielivallan käsissä.

Vähemmistön pitää pystyä kunnioittamaan ylivoimaisen enemmistön pitkäaikaisia perinteitä. Joulu- ja kevätjuhlassa laulettava yksi virsi pitää pystyä kuuntelemaan ilman että loukkaantuu. Kenenkään ei tarvitse laulaa jos ei halua ja salista voi poistua virren ajaksi jos siltä tuntuu.

Onko enemmistö suvaitsevainen vai ahdasmielinen määrittyy enemmistön tavasta kohdella väehmistöjä ja näiden oikeuksia.
Tyypilliseen persu tyyliin, olet sitä mieltä, että enemmistö tekee kuten haluaa, muut itkeköön vähemmistöyttään.

Eli katsot siis että joulu- ja kevätjuhlien yksi virsi tarkoittaa sitä että enemmistö ei ole suvaitsevainen vähemmistöjä kohtaan?

Jos sunkin kouluaikana koulu ei olisi tunnustanut kristinuskoa, tietäisit, ettei joulua vietetä jeesuksen syntymäpäivän takia, vaan se on pakanallinen juhla.

Höpöhöpö, joulua vietetään sen takia että se on uskonnollinen juhlapyhä. Se että kirkko on siirtänyt päivämääriä on täysin irrelevanttia.

No eipä jääne persujen arvomaailma epäselväksi.

En oikein ymmärrä mitä tekemistä persuilla on tämän asian kanssa?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Olen Daespoon linjoilla siinä, että aivan käsittämätöntä vikinää on jonkin yksittäisen, historiaan ja perinteisiin liittyvän virren laulaminen kerran vuodessa saanut aikaan. Meillä tosin joulujuhlassa ei ole mitään uskontoon viittaavaa, vaan homma on hoidettu siten, että päätöspäivä alkaa kirkolla, jonka aikana ET-oppilaat ovat koululla duunailemassa omiaan. Sen jälkeen on yhteinen, uskontoneutraali puuroateria, ja seuraavaksi lyhyt, yhteinen joulujuhlaosuus, jossa esitellään lähinnä suomalaiskansallista ja melko pakanallista tonttuperinettä lauluineen päivineen. Pitäisikö enemmistön kapinoida? No, aivan sama. Lopuksi oppilaat kokoontuvat kotiluokkiinsa saamaan jaksotodistuksensa hyvin puolueettomissa tunnelmissa.

ET-tunneilla esitin yhteenvedon eri maiden jouluperinteistä ja joulunvieton historiasta. Esittelin perinteet antiikin Kreikasta ja Roomasta lähtien, Saturnalian, Kronian, Sol Invictuksen ja kristinuskon mukaantulon. Suomesta käytiin lävitse kekrin yhteys jouluperinteisiin, kekri-eli nuuttipukki, talvipäivänseisaukset, tiernapojat ja cokispukki vielä kaupanpäälle. Ja tietysti mainostin Rare Exportsia kaikille. Harmi, kun vedin tuon satsin ennen päättäjäispäivää, koska siitä olisi saanut hyvän matskun kirkon ajaksi. Nyt taidan vain näyttää oppilaille jonkin leffan, ellei Areenaan satu ilmestymään jotain ultra-ateistista dokkaria jouluun liittyen.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Meillä tosin joulujuhlassa ei ole mitään uskontoon viittaavaa, vaan homma on hoidettu siten, että päätöspäivä alkaa kirkolla, jonka aikana ET-oppilaat ovat koululla duunailemassa omiaan. Sen jälkeen on yhteinen, uskontoneutraali puuroateria, ja seuraavaksi lyhyt, yhteinen joulujuhlaosuus, jossa esitellään lähinnä suomalaiskansallista ja melko pakanallista tonttuperinettä lauluineen päivineen.

Jos nyt olet yhtään viitsinyt lukea ja hahmottaa edellä kirjoitettua niin tajuat että juuri kuvaamasi kaltaista tilannetta pitäisin tavoiteltavana. Ei mistään sen kummallisemmasta ponnistelusta ole kyse eikä kenenkään kristityn tarvi hylätä hoosiannaansa.

Kerronpa illan päätteeksi sadun, näin joulun kunniaksi. Olipa kerran pieni kristitty yhteisö kaukana pohjoisessa valtakunnassa. Se uppoutui rahan, modernin ja kiireen syövereihin niin että sen omien uskonnollisten riittien noudattaminenkin sai jäädä oravanpyörässä juoksemisen jalkoihin. Kunnon syyllisyyttä ruoskiva sunnuntaikirkko ja pitkän kaavan mukainen joulukirkko unohtuivat seminaarien ja projektipalaverien vyörytyksessä, perhe kipuili siinä sivussa. Mutta taakkana painavaa uskonnollista nolostusta ja omaatuntoa paikkasi kätevästi eräänlainen pikamessu, jonka tarjosi paikallinen alakoulu aina sopivasti lomakauden alla. Kaksi kärpästä tehokkaasti samalla mapin läimäytyksellä: muksun piirileikkien kuvaaminen digisäilöön ja todistajien läsnäollessa hoidettu hartaus yhden säkeistön verran hoilotellulla perinnevirrellä. Ei ihme että Jeesus ja McDonalds sopivat niin hyvin yhteen. Mutta auta armias niitä rivikarkureita jotka eivät pysty kumartamaan edes yhden hartauden verran pyhää ilosanomaa ja juomaan verta, syömään ruumista vertauskuvallisen suvivirren verran! Inisijät, uskoa halveksuvat kaikesta valittajat, hävetkää! Tuumaakaan emme anna periksi tästä meille niin tärkeästä kulttuurisesta syväpiirteestä! Sen pituinen se.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Jos nyt olet yhtään viitsinyt lukea ja hahmottaa edellä kirjoitettua niin tajuat että juuri kuvaamasi kaltaista tilannetta pitäisin tavoiteltavana. Ei mistään sen kummallisemmasta ponnistelusta ole kyse eikä kenenkään kristityn tarvi hylätä hoosiannaansa.
Olen lukenut ja tajunnut, mutta en tajua sitä, miksi en mielestäsi olisi tajunnut sitä. Etkö muka tajua? Kirjoitin vain, että meillä homma on hoidettu oikeaoppisesti uskonnottomalta kannalta, tosin kovasti tässä nyt käännytetään pakanakultteihin lapsia, kun tontuista lauletaan ja katsellaan näytelmiä. Kyllä siinä sivussa mukana menisi yksi enkeli taivaankin. Mutta olen aivan tyytyväinen tähänkin systeemiin.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Olen lukenut ja tajunnut, mutta en tajua sitä, miksi en mielestäsi olisi tajunnut sitä. Etkö muka tajua?

Oletko siis ymmärtänyt myös sen, että lasteni koulussa - ja suuressa osassa muitakin kouluja - tilanne ei ole tuo, vaan juuri sen kaltainen enemmistötyrannia jota kiihkeimmät täälläkin haluavat vielä vahvistaa?
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Oletko siis ymmärtänyt myös sen, että lasteni koulussa - ja suuressa osassa muitakin kouluja - tilanne ei ole tuo, vaan juuri sen kaltainen enemmistötyrannia jota kiihkeimmät täälläkin haluavat vielä vahvistaa?

Nyt vähän tuntuu siltä, että kiihkeintä porukkaa asiassa edustaa tällä hetkellä ääri-ateistit.

Nämä ääri-ateistit alkavat valitettavasti näkymään ja kuulumaan jo ihan normaalissa elämisisessä. Ei ole enää bileitä tai juhlia, jolloin ei joku ääri-ateisti alkaisi julistamaan ateismin sanaa viimeistään aamuyöstä. Ihmetyttää miksi toisilla kaikki hommat täytyy aina vetää överiksi. On sitten kyse uskovaiseksi kääntyneestä ex-alkoholistista tai ateistiksi kääntyneestä ex-uskovaisesta. Meno pysyy samana, vaan suunta muuttuu...
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Nyt vähän tuntuu siltä, että kiihkeintä porukkaa asiassa edustaa tällä hetkellä ääri-ateistit.

Tässä ketjussa ei ole tainnut olla yhtäkään tuollaista julistajaa. Nythän on ollut puhe kirkon ja valtion (lue: julkisin verovaroin ylläpidetty) erosta eikä siinä oteta kantaa minkään yliluonnollisen olemassaoloon. Ymmärtääkseni yksinkertaisten asioiden perille meno ei ole ollut mutkatonta uskovassa päässä joten on jouduttu käyttämään tarkkaa ja tiukkaa kieltä. Ja joudutaan varmaan jatkossakin käyttämään kun poliittiset lahjakkuudet osallistuvat keskusteluun enenevässä määrin.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tässä ketjussa ei ole tainnut olla yhtäkään tuollaista julistajaa. Nythän on ollut puhe kirkon ja valtion (lue: julkisin verovaroin ylläpidetty) erosta eikä siinä oteta kantaa minkään yliluonnollisen olemassaoloon. Ymmärtääkseni yksinkertaisten asioiden perille meno ei ole ollut mutkatonta uskovassa päässä joten on jouduttu käyttämään tarkkaa ja tiukkaa kieltä. Ja joudutaan varmaan jatkossakin käyttämään kun poliittiset lahjakkuudet osallistuvat keskusteluun enenevässä määrin.

Tarkoitin keskustelua koulujen joulujuhlista, jotka saa ääri-ateistin korvat vuotamaan verta.

Kirkko pitäisi erottaa valtiosta ja yhden uskonnon opettaminen pitäisi lopettaa kouluissa, mutta sillä nyt ei ole mitään tekemistä tuon äärimmäisyyden kanssa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös