Kirkko eroon valtiosta – nyt vai heti?

  • 619 107
  • 7 275

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Elämä ei ole mysteeri normaalijärjellä varustetuille ihmisille, joille tosiasiat kelpaavat.
Tämä selvä. Tuleekin isot säästöt, kun voidaan lakkauttaa vaikkapa tieteen tekeminen, kun kohta kerrot universaalin totuuden. Samalla voidaan perustaa paikallinen Pohjois-Korea palvelemaan tätä pian paljastamaasi totuutta.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Joku kehui Ruotsin systeemiä, mutta eikös siellä ollut vielä joku aika sitten kaikille yhteinen uskonnonopetus vai onko siitä jo luovuttu? Jos se on yrityksille langetettava yhteisövero mikä hiertää, niin sekin on minusta varsin hyvin perusteltu kirkon hoitamien yhteiskunnalisten velvotteiden kannalta.

En kehunut, vaan totesin siellä asiaa muutetun...

Ruotsin 400 vuotta kestänyt valtiokirkkojärjestelmä loppui vuonna 2000. Ruotsissa kirkon talous perustuu kirkollismaksuun, joka peritään kylläkin verotuksen yhteydessä.

Kirkolla on edelleen päävastuu hautausmaista. Mutta nyt siis kirkkoon kuulumattomilta peritään hautausmaksua.

Kirkon vaalit ovat suoria kansanvaaleja, joissa neljän vuoden välein seurakuntalaiset äänestävät edustajansa kirkkovaltuustoihin, seurakuntayhtymiin, hiippakuntavaltuustoihin ja kirkolliskokoukseen.

Eli erona Ruotsiin on se, että Suomessa eduskunta vahvistaa kirkolliskokouksen säätämät kirkkolait. Ruotsissa kirkko päättää täysin itsenäisesti kaikista asioistaan kirkkojärjestyksessä.

Kuningas osallistuu edelleen kirkolliskokouksen avajaisiin (kuningas halusi itse perustuslakiin säännöksen, jonka mukaan Ruotsin hallitsijan tulee tunnustaa evankelis-luterilaista uskoa).

"Kuinka paljon seremoniallisia siteitä valtioon säilyy, sen näyttää tulevaisuus. Kirkko on valmis järjestämään valtiopäivien avajaisjumalanpalveluksia, jos puhemies kutsuu"
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Tämä selvä. Tuleekin isot säästöt, kun voidaan lakkauttaa vaikkapa tieteen tekeminen, kun kohta kerrot universaalin totuuden. Samalla voidaan perustaa paikallinen Pohjois-Korea palvelemaan tätä pian paljastamaasi totuutta.

Monet uskovaiset joko tahallaan tai tietämättömyyttään ymmärtävät tieteen olemuksen väärin.

Uskonnot tarjoavat valmiin maailmanselityksen, joka on ainoa oikea ja aikoja sitten lukkoonlyöty.

Tieteellinen maailmankatsomus taas on itseään korjaava ja uudistuva systeemi. Ei ole ehdottomia totuuksia, vaan mittaustarkkuuden rajoissa olevia havaintoja, jotka nykyisen tietämyksen perusteella näyttävät olevan totta.

Monet jumaliin uskovat puhuvat tieteestä ikään kuin yhtenä uskontona muiden joukossa. Mutta kun tiede EI USKO mihinkään ehdottomaan, vaan PYRKII kuten sanotaan "hyvyyteen,totuudeen ja kauneuteen" päästen lähemmäksi, muttei koskaan perille. Tieteellinen maailmankuva ei ehdottomasti kiellä ufojen tai jumalien olemassaoloa. Mutta kun niistä ei ole koskaan löytynyt mitattavia todisteita niin niiden olemassaolon todennäköisyys on pieni. Ehkä kehittyneet kvarkkitason mittausmenetelmät antavat viitteitä vielä jostain selittämättömästä. Ehkä eivät. Näillä näkymin persoonalliset jumalvaltiaat eivät kuulu niihin ilmiöihin.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Suomalaisista kuitenkin lähes 80% kuuluu ev.lut.-seurakuntaan, joten eiköhän se ole selväkin, että se luterilaisuus on näkyvämpi osa suomalaista yhteiskuntaa kuin joku islam tai buddhalaisuus.

So?

Kysehän on sekulaarisuudesta, tasa-arvoisesta yhteiskunnasta, jossa yhteiskuntajärjestelmä ei ota kantaa ihmisten uskonnollisiin vakaumuksiin. Yhteisunta kohtelee siis ihmisiä tasapuolisesti, eikä erottele näitä uskonnon perusteella.

Suomen evankelis-luterilainen ja Suomen ortodoksinen kirkko tulisi tän periaateen mukasesti muuttaa tavallisiksi yhdistyksiksi, jotka perivät jäsenmaksunsa kuten muutkin yhdistykset eivätkä verotusoikeuden kautta.

Eli erikoisoikeuksien poistaminen, kuten kirkkojen jäsenmaksun kannon poistamista verotuksen yhteydestä, uskonnon opetuksen lopettamista päiväkodeista, kouluista ja teologisten tiedekuntien lakkauttaminen valtion yliopistoista, uskonrauha- ja jumalanpilkkalakien kumoamista ja yleisen hautaustoimen siirtämistä valtiolle ja kunnille.

Näin mikään uskomusjärjestelmä ei olisi erikoisasemassa.

Kristittyjen puheet ”suurimman osan kuulumisesta kirkkoon” ovat vain pelkoa oman kirkkokuntanansa vallan pienimisen pelkoa. Jos uskoo tasa-arvoiseen yhteiskuntaan (kaiketi pitäis jos Jessen opetuksia kuuntelee), ei oikein löydy perusteita muutaman uskontokunnan erikoisasemalle.


Huom! Hautatustoimi ja hautuumaiden ylläpito olisi taatusti halvempaa ei uskonnolisen yhteisön hoitamana, kun ei tarvitsisi ylläpitää seremoniallista palvelukoneistoa.

Kehitys ja sosiaaliapu olisi taatusti tehokkaampaa jakaa suoraan tätä työtä tekeville järjestöille, kun ei tarvitsisi pitää yllä jumalanpalvelusorganisaatiota.

Joku kaipaili poliittista aloitetta asiaan?

Vihreän liiton kansanedustajat Rosa Meriläinen ja Irina Krohn tekivät lakialoitteen uskonnonvapauden ja kansalaisten uskonnollisen yhdenvertaisuuden vahvistamisesta vuonna 2006, joten turha puhua, etteikö vihreät olisi asian eteen koittaneet jotain tehdä (linkki lakialoiteeseen)

(EDIT: linkinkorjaus)


Myös SDP:n ja Vasemmistoliiton juuret ovat sosiaalidemokraattisessa työväenpuolueessa, joka Forssan julistuksessa 1903 vaati valtion ja kirkon eroa, mutta puolueet ovat taktisista ja PR-syistä luopuneet siitä, koska kirkko on muuttunut SDP:täkin sosiaalidemokraattisemmaksi (Erkki Tuomiojan lausunnon mukaan).

Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen vuoden 1903 Forssan ohjelmassa todettiin:
»Uskonto on julistettava yksityisasiaksi. Kirkko on erotettava valtiosta ja kirkolliset sekä uskonnolliset yhdyskunnat katsottava yksityisiksi yhdistyksiksi, jotka itse järjestävät sisälliset asiansa. Uskonnonopetus on poistettava kouluista.»
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Monet uskovaiset joko tahallaan tai tietämättömyyttään ymmärtävät tieteen olemuksen väärin.

Uskonnot tarjoavat valmiin maailmanselityksen, joka on ainoa oikea ja aikoja sitten lukkoonlyöty.

Ja voidaan myös sanoa, että monet ateistit joko tahallaan tai tietämättömyyttään ymmärtävät uskonnon olemuksen väärin.

Enpä sitä paitsi tainnut edellä ottaa mitään kantaa tieteen olemukseen. Olen ehdottomasti tieteen puolesta puhuja ja teen siitä itsekin. Moni vain ymmärtää, että tiede on maailman selitys ja esimerkiksi filosofialla ja uskonnolla ei ole mitään sijaa. Tiedehän itsessäänkin on periaatteessa filosofiaa.

Mitä tulee nyky-yhteiskuntaan, niin Ruotsin tai Suomen malli sopii minusta tänne Pohjoismaihin varsin hyvin ja se on muotunut sellaiseksi historian saatossa. En kaipaa mitään uskontoallergista järjestelmää Ranskan malliin.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Huom! Hautatustoimi ja hautuumaiden ylläpito olisi taatusti halvempaa ei uskonnolisen yhteisön hoitamana, kun ei tarvitsisi ylläpitää seremoniallista palvelukoneistoa.

Kyllä, juuri näin.

Toisaalta kirkko olisi tulevaisuudessakin vapaa kilpailemaan hautauspalveluiden tuottamisessa ja todennäköisesti pärjäisi alan osaamisensa, kokemuksensa ja etumatkansa turvin siinä erittäin hyvin.

Erona nykyiseen olisi se, että toiminta tehostuisi markkinoiden avautumisen myötä ja se ei koskaan ole kuluttajan, eli kuolevaisen:), kannalta huono asia. Moni varmasti haluaisi täältä ikuisuuteen siirtyneille omaiselleen seremoniansa tulevaisuudessakin, mutta se jäisi oman valinnan asiaksi - ne, jotka eivät näe tarpeelliseksi siitä maksaa, eivät myöskään maksaisi.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ja voidaan myös sanoa, että monet ateistit joko tahallaan tai tietämättömyyttään ymmärtävät uskonnon olemuksen väärin.
Vastaavasti esimerkiksi kristinuskoa edustavien puolelta kuvaillaan uskonnon olemusta ja keskeisiä käsityksiä hyvin monenlaisilla tavoilla, jotka opillisesti voivat olla aika kaukana toisistaan. Riippuu kuka on kullonkin äänessä. Eihän edes kotimaisella luterilaisella kirkolla ole enää yhtä selkeää "toimitusjohtajan ääntä", vaan ihan uskonnon ytimeen saakka meneviä eroja löytyy. Kun arvioidaan koko kristinuskon piiriin mitenkään lukeutuvia yhteisöjä, niin kuva uskonnon olemuksesta alkaa sirpaloitua kunnolla.

Toki tieteenkin nimissä esitetään kaikenlaista (eniten tieteen ulkopuolelta käsin), mutta tieteen "olemuksesta" ja hyväksyttävistä tutkimusperiaatteista on kuitenkin kohtalaisen samanmuotoiset käsitykset tieteenharjoittajien keskuudessa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuksen mukaan jumalusko on vähenemässä Suomessa. Kysymykseen ”Uskotko Jumalaan” vastasi vuonna 2007 enää 71% ”kyllä” kun luku vuonna 2000 oli 80%

Tutkimusdatasta poimittua:

Aktiiviseurakuntalaiset
Aktiiviseurakuntalaisten ryhmään (8%) kuuluvat ne vastaajat, jotka uskovat
Jumalaan, osallistuvat uskonnollisiin tilaisuuksiin vähintään kerran kuukaudessa
ja rukoilevat vähintään kerran viikossa.

Näistä naisia 73%, 65-75 -vuotiaita 40%, avioliitossa 65%, pääkaupunkiseutulaisia vain 4%

Perusseurakuntalaiset
Perusseurakuntalaisten ryhmä on uskonnollisuustyypeistä suurin (42 %)
Ryhmään kuuluvat uskovat Jumalaan, osallistuvat uskonnollisiin tilaisuuksiin
vähintään kerran vuodessa ja rukoilevat ainakin joskus.

Näistä naisia 69%, 55-64 -vuotiaita 31%, avioliitossa 60%, pääkaupunkiseutulaisia 17%

Passiiviset myönteiset
Passiiviset myönteiset (34 %) uskovat Jumalaan tai eivät osaa sanoa, uskovatko vai eivät. He osallistuvat uskonnollisiin tilaisuuksiin harvemmin kuin kerran vuodessa ja rukoilevat satunnaisesti.

Näistä naisia 55%, 45–54 -vuotiaita 31%, avioliitossa 45%, pääkaupunkiseutulaisia 22%


Ei-uskonnolliset
Ei-uskonnolliset (12 %) eivät nimensä mukaisesti usko Jumalaan, eivät osallistu uskonnollisiin tilaisuuksiin, eivätkä rukoile koskaan.

Näistä naisia vain 29%, 30–44 -vuotiaita 31%, avioliitossa 52%, pääkaupunkiseutulaisia 29%. Ikäryhmä 18–29 vuotiaat on tässä selkeästi suurempi kuin muissa (24%)




Hyvältä näyttäs trendi kansankirkon erikoisaseman poistumisen kannalta... Jossain vaiheessa se alkaa näkyä poliittisestikkin..
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Joku kaipaili poliittista aloitetta asiaan?
Vihreän liiton kansanedustajat Rosa Meriläinen ja Irina Krohn tekivät lakialoitteen uskonnonvapauden ja kansalaisten uskonnollisen yhdenvertaisuuden vahvistamisesta vuonna 2006, joten turha puhua, etteikö vihreät olisi asian eteen koittaneet jotain tehdä (linkki lakialoiteeseen)

Tämä on tullut jo aiemmin täällä esille. Samoin se, että Vihreiden puolueohjelmassa on maininta tavoitteesta kirkon ja valtion erosta. Olen nyt muutaman vuoden ajan seurannut, miten asia etenee Vihreiden taholta. On ollut valtakunnallisia vaaleja, enkä ole huomannut Vihreiden olleen mitenkään aktiivinen kirkon ja valtion erottamisessa toisistaan. Tämä tarkoittaa minulle sitä, että nyt vuoden 2011 lopulla Vihreät on kaikkien muiden puolueiden lailla tyytyväinen nykytilanteeseen.


Myös SDP:n ja Vasemmistoliiton juuret ovat sosiaalidemokraattisessa työväenpuolueessa, joka Forssan julistuksessa 1903 vaati valtion ja kirkon eroa, mutta puolueet ovat taktisista ja PR-syistä luopuneet siitä, koska kirkko on muuttunut SDP:täkin sosiaalidemokraattisemmaksi (Erkki Tuomiojan lausunnon mukaan).

Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen vuoden 1903 Forssan ohjelmassa todettiin:
»Uskonto on julistettava yksityisasiaksi. Kirkko on erotettava valtiosta ja kirkolliset sekä uskonnolliset yhdyskunnat katsottava yksityisiksi yhdistyksiksi, jotka itse järjestävät sisälliset asiansa. Uskonnonopetus on poistettava kouluista.»

Demarit ovat olleet tätä mieltä vuonna 1903. Sen jälkeen on ollut kirkkolakireformeja, joissa demarit ovat olleet muiden puolueiden tavoin tekemässä muutoksia kirkkolakijärjestelmäämme. Kirkkolain mukaan Suomen evankelis-luterilainen kirkko on julkisoikeudellinen yhteisö, jonka asema on määritelty valtion yleisessä lainsäädännössä. On luonnollista, että kaikki kansanedustajat ovat voineet ja voivat osallistua kirkkolain muutosten käsittelyyn. Onko sinulla käsitystä nykytilanteesta, eli ollaanko kansanedustajien toimesta tekemässä muutosesityksiä kirkkolakiin?
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Onko sinulla käsitystä nykytilanteesta, eli ollaanko kansanedustajien toimesta tekemässä muutosesityksiä kirkkolakiin?

Tuskin, koska kuten Meriläinen/Krohn esimerkki näytti, lakiesitys ei mene läpi. Lakiesitykset ei muutenkaan yleensä mene läpi, ellei esitystä tee hallitus. Eli enpä usko kenenkään viitsivän vaivautua näin pian uudestaan.. (pian, kyllä, lakiesityksenä uusi olisi pian, edellinen kun oli vasta 6 vuotta sitten)

Voiko pikavippilaki tai tasa-arvoinen avioliittolaki olla sellaisia harvinaisuuksia (non hallitusesitys), epäilen, sillä on ennekin tehty yli puolen eduskunnan kannattamia lakialoitteita, joista ei lakia ole tullut.

Eli siis asia pitäisi olla hallitusohjelmassa. Nykyhallituksen ohjelmassa se ei tietenkään ole mahdollinen (pelkästään KD:n mukana olo estää sen), eikä varmaan muutamien seuraavienkaan... mutta mikäli trendi uskonnottomuuden lisääntymisestä jatkuu samalla vauhdilla vielä toiset 10 vuotta, ollaan tilanteessa, jossa puolueissa alkaa olla kriittistä massaa asian viemiseksi hallitusohjelmaan… Varsinkin jos kaupungistuminen jatkuu nopealla tahdilla kuntauudistuksen kiihdyttämänä, ja vääjäämättä tämä suurin osa uskovia (ikääntyneet) siirtyvät ”autuaimmille metsästysmaille”..

.. odottaisin siten tämän valtiokirkon erikoisaseman poistumisen olevan mahdollista joskus 2020 luvulla. Mutta sitähän ei tapahdu, jos siitä ei aktiivisesti puhu ja pidä asiaa esillä jo nyt. Mielipiteet eivät muutu taikaiskusta vaan pikein ajanjaksojen kuluessa.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
... enkä ole huomannut Vihreiden olleen mitenkään aktiivinen kirkon ja valtion erottamisessa toisistaan. Tämä tarkoittaa minulle sitä, että nyt vuoden 2011 lopulla Vihreät on kaikkien muiden puolueiden lailla tyytyväinen nykytilanteeseen.
....

Johtopäätelmäsi on väärä. Se tarkoittaa sitä, että vihreiden ei kannata tuhlata resursseja aloitteisiin, joilla ei ole mahdollisuuksia mennä läpi. Toisaalta, ainakaan ennen vaaleja ei yksikään, tosissaan menestystä hakeva, puolue nosta pöydälle asioita, jotka vahvasti jakavat kansaa ja joilla ei ole kuitenkaan menestysmahdollisuuksia. En nyt suoraan osaa sanoa, että kuinka moni suomalainen varsinaisesti vastustaa kirkon ja valtion eroa, mutta jos se olisi vaikka puolet, niin kannattamalla näin periaatteelista asiaa, poistat puolet kansasta potentiaalisten äänestäjien listalta.

Sama käytös on hyvin havaittavissa monessa muussakin asiassa. Otetaan vaikka presidenttiehdokkaiden nato kannat. Olen 100% varma, että osa ehdokkaista kannattaa natoa, mutta sen ääneen julistaminen olisi poliittinen itsemurha.
 
Viimeksi muokattu:

Karpat46

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Україна
Vain pätkän verran tätä ketjua taaksepäin selaamalla löytyy Yläpesän viestejä perustamastaan äänestyksestä, samoin kuin aihetta sivuavaa kommentointia. Itse äänestys on luettavissa Kierrätyskeskuksesta, jossa kaikki sekalaiset non-hockey -äänestykset muutoinkin sijaitsevat. Varsin tuore tapaus, löytyy vaivattomasti.

Kiitos. Jostain syystä meni aikaisemmin ohi silmien kun ketjua selailin taaksepäin.


Mitä tulee mainitsemaasi hiljaiseen 99% vastustajajoukkoon, logiikkasi muistuttaa joidenkin diktatuurien tapaa kommunikoida kannatuksestaan.

Joo, en osaa noita sarkasmitageja laittaa myöskään vielä oikein...
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
TV:stä tuli juuri mainio dokumentti Stanley Milgramin tottelevaisuuskokeen päivittämisestä Ranskassa. Koe suunniteltiin tieteellisiin tarkoituksiin ja toteutettiin "uudenlaisen TV-kisan pilottina". Perusasetelma oli kuitenkin vanha tuttu: tavallisia ihmisiä asetetaan asemaan, jossa he luulevat antavansa koko ajan vahvempia sähköiskuja kanssakilpailijalleen, lopulta aivan kuolettavia voimakkuuksia (yli 400 volttia). Tällä kertaa poloista kansalaista komentavana auktoriteettina ei ollut kasvoton tiederyhmä, vaan viehättävä show-emäntä ja takana mylvivä studioyleisö.

Kun 50-luvun alkuperäisessä kokeessa peräti 60% suostui painostuksen alla antamaan kanssaihmiselle kuolettavan suuruisen mällin, niin kuinka selvisivät tämän päivän sivistyneemmät ja valveutuneemmat ranskalaiset? 81% meni loppuun asti ja olisi "tappanut" kilpakumppaninsa shown, painostuksen ja yleisen mielipiteen vuoksi.

Hyvin valaisevia kommentteja tuli kokeen jälkeen niin tottelemattomilta eli "vähemmistöltä" kuin inhimillistä vastuutaan pakoilleilta "näin kuuluu tehdä" -kansalaisiltakin. Yleisen mielipiteen vastaan asettuminen on pelottavaa, ahdistavaa ja on helpompaa turruttaa itsensä harhaluuloon, että vastuu on jossain toisaalla: vanhemmilla, poliisilla, "kansanedustajilla joille nämä asiat kuuluvat" jne.

Heitän veikkauksena että Suomessa toteutettuna tottelevaisuusluvut olisivat yli 90% johtuen kristillisistä perinteistä, auktoriteetteihin alistumisen kulttuurista ja saarnastuolista käsin tapahtuvan häpäisyn pelosta. Suomalainen on hyvä duunari joka tekee mitä käsketään. Ja vain mitä käsketään.

Kyse oli siis tästä ohjelmasta:
YLE (YLE Areenassa ohjelman katsomisaikaa jäljellä 4 viikkoa tästä päivästä)
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Joo, en osaa noita sarkasmitageja laittaa myöskään vielä oikein...
Kuvittelin toiveikkaasti tagit sekaan mutta ounastelin jotakin vakavampaa. Parempi tällä tavalla. Tämä on sellainen ketju jossa tottuu kaikenlaisiin hiihtäjiin. Suksimistyyli on monella omintakeinen, eikä aina voi käsittää sitäkään mikä urheilulaji oikein on vuorossa.
 

Erkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset
Kiinteistöjen ylläpito ja kunnostus on yksi merkittävistä kulueristä. Voit kuvitella, mitä maksaa sisätiloiltaan valtavien kirkkojen lämmittäminen talvipakkasilla kohoavien polttoainekustannusten keskellä. Ylä-Lapissa onkin jo tyydytty jättämään kirkot kylmiksi talven ajaksi ja pitämään seremoniat seurakuntatalolla. Ennen pitkää kirkko luopuu osasta kirkoista kokonaan (ylläpidosta ja käytöstä) ja antaa niiden rapistua muistomerkeiksi muutenkin autioituvilla syrjäseuduilla.

Näinhän ja se on ja toisaalta tietyt kiinteistöihin liittyvät kulut ovat kuitenkin sellaisia, että rahat niihin löydetään aina. Esimerkiksi arkkipiispan virka-asunnon remontti maksoi ~3,5 miljoonaa euroa. Ei minä sillä, että piispat pitäisi telttamajoitukseen laittaa, mutta en voi olla huvittumatta välillä kun Mäkinen huutelee siitä kuinka kaikkein heikoimmassa asemassa olevista pitäisi pitää parempaa huolta...

Arkkipiispan talo avautuu päiväksi - tutustu näkymiin jo etukäteen | Turku | yle.fi

"Onhan täällä tilaa - väljyyden tuntu. Kun täällä kahdestaan vaimon kanssa ollaan niin, joskus pitää soittaa, missä päin taloa olet."

"Kyllä sitä on etuoikeutettu ja tyytyväinen, että voi asua täällä, pohtii arkkipiispa Mäkinen."

Meanwhile in Tampere:

Aamulehti

"Meille sanottiin, että kirkosta eroamisten vuoksi rahat ovat vähissä, ohjaaja Ritva Lahelma sanoo."

Ateistien vika!
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Näinhän ja se on ja toisaalta tietyt kiinteistöihin liittyvät kulut ovat kuitenkin sellaisia, että rahat niihin löydetään aina. Esimerkiksi arkkipiispan virka-asunnon remontti maksoi ~3,5 miljoonaa euroa. Ei minä sillä, että piispat pitäisi telttamajoitukseen laittaa, mutta en voi olla huvittumatta välillä kun Mäkinen huutelee siitä kuinka kaikkein heikoimmassa asemassa olevista pitäisi pitää parempaa huolta...
Jospa Mäkiselläkään ei ole kuin yksi ihokas. Paha on yhtä puolittaa, kylmä jäisi molemmille.

Jokainen seurakunta ei suorastaan ryve rahassa, mutta vastaavasti muutamilla on omaisuutta niin että rahasäiliön alimpia kerroksia joutuu alvariinsa möyhimään etteivät fyffet kompostoidu painon alla.

Jos kirkollisverotulot laskevatkin, niin en yhtään epäile etteikö kirkko keksisi tähän sopeuttamiskeinoja. Se mikä on varmaa niin kirkko pyrkii entistä hanakammin kerjäämään enemmän rahaa valtiolta ja yrityksiltä. Täälläkin on perusteltu kirkon laajamittaista yhteisöverokuppausta hautauspalvelujen järjestämisellä ja kirkon harjoittamalla väestökirjanpidolla. Jälkimmäinen on yhteiskunnan kannalta muillakin tavoin hoidossa eikä kirkolla ole tarjottavana tähän mitään erityistä lisäfeaturea tai kilpailuetua.

Jos taas hautaaminen haluttaisiin ihan oikeasti järjestää kustannustehokkaasti ja kuitenkaan asiallisesta hautaanpanosta tinkimättä, niin homma hoituisi takuuvarmasti myös ilman kirkkoa ja ainakin halvemmalla. Toki kirkolla on pitkäaikaista kokemusta paitsi ihmisten kuppaamisesta niin myös kuoppaamisesta. Löytyy vilpoisat ruumishuoneet, hautausvälineistöt, hautuumaakapasiteettia, kokenutta henkilökuntaa ja helkkarin hyvin ahkeraa kahvinjuontia kestäviä pappeja saattelemaan kalmoja taivahan riemuihin.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Täälläkin on perusteltu kirkon laajamittaista yhteisöverokuppausta hautauspalvelujen järjestämisellä ja kirkon harjoittamalla väestökirjanpidolla. Jälkimmäinen on yhteiskunnan kannalta muillakin tavoin hoidossa eikä kirkolla ole tarjottavana tähän mitään erityistä lisäfeaturea tai kilpailuetua.


Maistraatti pitää joka tapauksessa kirjaa kaikista suomalaisista joten kirkko on aivan tarpeeton tuplavirasto tähän hommaan.



Jos taas hautaaminen haluttaisiin ihan oikeasti järjestää kustannustehokkaasti ja kuitenkaan asiallisesta hautaanpanosta tinkimättä, niin homma hoituisi takuuvarmasti myös ilman kirkkoa ja ainakin halvemmalla.

80% suurten kaupunkien kuolleista tuhkataan. Kirkko voisi hyvinkin luopua kalliista nurmihauta-alueiden ylläpidosta, kaivaa vainajat ylös, polttaa heidät, hyödyntää poltosta syntyvän energian kaukolämpöjärjestelmään ja sirotella tuhkat jollekin sopivalle puistoalueelle, jonka yhteydessä on muutamia näyttöjä joilta vierailijat voivat hakea läheisensä tiedot, sytyttää "ikuisen" virtuaalikynttilän ja vaikka lahjoittaa Paypalin kautta anealmun kirkon vapaaseen käyttöön. Vapautuneet hautakentät kirkko voi kaavoituttaa ja myydä kovaan hintaan asuntorakentamista varten.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
80% suurten kaupunkien kuolleista tuhkataan. Kirkko voisi hyvinkin luopua kalliista nurmihauta-alueiden ylläpidosta, kaivaa vainajat ylös, polttaa heidät, hyödyntää poltosta syntyvän energian kaukolämpöjärjestelmään ja sirotella tuhkat jollekin sopivalle puistoalueelle, jonka yhteydessä on muutamia näyttöjä joilta vierailijat voivat hakea läheisensä tiedot, sytyttää "ikuisen" virtuaalikynttilän ja vaikka lahjoittaa Paypalin kautta anealmun kirkon vapaaseen käyttöön. Vapautuneet hautakentät kirkko voi kaavoituttaa ja myydä kovaan hintaan asuntorakentamista varten.
Käytännönläheisiä ajatuksia. Jokin sähköyhtiö voisi myydä ruumiinpolttoenergiaa samalla periaatteella eteenpäin kuin nyt kaupitellaan tuulisähköä sun muuta norppaa. Ekologinen ja iäisyyskysymysten äärelle pysäyttävä Vainajavirta on nimenäkin kuin kotimaisen äijäheviyhtyeen pitkäsoittolevyltä.

Olen omasta puolestani antanut omaisille luvan, että kuvioista poistuttuani minut saa haudata polvet koukussa matalalle K-kaupan oven pieleen siihen pyörätelineiden jatkeeksi. Näin voin kuoltuanikin olla hyödyksi ottamalla asiakkaan kulkupelin polvilumpioideni väliin sillä välin kun Helkaman omistaja hakee sisältä kepukaljaa ja makkaraa. Siwan eteen en anna lupaa haudata, joku raja sentään.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Käytännönläheisiä ajatuksia. Jokin sähköyhtiö voisi myydä ruumiinpolttoenergiaa samalla periaatteella eteenpäin kuin nyt kaupitellaan tuulisähköä sun muuta norppaa. Ekologinen ja iäisyyskysymysten äärelle pysäyttävä Vainajavirta on nimenäkin kuin kotimaisen äijäheviyhtyeen pitkäsoittolevyltä.

Tuonelan Virta olisi ihan metka sähkölaitoksen nimi. TOinen järkevä käyttökohde tuolle lämmölle olisi esimerkiksi leipomon uunin ylläpitolämpöön. Lemminkäisen äidin ruisnapit syntyisivät kätevästi sivutuotteena ja saisivat Mustan Joutsenen leiman.

Tuossa tuhkaamisessa vaan on se huono puoli, että kovin ekologista se ei ole ja tälläkin hetkellä kirkko on merkittävä ympäristön tuhoaja ja saastuttaja, jonka elohopeapäästöjä katsotaan liki sormien läpi. Ruumiiden pakastekuivaaminen ja rusentaminen sen jälkeen jauheeksi olisi paljon ekologisempi vaihtoehto. Tässä lisää ko. metodista: Takkirauta: Kylmä tapa lähteä
 

Morgoth

Jäsen
kirkon harjoittamalla väestökirjanpidolla.

Ehkä tyhmä kysymys, mutta mitä tämä oikeasti käytännössä edes on? Virkatodistusten kirjoittamista? Kuulostaa aivan idioottimaiselta, koska meillä on kuitenkin maistraatit ja väestörekisterikeskus. Typerä jäänne, jota korostamalla kirkko yrittää vain perustella tarvitsevansa rahaa valtiolta? Onko tämä ihan puhdas kusetus?
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ehkä tyhmä kysymys, mutta mitä tämä oikeasti käytännössä edes on? Virkatodistusten kirjoittamista? Kuulostaa aivan idioottimaiselta, koska meillä on kuitenkin maistraatit ja väestörekisterikeskus. Typerä jäänne, jota korostamalla kirkko yrittää vain perustella tarvitsevansa rahaa valtiolta? Onko tämä ihan puhdas kusetus?

Hyvin pitkälle sitä juuri. Päällekkäistä toimintaa, jolla pidetään kiinni jäsenistä kun nämä eivät totu käyttämään maistraattia, josta saisi samat palvelut. Kirkko käyttää ihan samaa valtion järjestelmää tietojen hallintaan. Avioliiton esteettömyyden tutkinta on yksi keskeinen tehtävä.

Väestökirjanpito – Aamenesta öylättiin - kirkon ja uskon sanasto
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Ehkä tyhmä kysymys, mutta mitä tämä oikeasti käytännössä edes on? Virkatodistusten kirjoittamista? Kuulostaa aivan idioottimaiselta, koska meillä on kuitenkin maistraatit ja väestörekisterikeskus. Typerä jäänne, jota korostamalla kirkko yrittää vain perustella tarvitsevansa rahaa valtiolta? Onko tämä ihan puhdas kusetus?

Eduskunta on säätänyt/säätää kirkkolait. Kaikki sisältö, mikä liittyy Suomen kirkkolakiin, on eduskunnan säätämää. Eduskunta on säätänyt luterilaisen ja ortodoksisen kirkon kirkollisverosta, jota luterilaisen ja ortodoksisen kirkon jäsenet maksavat. Kirkollisvero muodostaa suurimman osan seurakuntien tuloista. Verotusprosentti vaihtelee paikkakunnittain. Verotusoikeus ei ole ilmainen, ev. lut. kirkko maksaa omastaan valtiolle n. 17 milj. euroa.

Yritykset ja yhteisöt eivät maksa veroa valtiolle. Eduskunta on säätänyt, että kirkko saa yritysten valtiolle maksamasta yhteisöverosta kuntien tapaan osuuden korvauksena yhteiskunnallisista tehtävistään. Näin on eduskunta säätänyt. Toisena vaihtoehtona olisi valtiolla maksaa kirkolle suoraa tukea valtion budjetista, jolloin tuki maksettaisiin myös silloin verovaroista. Kirkon saaman osuuden perusteena on eduskunta katsonut hautaustoimen, kirkonkirjojen pitoon liittyvät väestönkirjanpidolliset tehtävät sekä kulttuuriperinnön hoito- ja ylläpitotehtävät eli huolehtiminen vanhoista rakennuksista.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Verotusoikeus ei ole ilmainen, ev. lut. kirkko maksaa omastaan valtiolle n. 17 milj. euroa.
Googlen mukaan kirkko keräsi veroja muutama vuosi sitten 850 miljoonaa.
Minä henkilökohtaisesti en ole ollenkaan ahne ja olen täysin valmis maksamaan valtiolle tuon ihan saman 17 miljoonaa siitä hyvästä että he keräävät minullekin 850 miljoonaa verotuloja. Tässä ei kukaan häviä. Firmat eivät maksa mitään eikä kyse ole mistään etuoikeudesta, vaan ihan tällaisesta reiluudesta ja tasapuolisuudesta eri toimijoita kohtaan.
 

Morgoth

Jäsen
Eduskunta on säätänyt/säätää kirkkolait. Kaikki sisältö, mikä liittyy Suomen kirkkolakiin, on eduskunnan säätämää.

Etkö ymmärrä mitä luet? Kysyin mitä kirkon väestönkirjanpito oikeasti on ja pitää sisällään. En sitä missä siitä säädetään. Se että eduskunta on hyväksynyt jotain ei tarkoita sitä etteikö niitä olisi mahdollista muuttaa tai että ne olisivat mitenkään optimaalisesti säädetty.

Sinusta tämä koko keskustelu pitäisi kieltää, koska eduskunta... ? Eikö? Mitään muuta järkevää selitystä en viesteillesi keksi.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös