Suomalaisista kuitenkin lähes 80% kuuluu ev.lut.-seurakuntaan, joten eiköhän se ole selväkin, että se luterilaisuus on näkyvämpi osa suomalaista yhteiskuntaa kuin joku islam tai buddhalaisuus.
So?
Kysehän on sekulaarisuudesta, tasa-arvoisesta yhteiskunnasta, jossa yhteiskuntajärjestelmä ei ota kantaa ihmisten uskonnollisiin vakaumuksiin. Yhteisunta kohtelee siis ihmisiä tasapuolisesti, eikä erottele näitä uskonnon perusteella.
Suomen evankelis-luterilainen ja Suomen ortodoksinen kirkko tulisi tän periaateen mukasesti muuttaa tavallisiksi yhdistyksiksi, jotka perivät jäsenmaksunsa kuten muutkin yhdistykset eivätkä verotusoikeuden kautta.
Eli erikoisoikeuksien poistaminen, kuten kirkkojen jäsenmaksun kannon poistamista verotuksen yhteydestä, uskonnon opetuksen lopettamista päiväkodeista, kouluista ja teologisten tiedekuntien lakkauttaminen valtion yliopistoista, uskonrauha- ja jumalanpilkkalakien kumoamista ja yleisen hautaustoimen siirtämistä valtiolle ja kunnille.
Näin mikään uskomusjärjestelmä ei olisi erikoisasemassa.
Kristittyjen puheet ”suurimman osan kuulumisesta kirkkoon” ovat vain pelkoa oman kirkkokuntanansa vallan pienimisen pelkoa. Jos uskoo tasa-arvoiseen yhteiskuntaan (kaiketi pitäis jos Jessen opetuksia kuuntelee), ei oikein löydy perusteita muutaman uskontokunnan erikoisasemalle.
Huom! Hautatustoimi ja hautuumaiden ylläpito olisi taatusti halvempaa ei uskonnolisen yhteisön hoitamana, kun ei tarvitsisi ylläpitää seremoniallista palvelukoneistoa.
Kehitys ja sosiaaliapu olisi taatusti tehokkaampaa jakaa suoraan tätä työtä tekeville järjestöille, kun ei tarvitsisi pitää yllä jumalanpalvelusorganisaatiota.
Joku kaipaili poliittista aloitetta asiaan?
Vihreän liiton kansanedustajat Rosa Meriläinen ja Irina Krohn tekivät lakialoitteen uskonnonvapauden ja kansalaisten uskonnollisen yhdenvertaisuuden vahvistamisesta vuonna 2006, joten turha puhua, etteikö vihreät olisi asian eteen koittaneet jotain tehdä (
linkki lakialoiteeseen)
(EDIT: linkinkorjaus)
Myös SDP:n ja Vasemmistoliiton juuret ovat sosiaalidemokraattisessa työväenpuolueessa, joka Forssan julistuksessa 1903 vaati valtion ja kirkon eroa, mutta puolueet ovat taktisista ja PR-syistä luopuneet siitä, koska kirkko on muuttunut SDP:täkin sosiaalidemokraattisemmaksi (Erkki Tuomiojan lausunnon mukaan).
Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen vuoden 1903 Forssan ohjelmassa todettiin:
»Uskonto on julistettava yksityisasiaksi. Kirkko on erotettava valtiosta ja kirkolliset sekä uskonnolliset yhdyskunnat katsottava yksityisiksi yhdistyksiksi, jotka itse järjestävät sisälliset asiansa. Uskonnonopetus on poistettava kouluista.»