Ilmeisesti osalla keskustelijoista alkaa olla kaikki sanottuna, kun aletaan vetoamaan näihin tavanomaisiin "on isompiakin ongelmia"-argumentteihin. Länsimaisen oikeusvaltion perinteet perustuslaissa määriteltyjen oikeuksien kunnioittamisesta ovat näköjään myös joídenkin mielestä turhia.
Olen aina silloin tällöin tehnyt yrityksiä kääntää keskustelun kärki kohti niitä instansseja, jotka ovat vastuussa siitä, mitä Suomen kouluissa opetetaan ja mitä siellä tapahtuu. Oletko sitä mieltä, että vastuussa olleet/olevat Suomen eduskunnat, hallitukset, ministeriöt, eduskunnan valiokunnat kuten perustuslakivaliokunta, eivät olisi kunnioittaneet päätöksissään länsimaisen oikeusvaltion perustuslaissa määriteltyjä kansalaisten oikeuksia? Sitten, kun mennään sinne kentälle eli kouluihin, niin ovatko nämä koulujen rehtorit, jotka ovat toimineet määräysten ja ohjeiden mukaisesti, syyllisiä nykyiseen tilanteeseen? Kerroin aiemmassa viestissäni, miten Helsingin Laakavuoren ala-asteen kirkkoon kuulumaton rehtori Janne-Pekka Nurmi on toteuttanut ylempien instanssien määräyksiä ja ohjeita koulussa, jossa muslimien ja uskonnottomien koululaisten määrä on 35%. Mitään ongelmia ei ole syntynyt ei-kristittyjen taholta Nurmen mukaan heidän koulussaan, kun on toimittu määräysten ja ohjeiden sekä suomalaisten perinteiden ja traditioden mukaan.
Yllä olevat vastuukysymykset koskettavat myös kirkon ja valtion suhdetta Suomessa. Mikäli ihan oikeasti haluaa siihen muutosta, on aikaa noin vuosi valmistautua seuraaviin eduskuntavaaleihin ja valita päättäjiksi henkilöitä, jotka ajavat kirkon ja valtion erottamista. Nykyisessä eduskunnassahan näitä kansanedustajia on vain kourallinen ja heidän toimestaan ei ole muutoksia tapahtunut.