En kyllä edes tarkoittanut yhteisöveroa missään kohtaa. Valtio maksaa isosta pussukastaan mm. vankilapappien palkat. Minusta on hankala ymmärtää, ettet sinä syystä tai toisesta vain pysty ymmärtämään minun haluani olla osallistumasta millään tavalla kenenkään uskontojuttuihin....
---
Ajattele vaan, mutta olet totaalisen väärässä. Siis ihan totaalisen täysin väärässä. Kirkon saamat yhteisöverot käytetään kolmeen (3) asiaan. 1. Hautaustoimi 2. Kirkonkirjojen pito 3. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ylläpito.
---
... Sanotaan nyt sen verran yleisesti, että itse kolmennella sektorilla hiippailevana olen ainakin huomannut sen, että kirkolla ei ainakaan täälläpäin rahasta ole puute. Asiakkaista ja etenkin tyytyväisistä sellaisista kylläkin. Meillä se on juuri päinvastoin. Tosiasiassa kirkko ei tarjoa mitään sellaista, mitä ei voisi korvata, eikä sen toiminta todellakaan ole tehokasta.... Tosiasiassa osa kirkon mukamas pelkästään yleishyödyllisestä puuhastelusta on samalla samalla propagandaan ja käännytykseen tähtäävää...
---
Mielenkiintoinen linkki hesarin juttuun karuista realiteeteista:
Lopettaako Jeesus kiusaamisen? - Kulttuuri - Päivän lehti - Helsingin Sanomat
Kahteen ensimmäiseen kappaleeseen:
Itse en muuten todellakaan ole edes miettinyt asiaa siltä kannalta, että miten kirkko käyttää saataviaan. Olen nähnyt vain sellaise esityksen, jossa kerrotaan että ev. lut kirkko saa pääasiassa rahansa monesta tuutista: kirkollisvero, yhteisövero, kiinteistöt, palveluiden tuottaminen ja lahjoitukset/perinnöt. Sitten toisesssa piirakassa oli miten rahan käyttö menee ja siitä en muista kiinnittäneeni huomiota tuohon yhteisöveron käyttämiseen.
No sitä suuremmalla syyllä, noista yhteisöverojen kolmesta kohteesta ns. kirkon kirjojen pitäminen on aika kiistanalainen. Itselleni ei oikein ole selvää, mitä lisäarvoa se yhteiskuntaan tuo ja miksi niiden ylläpitoa maksetaan yhteisöverosta. Hautauspalvelut ja kiinteistöjen ylläpito sensijaan on ihan selvä ja tulisi olla ennallaan.
Eli nyt siis on kyseessä nämä kirkollisveron ja yhteisöveron ulkopuolella olevat rakenteet joissa kirkko on mukana? Eli vaikkapa uskonnon opetus peruskoulussa julkisin varoin ja tämä vankilapappejen maksaminen. No kantani peruskoulun uskonnonopetukseen kerroin ja vielä kommentoin tätä lopussa olevaa hesarin linkkiä vaan sen verran, että kyseessä on kyllä aika tarkoitushakuinen kirjoitus, ei varmaankaan ollut ideana kertoa mitenkään puolueettomasti mitä opetuksen sisältö on.
No vankilapapit ja sotilaspapit on asia erikseen. Vankilapappeja meillä on varmaan mitä kymmenen? Siirtäisin pohdinnan siitä mikä merkitys vankejen sielunhoidolla ja mitkä sen haitat/hyödyt on vankeinhoitolaitoksille itselleen. Sotilaspapit on ihan ok, viime talvena kävin katsomassa Santahaminassa sotilasvalan ja sotilasvakuutuksen. Varusmies saa siis valita kumpaan menee, uskonnolliseen vai uskonnottomaan. No vakuutuksessa oli ehkä 60 varusmiestä, valassa sitten varmaan lähemmäksi 600. Kyllä siellä kelpasi vannoa kaikkitietävän jumalan edessä. Muutenkin puolustusvoimat ja kirkko on ihan hyvä yhdistelmä, jos "poterossa ei ole ateisteja" sanonta pitää edes osittain paikkansa.
Ja jokin teologisen tiedekunnan tukeminen? No miksi ihmeessä ei, kai teologiaa voi lukea muutenkin kuin tullakseen papiksi? Itseäni vituttaa enemmän kuitenkin kaiken maailman pilveä polttelevat saatanan ituhipit mitkä hengailee 8 vuotta yliopistolla puhumalla paskaa jostain tuulivoimasta.
Valtionkirkon ja puolustusvoimien asema on vähän sama. Osa voi olla sitä mieltä, että meidän pakollinen varusmiespalvelus miehille on väärin. Osa voi olla sitä mieltä, että pv maksaa veronmaksajille liikaa ja osa voi olla sitä mieltä ettei suomella tulisi olla puolustusvoimia, joku toj voi olla sitä mieltä että meidän pitäisi todellisuudessa olla osa venäjää. Kaikessa on kuitenkin oma logiikkansa takana, eikä minua esim. muuta kuin vituta maksaa joidenkin mudassa ryömimiset tai muut sykkimiset, tai siis ei se ainakaan loukkaa näin palveluksesta vapautettua.
---
Se varmaan on ihan totta, että seurakunnan toiminta ei ole mitään kustannustehokkainta. Työvoima seurakunnissa taitaa olla aikalailla ikääntynyttä verrattuna julkisen sektorin ja 3. sektorin nuoriin ja seksikkäisiin sosiaalipedagogisiin partaveitsiin terhakoine tisseineen, toimintasuunnitelmineen, visioineen ja pdf:nä painettuine leirikutsuineen.
No silti kirkko jostain kumman syystä tarjoaa velkaneuvontaa, perheneuvontaa, iltapäiväkerhoja, lapsiparkkeja, kielikursseja, kokkauskursseja, sairaalan diakoniatyötä, sielunhoitoa jne. ja suurin osa on ihan vapaasti käytettävissä kaikille. Oikeastaan näissäkin se aivopesu voi olla sitä että alkuun rukoillaan tai ruoka siunataan, seinällä voi olla joku juliste missä lukee että jeesus pelastaa.
Ja esim. maahanmuuttajille jaetaan seurakuntien esitteitä sosiaalitoimen puolesta, että tonne kannattaa mennä, on muuten ilmaista. Ruuhkautuneessa velkaneuvonnassa kehoitetaan ottamaan yhteyttä seurakuntaan joka voi auttaa siihen asti että pääsee asiakkaaksi jne.
Kirkolla on ihan toimivia toimintoja paljonkin, esim. kirkon ulkomaanapu. Ulkomaanapuunhan pätee sanonta, että siinä vaiheessa kun presidentti esittelee surunvalitteluja ja spr pakkaa laukkujaan, niin Kirkon ulkomaanapu on jo kotimatkalla.
---
Tästä Ruandajutusta vielä sen verran, että sehän nyt oli ihan heitto vain. Mutt a tässä nyt näyttää olevan sillä tavalla hyvä meininki että yritetään jotain joukkoperseenraiskausta jokaisesta heitosta mikä menee vähänkin ulkopuolelle. Kuitenkin siitä Ruandasta ollaan luettu parikin kirjaa, että se aihe on ihan riittävän tuttu.
Itselläni tähän kirkko ja valtio asiaan nyt ei muutenkaan ole mitään suurta kiihkoa, kuten olen sanonut, minun mielestäni asiat on nyt hyvin ja jatkossakin on ihan hyvä katsoa kaikessa rauhassa ja asia kerrallaan, miten kirkon ja valtion liitto toimii, tuleeko sitä purkaa vai pitää ennallaan.
Tilannehan voi olla toinen vaikkapa 15 vuoden päästä, voihan olla että meille tulee ennennäkemätön lama, joku virus vie 1/5 väestöstä, tulee aseellinen konflikti naapuriin tai mitä vaan. Silloin kirkon rooli voi olla ihan erilainen.
Toisaalta voi olla että sama kehitys jatkuu ja sitten on syytä miettiä, että tullaanko me ilman valtion kirkkoa toimeen. Tai siis tullaanhan me toki ilman toimeenkin, ei siihen kukaan kuole. Mutta pitää pohtia kumpi on parempi ja edelleen se kysymys mihin kukaan ei ole vielä vastannut:
Loukkaako tämä tilanne nykyään vai vituttaako?