Mainos

Kilpailukykyhyppy – keskustelua suomalaisesta työelämästä

  • 222 861
  • 2 038

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Muistaakseni hesarissa oli kuitenkin juuri juttua siitä, että Suomi oli digitalisaation uhkaamien työpaikkojen määrän osalta maailman kärkikastia eli meillä tällaisia työpaikkoja oli suhteessa vähemmän kuin melkein missä tahansa muualla maailmassa.

En tuosta tiedä, mutta tilastojen mukaan Suomesta katosi ainakin parin vuoden ajan noin 2 700 työpaikkaa per kuukausi. Tämä tapahtui siten, että lähinnä PK-sektori loi 15 000 työpaikkaa, ja suuryitykset kadottivat 17 700 työpaikkaa kuukaudessa. Vähän uudemmat tilastot (alla) kertovat, että viime vuonna olisi syntynyt 160 000 uutta työpaikkaa ja hävinnyt 200 000 työpaikkaa.

Tänä vuonna syntyy 160 000 uutta työpaikkaa – "Valtava määrä yrityksiä lisää työvoimaansa" | Talous | HS

Tuossa @bebeto linkitti hyvin myönteisen uutisen, joten ehkä päästään jossain vaiheessa siihen, että työpaikkoja syntyy enemmän kuin poistuu. Tärkeää, koska väestö on kasvanut noin 500 000 sinä aikana, kun työpaikkojen määrä ja työllisyyste on absoluuttisesti vähentynyt/laskenut. Tämä selittää osaltaan sen, miksi Suomen työllisyysaste on niin paljon mm. Ruotsia ja Saksaa perässä.
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Rakentamisen suhteen tilanne on ollut ihan odotettavissa koska asuntorakentamisessa ollaan oltu jo hyvinkin samoissa alhaisissa lukemissa kuin 2009 finanssikriisin aikaan. Pk-seudulla on jotenkin uutta pukannut markkinoille viime vuosina mutta maakunnissa on ollut aika paljon hiljaisempaa. Nyt on kilpailuissa isoja hankkeita liikkeellä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Onneksi sentään työntekijät vastustavat sitä, että ilmeisesti ainakaan kolmeen vuoteen ei voi ketään irtisanoa julkiselta sektorilta. Suomella ei todellakaan ole varaan nykyisen kokoiseen julkisen sektorin kustannuksiin varsinkaan, kun kunnille korvataan kaikki veromenetykset täysimääräisinä:

Kilpailukykysopimuksessa julkisen sektorin työntekijät kärsivät eniten ja saivat lupauksen työpaikkojen säilyttämisestä.
Kikyssä kenenkään palkka ei nouse vuoteen, kaikkien vuosityöaika pitenee 24 tunnilla ja työnantajien maksuja siirretään työntekijöiden maksettavaksi.
Lisäksi valtion ja kuntien työntekijöiden lomarahoista leikataan 30 prosenttia kolmen vuoden ajan.
Julkisen sektorin työntekijät saivat vastineeksi sen, että valtio lupasi korvata kunnille kikyn aiheuttamat veromenetykset täysimääräisesti. Näin voitaisiin taata, että julkiselta sektorilta ei leikata työpaikkoja.

Palkansaajajärjestö Kiky-riidasta: ”Sopu on kaukana” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Toki hassuttelin.

En saatana vaan tajua enää tätä maata, jos yllä oleva pitää paikkansa ja julkisen sektorin työntekijöitä ei saa vähentää, vaikka Suomen talous sitä vaatii. Kilpailukykysopimus on lähes paperia yksin siksi, että sen vaikutukset työllisyyteen PK-yrityksissä eivät ole merkittävät. Jos tähän lyödään vielä - jälleen kerran - julkisen sektorin monivuotinen irtisanomiskielto ja koskemaan tällä kertaa vielä koko julkista sektoria, Kiky on askel taaksepäin.

Mikä Sipilää ja Orpoa vaivaa - jotkut salarakas kuvat vai? No, Sipilä saa maakuntahimmelin, mutta eihän tämä voi olla joka kerta tällaista lehmänkauppaa. Ja maakuntahimmelin byrokratia tarvitsee toki lisää julkisen sektorin työntekijöitä...
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Mikä Sipilää ja Orpoa vaivaa - jotkut salarakas kuvat vai? No, Sipilä saa maakuntahimmelin, mutta eihän tämä voi olla joka kerta tällaista lehmänkauppaa. Ja maakuntahimmelin byrokratia tarvitsee toki lisää julkisen sektorin työntekijöitä...
iltasanomien jutusta:
järjestöt uhkaavat kaataa sopimuksen, jos hallitus ei taivu ay-liikkeen vaatimuksiin.
Hallitus ei halua ärsyttää ay-liikettä enää yhtään enempää.
Ei jumalauta oikeasti tätä paskaa. Ja ay-jäärät itkevät vielä että miksi kunnan työntekijöiltä pitäisi ottaa vielä jotain pois. Heidän työhönsä ottamatta kantaa, niin onhan julkisen sektorin koko ja sen mukanaan tuoma korkea verotus helvetin iso osa tämän pienen maan heikkoutta. Tätä maata ei ilmeisesti saada kuntoon ennenkuin AY-liikkeen valtaa on heikennetty helvetisti tai luonnollinen poistuma on siirtänyt nuo nykyiset jäärät (ja varmaan vielä seuraavatkin) routarajan alapuolelle. Välillä nousukausi piilottaa ongelmat seuraavaan taantumaan/lamaan/jne asti, mutta eivät ne minnekkään katoa. En tiedä mitä tässä pitäisi sanoa, sentään nykyinen hallitus on saamassa jotain konkreettista aikaan, mutta köyhäksi näkyy sekin jäävän.

Lakimuutos poliittisen lakko-oikeuden poistamisesta, sitten ay-jäsenmaksujen verovähennyksen poisto ja ansiosidonnainen kaikille (vaikka se n.5% pienempi). Laittomaan lakkoon tai ulosmarssiin osallistumisen voisi ruveta muuttaa tarkottamaan välitöntä työsuhteen purkua ja luopumista irtisanomisrahasta ja irtisanomisajasta.
 

ipaz

Jäsen
Tämän päivän Hesarissa oli hyvä juttu Risto Siilasmaasta ja hänen näkemyksistään tulevaisuuden suhteen.

Yritysmaailman suurvaikuttaja Risto Siilasmaa uskoo teknologian mullistavan työelämän – ”Työttömyys tulee nousemaan automaattisesti” | Työelämä | HS

Siilasmaa puhuu asiaa. Maailma ja varsinkin työelämä tulee muuttumaan todella rankasti teknologian kehityksen myötä seuraavaan kymmenen vuoden aikana. Vakavin arvio tuossa jutussa on se, että keskiluokan tällä hetkellä kohtuullisen hyväpalkkaisia työtehtäviä tulee katoamaan kokonaan ja tämä tulee vaikuttamaan todella rajusti kansantalouteen ja hyvinvointivaltion perusteisiin. Se mistä AY-liike ja elinkeinoelämä tappelevat tällä hetkellä tulee olemaan melkoinen vitsi kymmenen vuoden päästä, kun vielä tällä hetkellä olevia töitä ei enää ole olemassakaan. Siksi kaikkien näiden jotka Kikyä ja muita työelämän muutoksia ajavat tulisi pystyä ajattelemaan taholtaan 20 eikä kahden vuoden päähän. Luonnollista toki on että omaa ja edustamansa tahon parasta ajava pyrkii raapimaan kaiken hyödyn irti nyt tässä hetkessä, mutta mitä hyötyä siitä on kenelläkään tulevaisuudessa jos paska lävähtää kymmenen vuoden päästä tuulettimeen isosti.

Perustulo tulee aivan varmasti olemaan yksi asia joka on pakko toteuttaa, jotta maa(t) eivät ajaudu totaaliseen eriarvoisuuteen. Kun koneet tekevät työt edullisemmin ja paremmin kuin ihminen, niin ihmisillä on silloin oltava edes joku tuki ja turva jos ja kun töitä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi kaikille.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Eri mieltä ollaan, ja ilmeisen pysyvästi. Jos vihervasemmistopopulistit vastustavat 100 asiaa, tilastollisesti arvioituna ne osuvat joskus oikeaankin. Koulutuksen leikkaus on yksi suurimpia virheitä, mitä Suomessa voidaan tehdä. Ja en puhu hallinnon leikkauksista. Se on aivan eri asia, ja siitä tulee leikatakin. Kansainvälisessä koulutusvertailussa Suomi sijoittuu suhteellisen kehnosti, kun mittarina pidetään korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden määrää ikäryhmässä 25-34. Linkki alla, laatija Tilastokeskus.

Ehkä nyt mennään semantiikkaan, puhutaan koulutusleikkauksista ja koulutuksen leikkauksista. Ero ehkä juuri se mitä tuossa sanoitkin.

Mutta edelleen sitä mieltä että Sipilän hallituksen koulutusleikkaukset olivat juuri sitä mitä kaivattiinkin, ravistellaan rakenteita ja pakotetaan yliopistot erikoistumaan ja miettimään mitä kannattaa tutkia/kouluttaa ja mitä ei.

Ja edelleen se alaston keisari kävelee kadulla ilman että kukaan huutaa ettei hänellä ole vaatteita, Suomella ei ole varaa kouluttaa tuhansia maistereita kortistoon, koulutuspanostukset pitäisi totaalisesti uudistaa ja kouluttaa niille aloille enemmän jolle on kysyntää/jotka tuovat taloudellista lisäarvoa ja vähemmän niitä joiden ainoa toive työpaikasta on julkinen sektori, tietyt itsestään selvät poikkeukset huomioiden.

Mitä tulee tuohon korkea-asteen tutkintojen määrään mitä linkkasit niin sielläkin on osittain ongelmana kaiken maailman ikiteekkarit, poikkitieteelliset elämäntapaintiaanit kolmella tutkinnolla jne.

KA-opiskelut pitäisi aloittaa nykyistä aikaisemmin lukion jälkeen ja se pitäisi vetää paljon nykyistä nopeammin läpi, toisaalta kaikkien tarvitse olla maistereita vaan kanditasokin riittää monelle (tässäkin taidetaan olla jonkin sortin poikkeama kv-vertailussa).

Näkemykseni sama kuin ennenkin. Suomen tullisi vähentää henkilöverotusta, mahdollistaa paikallinen sopiminen sekä lisätä tutkimus-, tuotekehittely- ja koulutusmäärärahoja.

Samaa mieltä periaatteessa kaikesta, koulutusmäärärahojen osalta minulle riittäisi täydellinen uudelleen kohdennus ja rakenteiden uudistaminen.

Itse en kyllä lue projektipäällikköä asiantuntijaksi. Itse käytän perinteistä jaottelua, eli asiantuntija-polku ja esimies-polku. Projektipäällikkö menee näistä jälkimmäiseen. En kyllä ymmärrä että miten projektipäälliköitä pitäisi kouluttaa, eri firmoilla on aika erilaiset toimintatavat, koulunhan on tarkoitus antaa valmiudet vain tuohon, ei tuottaa valmista ammattilaista (joka tosin olisi hienoa jos onnistuisi). Vai oliko tuo projektipäällikkö-case vaan etäisesti asiaan liittyen mukana?

Ei kai projektipäälliköksi kouluteta missään julkisessa laitoksessa? Projektipäällikkö on samalla titteli että työnkuva, ja hyvät proikkarit ovat todellakin asiantuntijoita minun kirjoissani. Kuka tahansa voi hommata Prince2 sertit yms. mutta kun aletaan teorioita soveltaa käytäntöön niin erot tulevat esiin. Paineensietokyky, ratkaisukeskeinen ajatusmaailma, kokonaisuuksien hallinta ovat jotain mitä ei opeteta missään, ne vaatii käytännön kokemusta ja tietynlaista luonnetta. Hyvä proikkari on äärimmäisen arvokas assetti yritykselle ja siksi hyvät proikkarit vetävät isoa liksaa.[/quote]
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
En niin väittänytkään, sanoin juuri etten ymmärrä miten noita projektipäälliköitä pitäisi edes koulutuslaitoksen tuottaa. Ja vaikka sun tekstejä yleisesti arvostan, niin olen silti vahvasti eri mieltä että kuuluuko projektipäällikkö asiantuntijaksi. Onhan työvuoron esimieskin asiantuntija, mutta heitän silti hänetkin esimies-kategoriaan. Enkä ymmärrä tuota proikkari-hehkutustasi, ei kai heitä kukaan ole väheksynyt tai haukkunut, puhuttiin siitä että kuuluvat ns. Esimies-polulle eikä asiantuntija-polulle. Jos itse haluat heidät lukea puhtaasti asiantuntijoiksi, niin sillä taas ei ole mitään väliä mulle.

Koitappas lukea nuo viestit vielä tarkemmin, vaikka selvinpäin *hymiö*
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
En niin väittänytkään, sanoin juuri etten ymmärrä miten noita projektipäälliköitä pitäisi edes koulutuslaitoksen tuottaa. Ja vaikka sun tekstejä yleisesti arvostan, niin olen silti vahvasti eri mieltä että kuuluuko projektipäällikkö asiantuntijaksi. Onhan työvuoron esimieskin asiantuntija, mutta heitän silti hänetkin esimies-kategoriaan. Enkä ymmärrä tuota proikkari-hehkutustasi, ei kai heitä kukaan ole väheksynyt tai haukkunut, puhuttiin siitä että kuuluvat ns. Esimies-polulle eikä asiantuntija-polulle. Jos itse haluat heidät lukea puhtaasti asiantuntijoiksi, niin sillä taas ei ole mitään väliä mulle.

Koitappas lukea nuo viestit vielä tarkemmin, vaikka selvinpäin *hymiö*

Tulkitsit vähän liikaa tai sitten ilmaisin epäselvästi itseäni. Minusta jakolinja esimies-asiantuntija on nykyään täysin turha ja kumpuaa jostain menneisyydestä. En hehkuta proikkareita noin yleisesti, olen itsekkin sillä tittelillä toiminut ja voin rehellisesti sanoa etten juuri missään nimessä ollut asiantuntija (tarkoitan tällä että en ollut silloin tehtävässä kovin hyvä) enkä myöskään esimies. En ole väittänyt että kukaan heitä haukkuisi tai väheksyisi, minusta tuo em. luokittelu ei vaan toimi ja ihmettelen syvästi miksi projektipäälliköitä ei voisi laskea asiantuntijoiksi.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Hesarissa oli tänään parikin mielenkiintoista artikkelia aihetta sivuten. Ensinnäkin oli tutkittu suomalaisten ostovoiman muutosta globalisaation aikana välillä 1995-2015. Yleisesti globalisaatio oli tuonut vaurautta koko kehittyneeseen maailmaan, mutta useissa maissa tuo vauraus jakaantui epätasaisesti, vaurain prosentti kahmi ison siivun. Suomessa vauraus jakaantui tulonsiirtojen takia tasaisemmin, mikä on tietysti hyvä asia, mutta selittää myös nykyisiä ongelmia. Finanssikriisin jälkeinen kestotaantuma ei enää ole elättänyt hyvinvointivaltiotamme, ja juuri noiden isojen tulonsiirtojen takia olemme nyt ongelmissa.

Moni oikeistosiivessä huutaakin nyt neuvoksi noita keinoja, joiden avulla moni muu maa on selvinnyt paremmin, mutta toisaalta vauraus keskittynyt pienemmälle osalle väestöä. Tähän liittyen taas Hesarin taloussivuilla ison yrityskonsultti- firman johtaja kritisoi yritysten toimintaa globalisaation aikaisessa maailmassa ja toteaa sen aiheuttaneen vaarallista yhteiskuntien polarisoitumista, jakaantumista. Yritykset ovat harrastaneet globalisaatiota rujolla tavalla pikavoittoja halpatuotannosta hakien. Harrastaneet juuri tätä voimakasta tulojen eritymistä aiheuttavaa liiketoimintaa. Hän penäsi hyvin yksiselitteisesti yrityksiltä aivan erilaista vastuuta niin yhteiskunnasta kuin pienemmin yhteisöistäkin(esimerkiksi kaupunki, kylä).

Tarvitsemme varmasti uudistuksia työmarkkinoille, erityisesti joustavuutta. Tarvitsemme kuitenkin muutakin uudistamista kuin vain työn tekemisen kustannusten alentamista.
 

Wingman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valmentajien hautuumaa

godofthunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Detroit Red Wings
Tänään pitäisi aloittaa neuvottelut kiky-sopimuksen toteutumisesta. Mielenkiinnolla odotan ta:n ehdotusta, millätavalla toteutetaan. Työntekijät haluaisivat toteuttaa homman niin, että pankkiin laitetaan miinusta kaksi tuntia kuukaudessa; olisi meille kaikkein helpoin malli toteuttaa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Niin, ei Suomessa, mutta eihän se ole maasta kiinni vaan tästä helvetin alasta eli nämä typerät tietokoneet. Alkaa saada jo melkoisen koomisia piirteitä. En voi tehdä mitään järkevää ennen kuin saan luvan asentaa yhden softan firman koneelle. Laitoin viime viikolla lupalapun menemään ja sitten näen sen olevan käsittelyssä. Laitoin uuden pyynnön statuksella critical. No, nythän se pyyntö ei mene edes eteenpäin ennen kuin pomo on hyväksynyt sen.

Siinä kohtaa, kun tarvitsee lupapyyntöön hyväksynnän, niin voisiko joku alkaa miettiä onko tässä mitään järkeä ja tälläkö se talous lähtee nousuun? Tämä liittyy sillä lailla myös Suomen kilpailukykyyn, että tiedän siellä olevan samanlaista sekoilua.

Nyt toinen pomo ehdotti sitten, että lataat vain sen ja jos tulee kieltävä päätös niin poistat sen. En tietenkään suostu tuollaiseen, koska minulla ei ole mitään voitettavaa ja ainoastaan työpaikka menetettävänä. Se tehtiin hämmentävän selväksi alkukoulutuksissa, että todellakaan ei sitten saa mitään laitailla ilman hyväksyntää. Sen mukaan sitten mennään, firma on tosiaan amerikkalainen. Onhan joka firmassa vastaavia sääntöjä, mutta nyt sitä ihan todella painotettiin.

Ei minua kiinnosta se, että en voi tehdä mitään, ei ole kiinnostanut enää vuosiin. Aina sama sirkus, joka maassa ja joka firmassa missä on yli kolme työntekijää. Kyllä, osaisin itse paremmin.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aina sama sirkus, joka maassa ja joka firmassa missä on yli kolme työntekijää. Kyllä, osaisin itse paremmin.
Onneksi on järkeviäkin työpaikkavaihtoehtoja, olen ollut töissä mm. maailmanlaajuisessa kymmenien tuhansien työntekijän firmassa ja ei ollut mitään ongelmia tällaisten rajoitusten takia. Jenkit on varmaan ne urpot näissä tapauksissa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Niin, ei Suomessa, mutta eihän se ole maasta kiinni vaan tästä helvetin alasta eli nämä typerät tietokoneet. Alkaa saada jo melkoisen koomisia piirteitä. En voi tehdä mitään järkevää ennen kuin saan luvan asentaa yhden softan firman koneelle.

Ovat siis palkanneet sinut, mutta et voi tehdä työtäsi, koska eivät anna työkaluja... Miten olet saanut päiväsi tähän asti kulumaan?

Laitoin viime viikolla lupalapun menemään ja sitten näen sen olevan käsittelyssä. Laitoin uuden pyynnön statuksella critical. No, nythän se pyyntö ei mene edes eteenpäin ennen kuin pomo on hyväksynyt sen.

Ei pomo hyväksy firman IT-infrastruktuuriin asennettavia uusia ohjelmia. Luojan kiitos.

Siinä kohtaa, kun tarvitsee lupapyyntöön hyväksynnän, niin voisiko joku alkaa miettiä onko tässä mitään järkeä ja tälläkö se talous lähtee nousuun? Tämä liittyy sillä lailla myös Suomen kilpailukykyyn, että tiedän siellä olevan samanlaista sekoilua.

Koita nyt käsittää, että ei niitä ohjelmia noin vaan asennella.

Nyt toinen pomo ehdotti sitten, että lataat vain sen ja jos tulee kieltävä päätös niin poistat sen. En tietenkään suostu tuollaiseen, koska minulla ei ole mitään voitettavaa ja ainoastaan työpaikka menetettävänä. Se tehtiin hämmentävän selväksi alkukoulutuksissa, että todellakaan ei sitten saa mitään laitailla ilman hyväksyntää.

Toinen pomo on väärässä, mutta hyvä että tajuat sen itse.

Sen mukaan sitten mennään, firma on tosiaan amerikkalainen. Onhan joka firmassa vastaavia sääntöjä, mutta nyt sitä ihan todella painotettiin

Jokaisessa vähän merkittävämmässä jenkkifirmassa on sääntönä se, että ulkopuolisia ohjelmia ei asennella edes silloin, jos niistä hyötyä olisikin. Ohjelmiston oikeudet omistava taho voisi vaatia vaikkapa 10 000 000 dollarin vahingonkorvauksia siitä, että heidän ohjelmistoaan käytettiin sen lupaehtojen vastaisesti esim kaupalliseen kehitystyöhön, jonka tuloksena tuli valmis, lisensoitava tuote. Tässä tapauksessa sen omistus olisi hyvin kiistanalainen, koska sillä toisella ohjelmalla, jota et saa asentaa, voi olla lupaehdoissaan lauseke, jonka mukaan kaikki mitä sillä on tehty ja sen jälkeen kaupallistettu, on tuon softan omistuksessa tavalla tai toisella.

Ei minua kiinnosta se, että en voi tehdä mitään, ei ole kiinnostanut enää vuosiin.

Niinpä.
 

Siivu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, Ilves
Niin, ei Suomessa, mutta eihän se ole maasta kiinni vaan tästä helvetin alasta eli nämä typerät tietokoneet. Alkaa saada jo melkoisen koomisia piirteitä. En voi tehdä mitään järkevää ennen kuin saan luvan asentaa yhden softan firman koneelle. Laitoin viime viikolla lupalapun menemään ja sitten näen sen olevan käsittelyssä. Laitoin uuden pyynnön statuksella critical. No, nythän se pyyntö ei mene edes eteenpäin ennen kuin pomo on hyväksynyt sen.

Tähän kontrollointiin löytyy kyllä hyvin perustellut syyt.
  1. Lisenssikustannusten hallinta. Kaiken maailman Acrobatien, AutoCADien, sun muiden lisenssit maksavat niin perkeleesti, ettei niiden voi antaa olla vapaassa jakelussa firman sisällä. Erikoissovellukset kuuluvat vain niille, jotka niitä oikeasti työssään tarvitsevat.
  2. Ihmisten tyhmyys. Yhä edelleen, jos käyttäjille annetaan työasemilleen adminit, 20-30% näistä on niin vitun tyhmiä, että lataavat koneilleen kaiken mahdollisen paskan, mitä netin syövereistä löytävät. Sitten on infralla mukava tinki ylläpitää järjestelmä tietoturvallisessa kunnossa ja varmistaa liiketoiminnan jatkuvuus.
Minulla ei ole aavistustakaan missä firmassa työskentelet, eikä sinänsä kiinnostakaan, mutta hyväksyntäprosessi ei taida ihan leaneista leanein olla. Laita IT-palvelupuolen dirikoille postia, jos tosiaan on niin, että tahmaavat prosessit, tai niiden puute ovat estäneet työtehtäviesi hoitamisen jo viikon ajan.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Ovat siis palkanneet sinut, mutta et voi tehdä työtäsi, koska eivät anna työkaluja... Miten olet saanut päiväsi tähän asti kulumaan?

Jotkut sitä aina välillä ihmettelee kuinka joillain voi olla niin paljon aikaa kirjoitella Jatkikselle kesken työpäivän. No, tälläisten pikkuseikkojen takia. Tässähän nämä päivät menevät, aika paljon samaa kuin iltaisin kotona. Pukukoodia ei ole, mutta ehkä pelkät kalsarit jalassa ei saisi olla ja olutta ei saa juoda.

Tämä on siitä hyvä paikka, että ei myöskään pakoteta tekemään mitään tyhjänpäiväistä odotellessa. Niitäkin paikkoja on ja se jos mikä syö viimeisetkin motivaation rippeet. Sitä olen aina miettinyt mitä se johtaja miettii, kun pakottaa tekemään höpöhöpöä, koska täytyyhän sen itsekin tajuta, että se on juuri sitä.

Esimerkiksi vaikka kirjoittamaan jonkun dokumentin mitä ei kukaan koskaan tule käyttämään tai edes näkemään.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Wahlroosilta erinomaista tekstiä Suomen kilpailukyvystä. Myös Suomen ja Ruotsin tilanteen vertaaminen osuu nappiin, joskin Suomen puolustukseksi täytyy todeta se, että euro on Suomen talouden kannalta joko väärä valuutta tai yliarvostettu. Myös ay-liikkeen niskalenkki päättäjistä ja sitä kautta Suomen taloudesta on hyvin tuotu esille kuten sekin, mitä tästä ongelmasta seuraa nyt ja jatkossa.

Alla ensin linkki haastatteluun, sitten muutamia median esille nostamia asioita, kuten negatiivinen tulovero ja pankkikriisi:

Wahlroos tylynä: Valtava määrä työtä tulee poistumaan | Yle Uutiset | yle.fi

Wahlroos kertoi Ylelle, kuinka Deutsche Bank pelastetaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat
Yle: Björn Wahlroos meni paperitehtaalle ja yllättyi – "Herranen aika, eihän siellä ollut ketään" - Aamulehti

Ilta-Sanomat teki jälkihaastattelun ja se löytyy alta:

Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Muutama poiminta yllä olevasta linkistä:

Hallitus hoitaa asiaa yleensä vasta, kun se on jo mennyt pieleen, eli työttömyyttä. Meidän täytyy parantaa edellytyksiä sille, että maahan investoitaisiin. Siinä hallitus ei ole ikävä kyllä päässyt edes omiin tavoitteihinsa. Kilpailukykysopimus oli varsin vaatimaton. Ruotsi on 15 vuoden aikana purkanut suuren osan jäykkyyksistä, joita Suomessa vielä on, ja alentanut verotusta. On ihan käsittämätöntä, miten Ruotsi on vetänyt Suomesta eroon.

Kikyn vaatimattomuus on edelleen mielestäni hiemaan harhaanjohtava. Olisi parempi puhua suoraan, että Kiky on epäonnistunut keskeisten asioiden osalta: työmarkkinoiden yleissitovuuden poistamisessa, kilpailukyvyn merkittävässä parantamisessa sekä työllisyysasteen nostamisessa lähelle kilpailijamaiden tasoa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Muutama kommentti EK:n Mattilan haastattelusta, joka toki menee hieman toisin kuin media & some luulee:

1. Mattila ei puhu 10-15 prossan alennuksista tai edes kaikkien alojen nollalinjasta. Joissakin paikoissa palkankorotukset voivat olla paikallaan,
2. Kilpailukyvyn kannalta suomalaisten palkat ovat vielä 10–15 prosenttia liian korkeat, ja Mattilan mukaan tarvitaan vielä monta kikya.
3. Mattilan mukaan palkansaajan palkkataso on noussut vuoden 2008 jälkeen niin selkeästi kilpailijamaita enemmän.
4. Mattilan mukaan työehtosopimusten pitäisi olla niin joustavia, että niiden perusteella voidaan sopia työpaikoilla.
5. Mattilan mukaan kilpailukykyä pitää yrityksissä kohentaa, kuten innovaatioissa, koulutuksessa, strategioiden laatimisessa ja toteutuksessa, johtamisessa ja toimintatavoissa.

Haastattelu löytyy maksumuurin takaa tästä. Mattila lähestyy palkkoja kilpailukyvn kautta. Se tarkoittaa myös kilpailukyvyn parantamista mm. kohdan 5 mukaisesti. Itse nostaisin ennen kaikkea vientituotteista saatavan paremman hinnan, koska sen osalta Suomi on taantunut 100 -> 80 prosenttiin kun kauppakumppanimaamme ovat nousseet 100 -> 105 prosenttiin (Lähde: Suomen Pankki/Kajanoja).

Vaikea noita on kenenkään kaataa ja senpä takia niitä ei käsitelläkään. Samoihin ovat päätyneet mm. Suomen Pankki/Kajanoja tai talousnobelisti Bengt Holmström ja moni muu asiantuntija.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Vaikka oikeistosika olenkin, niin tuo oli mustavalkoinen avaus, vaikka varmaan joidenkin alojen osalta tuossa on totuuden siementä globaalin kilpailukyvyn osalta. Mutta ei kautta linjan, ellei toki kaikkea verotuksesta ja yhteiskunnan kulurakenteesta lyödä paketissa myöa uusiksi. Toki klikkiotsikot myös vääristävät tilannetta ja SAK loi perään omansa.

Työmarkkinoilla pitäisi saada vähän tilanne rauhoittamaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Siirsin YLE-ketjusta:

No ei oikeasti esittänyt, vaikka sanomaa tuolla pienellä myönnytyksellä("joillakin aloilla palkan korotuksetkin mahdollisia") pehmensikin. Totesi kuitenkin palkkojen olevan 15% liian korkeat, ja tavoite tietysti supistaa tuo nollaan tai jopa alle. Ei siis tosin palkan alennuksilla, vaan noilla "kikyilla" ajan kanssa.

Fakta kai se on, että suhteessa viennin kilpailukykyyn palkat ovat korkeat, koska valmiin tuotteen hinnoissa Suomi taantunut 100 -> 80 prosenttiin kun kauppakumppanimaamme ovat nousseet 100 -> 105 prosenttiin (SP/Kajanoja). Toki tähän liittyy muitakin tekijöitä.

Fakta lienee sekin, että joko lopputuotteesta on saatava parempi hinta, innovaatioissa, koulutuksessa, strategioiden laatimisessa ja toteutuksessa, johtamisessa ja toimintatavoissa päästävä nykyistä parempaan - tai palkkoja on laskettava.

Mutta mieluiten ne muut keinot. Eihän Mattila haastattelussa totea kuin sen, että kilpailukyvyn kannalta suomalaisten palkat ovat vielä 10–15 prosenttia liian korkeat.

Ay-liike ja tietyt tahot toki katsoivat, että nyt on aika sotia, ja avuksi otettiin tutut keinot.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Siirsin YLE-ketjusta:



Fakta kai se on, että suhteessa viennin kilpailukykyyn palkat ovat korkeat, koska valmiin tuotteen hinnoissa Suomi taantunut 100 -> 80 prosenttiin kun kauppakumppanimaamme ovat nousseet 100 -> 105 prosenttiin (SP/Kajanoja). Toki tähän liittyy muitakin tekijöitä.

Fakta lienee sekin, että joko lopputuotteesta on saatava parempi hinta, innovaatioissa, koulutuksessa, strategioiden laatimisessa ja toteutuksessa, johtamisessa ja toimintatavoissa päästävä nykyistä parempaan - tai palkkoja on laskettava.

Mutta mieluiten ne muut keinot. Eihän Mattila haastattelussa totea kuin sen, että kilpailukyvyn kannalta suomalaisten palkat ovat vielä 10–15 prosenttia liian korkeat.

Ay-liike ja tietyt tahot toki katsoivat, että nyt on aika sotia, ja avuksi otettiin tutut keinot.

Aika samaa mieltä me lopulta ollaan, ja Mattilaakin peesaan, että kilpailukykyä on palkkojen osalta nostettava juuri pidemmällä tähtäimellä "kikyjen" tai rakenneuudistusten kautta, ei kurjistavilla ja kysyntää laskevilla kirjaimellisilla palkan alennuksilla. Mutta faktahan on, että vähänkään reilummat palkankorotukset eivät tuohon Mattilan sanomaan oikeasti istu.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Aika samaa mieltä me lopulta ollaan, ja Mattilaakin peesaan, että kilpailukykyä on palkkojen osalta nostettava juuri pidemmällä tähtäimellä "kikyjen" tai rakenneuudistusten kautta, ei kurjistavilla ja kysyntää laskevilla kirjaimellisilla palkan alennuksilla. Mutta faktahan on, että vähänkään reilummat palkankorotukset eivät tuohon Mattilan sanomaan oikeasti istu.

Jeps. Ja ei toki istu reilummat palkankorotukset Mattilan sanomaan. Mutta onhan se, että hän näkee palkankorotusten olevan joillakin aloilla paikallaan hyvä alku.

Itse näkisin, että tarvitaan palkankorotuksia, mutta ei kilpailukykyä voida silti tuhota samalla. Siltä pohjalta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Vaikka oikeistosika olenkin, niin tuo oli mustavalkoinen avaus, vaikka varmaan joidenkin alojen osalta tuossa on totuuden siementä globaalin kilpailukyvyn osalta. Mutta ei kautta linjan, ellei toki kaikkea verotuksesta ja yhteiskunnan kulurakenteesta lyödä paketissa myöa uusiksi. Toki klikkiotsikot myös vääristävät tilannetta ja SAK loi perään omansa.
Minusta avauksessa ei ollut muuta mustavalkoista kuin toimittajan kirjoittama otsikko ja tulkinnat jotka oli ilmeisesti lukemalla vain otsikko.

Tässä kaksi aika oleellista suoraan lainausta haastattelusta:
”En puhu nyt kaikkien alojen nollalinjasta, vaan työehtosopimusmuutosten kokonaiskustannuksista. Joissakin paikoissa palkankorotukset voivat olla paikallaan, jos saadaan sopimuspuolelle joustavuutta ja tätä kautta saatua hyötyä voidaan jakaa palkankorotuksissa”

”Eivätkä joustot vielä riitä. Kilpailukykyä pitää yrityksissä kohentaa muutenkin, kuten innovaatioissa, koulutuksessa, strategioiden laatimisessa ja toteutuksessa, johtamisessa ja toimintatavoissa.”

Aika kaukana mustavalkoisesta.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Kyllä vaan @dana77 olet ihan oikeassa. Klikkiotsikko, josta vedettiin kaikki irti ay-siivessä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös