Nyt kun on hieman ehtinyt yhteiskuntasopimukseen perehtyä, tässä oma näkemys asiasta:
Tavoitteena oli parantaa Suomen kilpailukykyä ja vahvistaa julkisen talouden tasapainoa. Aikanaan - kauan sitten kun Suomella ja suomalaisilla oli vähemmän velkaa - puhuttiin ensin 6-10 miljardin sopeutustarpeesta. Sitten otettiin kalkulaattorit esille ja saatiin tulokseksi, että 5 miljardia on sopiva määrä. Tämän jälkeen tehtiin laskelmia, joiden tuloksena 3 miljardia riittää mainiosti. Ei huolta, ekonomistit taikoivat exceleistä luvun 2 miljardia.
Nyt kun Suomen kilpailukyky ja julkisen talouden velkaantuminen ratkeaa mitättömällä 2 miljardilla, mitä siis on sovittu? Kukaan ei tiedä. Sipilän mukaan vielä on erilaisia näkemyksiä ja osapuolet jatkavat neuvottelua siitä, mihin sovitut asiat todellisuudessa johtavat. Vaikka mediassa on puhuttu veronalennuksista ja osa sopimuksen neuvottelijoista on puhunut niistä myös, Sipilä kertoi 1.3.2016 ettei sellaisia ole tulossa. Lainkaan.
HS:n haastattelussa Sipilä sanoo seuraavasti:
”Osapuolet käyvät nyt täsmentävät keskustelut, mihin tämä johtaa julkisessa taloudessa”, Sipilä sanoi tiistaina sen jälkeen, kun hallitus oli aamulla tavannut työmarkkinajärjestöjen puheenjohtajat. Sipilän mukaan tällä hetkellä neuvottelutulos ei riitä siihen, että myös hallituksen väläyttämät veronalennukset voitaisiin toteuttaa."
Niinpä.
Mutta todellisuus on - jälleen kerran - huomattavasti karumpi. Yritysten investoinnit eivät ota kasvaakseen ainakaan riittävästi ja työantajat valittavat, että liikevaihto polkee paikallaan samaan aikaan kun palkkamenot sivukuluineen jatkavat kasvuaan. No, jälkimmäiseen sentään saadaan stoppia - kaiketi - ainakin vähäksi aikaa, mutta työnantajat ovat kyllä siinä oikeassa, että investointeja Suomeen tehdään liian vähän, palkkakulut suhteessa liikevaihtoon ovat kasvaneet liikaa, joten ei hyvältä näytä.
Julkisen sektorin menot supistuvat. On mahdollista, että mm. Sote-uudistus, kasvavat turvapaikka- ja pakolaiskustannukset sekä monet muut kuten sovitut ja sovittavat lisähenkilöstöratkaisut ja uudet hallintohimmelit supistavat julkisen sektorin menoja.
Ja joulupukki on olemassa. Samoin pääsiäisnoita ja hyvät haltijat.
Koska yhteiskuntasopimuksen yksityiskohdat ovat vielä auki, palaan asiaan tarkemmin kun kokonaisuus on hyväksytty. Näillä näkymin kuitenkin näyttää vahvasti siltä, että Suomen velkaantuminen jatkuu samalla tavalla kuin tähänkin asti ja julkisen sektorin menot kasvavat uusien tehtävien, hallintomallien ja myös turvapaikanhakijoiden sekä pakolaisten kotouttamisen kautta.
Nopeasti excelillä sain hallituksen 2 miljardin säästötavoitteen muutaman sadan miljoonaan kasvuksi eli kaikki hallituksen toimet ja säästöt huomioiden Suomen kilpailukyky ja talous menee edelleen väärään suuntaan.
Näyttää siltä, että aikanaan kunnianhimoinen ja Suomen ongelmia pitkälti ratkaiseva 6-10 miljardin säästö onkin nyt saatu käännettyä todellisuudessa lisävelaksi. Eikä edes Käteinen ole pääministerinä, joten eläköön vatulointi!