Asiat ovat edellisistä taas hieman muuttuneet. Kilpailukykyhyppyä yritetään edelleen, mutta nyt pakkolait on laitettu jäihin. Yhteiskuntasopimusta neuvotellaan jälleen ja hieman tuntuu, että siinä ollaan jo lähempänä ratkaisua. Kaikki osapuolet ovat tajunneet, että ongelmia tulee paljon jos neuvotteluissa ei päästä sopuun. Mielestäni tavoitellusta 5% hypystä pitäisi voida tinkiä, koska sopu on välttämätön. Muitakin kilpailukykyyn liittyviä asioita voisi käydä läpi huolellisemmin.
Nyt esillä ollut Carunan sähkönsiirtohintojen nosto n. 30%, esimerkiksi on täysin käsittämätön nykypolitiikkaa ajatellen. Joku tarkemmin asioista perillä oleva voisi laskea kuinka paljon tälläinen sähkönsiirtohintojen nosto syö yritysten kilpailukykyä ja ihmisten ostovoimaa? Jossain sähköätarvitsevassa yrityksessä tämä korotus lienee vaikuttanee voimakkaasti juuri kilpailukykyyn. Järkyttävintä on, että tämäkin päätös on pitkälti poliitikkojen ja edellisen hallituksen seurausta. Yksityistämispolitiikka on ainakin tässä tapauksessa epäonnistunut täysin, kun ulkomainen sijoitusyhtiö lypsää rahat yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä monopolin kautta veroparatiiseihin. Pelottaa jo ajatellakin, mitä tuosta SOTE uudistuksesta seuraa, kun terveydenhuoltoon lyödään yksityistämiskorttia pöytään. Virallisesti SOTElla pitäisi säästää 3mrd. Näyttää sekin aika pahalta vielä, vaikka jonkinlainen sopu saatiin.
Kokonaisuudessaan alkaa tuntua, että Sipilän hallituksen suuret puheet ovat kääntymässä pieniin tekoihin ja suurin sanojen pyörtämisiin. Vaalivoittajan iskulauseessa "Suomi kuntoon" on tällä hetkellä vahvaa uskottavuus vajetta. Tulee mieleen kiekossa muutamat hypetetyt iskulauseet tulevata joukkueesta ennen kautta, jotka sitten todellisuudessa tarkoittivat kauden lopussa tyhjennysmyyntejä. Mahtaako tällä kerralla tyhjennysmyynti koskea julkistasektoria?