YK:n mukaan 13% ruuasta hukataan tuotannon ja kauppaan menon välillä. Esimerkiksi erilaisia hedelmiä heitetään käytännössä menemään kun ne eivät sovi kauppoihin jonkin epämuodostuman takia, eikä niitä voi laittaa muuhunkaan käyttöön. Samoin sitten yleinen huolimattomuus siinä kun kerätään ruokaa tietysti hukkaa melkoisia määriä tavaraa. Lopuksi sitten kotitaloudet hävittävät myös merkittävän määrän ruokaa kun se menee pilalle, sitä tehdään liikaa jne. puhumatta ylensyönnistä teollistuneissa maissa. Eli kyllä sitä ruokaa riittää, sitä vain ei jaeta tasaisesti ympäri maailman.Demografiakriisi on itse asiassa siinä mielessä kiintoisa, että keskiarvotasollahan ihmiskunnan väestöpyramidi on suhteellisen tasaisesti jakautunut. Toisaalta aluekohtaiset erot ovat valtavia kun kokonaishedelmällisyysluku on keskimäärin n. 2,3 joka ylläpitää nykyistä väkilukua (itse asiassa on jopa kymmenysdesimaaleja ylläpidon alle, ts. tuolla hedelmällisyysluvulla ihmisten määrä on kääntynyt jo laskuun), mutta maakohtainen (ei sisällä Vatikaaneja yms. hupialueita) vaihtelee Singaporen alle yhdestä Nigerin 6,5:een. Muistelisin että jo aikoja sitten opetettiin koulussa että maapallon ruoantuotanto riittäisi heittämällä siihen ettei missään tarvitsisi nähdä nälkää, jos ruoka vaan saataisiin jaettua ylituotantoalueilta nälänhätäalueille. Olisi jännä tietää, kerrotaanko nykyisin samaa demografiakehityksestä.
Food Loss and Waste Reduction | United Nations
International Day of Awareness of Food Loss and Waste (IDAFLW) raise awareness of the importance of the problem and its possible solutions at all levels and to promote global efforts and collective action towards meeting SDG target 12.3.
www.un.org