Kiina on kuitenkin onnistunut saamaan ison osan Afrikasta "haltuunsa" ihan puhtaalla rahalla. Samoin esimerkiksi Indonesiassa Kiinalaisilla yhtiöillä on huomattavan paljon kaivoksia. Eiköhän sieltä sitä (halpa)työvoimaa ole saatavissa sitten kun omat riistettävät loppuvat.Kiinassa toden totta kärsitään nyt vuosikymmeniä jatkuneesta yhden lapsen politiikasta, mikä taannoin otettiin käyttöön talouskasvu silmälläpitäen, mutta vaikeahan kasvua on nyt koko ajan supistuvan työvoiman varaan rakentaa, etenkin kun ikäluokkien pienenemisen lisäksi maasta joka vuosi muuttaa ulkomaille tällä hetkellä yli 300 000 ihmistä vuosittain.
Edelleen ihmettelen miten ihmiset eivät näe Kiinaa uhkana vaikka siellä on katseita siirretty jo Taiwanin valloituksen jälkeiseen aikaan kohti Filippiinejä. Eurooppa kusee täysin omiin muroihinsa kun eri syistä ulkoistaa kaiken tuotannon Kiinaan ja woke -hengessä jättää Afrikan mahdollisuudet esim raaka-aineiden hankintaan käyttämättä, ettei vaan tule mitään siirtomaaisännän elkeitä. Kiina toimii tavallaan sellaisena, mutta länsimaiden epäsuoralla rahoituksella. Eikä siellä välitetä vaikka Afrikassa nyt lapset joutuvat raatamaan kaivoksilla.
Kiinalla alkaa olemaan hallussaan esimerkiksi niin paljon strategisten metallien markkinoista että jos se yksipuolisesti ilmoittaa hintojen vaikka tuplaantuvan nyt niin mitä sitten tehdään? Korvaavia aineita ei saa kuin... Kiinasta. Ei paljoa tehdä mitään sähköautojakaan ilman Kiinaa vaikka EU:lla huikeita (ja epärealistisia) tavoitteita onkin. Kännyköitäkään ei tehdä ilman Kiinaa.