HPK-hyökkääjä Philippe Cornet. Onko sukunimi genetiivissä "Cornet'n" vai "Cornetin"?
Kyseinen ranskalaisnimi lausutaan "kornee" ilman t-kirjainta. Lausumista kun mietittii, siihen tulee pelkkä n-kirjain eli "Cornet'n" olisi oikein. Mutta harva heittomerkkiä käyttää vaan kirjoittaa "Cornetin" jolloin lausuminen ei oikein onnistu, sillä kirjoitettu ylimääräinen i-kirjain ei pitäisi minnekään lausuessa karata. "Korneein"?
Niimpä, lähiaikoina lienee on nähty montaa kielen huoltajaa hyytävää kieleä.Kuullostaa rupeaa pikkuhiljaa olemaan uusi enään. Jostain syystä tuntuu, että tuo on yleistynyt vasta äskettäin, joku autocorrect-bugi ehkä?
"Kaiken kostuu" on oikea taivutus. Tuo ei tosin tarkoita mitään järkevää, koska kostua-verbi tarkoittaa joko jonkin asian kosteaksi tulemista tai jostain asiasta hyötymistä. Sama juttu kun jos sanoisi "kaiken kuivuu" tai "kaiken hyötyy", kumpikaan ei oikein käy järkeen. (EDIT: Eli kuten @Peltinen alla olevassa viestissä selittää oikein termein).Tuli kaverin kanssa heitettyä paskaa läppää, ja eteen tulikin seuraavanlainen taivutusongelma. Jos esimerkkilause on "Puuha Pete kaiken korjaa", miten tuon korjaa sanan tilalle taivutetaan kostua-sana. Puuha Pete kaiken kostaa? Ei kuulosta hyvältä, myöskin kostuttaa on kokonaan eri sana.
Näin on. Indikatiivikin taipuu persoonissa minä kirun, sinä kirut, hän kirkuu, me kirumme, te kirutte, he kirkuvat.Ja eikös kirkua taivu imperatiivissa "Älä kiru"?
Tuli kaverin kanssa heitettyä paskaa läppää, ja eteen tulikin seuraavanlainen taivutusongelma. Jos esimerkkilause on "Puuha Pete kaiken korjaa", miten tuon korjaa sanan tilalle taivutetaan kostua-sana. Puuha Pete kaiken kostaa? Ei kuulosta hyvältä, myöskin kostuttaa on kokonaan eri sana.
Jotain tämän suuntaista pohdiskelinkin, kun tuli "kostuttaa" mieleen, mutta kyseessä oli kuitenkin eri verbi. Kiitos siis teille molemmille @Peltinen ja @-One- !Ei mitenkään, kun kostua on intransitiiviverbi jolla ei ole objektia, eli koko tyttökoulu voi kyllä kostua Puuha-Peten takia mutta siinä kohtaa Pete ei ole subjekti. Jos on, niin sitten se mitä se tekee on kostuttaminen.
Kostua on muuttumista ilmaiseva (intransitiivinen) verbi, eli se ei voi saada objektia. Joku voi kostua ja jostakin voi kostua mutta jotakin ei voi kostua.Tuli kaverin kanssa heitettyä paskaa läppää, ja eteen tulikin seuraavanlainen taivutusongelma. Jos esimerkkilause on "Puuha Pete kaiken korjaa", miten tuon korjaa sanan tilalle taivutetaan kostua-sana. Puuha Pete kaiken kostaa? Ei kuulosta hyvältä, myöskin kostuttaa on kokonaan eri sana.
Kostua on muuttumista ilmaiseva (intransitiivinen) verbi, eli se ei voi saada objektia. Joku voi kostua ja jostakin voi kostua mutta jotakin ei voi kostua.
Siis: Puuha-Pete kaikest' kostuu, Puuha-Pete, tietenkin!
Entä jos Puuha-Petellä, Puuha-Otolla ja Puuha-Juhalla on jokin yhteinen viritys, jossa Puuha-Pete on todellisuudessa porukan ainoa hyötyjä (kostuja) ja muut lähtevät kotiin tyhjin käsin.
Puuha-Juha kiroaa asiaa retorisesti Puuha-Otolle: "kuka vittu tästäkin projektista taas kostuu" ja Otto - myönnettäkön hieman epätavallisella sanajärjestyksellä - vastaa "Puuha-Pete kaiken kostuu".
Meneekö kieliopillisesti ihan päin persettä? Saattaa hyvin olla, mutta kuulostaa jopa vähän runolliselta ilmaisutavalta.
Tuossakin kostutaan "tästä projektista", eivätkä "kuka vittu", Pete tai Otto edelleenkään ole objekteja vaan subjekteja.
Yksi rasittavimmista kirjoitusvirheistä vaihteeksi myös Jatkiksen toimituksen kynästä: "Vastikään 18-vuotta täyttänyt Kakko" nostaa verenpainetta.
Pakko korjata: ei joka, vaan ketä. Tarkkuutta!Parasta olisi ollut, jos olisi kirjoitettu: "Kaapo Kakko täytti Maaliskuun puolivälissä 18-vuotta. Kakko on Suomalainen jääkiekkoilija joka tykkää Joulusta, Vapusta ja Juhannuksesta."
(Meinasin laittaa vahingossa sanan "joka" edelle pilkun.)
...Maaliskuun puolivälissä (13.3)...Parasta olisi ollut, jos olisi kirjoitettu: "Kaapo Kakko täytti Maaliskuun puolivälissä 18-vuotta. Kakko on Suomalainen jääkiekkoilija joka tykkää Joulusta, Vapusta ja Juhannuksesta."
Inhorealismia. Joka merkki tai merkin puute.Kaapo Kakko täytti Maaliskuun puolivälissä 18-vuotta. Kakko on Suomalainen jääkiekkoilija ketä tykkää Joulusta, Vapusta ja Juhannuksesta. Kaapo Kakko teki kauden 22:n maalinsa 14.3 ja ohitti Barkov:n maaliennätyksen.
Ehdotan mukaan myös kaksoispisteellä varustettua genetiivitaivutusta. Esimerkiksi "...ohitti Barkov:n."
Lisätään vielä väärä sanavalinta ja taivutusmuoto: "...suuntaa tämän sesongin jälkeen NHL:n."
... lienee suuntaa..Lisätään vielä väärä sanavalinta ja taivutusmuoto: "...suuntaa tämän sesongin jälkeen NHL:n."