On hyvä, että keskustelussa huomioitaisiin myöskin se tosiseikka, että KHL-piireihin kuuluvat henkilöt eivät ole syyllistyneet rikoksiin kotimaassaan.
Ei, olet totaalisen väärässä - käytännössä kaikki Venäjän valtapiiriin kuuluvat oligarkit ja silovikkien edustajat ovat syyllistyneet rikoksiin kotimaassaan ja käytännössä jokaista vastaan olisi mahdollista nostaa syyte rikollisesta toiminnasta, myös Venäjän lakien mukaan korruptio on rikos ja päästäkseen asemaansa näiden oligarkkien on pitänyt tavalla tai toisella turvautua korruptoituneeseen toimintaan ja rahoittaa järjestelmää. Ongelma on vaan siinä, että henkilöitä ei saada oikeuteen tai oikeudessa ei löydetä pitäviä todisteita, koska koko oikeuslaitos on läpensä korruptoitunut - se syyttää tai jättää syyttämättä tai tuomitsematta ihmisiä todella paljon sillä perusteella millaisia tukijoita henkilöllä on tai kuinka hyvin hänen selustansa on suojeltu - tai kuinka hyvin hän voi maksaa lahjuksia. Toisaalta tähän liittyy sitten vääjäämättä se riski, että siinä vaiheessa jossa oligarkin ja valtaapitävien sukset menevät ristiin tai intressit eivät kohtaa, syntyy eturistiriitoja, on tavattoman helppoa nostaa syyte (todellinen tai tarvittaessa tekaistuihin syihin perustuva) henkilöä vastaan ja viedä hänet oikeuteen ja aloittaa oikeudenkäyntien sarja, jossa oligarkki (tai kenestä nyt onkaan kyse) voidaan tuomita rikoksesta vankilaan tai löydetään "perusteltu" syy, jolla hänen omaisuutensa voidaan takavarikoida. Ja kovin usein ensimmäisenä syytteenä on korruptio, ja miksikö? Siksi koska käytännössä koko yhteiskunta on läpensä korruptoitunut, joten jokaisella on sormensa pelissä siinä - mitä enemmän taloudellista valtaa, sitä todennäköisempää, että jossain urasi vaiheessa olet joutunut maksamaan "pimeästi" yhdelle jos toiselle taholle saadaksi jotain tai saavuttaaksesi jotain.
Ukrainan vallankumouksen seurauksena Janukovitshin valta päättyi, ja vaikka Ukraina on samalla tavalla läpensä korruptoitunut maa mitä on Venäjä (ja Ukraina on sitä edelleen vaikka toiminta on muuttunut läpinäkyvämmäksi), oli siltikin monelle ukrainalaiselle yllätys se kuinka järjestelmällistä valtakoneiston ja sen lähipiirin häikäilemätön toiminta oli ollut - kuinka rikollista toiminta oli ollut, mutta kuinka vaikea ketään oli saattaa oikeuteen, koska järjestelmä suojeli tukijoitaan sen ohella, että oikeuslaitos oli läpensä korruptoitunut. Janukovitshin valtakauden aikana jopa kymmeniä miljardeja euroja vastaava summa yksinkertaisesti katosi jonnekin. Ja mitä tämä harha-askel liittyy Venäjään, siten, että samalla tavalla Venäjä on läpensä korruptoitunut ja järjestelmä suojelee itse itseään.
Venäjän puolustusbudjetti oli v. 2013 noin 87,8 mrd dollaria ja läntisten tutkimuslaitosten ja tiedustelulähteiden arvioiden mukaan vuosittain puolustusbudjetista katoaa (korruptioon ja suorina tilisiirtoina) vähintäänkin 10 % mutta puhutaan jopa 15-20 % suuruisesta summasta. Summan suuruutta venäläislähteet eivät ole kertoneet, mutta Venäjälläkin on tähän kiinnitetty huomiota ja huolestuneena tunnustettu, että laajamittainen korruptio hidastaa ja vaikeuttaa modernisointiohjelman toteuttamista. Edellisen puolustusministerin (Serdjukov) kaudella tilanne oli jopa nykyistä heikompi, Sergei Šoigun aikana luuta on lakaissut ja Serdjukovin aikaisia virkamiehiä on pidätetty tai siirretty toisiin tehtäviin - tilanne tosin on tullut uudet virkamiehet, jotka - no maan tapa on maan tapa.
Samalla tavalla Sotšin olympialaisten budjetti ryöpsähti yli äyräidensä, virallisesti toki annettiin selonteko, jonka mukaan korruptio ei olisi ollut taustalla toimintaan - mutta tätä virallista selontekoa ei pidetä kovinkaan uskottavana vaan ennemminkin kasvojen kohotuksena. Kisajärjestelyjen aikana miljardeja ja taas miljardeja katosi - toisaalla sitten kisaorganisaatioon kuuluneet tahot tai rakennustoimintaan osallistuneet suurliikemiehet rikastuivat rikastumistaan ja varoja kanavoitui aina vallan huipulle saakka.
Kertšinsalmen siltaprojektissa vahvoilla ovat myös olleet venäläisyhtiöt Stroitransgaz ja Mostotrest, (joiden taustalta löytyy omistussuhteet seuraavalla tapaa - Stroitransgaz on Gennadi Timtšenkon firma, Mostotrestistä taas 26,4 prosenttia kuuluu Arkadi Rotenbergin pojalle Igor Rotenbergille.) Joskin Timtšenko on kertonut vetäytyvänsä siltaprojektista aivan kuten talouslehti Vedomostin mukaan myös Mostotrest on kieltäytymässä pääurakoitsijan vastuusta siltaprojektissa. Mutta Timtšenko ja Rotenberg aiheuttavat myös närää venäläisoligarkeissa - kukapa sitä useita kokkeja haluaisi soppaa hämmentämään:
"
Venäjän taloustilanteen kiristyessä presidentti Vladimir Putinin suosikkien joukko on kaventunut. Aiemmin valtion urakoista nauttineet oligarkit valittavat kulissien takana, että heidät on siirretty sivuun. Eräs miljardööri sanoo, että Rotenberg ja Timtshenko ovat kaapanneet suurimman osan valtion urakoista." (lainaus:
taloussanomat.fi).
On naiivia kuvitella, että Venäjällä pystyisi nousemaan Putinin lähipiiriin ilman, että on syyllistynyt myös Venäjän lakien rikkomiseen - korruptio voi olla syytteistä/rikoksista vähäisin, mutta kun puhutaan miljardeista, jotka ovat kadonneet läpensä korrutoituneeseen järjestelmään niin kyse ei olekaan enää "vähäisistä asioista".
Toisaalta Masha Gessen teos "
Kasvoton mies - Vladimir Putinin nousu Venäjän valtiaaksi" paljastaa omalta osaltaan sen kuinka armoton nyky-Venäjä on ja kuinka pienestä menestys ja menestymättömyys - tai omaisuuden menettäminen voi olla kiinni. Tai lopulta hengen menettäminen.
Joskin tilanne Venäjällä lienee on se, että järjestelmän muuttaminen on äärimmäisen hankalaa juuri sen tähden, koska korruptio ulottaa lonkeronsa yhteiskunnan jokaiselle portaalle ja se on läsnä kaikkialla. Lyhyessä ajassa ei voida puhdistaa koko järjestelmää, koska siinä menisi lapsi pesuveden mukana - toisaalta jokainen Venäjään edes hiukkaakaan perehtynyt ymmärtää sen, että nykyinenkään meno ei voi loputtomiin jatkua - yhteiskunta alkaa olla jälleen "savijaloilla seisova jätti".
Kirjoittamani viestin tarkoituksena ei ole saada lopettamaan KHL:n seuraamista, vaan ennemminkin edes vähäisessä määrin valottaa sitä millainen tilanne Venäjällä on ja kuinka on naiivia kuvitella, että KHL olisi jollain muotoa yhteiskunnasta erillinen saareke, joka pelaisi omaa tervettä - puhdasta - peliään. Eikä KHL-kiekko toisaalta ole yhteiskunnan kannalta se suurin menoerä ja että siihen uhratut rahat ovat ne jotka yhteiskunnan romahduttavat - se on oma pieni tekijänsä, rikkana rokassa!
vlad.