Venäläisessä Championat.comissa julkaistiin Pavel Panyshevin mielenkiintoinen kirjoitus KHL:n tulevaisuudesta. Se löytyy venäjäksi
tästä. Noin lyhyesti Panyshev kertoo KHL:n tason putoavan koko ajan ja vielä enemmän se putoaa, kun palkkakatto asetetaan askeleen lähemmäksi ja sitten 2020-2021 täydellä teholla. Enää eivät nuoret venäläispelaajat haaveile pelaamisesta KHL:ssä, vaan NHL on tavoite. Tai sitten Eurooppa tai Aasia. KHL on vajoamassa.
Samasta olen kirjoittanut aiemmin. Parissa vuodessa syntyy tilanne (jos palkkakatto tulee ja pitää), jossa Sveitsi, Saksa ja Ruotsi ovat liigojensa huippujoukkueilla samaa tasoa pelaajabudjetteina kuin KHL:n huippu. Toki Panyshev tuo esille sen, että nimenomaan Venäjällä palkkakattoa voi kiertää. Jos ei kierrä, esimerkiksi olympiajoukkueisiin Venäjä saa hyviä pelaajia vain, jos NHL on mukana olympialaisissa. Entäs jos NHL ei halua olympialaisiin? Venäjälle tilanne, jossa muut maat pyyhkivät edes ennen otteluita Venäjällä pöytää, on pelottava. Tällä on juurensa nykyisen Venäjän tilanteen lisäksi Neuvostoliiton aikaan, jolloin maan menestystä propagoitiin mm. urheilun avulla.
Miksi KHL:n johto ajaa palkkakattoa? Maan johdon käskystä, uskoisin. Jääkiekkoväki vastustaa palkkakattoa aika laajasti. Valko-Venäjän isopomo ja kaikkien kiekkoilevien presidenttien kapteeni Lukashenko totesi jossain tv-ohjelmassa, että Venäjä maksoi Dinamo Minskille hyvän budjetin, mutta ei enää. Putin oli vedonnut rahapulaan. En tiedä kuinka uskottava Lukashenkon toteamus on, mutta en löydä syytä sen todenperäisyyden epäilyynkään. Kyse olisi siis rahasta.
On siis mahdollista, että KHL kokee ison uudistuksen palkkojen osalta. Ennen mahdollista kovaa palkkakattoa Venäjällä luultavasti keskustellaan lisää hyvin tarkkaan palkkakaton eduista ja seurauksista. Jos kyse on rahasta - kuten Lukashenko antoi ymmärtää Dinamo Minskin osalta - myös Jokerien tuleva rahoitussopimus on pöydällä. Putin ja pojat pohtivat, vieläkö heitellään rahaa yli rajojen epäsuorasti oligarkkien kautta, vai vetäydytäänkö Venäjän omaan sarjaan. Toinen vaihtoehto voisi olla tiivis yhteistyö CHL:n kanssa, mutta se on jo teknisestikin vaikea. Suoraan sanoen ketään lännessä (kuten Ruotsi) ei juuri kiinnosta tv-ottelu klo 11:00 aamupäivällä jotain idän muovijoukkuetta vastaan.