sonnychiba
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Porin Ässät
Tuli helvetin hyvä fiilis, kun vielä joku osoittaa kiinnostusta. Kiitos vaatekaupan nuori neiti.
Osaatteko vastata kahteen viimeisimpään kysymykseen?
.
"Miksi Suomessa on 'pakko' mennä armeijaan?".
"Miksi isänmaata pitäisi puolustaa?"
"Mitä se haittaisi, jos Venäjä valtaisi Suomen?"
Eläinrääkkäystä. Toivottavasti puku pettää ja kärmyläinen saa hyvän aterian.Mä en tiedä miten tähän pitäisi suhtautua.
http://www.techtimes.com/articles/1...to-be-eaten-alive-by-anaconda-in-december.htm
Ajattelin että sitä on tullut nähtyä jo aika helvetisti kaikkea outoa ja sekopäistä, mutta tuo on kyllä siellä jossain top-3 materiaalissa ja kevyesti.
Lyhyesti: Mies on hankkinut itselleen "käärmeenkestävän" puvun ja aikoo syöttää itsensä anakondalle. Tämä tullaan sitte jossain vaiheessa näkemään tv:n kautta.
Tekopyhyyttä. Todennäköisesti kun kuitenkin maksat kanssakansalaisillesi eläinten kaltoinkohtelusta.Eläinrääkkäystä. Toivottavasti puku pettää ja kärmyläinen saa hyvän aterian.
Mitenkäs tässä nyt on tekopyhyydestä kyse?Tekopyhyyttä. Todennäköisesti kun kuitenkin maksat kanssakansalaisillesi eläinten kaltoinkohtelusta.
Tässä anakonda laattaa vähintään ihmisen kokoisen organismin: https://www.youtube.com/watch?v=ayS66CUIo5s
Minun henkilökohtaisen näkemykseni mukaan siinä ei periaatteellisesti ole mitään väärää että ihminen syö muita eläimiä. Ongelma tulee siinä tuotantotalouden nykyisessä käytännön toteutuksessa. Koska ihmiset haluavat syödä sitä lihaa aamuin, päivin, iltapäivin ja illoin, mutta eivät halua maksaa siitä kovinkaan paljoa, johtaa se siihen että näitä eläimiä on yhdessä yksikössä yhden ihmisen hoidettavissa aivan valtavasti ja olosuhteet ovat sellaiset etteivät ne eläimet voi toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään, ts. niitä kohdellaan minun mielestäni kaltoin. Jos kirjoittaja jolle vastasin ostaa tätä tehotuotettua lihaa, pitää väitteeni kärsimyksen välillisestä aiheuttamisesta maksamisesta mielestäni kutinsa.Mitenkäs tässä nyt on tekopyhyydestä kyse?
Minusta on ok että eläimet (mukaanlukien) ihminen syö toisia eläinlajeja elääkseen. Lisäksi tuotantotaloudessa yritetään tehdä eläimen "lähdöstä" mahdollisimman kivutonta ja nopeaa. Nyt kyseisessä tapauksessa taasen viaton luontokappale on pelkästään sirkuksena mukana kuolemassa. Minä en kannata esim. härkätaisteluja, jos ideana on vain tappaa se härkä jne. Sen sijaan tuen metsästystä, koska metsästäjät arvostavat luontoa ja eläimiä, sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa että mennään tappamaan kissoja kirveellä tai syöttämään itsensä anakondalle, koska se on joko mukamas viihdettä tai mukas taidetta.
En ole pohtinut kovin pitkälle mikä on hyväksyttävä tarve hyväksikäyttää eläintä ja mikä ei. Ei nykyihminen tarvitse eläintä ruuaksi sen kummemmin kuin kaverikseen, vaikka kehityshistoriassamme molemmilla on epäilemättä ollut sijansa. Ihan puhtalla omallatunnolla en koiraa kerrostalokämpässä pidä tai kalaa tapa. Kuitenkin näitä asioita harrastan. Motiivit näiden eläinten hyväksikäyttöön ovat täysin itsekkäät, kuten tämän käärmeenkin hyväksikäyttöön. Anakondalle ihmisen kokoisen organismin syöminen ja oksentaminen on kuitenkin varsin lähellä normimeininkiä ja toisekseen lyhytkestoinen temppu, kun taas tehotuotettu sika elää koko elämänsä stressaantuneena 24/7. Lehmälle vastaava temppu olisi ehkä pakkosyöttää hieman normaalia suurempi ruohotuppu ja odottaa että se nousee vatsasta ylös. En välttämättä tekisi itse, mutta pitäisin tekopyhänä jos joku säännöllisesti tehotuotettuja lehmiä syövä sitä paheksuisi.Niin arvon @kahden suunnan sentteri ymmärrän pointtisi, mutta en ymmärrä miten se liittyy siihen että ihminen tunkeutuu vaikka lehmään ja sitten tappaa lehmän sisältä päin julmasti ja tarpeetonta kipua tuottaen. Olisiko se mielestäsi eettisesti ihan se ja sama, "kun se kuolee kuitenkin"?
Minun henkilökohtaisen näkemykseni mukaan siinä ei periaatteellisesti ole mitään väärää että ihminen syö muita eläimiä. Ongelma tulee siinä tuotantotalouden nykyisessä käytännön toteutuksessa. Koska ihmiset haluavat syödä sitä lihaa aamuin, päivin, iltapäivin ja illoin, mutta eivät halua maksaa siitä kovinkaan paljoa, johtaa se siihen että näitä eläimiä on yhdessä yksikössä yhden ihmisen hoidettavissa aivan valtavasti ja olosuhteet ovat sellaiset etteivät ne eläimet voi toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään, ts. niitä kohdellaan minun mielestäni kaltoin.
Vai höpöä. Suurin osa lehmistähän elää Suomessa parteen kytkettynä suurimman osan vuodesta? Parressa lehmä ei voi ottaa askeltakaan tai tehdä muita valintoja kuin nappaanko rehua suuhuni vai en. Kyse ei ole mistään muusta kuin kustannustehokkuudesta. Biologisesti homma on aivan sama kun laittaisit ihmisen eristysselliin, ei se siellä voi hyvin, vaikka voisitkin argumentoida että maailman mittakaavassa suomalaiset eristyssellit kestävät tarkastelua oikein hyvin.Myöskin väitteesi lajityypillisen käyttäytymisen puuttumisesta on pääpiirteittäin höpöä, lehmä laiduntaa ja sitä lypsetään niin nykyään kuin ennenkin. Tässä välissä syödystä ruohosta muodostuu maitoa ja paskaa kuten sata vuotta sitten.
Jos nyt unohdetaan etiikka, periaatteessahan se on (vielä toistaiseksi) jokaisen oma asia mitä pitää hyväksyttävänä ja mitä ei. Mutta johan viralliset ravitsemussuosituksetkin ottavat kantaa punaiseen lihaan, vaikka maitopropaganda elääkin vielä vahvana. Ja sitten se ilmastonmuutos, no ilmeisesti se on sinusta kovin positiivinen asia?Kuluttamalla kotimaista lihaa voi saada aikaan ainoastaan positiivisia asioita.
Vai höpöä. Suurin osa lehmistähän elää Suomessa parteen kytkettynä suurimman osan vuodesta? Parressa lehmä ei voi ottaa askeltakaan tai tehdä muita valintoja kuin nappaanko rehua suuhuni vai en. Kyse ei ole mistään muusta kuin kustannustehokkuudesta. Biologisesti homma on aivan sama kun laittaisit ihmisen eristysselliin, ei se siellä voi hyvin, vaikka voisitkin argumentoida että maailman mittakaavassa suomalaiset eristyssellit kestävät tarkastelua oikein hyvin.
Jos nyt unohdetaan etiikka, periaatteessahan se on (vielä toistaiseksi) jokaisen oma asia mitä pitää hyväksyttävänä ja mitä ei. Mutta johan viralliset ravitsemussuosituksetkin ottavat kantaa punaiseen lihaan, vaikka maitopropaganda elääkin vielä vahvana. Ja sitten se ilmastonmuutos, no ilmeisesti se on sinusta kovin positiivinen asia?
Bingoa eivät tarvitse, mutta mahdollisuutta tehdä valintoja liikkumisen ja sosiaalisten suhteiden suhteen kyllä. Parsinavetassa, jollaisissa suurin osa suomalaisista lehmistä kaiketi elää suurimman osan vuodesta, ei ole muuta mahdollisuutta kuin heilutella häntää ja märehtiä rehua. En kyllä suoraan sanoen yllättynyt, ettei tämä sinulle auennut edes eristyssellivertauksen kautta.Ei lehmät tarvitse bingoa viihtyäkseen, rehu ja lypsäminen sekä kuiva makuualusta on kohtuullisen hyvä virike. Suomessa on siirrytty hyvin paljon robottien käyttöön lypsyssä ja tässä muodossa lehmä päättää omaehtoisesti lypsyajasta. Uskoisin että tämä tulee vielä yleistymään ja luo myös hyvinvointia lypsäville.
Et kai todella usko että vallitsevissa sääoloissa lehmiä pidettäisiin koko vuosi laitumella ja ne voisivat tämän johdosta paremmin? Toki pihattoja on paljon käytössä ja tämä on mielestäni ihan hyvä ratkaisu.
Suomalaisen lihakarjan kasvattaminen tai kasvattamatta jättäminen ei kosketa globaalia ilmastonlämpenemistä millään lailla, aloitetaanko vaikka aluksi riisin viljelyn vähentämisestä tai sademetsien hakkuiden lopettamisesta laidunmaaksi. Näillä on jo jotain merkitystä.
Tulisi siitä silti noin 25 kg per lärvi, joka on vielä noin kolmannes nykyisestä. Mutta hyvä alku tosiaan olisi. Eikä tarvitse mennä kauaakaan taaksepäin kun noilla leveleillä vielä oltiin. Hatusta heittäisin, että 70-luvulla. Silloin elämänmeno oli muutenkin aika lailla ekologisen kestävyyden rajoissa, kun nykyään nämä rajat paukkuu yli moninkertaisesti.Kuten sanoin, ei pidä mennä keinotekoisesti sörkkimään. Jos kaikki, minä mukaan lukien, söisivät suositusten mukaisesti lihaa(ei sis. riistaa), niin eipä olisi tarvetta enää tehotuotannolle. Mutta turha tässä meikäläisen on sinänsä hurskastella, kyllä ne siivenluut maistuu ja joskus pihvikin(tosin ilman pihviä olisin jopa mielelläni, tämä muuttunee sitten kun aikanaan omilleni muutan(siis pihvinsyönti, ei haluttomuus siihen)).
Bingoa eivät tarvitse, mutta mahdollisuutta tehdä valintoja liikkumisen ja sosiaalisten suhteiden suhteen kyllä. Parsinavetassa, jollaisissa suurin osa suomalaisista lehmistä kaiketi elää suurimman osan vuodesta, ei ole muuta mahdollisuutta kuin heilutella häntää ja märehtiä rehua. En kyllä suoraan sanoen yllättynyt, ettei tämä sinulle auennut edes eristyssellivertauksen kautta.
Lehmät kyllä pärjäävät talvellakin ulkona katoksessa (ei siis hangessa) ja itse tekevätkin tällaisia valintoja mikäli siihen on mahdollisuus. Taloudellisista syistä useimmiten ei ole, sillä katosten rakentaminen ja ylläpitäminen maksaa enemmän kuin lehmän seisottaminen puoli vuotta tai kymmenen kuukautta paikallaan sisällä. On surullista, että vielä v. 2014 monet tunnustavat vain eläinten välinearvon, eivät niiden itseisarvoa.
Modernit automaattinavetat, ja suurimmaksi osin pihatotkin, ovatkin eettiseltä kannalta 'ihan ok', lähinnä koska olemme hyväksikäyttäneet ja jalostaneet näitä eläimiä niin kauan että ne ovat evoluutiobiologisesti sopeutuneet siihen. Jauhelihaa tai lihajalosteita ostaessasi et kuitenkaan voi tietää onko siinä ostoskorissasi makaava kuollut kudos aikanaan elänyt 'ihan ok' elämän modernissa navetassa vaiko surkean elämän eristyssellissä. Tästä johtuen lihaa ostaessasi tuet myös tätä eristyssellitoimintaa, eli maksat rahaa jollekin siitä että se joku aiheuttaa näille eläimille turhaa kärsimystä. Tästä heitostahan koko keskustelu lähti liikkeelle.
Jos FAO on todennut lihantuotannon suurimmaksi yksittäiseksi ilmastonmuutoksen aiheuttajaksi, niin milläköhän perusteella väität ettei suomalainen lihakarjan kasvatus asiaan vaikuta? Minä väitän, että ilmastollisista syistä kotimainen lihantuotanto vaikuttaa keskimääräistä enemmän, kun energiaa menee navetoiden lämmittämiseen. Ja miten ihmeessä riisi asiaan liittyy? Riisin osuus kasvihuonekaasupäästöistä on 1,5 %, kun lihantuotannon osuus on 14,5 %. Tällä riisillä ruokitaan puoli maailmaa, kun lihalla ei maailman mittakaavassa ruokita juuri ketään, se on käytännössä vain ylellisyystuote joka aiheuttaa massiivisia kansanterveydellisiä ja ympäristöongelmia.
Mitä Brasiliaan tulee, niin sitä nopeammin siellä kohdellaan eläimiä kunnolla mitä nopeammin täällä kohdellaan eläimiä kunnolla. Ihan samoin kuin vaikka orjuuden, kuolemanrangaistuksen tai ilmastonmuutoksen pysäyttämisen kohdalla, kyllä dorkemmatkin mestat seuraavat perässä kun joku ensin viitoittaa tietä. Mitäänhän näistä ongelmista ei vielä olla saatu ratkaistuksi, mutta suunta on kaikissa oikea.
Suomen osuus asukasta kohden, joka on se merkitsevä luku, on aivan maailman huippuluokkaa, vaikka lihantuotannon osuus keskivertosuomalaisen päästöissä onkin taas niistä ilmastollisista syistä suhteellisesti pienempi. Tämä tarkoittaa siis sitä, että suomalaisen yli kymppitonnin hiilipäästöt jakautuvat suht tasan lihantuotannon, liikenteen ja asunnonlämmityksen suhteen, kun taas etelä-ranskalainen pärjäilee vähemmällä kun ei tarvitse lämmittää.Nyt pitäisi nähdä kokonaiskuva eikä tarttua pelkkään lehmään. Suomen osuus ei mahda olla kauhean korkea tuosta prosenttiluvusta ja pakkohan täälläkin on jotain syödä. Varsinkin kun tulevaisuudessa pihatot yleistyy niin lämmityksen tarve pienenee huomattavasti. Jos kaikki kotimaisesta lihasta saatava ruoka korvattaisiin kotimaisilla kasviksilla ja juureksilla, olisi päästöt aivan eri luokkaa.
Itämeri ei sitten niin puhdas tästä syystä olekaan. Maailman saastunein meri. Suomalaiset olisivat voineet syödä sitä viljaa, mutta kun kaksi kolmasosaa siitä on pitänyt syöttää eläinten rehuksi 10% hyötysuhteella, ollaan tässä tilanteessa.Maatalous kaiken kaikkiaan on kotimaassa erittäin valvottua ja säädeltyä. Tästä syystä meillä on puhtaat juomavedet ja järvet, karjan paskaa hyödynnetään lannoitukseen ja lämmitykseen, kotimaisesta lintukarjasta ei löydy salmonellaa juuri ollenkaan jne.
Esimerkiksi Kiinassa ei olla tähän ihan vielä päästy vaikka kovia ovat riisiä viljelemään.
Kun puhun eläinten kaltoinkohtelusta, en suinkaan tarkoita näitä roistoja, vaan riittämättömiä perusstandardeja. Lehmien osalta olemme samaa mieltä, että moderni automaattinavetta on suht riittävä standardi, ja kymmenen-kahdenkymmenen vuoden aikajänteellä kaikki lehmät varmastikin sellaisissa asustelevat. Sitten olisi vielä kanat ja siat, joka ei olekaan ihan yhtä helppo ongelma ratkaistavaksi. Lehmiä kun on vain puoli miljoonaa ja niiden tarpeiden ja nykyolojen ero varsin pieni verrattuna sikoihin ja kanoihin joita on nelinkertainen määrä ja tarpeet paljon suuremmat. Turkiseläimistä, jotka eivät ole edes domestikoituneet, puhumattakaan.Täällä kohdellaan eläimiä hyvin tai erittäin hyvin. Joskus ryhmään sattuu roisto mutta näin on kaikilla aloilla ja tuotantosektoreilla ympäri maailmaa.
Ilmastonmuutoksen pysäyttämien omalta osaltaan on varsin yksinkertainen asia. Noin 70% keskivertosuomalaisen päästöistä syntyy asumisesta, liikenteestä, ja lihansyönnistä. Keskimääräinen taso on 12 000 kg hiilidioksidia vuodessa, aivan maailman huippuluokkaa, kestävä taso olisi lähempänä kahta tuhatta kiloa kuin kahtatoista. Ei ole sen monimutkaisempaa.Henkilökohtaisesti en koe pysäyttäväni ilmastonmuutosta aloittamalla syömään pelkkää riisiä tai ulkomaisia tomaatteja. Nämä on toki jokaisen omia valintoja.
Suomen osuus asukasta kohden, joka on se merkitsevä luku, on aivan maailman huippuluokkaa, vaikka lihantuotannon osuus keskivertosuomalaisen päästöissä onkin taas niistä ilmastollisista syistä suhteellisesti pienempi. Tämä tarkoittaa siis sitä, että suomalaisen yli kymppitonnin hiilipäästöt jakautuvat suht tasan lihantuotannon, liikenteen ja asunnonlämmityksen suhteen, kun taas etelä-ranskalainen pärjäilee vähemmällä kun ei tarvitse lämmittää.
"Täälläkin on pakko jotain syödä" on ennen tarkoittanut lanttua, kauraa, ruista, perunaa, hernettä, marjoja ja niin edelleen, ja niiden voimalla on jaksettu tehdä raskasta ruumiillista työtä. Nykyään syödään lihaa neljä kertaa päivässä ja istutaan sohvalla. Ehkä näillä em. kasveilla saattaisi edelleenkin pärjäillä?
Itämeri ei sitten niin puhdas tästä syystä olekaan. Maailman saastunein meri. Suomalaiset olisivat voineet syödä sitä viljaa, mutta kun kaksi kolmasosaa siitä on pitänyt syöttää eläinten rehuksi 10% hyötysuhteella, ollaan tässä tilanteessa.
Onneksi olemme, pienestä maailman saastunein meri -tahrasta huolimatta, näyttämässä Kiinalle ja muillekin jälkeenjääneille esimerkkiä. Ehkä sielläkin havahdutaan siihen, että puolet juomavesistä on vielä puhdasta ja ne kannattaisi sellaisina pitääkin.
Lehmiä kun on vain puoli miljoonaa ja niiden tarpeiden ja nykyolojen ero varsin pieni verrattuna sikoihin ja kanoihin joita on nelinkertainen määrä ja tarpeet paljon suuremmat. Turkiseläimistä, jotka eivät ole edes domestikoituneet, puhumattakaan.
Ilmastonmuutoksen pysäyttämien omalta osaltaan on varsin yksinkertainen asia. Noin 70% keskivertosuomalaisen päästöistä syntyy asumisesta, liikenteestä, ja lihansyönnistä. Keskimääräinen taso on 12 000 kg hiilidioksidia vuodessa, aivan maailman huippuluokkaa, kestävä taso olisi lähempänä kahta tuhatta kiloa kuin kahtatoista. Ei ole sen monimutkaisempaa.
Se miten kukin minkäkin asian itse omassa päässään kokee tai mitä valintoja tekee on sitten toki asia erikseen. Voihan sitä tehdä vaikka mitä valintoja perustuen vaikka mihin.
Turkiseläimistä lienee turha keskustella koska ideologiamme lienee turhan kaukana toisistaan.