Ketju jonne kaikkien on pakko kirjoittaa, oli asia sitten mikä tahansa

  • 5 346 818
  • 66 869
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kun menet vaikkapa tietokoneella Twitteriin ja sieltä omiin twiitteihin, siinä on twiitin alapuolella niitä pieni kuvia. Niistä viimeisin on kolme vierekkäistä palloa. Klikkaa siihen jolloin avautuu valikko josta löytyy "delete tweet" -kohta.

Kiitoksia neuvosta, käyn kaivamassa läppärin naftaliinista. Puhelimella ei meinaan löydy deleteä mistään.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Kiitoksia neuvosta, käyn kaivamassa läppärin naftaliinista. Puhelimella ei meinaan löydy deleteä mistään.
Puhelimella en ole aikoihin käynyt, mutta ainakin omalla tabletillani joka toimii android käyttöjärjestelmällä sama periaate toimii kuin tietokoneellakin. Tässä tosin valikot ovat suomeksi.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Aamupäivä Maja Ivarssonin seurassa = well spent.

Näin lisäksi viime yönä - mitä ilmeisemmin palstakeskustelujen innoittamana - unen, jossa Imatran, Kouvolan ja Lappeenrannan (sekä mahdollisesti myös Kotkan ja Haminan) kaupungit oli yhdistetty. Sain unessani selville myös tulevan kaupungin nimen, jota en kuitenkaan voi markkinointisyistä kertoa julkisesti.
 
Viimeksi muokattu:

pettter

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Telkkarista tulee uusintana toi vanha Vain elämää -jakso. Cheek ei voinut mennä hetkeksi "käytettyyn" makuupussiin. Jos sillä olisi jotain kammoja tms, niin kait niistä nyt olisi kerrottu... Tosi nolo tyyppi.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Masentava alku viikolle: Tolppasen Oona on varattu nainen. Ei tuo uutinen himojani häntä kohtaan vähennä, mutta kyllähän se ottaa päähän.
 

sinikettu

Jäsen
Vitness-naisista ei ole muuhun kuin ottamaan persekuvia iPhoneillaan ja jakamaan (sitä) niitä instagramissa. Niihinkin kyllästyy arviolta kymmenen otoksen jälkeen. Kävin joskus treffeillä tuollaisen otuksen kanssa kahdesti. Se oli aikamoinen idiootti, mutta olihan se melko nätti ja hyvässä kuosissa. Ei se edes antanut. Mikä funktio noilla edes on, josseivat ne jaa sulojaan muiden kanssa? Eihän niitä kukaan täysjärkinen muuten siedä viittä minuuttiakaan. Maailma on pilalla.
 
Viimeksi muokattu:

Kaiuni Alen

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, kaikki menestyksekkäät jalkapallojoukkueet
Tuli tuossa päivällä keskusteltua kavereiden kanssa armeijaan menemisestä ja Suomen puolustamisesta sodan sattuessa. Suurimmalla osalla oli asenne, että jos tulisi sota ja armeijan käyneenä pitäisi puolustaa Suomea, he mieluummin lähtisivät pois Suomesta tai tekeytyisivät taistelukelvottomiksi mieluummin kuin ryhtyisivät taisteluun. Sodan aikana nyt ei välttämättä aina ole yhtä helppoa muutaa ulkomaille kuin nyt, mutta kuulemma mieluummin kuolisivat ilman taistelua kuin joutuisivat sotimaan.

Sitten mietittiin, että mitä kävisi, jos esim. Venäjä päättäisi vallata Suomen. Yksi kavereistani kysyi, että mitä se haittaisi, jos Venäjä valtaisi Suomen. Menin sanattomaksi.

"Miksi Suomessa on 'pakko' mennä armeijaan?"
"Miksi isänmaata pitäisi puolustaa?"
"Mitä se haittaisi, jos Venäjä valtaisi Suomen?"​

Osaatteko vastata kahteen viimeisimpään kysymykseen?

En halua arvostella muiden isänmaallisuutta, ja kaverini saattavat olla eri mieltä muutaman vuoden päästä. En pidä itseäni minään isänmaallisena ihmisenä, mutta kyllä minä Suomea puolustaisin sodassa mieluummin kuin luovuttaisin Suomen ilman taistelua esim. Venäjälle.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
.

"Miksi Suomessa on 'pakko' mennä armeijaan?"
"Miksi isänmaata pitäisi puolustaa?"
"Mitä se haittaisi, jos Venäjä valtaisi Suomen?"​
.

Aloitan sillä, että minusta Suomi on semi-paska maa, ja Venäjä ihan umpipaska. Jos ollaan ihan rehellisiä, niin en missään nimessä haluaisi hengelläni puolustaa Suomea, mutta jos tilanne koittaa, niin motiivina voisi pitää lakia, suomen kielen tulevaisuutta ja läheisten turvallisuutta. Mikäli Natoon ei liitytä, niin entistä todennäköisempää on, että koulujen mennessä suunnitelmien mukaan, on lähtö mualimoolle edessä heti tilaisuuden tullen.

Kysymys 1: Suomessa on yleinen asevelvollisuus, koska palkka-armeijalla ei pystytä puolustamaan näin laajaa aluetta, ja koska Suomella ei ole omaa ydinasetta, ja koska Suomi ei ole Natossa.

Kysymys 2: En tiedä. Minusta 'isänmaa' on käsitteenä vähän turhan korkealentoinen. Venäjään verrattuna tämä on ihan hyvä maa, mutten haraisi vastaan, jos puuhattaisiin pohjoismaista liittovaltiota.

Kysymys 3: Suomen kieli ajettaisiin alas, kaupungit muuttuisivat kaikki Kouvostoliiton ränsistyneiksi versioiksi, elintaso laskisi, teiden kunto romahtaisi, asepalvelus olisi helvettiä potenssiin kaksi, virkavalta olisi korruptoitunutta, ihmisoikeudet eivät toteutuisi, koulutustaso romahtaisi jne. No on jotain posiakin, pärjättäisiin urheilussa, kalakannat parantuisivat, ulkoisen hyökkääjän uhka olisi lähes olematon, bensiini olisi halvempaa(tosin 98 poistuisi valikoimista ja tilalle tulisi 92).

Suomi on ihan ok maa suomalaiselle, mutta monen asian pitäisi muuttua, jotta meikäläinen voisi tuntea patrioottisen palon.
 
Suosikkijoukkue
Mestaruuden jälkeinen krapula 2022-
Mä en tiedä miten tähän pitäisi suhtautua.

http://www.techtimes.com/articles/1...to-be-eaten-alive-by-anaconda-in-december.htm

Ajattelin että sitä on tullut nähtyä jo aika helvetisti kaikkea outoa ja sekopäistä, mutta tuo on kyllä siellä jossain top-3 materiaalissa ja kevyesti.
Lyhyesti: Mies on hankkinut itselleen "käärmeenkestävän" puvun ja aikoo syöttää itsensä anakondalle. Tämä tullaan sitte jossain vaiheessa näkemään tv:n kautta.
 
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Roihuttaret, Kaljakylä Rangers, Fla
Mä en tiedä miten tähän pitäisi suhtautua.

http://www.techtimes.com/articles/1...to-be-eaten-alive-by-anaconda-in-december.htm

Ajattelin että sitä on tullut nähtyä jo aika helvetisti kaikkea outoa ja sekopäistä, mutta tuo on kyllä siellä jossain top-3 materiaalissa ja kevyesti.
Lyhyesti: Mies on hankkinut itselleen "käärmeenkestävän" puvun ja aikoo syöttää itsensä anakondalle. Tämä tullaan sitte jossain vaiheessa näkemään tv:n kautta.
Eläinrääkkäystä. Toivottavasti puku pettää ja kärmyläinen saa hyvän aterian.
 

Kaiuni Alen

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, kaikki menestyksekkäät jalkapallojoukkueet
Kävin tänään illalla katsomassa salibandyn toiseksi korkeimman sarjatason eli Divarin ottelun M-Team-Loviisan Tor. Loviisasta oli tullut Torin faneja n. 10 ja yleisöä oli paikalla vajaat 200 silmäparia. Tunnelma oli erittäin kova, ottaen huomioon yleisömäärän, lajin, sarjatason ja viikonpäivän. Ottelu oli tasainen ja draamaa täynnä ja päättyi tasan 6-6 jatkoajalla. Harvoin näkee esim. (Jääkiekon SM-)Liigassa yhtä taistelevaa, rohkeaa ja kaikkensa antavaa peliä mitä tänään tuli nähtyä. Pelaajat heittävät läppää tuomareille, vastustajille ja katsojille unohtamatta kuitenkaan itse pelin lisäksi fyysisyyttä ja kamppailua. Eikä kyseessä ole edes kevät ja playoffit, vaan syksy ja marraskuu.

Täytyy käydä useammin katsomassa, liput kun eivät edes maksa minulle mitään. Mieluummin menen ilmaiseksi katsomaan taistelua kuin maksan ~20e kaukalossa hiihtämisestä.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Tekopyhyyttä. Todennäköisesti kun kuitenkin maksat kanssakansalaisillesi eläinten kaltoinkohtelusta.

Tässä anakonda laattaa vähintään ihmisen kokoisen organismin: https://www.youtube.com/watch?v=ayS66CUIo5s
Mitenkäs tässä nyt on tekopyhyydestä kyse?
Minusta on ok että eläimet (mukaanlukien ihminen) syö toisia eläinlajeja elääkseen. Lisäksi ruoantuotantotaloudessa yritetään tehdä eläimen "lähdöstä" mahdollisimman kivutonta ja nopeaa, sekä eläimen elinolosuhteista inhimilliset. Nyt kyseisessä tapauksessa taasen viaton luontokappale on pelkästään sirkuksena mukana kuolemassa. Minä en kannata esim. härkätaisteluja, jos ideana on vain tappaa se härkä jne. Sen sijaan tuen metsästystä, koska metsästäjät arvostavat luontoa ja eläimiä, sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa että mennään tappamaan kissoja kirveellä tai syöttämään itsensä anakondalle, koska se on joko mukamas viihdettä tai mukas taidetta.
 
Mitenkäs tässä nyt on tekopyhyydestä kyse?
Minusta on ok että eläimet (mukaanlukien) ihminen syö toisia eläinlajeja elääkseen. Lisäksi tuotantotaloudessa yritetään tehdä eläimen "lähdöstä" mahdollisimman kivutonta ja nopeaa. Nyt kyseisessä tapauksessa taasen viaton luontokappale on pelkästään sirkuksena mukana kuolemassa. Minä en kannata esim. härkätaisteluja, jos ideana on vain tappaa se härkä jne. Sen sijaan tuen metsästystä, koska metsästäjät arvostavat luontoa ja eläimiä, sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa että mennään tappamaan kissoja kirveellä tai syöttämään itsensä anakondalle, koska se on joko mukamas viihdettä tai mukas taidetta.
Minun henkilökohtaisen näkemykseni mukaan siinä ei periaatteellisesti ole mitään väärää että ihminen syö muita eläimiä. Ongelma tulee siinä tuotantotalouden nykyisessä käytännön toteutuksessa. Koska ihmiset haluavat syödä sitä lihaa aamuin, päivin, iltapäivin ja illoin, mutta eivät halua maksaa siitä kovinkaan paljoa, johtaa se siihen että näitä eläimiä on yhdessä yksikössä yhden ihmisen hoidettavissa aivan valtavasti ja olosuhteet ovat sellaiset etteivät ne eläimet voi toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään, ts. niitä kohdellaan minun mielestäni kaltoin. Jos kirjoittaja jolle vastasin ostaa tätä tehotuotettua lihaa, pitää väitteeni kärsimyksen välillisestä aiheuttamisesta maksamisesta mielestäni kutinsa.

Voi olla ettei tämä ole minun lopullinen mielipiteeni, ajattelulla on ollut tapana kehittyä ajan ja uuden tiedon haalimisen myötä, ja esim. kalastuksessa kalan tappaminen tuntuu yhä vittumaisemmalta. Tällä hetkellä kuitenkin näin.

Ihmiset keskimäärin ovat suhteellisen kujalla näistä lajityypillisistä tarpeista, ja arvottavat spesistisesti eri eläinlajeja. Esimerkiksi koiria tuskin monikaan hyväksyisi pidettävän samaan tyyliin kun meillä pidetään kahta miljoonaa vuosittain tapettavaa porsasta, vaikka molemmat ovat suunnilleen yhtä alykkäitä ja yhtä domestikoituneita eläimiä joiden tarpeet ovat hyvin lähellä toisiaan. Eläintarhat ja luomutilat ovat vähän sinne päin normi tehotuotantoon verrattuna mutta ei sitten ihan kuitenkaan. Jos suomalainen söisi keskimäärin vaikka edes 7,6 kg lihaa vuodessa eikä 76 kg niin kuin nykyään, niin asiat olisivat paljon paremmin. Myös kouluissa soisi opetettavan jotain tämän asian tiimoilta, joka kuitenkin koskettaa meitä aamuin, päivin, iltapäivin ja illoin sekä terveyden, ympäristön että etiikan kannalta. YK:n maatalousjärjestö FAO on todennut lihantuotannon suurimmaksi yksittäiseksi ilmastonmuutoksen aiheuttajaksi (jep, unohtakaa lentokoneet, yksityisautot ja kiinalaiset tehtaat..) enkä usko olevani kovin väärässä jos heitän, että eläinperäisen ruuan ylensyönti on alkoholin jälkeen suomen kansanterveysongelmien lähteiden kärkipäässä.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Niin arvon @kahden suunnan sentteri ymmärrän pointtisi, mutta en ymmärrä miten se liittyy siihen että ihminen tunkeutuu vaikka lehmään ja sitten tappaa lehmän sisältä päin julmasti ja tarpeetonta kipua tuottaen. Olisiko se mielestäsi eettisesti ihan se ja sama, "kun se kuolee kuitenkin"?
 
Niin arvon @kahden suunnan sentteri ymmärrän pointtisi, mutta en ymmärrä miten se liittyy siihen että ihminen tunkeutuu vaikka lehmään ja sitten tappaa lehmän sisältä päin julmasti ja tarpeetonta kipua tuottaen. Olisiko se mielestäsi eettisesti ihan se ja sama, "kun se kuolee kuitenkin"?
En ole pohtinut kovin pitkälle mikä on hyväksyttävä tarve hyväksikäyttää eläintä ja mikä ei. Ei nykyihminen tarvitse eläintä ruuaksi sen kummemmin kuin kaverikseen, vaikka kehityshistoriassamme molemmilla on epäilemättä ollut sijansa. Ihan puhtalla omallatunnolla en koiraa kerrostalokämpässä pidä tai kalaa tapa. Kuitenkin näitä asioita harrastan. Motiivit näiden eläinten hyväksikäyttöön ovat täysin itsekkäät, kuten tämän käärmeenkin hyväksikäyttöön. Anakondalle ihmisen kokoisen organismin syöminen ja oksentaminen on kuitenkin varsin lähellä normimeininkiä ja toisekseen lyhytkestoinen temppu, kun taas tehotuotettu sika elää koko elämänsä stressaantuneena 24/7. Lehmälle vastaava temppu olisi ehkä pakkosyöttää hieman normaalia suurempi ruohotuppu ja odottaa että se nousee vatsasta ylös. En välttämättä tekisi itse, mutta pitäisin tekopyhänä jos joku säännöllisesti tehotuotettuja lehmiä syövä sitä paheksuisi.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Minusta tuollainen sisältäpäin tappaminen on semisairasta ja menee samaan sarjaan näiden kissantappovideoiden kanssa. Ei siitä sen enempää.

Ihmiset on nykyään niin vieraantuneita luonnosta, että eläimistä on pelkkiä mielikuvia, ei todellista kosketuspintaa. Hyvänä esimerkkinä oravan herttaisena pitäminen samalla, kun vihataan rottia. Kovinkaan suuria käytännön eroja noilla kahdella eläinmaailman edustajalla ei kuitenkaan ole. Luonnossa pitäisi oikeasti viettää aikaa, jotta voisi ymmärtää jotain muista eläinlajeista ja niiden merkityksestä toisilleen ja ihmiselle. Pitäisi ymmärtää se, että kaikki elämänmuodot ovat yhtä arvokkaita, mutta myös se, että jonkun tehtävä on kuolla, jotta joku toinen saa syödä.

Ihmisen ei pidä mennä keinotekoisesti liikaa sörkkimään luontoa ja pelastamaan lajeja, jotka olisivat tuhoon tuomittuja, mutta on kuitenkin syytä pitää joidenkin lajien kantoja kurissa, jos se on kaikkien etu. Tästä esimerkkinä särkikalakantojen kasvun hillitseminen, jotta saadaan hillittyä vesistöjen rehevöitymistä ja toisaalta säästettyä ravintoa muillekin kalalajeille. Tästä on hyötyä hapekkaampaa vettä tarvitseville kaloille, puhdasta uimavettä kaipaaville ihmisille, sekä niille henkiinjääneille särkikaloille. Haittaa koituu lähinnä hauille, joille on kuitenkin tällaisessa tilanteessa jo valmiiksi ylitarjontaa ruuasta.

Luonnossa pitää olla, jotta ymmärtää sen arvaamattomuuden. Aavalla järvenselällä lyhytkin säätilan muutos voi tuntua erittäin rajulta, sadekuuro voi nostattaa mukanaan isot mainingit. Syysaamuisella lenkkipolulla voi huomata edellisöisen myrskyn kaataneen satapäin puita ja yhtäkkiä havahtua karhun ujellukseen lähistöllä. Lintulautaa liian läheltä tarkkaillessaan saattaa ajautua törmäyskurssille kuukkelin kanssa. Jokeen vahingossa liian syvälle kahlatessaan saattaa säikähtää kookkaan, tumman lohen hyppyä vain parin metrin päässä. Nykypäivän ihminen saa yllätyksiä vain toisen ihmisen toiminnasta. Ikään kuin luodaan kaupunkiin betonimetsää. Autot ovat hirviä, pyöräilijät kettuja, junat karhuja jne. Kyllä se vähän panee miettimään, että onko tässä touhussa oikeasti mitään järkeä.

Itseydessäni olen tehnyt havainnon, havainnut, että kuta enemmän olen luonnossa viettänyt aikaani, sitä enemmän kunnioitan erinäisiä elämänmuotoja. Myönnän, joskus tulee niitattua muurahaisia soutuveneen pohjalta(tietty mukavuudenhaluisuus, vaikka kyllähän se väärältä tuntuu) ja joskus on tullut aika pitkään säilytettyä rapuja sumpussa, mutta tarpeetonta harmia pyrin muutoin aina välttämään. Kalan käsittely on asia, joka on usein varsin surullista katsottavaa. Jos se kala nostetaan vedestä ja puristellaan sitä kuivin käsin, niin ensinnäkin kalan limakalvo vaurioituu pahasti(vrt. ihmisen palovammat), ja toiseekseen sisäelimet saattavat ottaa hittiä. Eli jos nyt joka on ongelle menossa, niin kala irti vedessä ja mielellään ilman kosketusta kalaan. Tai sitten samoin tein pappia niskaan.

Mä ajattelen sen niin, että jos mä kunnioitan luontoa, niin siinä tilanteessa, jossa se ursus arctos ei olekaan lenkkipolun viereisessä metsikössä, tai 200 metrin päässä alavirrassa, vaan siinä polulla tai siinä poolilla, niin tilanteesta selvitään "puhumalla". Metsän kunkku tietää, että on sen kannalta parempi, että säilyn hengissä (koska lopetusjahtihan siitä syntyisi). Toisaalta mikään ei luonnossa takaa mitään ja tuo kaikki on vaan voimaannuttavaa höpöhöpöä.

Ruuantuotannosta sen verran, että ihan hyvillä mielin syön lihaa ynnä kalaa (ainoastaan Itämeren lohi pannassa), mutta jos nyt jostain syystä lopetettaisiin lihatalous, niin ei se mua sinänsä hetkauttaisi. Ainakin tervehdyttäisi elintapoja.

Taas lähti niin pahasti laukalle, etten oikein muista, mikä ajatus tässäkin viestissä oli.
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Minun henkilökohtaisen näkemykseni mukaan siinä ei periaatteellisesti ole mitään väärää että ihminen syö muita eläimiä. Ongelma tulee siinä tuotantotalouden nykyisessä käytännön toteutuksessa. Koska ihmiset haluavat syödä sitä lihaa aamuin, päivin, iltapäivin ja illoin, mutta eivät halua maksaa siitä kovinkaan paljoa, johtaa se siihen että näitä eläimiä on yhdessä yksikössä yhden ihmisen hoidettavissa aivan valtavasti ja olosuhteet ovat sellaiset etteivät ne eläimet voi toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään, ts. niitä kohdellaan minun mielestäni kaltoin.

Uskallan väittää että kotimaisen lihan tuotantomenetelmät kestää tarkastelua maailman mittakaavassa oikein hyvin. Myöskin nykyaikana lypsy- ja lihakarjalla väitän olevan paremmat olot kuin 1900- luvun alussa.

Myöskin väitteesi lajityypillisen käyttäytymisen puuttumisesta on pääpiirteittäin höpöä, lehmä laiduntaa ja sitä lypsetään niin nykyään kuin ennenkin. Tässä välissä syödystä ruohosta muodostuu maitoa ja paskaa kuten sata vuotta sitten.

Kuluttamalla kotimaista lihaa voi saada aikaan ainoastaan positiivisia asioita.
 
Myöskin väitteesi lajityypillisen käyttäytymisen puuttumisesta on pääpiirteittäin höpöä, lehmä laiduntaa ja sitä lypsetään niin nykyään kuin ennenkin. Tässä välissä syödystä ruohosta muodostuu maitoa ja paskaa kuten sata vuotta sitten.
Vai höpöä. Suurin osa lehmistähän elää Suomessa parteen kytkettynä suurimman osan vuodesta? Parressa lehmä ei voi ottaa askeltakaan tai tehdä muita valintoja kuin nappaanko rehua suuhuni vai en. Kyse ei ole mistään muusta kuin kustannustehokkuudesta. Biologisesti homma on aivan sama kun laittaisit ihmisen eristysselliin, ei se siellä voi hyvin, vaikka voisitkin argumentoida että maailman mittakaavassa suomalaiset eristyssellit kestävät tarkastelua oikein hyvin.

Kuluttamalla kotimaista lihaa voi saada aikaan ainoastaan positiivisia asioita.
Jos nyt unohdetaan etiikka, periaatteessahan se on (vielä toistaiseksi) jokaisen oma asia mitä pitää hyväksyttävänä ja mitä ei. Mutta johan viralliset ravitsemussuosituksetkin ottavat kantaa punaiseen lihaan, vaikka maitopropaganda elääkin vielä vahvana. Ja sitten se ilmastonmuutos, no ilmeisesti se on sinusta kovin positiivinen asia?
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Vai höpöä. Suurin osa lehmistähän elää Suomessa parteen kytkettynä suurimman osan vuodesta? Parressa lehmä ei voi ottaa askeltakaan tai tehdä muita valintoja kuin nappaanko rehua suuhuni vai en. Kyse ei ole mistään muusta kuin kustannustehokkuudesta. Biologisesti homma on aivan sama kun laittaisit ihmisen eristysselliin, ei se siellä voi hyvin, vaikka voisitkin argumentoida että maailman mittakaavassa suomalaiset eristyssellit kestävät tarkastelua oikein hyvin.


Ei lehmät tarvitse bingoa viihtyäkseen, rehu ja lypsäminen sekä kuiva makuualusta on kohtuullisen hyvä virike. Suomessa on siirrytty hyvin paljon robottien käyttöön lypsyssä ja tässä muodossa lehmä päättää omaehtoisesti lypsyajasta. Uskoisin että tämä tulee vielä yleistymään ja luo myös hyvinvointia lypsäville.

Et kai todella usko että vallitsevissa sääoloissa lehmiä pidettäisiin koko vuosi laitumella ja ne voisivat tämän johdosta paremmin? Toki pihattoja on paljon käytössä ja tämä on mielestäni ihan hyvä ratkaisu.

Eristysselin ei ole tarkoitus olla paikka jossa viihdytään mutta VHL eristyssellit kestää tarkastelun oikein hyvin. Eihän sitä tiedä vaikka joku oppisi eristyksessä oltuaan kunnon kansalaiseksi.

Se ei kyllä auennut että miten nämä liittyy toisiinsa.

Jos nyt unohdetaan etiikka, periaatteessahan se on (vielä toistaiseksi) jokaisen oma asia mitä pitää hyväksyttävänä ja mitä ei. Mutta johan viralliset ravitsemussuosituksetkin ottavat kantaa punaiseen lihaan, vaikka maitopropaganda elääkin vielä vahvana. Ja sitten se ilmastonmuutos, no ilmeisesti se on sinusta kovin positiivinen asia?

Suomalaisen lihakarjan kasvattaminen tai kasvattamatta jättäminen ei kosketa globaalia ilmastonlämpenemistä millään lailla, aloitetaanko vaikka aluksi riisin viljelyn vähentämisestä tai sademetsien hakkuiden lopettamisesta laidunmaaksi. Näillä on jo jotain merkitystä.

Suomessa tuskin tullaan lopettamaan lihansyöntiä ihan tällä viikolla, joten järkevämpää ruoka on tuottaa paikallisesti kuin rahdata laivalla Brasiliasta.
 
Ei lehmät tarvitse bingoa viihtyäkseen, rehu ja lypsäminen sekä kuiva makuualusta on kohtuullisen hyvä virike. Suomessa on siirrytty hyvin paljon robottien käyttöön lypsyssä ja tässä muodossa lehmä päättää omaehtoisesti lypsyajasta. Uskoisin että tämä tulee vielä yleistymään ja luo myös hyvinvointia lypsäville.

Et kai todella usko että vallitsevissa sääoloissa lehmiä pidettäisiin koko vuosi laitumella ja ne voisivat tämän johdosta paremmin? Toki pihattoja on paljon käytössä ja tämä on mielestäni ihan hyvä ratkaisu.
Bingoa eivät tarvitse, mutta mahdollisuutta tehdä valintoja liikkumisen ja sosiaalisten suhteiden suhteen kyllä. Parsinavetassa, jollaisissa suurin osa suomalaisista lehmistä kaiketi elää suurimman osan vuodesta, ei ole muuta mahdollisuutta kuin heilutella häntää ja märehtiä rehua. En kyllä suoraan sanoen yllättynyt, ettei tämä sinulle auennut edes eristyssellivertauksen kautta.

Lehmät kyllä pärjäävät talvellakin ulkona katoksessa (ei siis hangessa) ja itse tekevätkin tällaisia valintoja mikäli siihen on mahdollisuus. Taloudellisista syistä useimmiten ei ole, sillä katosten rakentaminen ja ylläpitäminen maksaa enemmän kuin lehmän seisottaminen puoli vuotta tai kymmenen kuukautta paikallaan sisällä. On surullista, että vielä v. 2014 monet tunnustavat vain eläinten välinearvon, eivät niiden itseisarvoa.

Modernit automaattinavetat, ja suurimmaksi osin pihatotkin, ovatkin eettiseltä kannalta 'ihan ok', lähinnä koska olemme hyväksikäyttäneet ja jalostaneet näitä eläimiä niin kauan että ne ovat evoluutiobiologisesti sopeutuneet siihen. Jauhelihaa tai lihajalosteita ostaessasi et kuitenkaan voi tietää onko siinä ostoskorissasi makaava kuollut kudos aikanaan elänyt 'ihan ok' elämän modernissa navetassa vaiko surkean elämän eristyssellissä. Tästä johtuen lihaa ostaessasi tuet myös tätä eristyssellitoimintaa, eli maksat rahaa jollekin siitä että se joku aiheuttaa näille eläimille turhaa kärsimystä. Tästä heitostahan koko keskustelu lähti liikkeelle.

Suomalaisen lihakarjan kasvattaminen tai kasvattamatta jättäminen ei kosketa globaalia ilmastonlämpenemistä millään lailla, aloitetaanko vaikka aluksi riisin viljelyn vähentämisestä tai sademetsien hakkuiden lopettamisesta laidunmaaksi. Näillä on jo jotain merkitystä.

Jos FAO on todennut lihantuotannon suurimmaksi yksittäiseksi ilmastonmuutoksen aiheuttajaksi, niin milläköhän perusteella väität ettei suomalainen lihakarjan kasvatus asiaan vaikuta? Minä väitän, että ilmastollisista syistä kotimainen lihantuotanto vaikuttaa keskimääräistä enemmän, kun energiaa menee navetoiden lämmittämiseen. Ja miten ihmeessä riisi asiaan liittyy? Riisin osuus kasvihuonekaasupäästöistä on 1,5 %, kun lihantuotannon osuus on 14,5 %. Tällä riisillä ruokitaan puoli maailmaa, kun lihalla ei maailman mittakaavassa ruokita juuri ketään, se on käytännössä vain ylellisyystuote joka aiheuttaa massiivisia kansanterveydellisiä ja ympäristöongelmia.

Mitä Brasiliaan tulee, niin sitä nopeammin siellä kohdellaan eläimiä kunnolla mitä nopeammin täällä kohdellaan eläimiä kunnolla. Ihan samoin kuin vaikka orjuuden, kuolemanrangaistuksen tai ilmastonmuutoksen pysäyttämisen kohdalla, kyllä dorkemmatkin mestat seuraavat perässä kun joku ensin viitoittaa tietä. Mitäänhän näistä ongelmista ei vielä olla saatu ratkaistuksi, mutta suunta on kaikissa oikea.

Terveyden suhteen taidetaan olla lihansyönnistä samaa mieltä. Voimassaolevat ravitsemussuositukset sanovat että lihaa ei tulisi syödä yli 500g viikossa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös