Nyt pitäisi nähdä kokonaiskuva eikä tarttua pelkkään lehmään. Suomen osuus ei mahda olla kauhean korkea tuosta prosenttiluvusta ja pakkohan täälläkin on jotain syödä. Varsinkin kun tulevaisuudessa pihatot yleistyy niin lämmityksen tarve pienenee huomattavasti. Jos kaikki kotimaisesta lihasta saatava ruoka korvattaisiin kotimaisilla kasviksilla ja juureksilla, olisi päästöt aivan eri luokkaa.
Suomen osuus asukasta kohden, joka on se merkitsevä luku, on aivan maailman huippuluokkaa, vaikka lihantuotannon osuus keskivertosuomalaisen päästöissä onkin taas niistä ilmastollisista syistä suhteellisesti pienempi. Tämä tarkoittaa siis sitä, että suomalaisen yli kymppitonnin hiilipäästöt jakautuvat suht tasan lihantuotannon, liikenteen ja asunnonlämmityksen suhteen, kun taas etelä-ranskalainen pärjäilee vähemmällä kun ei tarvitse lämmittää.
"Täälläkin on pakko jotain syödä" on ennen tarkoittanut lanttua, kauraa, ruista, perunaa, hernettä, marjoja ja niin edelleen, ja niiden voimalla on jaksettu tehdä raskasta ruumiillista työtä. Nykyään syödään lihaa neljä kertaa päivässä ja istutaan sohvalla. Ehkä näillä em. kasveilla saattaisi edelleenkin pärjäillä?
Maatalous kaiken kaikkiaan on kotimaassa erittäin valvottua ja säädeltyä. Tästä syystä meillä on puhtaat juomavedet ja järvet, karjan paskaa hyödynnetään lannoitukseen ja lämmitykseen, kotimaisesta lintukarjasta ei löydy salmonellaa juuri ollenkaan jne.
Esimerkiksi Kiinassa ei olla tähän ihan vielä päästy vaikka kovia ovat riisiä viljelemään.
Itämeri ei sitten niin puhdas tästä syystä olekaan. Maailman saastunein meri. Suomalaiset olisivat voineet syödä sitä viljaa, mutta kun kaksi kolmasosaa siitä on pitänyt syöttää eläinten rehuksi 10% hyötysuhteella, ollaan tässä tilanteessa.
Onneksi olemme, pienestä maailman saastunein meri -tahrasta huolimatta, näyttämässä Kiinalle ja muillekin jälkeenjääneille esimerkkiä. Ehkä sielläkin havahdutaan siihen, että puolet juomavesistä on vielä puhdasta ja ne kannattaisi sellaisina pitääkin.
Täällä kohdellaan eläimiä hyvin tai erittäin hyvin. Joskus ryhmään sattuu roisto mutta näin on kaikilla aloilla ja tuotantosektoreilla ympäri maailmaa.
Kun puhun eläinten kaltoinkohtelusta, en suinkaan tarkoita näitä roistoja, vaan riittämättömiä perusstandardeja. Lehmien osalta olemme samaa mieltä, että moderni automaattinavetta on suht riittävä standardi, ja kymmenen-kahdenkymmenen vuoden aikajänteellä kaikki lehmät varmastikin sellaisissa asustelevat. Sitten olisi vielä kanat ja siat, joka ei olekaan ihan yhtä helppo ongelma ratkaistavaksi. Lehmiä kun on vain puoli miljoonaa ja niiden tarpeiden ja nykyolojen ero varsin pieni verrattuna sikoihin ja kanoihin joita on nelinkertainen määrä ja tarpeet paljon suuremmat. Turkiseläimistä, jotka eivät ole edes domestikoituneet, puhumattakaan.
Henkilökohtaisesti en koe pysäyttäväni ilmastonmuutosta aloittamalla syömään pelkkää riisiä tai ulkomaisia tomaatteja. Nämä on toki jokaisen omia valintoja.
Ilmastonmuutoksen pysäyttämien omalta osaltaan on varsin yksinkertainen asia. Noin 70% keskivertosuomalaisen päästöistä syntyy asumisesta, liikenteestä, ja lihansyönnistä. Keskimääräinen taso on 12 000 kg hiilidioksidia vuodessa, aivan maailman huippuluokkaa, kestävä taso olisi lähempänä kahta tuhatta kiloa kuin kahtatoista. Ei ole sen monimutkaisempaa.
Se miten kukin minkäkin asian itse omassa päässään kokee tai mitä valintoja tekee on sitten toki asia erikseen. Voihan sitä tehdä vaikka mitä valintoja perustuen vaikka mihin.