Töissä nykyään ja ainakin tällä hetkellä suurin osa vuoroistani on niin sanottuja salaattivuoroja. Eli toimin salaattipisteellä vastaavana työntekijänä. Siitä mielestäni näkee taas sen että eteenpäin olen töissäni mennyt melkoisestikin. Alkuunhan olin tuolla lähinnä vain salaattipuolella avustavana työntekijänä, sitten tein jotain hajanaisia vuoroja salaattipisteessä koska siihen oli tarvetta. Nykyään teen taas sitten näemmä jatkuvalla syötöllä yksin noita salaattivuoroja.
Minulle annettu vastuu on kasvanut kohisten ja tehtävät ovat monipuolistuneet. Kelpaa. Niin kuin minulle kelpaa myös nuo salaattivuorotkin. Siis tietenkin kelpaa sen takia että on töitä ja palkka juoksee mutta kelpaa myös senkin takia että nuo tehtävät ovat mielenkiintoisia.
Salaattipöytähän kun tuolla työpaikallani on melko monipuolinen ja runsas. Lyö kuulemma laudalta monien muiden vastaavien paikkojen salaattipöydät, etenkin tuon monipuolisuutensa takia. Ja uskallan väittää että hakkaa myös ihan monien lounaspaikkojenkin salaattipöydät.
Luovuutta tuolla saa käyttää, salaatteja ei ole juuri etukäteen missään päätetty vaan salaatteihin on paljon vaikutusvaltaa salaattityöntekijälläkin. Tosin käytössä olevat raaka-aineet luo omat haasteensa mutta on tuolla ihan hyvin niitä raaka-aineitakin käytössä.
Tuolla noita salaatteja tekee ihan mielellään ja ei se ole niin yksitoikkoista kuten olisi vaikka silloin jos salaattipöydän tarjonta olisi vain tyyliin kurkkua, tomaattia ja vihersalaattia. Korkeintaan jotain juuresta siihen raasteena tai kuutioituna lisäksi.
Tyypillinen salaattipöytä työpaikallani koostuu kyllä joka päivä yhdestä isommasta astiasta vihersalaattia, mutta sekään ei ole aina samanlaista vaan saa ja on hyväkin varmasti jos osaa siinäkin luovia ja kehitellä erilaisia vihersalaatteja. Sitten on yhteensä kuusi pienempää astiaa jotain muita salaatteja. Joista vähintään yksi on joku ruokaisa salaatti, sitten on usein jotain hedelmää myös. Sitten voi olla myös näitä tällaisia salaatteja pari kappaletta vaikka lisää jotka vaatii vähän enemmän työvaiheita kuin raastaminen tai pilkkominen.
Tänään salaattipöydässä esimerkiksi oli vihersalaattia, punajuurisalaattia, vesimeloni-juustosalaattia, paria hedelmää eli toista melonilajiketta ja ananasta sekä nimeltään kesäsalaattia jossa oli raasteena porkkanaa, punakaalia ja valkokaalia sekä lisänä myös omenaa ja appelsiinia.
Nuo salaattihommat olisi varmasti yksitoikkoista jos salaattipöydän sisältö olisi aina jotain pilkottua kasvista, vihersalaattia, raastetta ja kuutioitua juuresta. Ja olen siinä käsityksessä että aika monessa paikassa kai salaattipöydän sisältö vastaavanlainen onkin mutta tuolla saa kyllä käyttää luovuutta ja tehdä erilaisia salaatteja sekä tehdä pari-kolme kappaletta päivittäin ihan kunnon salaatteja. Ei siis vain pelkästään pilkkoa jotain tarjolle vaan tehdä salaatteja jotka vaatii vähän enemmänkin työtä. Esimerkiksi tänään keitin pastaa että saan huomenna taas tehdä myös tonnikalasalaattia.
Ja minun mielestäni on hienoa että on tuon pienemmän paikan etu olemassa että ei ole mitään etukäteen jossain ylemmällä taholla määriteltyjä salaattejakaan joita kaikki saman ketjun paikat noudattaa kuten jossain ABC:lla. Vaan salaattityöntekijä saa ihan itsekin paljon käyttää luovuuttaan, osaamistaan ja tietojaan ja päättää sekä rakennella tuon salaattipöydän antimet.
Minulla on ollut ongelmia siinä etten ole paljoa tiennyt alkujaan noita erilaisia salaatteja mutta pari kuukautta sitten lähdin rohkeasti kehittämään itseäni tuolla. Meillä on sellainen paksu kansio jossa on erittäin paljon salaattireseptejä, niitä olen nyt paljon hyödyntänyt sekä olen katsonut reseptejä myös netistä. Opin tiellä olen vieläkin mutta uskon kun kerran tekee jonkin salaatin niin oppii muistamaan senkin salaatin olemassa olon. Vaikkei edes reseptiä välttämättä kokonaan ulkoa muistakaan. Sitten osaa käyttää paremmin luovuuttaan kun näkee mitä raaka-aineitakin on käytössä.
Ja ei sitä ole pahalla katsottu että olen alkanut tekemään erilaisia salaatteja vaan emäntäkin on sanonut minulle että hienoa että viitsit tehdä näitä erilaisiakin salaatteja.