No se, mistä olen huolissani, ja ehkä sinäkin, on, että luodakseen illuusion "paremmuudesta" tai "viisaudesta" tehdään asioita monimutkaisemmin, käytetään hienoja termejä, jotta tekeminen kuulostaa tai näyttäytyy paremmalta kuin se onkaan. Olen puhunut "Potemkinin kulisseista". Yllättävän hyvin se toimii, mitä ihmettelen.
Kyllähän se asioiden monimutkaistaminenkin ja hienojen termien viljely varmasti antaa hienostuneen ja osaavan kuvan. Mutta nyt kun puhun lähinnä etenkin omasta alasta eli keittiötyöstä niin kyllä ainakin minun silmissä ja uskon että monien muidenkin silmissä se että osaa toimia yksinkertaistettuna, loogisesti ja selkeästi niin antaa yhtä lailla ehkä kokeneen, osaavan ja ammattitaitoisen sekä pätevän kuvan. Ja tämä perustuu vielä kaiken lisäksi tekoihin, toisin kuin tuo ensin mainittu, se on lähinnä vain höttöä eli sanoja ilman varsinaista pohjaa.
Kyllä sitä arvostusta saa todella myös sillä ettei ajattelekaan niin hienosti vaan ennen kaikkea yksinkertaisesti. Nopeassa, kiireisessä ja hektisessä keittiötyössä se että osaa toimia mahdollisimman suoraviivaisesti ja yksinkertaisesti näyttäytyy myös hienolta, ainakin minun silmissäni. Se on myös monesti kustannustehokasta.
Vituttaa kun menetimme töissä sairauksien takia mielestäni malliesimerkin keittiötyössä tällaisesta mahdollisimman yksinkertaisesti ja selkeästi ajattelevan työntekijän. Hän oli nopea ja ihailin just sitä nopeutta. Itse hän aina sanoi kun kehuin epätyypilliseen suomalaiseen tapaan suoraan hänellekin hänen nopeuttaan että hän on niin kokenut (mitä olikin, yli 20 vuoden keittiöalan kokemus monenlaisista hommista) että hänen ei paljoa miettiä tarvitse. Asiat vain tapahtui. Mahdollisimman selkeästi ja ytimekkäästi.
Sitten saimme tämän uuden työntekijän jossa ehkä eniten huvittaa että hän puolestaan ajattelee niin monimutkaisesti. Aina kun hän selostaa omia työtehtäviäänkin niin ne on ajateltu niin monimutkaisesti ettei niissä oikein pysy kärryillä. Valitettavasti hän myös toimii ajattelunsa mukaan.
Jos minä olisin se ravintolayrittäjä josta opiskeluaikoina haaveilin ja aika paljon myös hommia tein haaveideni eteen jo silloin niin palkkaisin ennemmin varmasti kiireiseen ravintolamaailmaan tuon ensin mainitun työntekijän. Jos ei siis hänellä olisi nyt sitten niitä vammoja. Myös kokemuksen takia mutta myös sen takia että hommat etenisi vauhdilla mutta myös silti ilman suurempia virheitä, hommat pysyisi mahdollisimman yksinkertaisina ja selkeinä.