Mainos

Keskustelua aukiololainsäädännöstä (erotettu Millainen on hallituksemme -ketjusta)

  • 16 526
  • 188
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Tyttöystävä on lääkäri, ja hän on vankkumaton julkisen sektorin kannattaja mitä tulee terveydenhuoltoon. Nämä johtopäätökset hän on tehnyt puhtaasti työssä kokemansa perusteella.
OT: Minä olen terveydenhoitopalvelujen säännöllinen käyttäjä, ja vankkumaton yksityisen sektorin terveydenhuollon kannattaja. Tämän johtopäätöksen olen tehnyt puhtaasti asiakaskokemusteni perusteella, asioituani sekä yksityisellä että julkisella puolella useasti ja pitkään. Yksityisellä puolella asiakas saa palvelua suht nopeasti eikä asiakkaalle vittuilla. Julkisella puolella palvelua saa odottaa ja anoa hartaasti, ja vittuilua tulee joskus kerkeästi kaupan päälle. Jälkimmäisen kohdalla olen törmännyt pariin iloiseen poikkeukseenkin, mutta edellisen kohdalla takuuvarma taso on pitänyt aina ja joka tilanteessa.

Edellä mainitusta huolimatta pidän julkista terveydenhoitoa hyvin tarpeellisena, mutta yksistään sen varassa ainakaan oman perheeni asiat eivät hoituisi mitenkään järkevästi. Nykyisellä tehokkuustasolla toimiva julkinen terveydenhoito syö hirmuisesti verovaroja, ja kuinka paljon se söisikään jos palvelutaso olisi edes tyydyttävällä tasolla. Jonota kuusi tuntia sairaan lapsen kanssa päivystysjonossa ja tunne itsesi hölmöksi. Jonota pari vuotta huonossa hapessa leikkausjonossa sekä epätietoisena asioiden etenemisestä ja tunne verorahasi kusetetuksi.

Mennäkseni takaisin keskustelun teemaan, ainakin julkisen terveydenhuollon käyttäjälle on verratonta etua siitä että ruokakaupat ja osa muistakin kaupoista olisi auki joka päivä ja mielellään mahdollisimman kauan. Julkisten kanssa asioidessa saa aina varautua siihen että aikaa palaa kuin vanjoilla paperossia.
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Huh, toivottavasti ei sentään koko loma mene koneen ääressä jauhaessa, heh. Eiköhän mielipide-ero tule harvinaisen selväksi viimeistään tässä viestissä.

Raajaamalla tarkastelun vain yksittäiseen yhteiskuntaan, en näe kuluttamista minään ongelmana itsessään. Jos yksilö alistaa itsensä oravanpyörään, josta ei selviä, ei kykene löytämään elämästä muuta kuin kuluttamisen (tai asioita joihin tarvitaan merkittävät määrät rahaa), tai yksilö ei ole tyytyväinen omaan tulotasoonsa, asemaansa tai näiden luomaan statukseen, niin minusta syyllisen hakeminen yhteiskunnasta on kovin marxilaista. Kyllä avaimet itseään tyydyttävään elämään löytyvät yksilöltä itseltään.

Periaatteelliset mahdollisuudet ovat eri asia kuin tosiasialliset mahdollisuudet. Periaatteessa Yhdysvaltojen slummissa elävällä mustalla on mahdollisuus päästä vaikka yliopistoon. Todennäköisempää joillain alueille on kuitenkin, että tämä kokee ennemmin väkivaltaisen kuoleman kuin pääsee yliopistoon.

Totta kai jokainen vastaa viime kädessä omista teoistaan, mutta miksi me tekisimme päätöksiä, jotka laittavat kuluttamisen vapauden rauhoittumisen vapauden edelle? Sinä vastaat siitä yksilönä ihan yhtä lailla, jos valitset ensin mainitun. Helppo on höpistä jotain periaatteellista, kun ei ole niiden asemassa, jotka tosiasiallisesti tästä päätöksestä kärsivät. Ja ei kai meidän edelleenkään tule luoda kilpailu- ja luokkayhteiskuntaa? Sekin olisi seurausta ihmisten arvoista ja piittaamattomuudesta kanssaihmisistä, ei mistään muusta.

Wiking kirjoitti:
No sillä alalla, missä itse olin, niin mitään "pakkoa" ei kyllä ollut. Tuskin teollisuudessa ylipäänsä. Kuluttajien ehdoilla nekin alat menevät. Minkä ihmeen takia kaupanala olisi tästä poikkeus? Minua hieman ihmetyttää solidaarisuuden huutaminen tässä yhteydessä. Minkä takia kaikkien pitäisi olla kaupan myyjien puolesta solidaarisia? Minkä takia minun puolestani ei kukaan vaatinut solidaarisuutta, kun tein vuorotöitä?

Tutustupa Zygmunt Baumanin teokseen Work, Consumerism and the New Poor, kun saat pääsykoekirjasi luettua. Ainakaan pohjoismaista hyvinvointivaltiota ei asenteellasi pidetä pystyssä. Se kun perustuu aivan toisenlaisille arvoille kuin itsekkyys tai kateellisuus. Näköjään Baumanin teoria kuluttajayhteiskunnasta pätee kohdallasi aika hyvin...

Wiking kirjoitti:
En kyllä osaa vastata nelikymppisen mamman puolesta. Jos mammaa kiinnostaa saada ekstra rahaa, niin sitten mamma kannattaa, jos ei, niin sitten jotain muuta, rehellisesti. En muista tarkalleen kuka tai mikä taho, mutta Aamulehdessä oli juuri, että tämä vapautus luo paljon uusia työpaikkoja. Millä logiikalla siis tämä meidän nelikymppinen mamma tekee nämä kaikki "vapautuneet" tunnit, kun työntekijöitäkin tulee lisää?

Ei varmaan teekään kaikkia ja saihan PAM sopimukseen myönnytyksiä. Valtuusto äänesti laajennuksia vastaan kuitenkin yksimielisesti, minkä pitäisi kertoa jostain.

Wiking kirjoitti:
Mitä tarkoitat tuolla "ei ole itsestäänselvää"? Minusta tuo nyt on kuitenkin ilmiselvä asia. On aivan järjetöntä touhua subventoida pysyvästi jotain muita kuin peruspalveluita. Vai olisitko sinä valmis maksamaan veroja siitä, että soitan tuossa takametsässä nokkahuilua naapureille päivittäin?

Julkisen sektorin rooli on tietenkin poliittinen kysymys. Kyllä julkisen sektorin roolia voidaan lisätä, sen taustalla vaan olisi hyvä olla järkiperusteita.

Esimerkiksi luomuviljely ei välttämättä menesty vapailla markkinoilla, mutta veronmaksajat ovat valmiita maksamaan lähellä tuotetusta terveellisestä ruuasta. Kyllä esimerkiksi työllistävien yritysten perustamista syrjäseuduilla voitaisiin tukea voimakkaastikin, jos löytyisi solidaarisuutta. Julkisen sektorin roolin suurentamiselle löytyy järkiperusteita esimerkiksi mainitusta terveydenhuollosta. Pisin kääpiö 1986 cm sen sanoikin, vaikka argumentoi päinvastaista kantaa. Kansalaiset ovat tällä hetkellä osittain eriarvoisessa asemassa varallisuutensa perusteella (ei kaikilla ole varaa yksityiseen). Tätä valtio tukee kela-maksuilla, vaikka terveydenhuoltoon kohdistetaan huomattavasti vähemmän rahaa kuin muissa pohjoismaissa.

Wiking kirjoitti:
Nojaa, kyse taitaa olla lähinnä semantiikasta. Mielestäni on täysin luontevaa, että taloutta/yhteiskuntaa koskevassa keskustelussa "työllä" tarkoitetaan palkkatyötä. Kun taas lätkäkaukalossa, joku pelaaja saattaa tehdä "arvokasta työtä tänä iltana" saaden kuitenkin ihan saman verran palkkaa kuin tekemättä sitä. Tulos kuitenkin ratkaisee. Juurikin koska työn "arvo" on hyvin subjektiivinen käsite, niin on raha paras - ja objektiivisin - mittari sen arvostamiselle.

Niin, jos omaishoitajat saavat mielestäsi nyt oikeudenmukaista korvausta, niin ole sitten sitä mieltä. Arvo sekin on. Minä ymmärrän työn käsitteen vähän rahallista arvoa laajemmin, se on vastuullisuutta yhteiskunnasta ja kanssaihmisistä. Silloin sitä ei voi rajoittaa pelkkään palkkatyöhön.
 
Viimeksi muokattu:

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
OT: Minä olen terveydenhoitopalvelujen säännöllinen käyttäjä, ja vankkumaton yksityisen sektorin terveydenhuollon kannattaja.

Vastaan vielä tähän.

Tapaus, jossa potilas X oli asioinut pelkästään yksityisellä puolella siten, että korva- nenä- ja kurkkusairaudet on hoidettu yhdellä lääkärillä, sydän- ja verisuoniongelmat toisella lääkärillä ja niin edelleen. Tämä potilas sitten saapui kerran syystä tai kolmannesta kunnalliselle tutkittavaksi jonkin vaivan vuoksi. Kunnallisella puolella häneltä löydettiin pitkälle edennyt sairaus Y, jota ei oltu yksityisellä puolella huomattu. Syy: Sairauksilla oli havaittava yhteys nenän, kurkun sekä sisäelinten välillä. Yksityisellä puolella potilas X oli ohjattu kahdelle eri lääkärille, kun taas kunnallisella puolella vaivoja oli tutkinut yksi ja sama lääkäri. Näin tämä lääkäri oli kyennyt lyötämään punaisen langan näiden vaivojen välille ja potilas saatiin diagnosoitua.

Toisekseen potilaslomakkeet liikkuvat paljon paremmin kunnallisten terveyskeskusten välillä kuin yksityisten terveystalojen välillä.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Toisekseen potilaslomakkeet liikkuvat paljon paremmin kunnallisten terveyskeskusten välillä kuin yksityisten terveystalojen välillä.
Tämä on uskottavaa, näin varmaan on. Yksittäisten keissien perusteella peli voi kyllä kääntyä kumman tahansa puolen eduksi. Viittaamani epäkohdat eivät tosin korjaannu sillä että terveyskeskusten välinen tiedonkulku pelaa, tai että kunnallisella puolella on paikka paikoin erittäin osaavia lääkäreitä. Jotkut heistä työskentelevät vielä ristiin sekä yksityisellä ja kunnallisella puolella, mutta se onkin jo oma tarinansa. No, tämä tästä.

Kaupan alalla nämä sunnuntailisät ovat aivan naurettavia, jos niitä vertailee esimerkiksi metallityömiehen lisiin samalla ajalla. Sunnuntailta kaupan alan työntekijälle perustuntiliksa kolminkertaiseksi, niin alkaa hommassa olla jotain järkeä. TESiin pieni päivitys aiheesta. Mielestäni menetetystä pyhästä tulee työntekijän saada asianmukainen korvaus.
Kai nuo ovat neuvotteluasioita, mutta maksaisiko suomalainen ruokakaupan asiakas tuollaisilla palkkoja jotka rahoitettaisiin lopputuotteiden hinnankorotuksilla, ottaen huomioon että ruokatavara maksaa Suomessa nykyiselläänkin sekä hunajaa että maltaita? Kolminkertaista liksaa pitäisin kohtuuttomana korvauksena vaikka työpäivä olisi minkälainen sapatti tahansa. Ei mikään "pienen" TES-päivityksen aihe.

Jos kaupan sunnuntailiksat nousisivat huomattavasti nykyisestä, niin kauppojen tulisi hoitaa sunnuntaiaukiolonsa niukkaakin niukemmalla miehityksellä. Tämä taas lisäisi suurten ja asiakkaan itsepalveluun pitkälti perustuvien Prismojen ja Citymarkettien suhteellista kilpailuetua pienempiin toimijoihin nähden. Isojen pärjäämiseen on puolestaan tälläkin palstalla suhtauduttu pääasiassa penseästi.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Epäilen sunnuntailiksojen menevän ennemmin alas kuin ylöspäin. Reilu 10 vuotta sitten jo muutettiin ilta- ja lauantailisät prosenttipohjaisista markkamääräisiksi ja olen siinä uskossa, että tähän suuntaan työnantajapuoli haluaisi myös sunnuntailiksojen kohdalla edetä.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Epäilen sunnuntailiksojen menevän ennemmin alas kuin ylöspäin. Reilu 10 vuotta sitten jo muutettiin ilta- ja lauantailisät prosenttipohjaisista markkamääräisiksi ja olen siinä uskossa, että tähän suuntaan työnantajapuoli haluaisi myös sunnuntailiksojen kohdalla edetä.

Selväähän se on, että mitä yleisemmäksi poikkeuksellisiin aikoihin sijoittuva tai yli normiajan tehty työ muuttuu, sitä suurempi paine on poistaa erilaiset lisät, koska poikkeavuudesta tulee uusi normi. Naisvaltaiset alat kaiken lisäksi antanevat helposti periksi.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
J... Kommenttini duunarien arjesta vieraantumisesta oli suunnattu sinullekin mutta ennen kaikkea jussi_j:lle. Vastaa rehellisesti, jos olisit vaikkapa nelikymppinen perheenäiti, joka olisi työskennellyt ikänsä myyjänä, kannattaisitko aukiolojen laajentamista? Jos olet rehellinen, vastaat kieltävästi......

Siis jos olisin kuvaamasi tapaus, niin saattaisin vastata kielteisesti tai sitten en. Saattaahan se antaa mahdollisuuden lisätuloihin. Sivuhuomautuksena, että nämä mahdolliset sunnuntain lisäansiot tulevat siis pohjautuen peduiinien kansantaruun, mikä sinänsä on aika käsittämätöntä. Mikäli joku on nuoruudessaan tehnyt vääriä ja/tai huonoja valintoja, niin minä en noin lähtökohtaisesti halua maksaa niistä. Mikäli koulunkäynti ei maistunut tai koivet oli levällään naapurin Jakelle ja sattui nalli napsahtamaan, niin voi voi. Jos Jake vielä otti ja lähti, niin sekin on ikävä juttu, mutta en halua maksaa niistäkään. Itsekin olen tehnyt vääriä valintoja ja joutunut maksamaan niistä ihan itse.

Katson oikeudekseni kuluttaa koska haluan, ilman peduiinien väliintuloa, koska kaupassa käyntini ei vahingoita ketään, eikä edes pakota, koska työssäkäynti on vapaaehtoista. Mikäli noilla perusteilla lähdettäisiin säätämään lakeja tässäkin maassa, niin siirryttäisiin ajassa taaksepäin. Mikä on oikein ja mikä väärin on varmasti jokaisen itse päätettävä asia, mutta lain pitää kuitenkin olla sallivammalla puolella ja keskittyä lähinnä ihmisten ja omaisuuden suojelemiseen.
 

Rapukäsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mennään vielä sen verran eteenpäin, että miksi rajoittaa nämä aukioloajat pelkästään kaupan ja palveluiden alalle? Kuntien ja valtion tulisi myös tarjota palveluita muina aikoina. Ei tavallisella ihmisellä esimerkiksi ole mahdollisuuksia asioida nykyisillä virka-ajoilla Kelan tai kunnan palveluluukuilla, muuten kuin ottamalla työstä vapaata. Myös kuntien ja valtion tulisi siis olla "auki" seitsemänä päivänä viikossa. Miksi yleinen työviikko yleensäkin on ma-pe, tässä mitään viikonloppuvapaita tarvita. Pidetään ne vapaat niinä päivinä, kun se vuorolistalla sattuu osumaan, esim. tiistaina ja toinen vapaa torstaina.

Eikö tämä olisi kaikille parasta? Loppuisi se iänikuinen valitus valinnanvapaudesta, vaatisi tietenkin, että kaikki sunnuntai- sunmuut lisät poistettaisiin. Pidetään kansantalous pyörimässä 24/7/365! Johan ois saatana Jenkit ihmeissään, kun se Suomi vaan porskuttaa.

P.S. Miksi pörssit suljetaan viikonlopuiksi? Ja pankit, perkele siellä ketkään muut kuin työttömät ja eläkeläiset muuten ehdi asioimaan.
 

Viljuri

Jäsen
Viranomaisasiointi on muuttumassa kiihtyvällä tahdilla sähköiseksi, joten 24/7/365 on täällä jo, esimerkiksi verotuksen osalta. Lainmukainen käsittely ottaa aikansa, mutta monien määräaikojen osalta tilanne on tämä ja sellaiseksi se muuttuu myös muilla hallinnon sektoreilla. Pörssit eivät käytännössä ole sulkeutuneita milloinkaan, kauppaa käydään kaikkina aikoina, ainoastaan kaupan kohteena olevan instrumentti voi vaihdella.

Beduiinien ja muiden paimentolaisten tavat herättävät mielenliikutuksia vielä nykyaikanakin, mutta onneksi perinne ei sentään enää ole niin vahvasti vaikuttamassa yksilön autonomista vapauspiiriä määrittäviin sosiaalisiin ja yhteiskunnalisiin ratkaisuihinkin kuin ehkä eilen, puhumattakaan toissapäivästä.
 
Suosikkijoukkue
Semo tutti parrucchieri.
Kaupan alalla nämä sunnuntailisät ovat aivan naurettavia, jos niitä vertailee esimerkiksi metallityömiehen lisiin samalla ajalla. Sunnuntailta kaupan alan työntekijälle perustuntiliksa kolminkertaiseksi, niin alkaa hommassa olla jotain järkeä. TESiin pieni päivitys aiheesta. Mielestäni menetetystä pyhästä tulee työntekijän saada asianmukainen korvaus.

Entäs sitten matkailu- ja ravintola-ala, eikö heillekin kuulu sunnuntaityöstä kolminkertainen korvaus? Jos tätä perustellaan työn vittumaisuudella niin ravintola-alalla pitäisi maksaa viikonlopusta kolminkertainen korvaus automaattisesti.

Ensinnäkään kenenkään työntekijän tekemä tuntimäärä ei tule sunnuntaiaukiolon myötä kasvamaan (ainoastaan palkka) ja kenenkään ei ole pakko sunnuntaityötä tehdä, pyytää sitten vapaaksi jos ei kiinnosta tehdä. Itse olen hotellissa esimiehenä, ja oli alusta asti selvää että teen töitä viikonloppuina, juhlapyhinä ja sunnuntaina. Jos haluan jonkun päivän vapaaksi, pyydän sen vapaaksi.

Metalliliitto on vahva liitto, palvelualalla ei ole vahvoja liittoja eikä sitä myöten saatavia korvauksia esim. sunnuntaitöistä voi verrata.
 

Rapukäsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Viranomaisasiointi on muuttumassa kiihtyvällä tahdilla sähköiseksi, joten 24/7/365 on täällä jo, esimerkiksi verotuksen osalta. Lainmukainen käsittely ottaa aikansa, mutta monien määräaikojen osalta tilanne on tämä ja sellaiseksi se muuttuu myös muilla hallinnon sektoreilla. Pörssit eivät käytännössä ole sulkeutuneita milloinkaan, kauppaa käydään kaikkina aikoina, ainoastaan kaupan kohteena olevan instrumentti voi vaihdella.
No katos katos, niinpäs onkin. Ihme ettei kukaan ole vielä keksinyt nettikauppoja, kun näyttäisi siltä, että on paljon ihmisiä, jotka haluaisivat tehdä ostoksensa milloin haluavat.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Kiitos asiallisesta vastauksesta. Muutama poiminta.

Jotkut heistä työskentelevät vielä ristiin sekä yksityisellä ja kunnallisella puolella, mutta se onkin jo oma tarinansa. No, tämä tästä.

Tämä punaisen langan löytäminen ei ollut lääkäreiden osaamattomuudesta kiinni, vaan puhtaasti siitä, että potilaalta itseltään puuttui omalääkäri, joka on lääkärimaailman kymmenottelija. Omalääkäri kun tutkii kaiken päästä varpaisiin, jos niikseen tulee. Kunnallisella puolella on vahva omalääkärikulttuuri, koska varsinaiseen erikoistumiseen ei kunnilla ole varaa. Joskus huono asia, toisinaan taas hyvä, aivan kuten kertomastani esimerkkitapauksesta kävi ilmi. Itse käyn niin yksityisellä kuin kunnallisella puolella. Yhdessä paras, näin uskon.

Tämä taas lisäisi suurten ja asiakkaan itsepalveluun pitkälti perustuvien Prismojen ja Citymarkettien suhteellista kilpailuetua pienempiin toimijoihin nähden. Isojen pärjäämiseen on puolestaan tälläkin palstalla suhtauduttu pääasiassa penseästi.

Tämä on kovin totta. Luultavasti kehitys menisi juuri tähän suuntaan.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viranomaisasiointi on muuttumassa kiihtyvällä tahdilla sähköiseksi, joten 24/7/365 on täällä jo, esimerkiksi verotuksen osalta. ....

Tämähän ei muuten pidä paikkaansa. Verottaja kehuskeli, että "tee veroilmoitus verkossa", mutta verkossa pystyy ilmoittamaan vain joitain vähennyksiä. Tuloja tai perustietoja ei voi muuttaa. Itsellä oli tarve ilmoittaa tuloja verottajalle, mutta se ei onnistu verkossa.

Muutenkin jos tuollaisen systeemin tekee, niin luulisi, että se suoraan näyttäisi esim. mitä on tulossa takaisin tai mätkyjä, mutta ihan dummy lomake on kyseessä.

Kaupan aukioloaikojen kanssa tällä ei ole mitään tekemistä kuitenkaan. Suomessa ei ole edes toimivaa ruokakauppaa mikä toimittaisi safkat himaan. Mikäli sellainen olisi niin käyttäisin varmasti. Nytkin voisin tilata viikonlopun safkat netistä, paitsi että bisseähän sieltä ei kuitenkaan saa, joten joutuu silti venymään markettiin.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Entäs sitten matkailu- ja ravintola-ala, eikö heillekin kuulu sunnuntaityöstä kolminkertainen korvaus? Jos tätä perustellaan työn vittumaisuudella niin ravintola-alalla pitäisi maksaa viikonlopusta kolminkertainen korvaus automaattisesti.

Ensinnäkään kenenkään työntekijän tekemä tuntimäärä ei tule sunnuntaiaukiolon myötä kasvamaan (ainoastaan palkka) ja kenenkään ei ole pakko sunnuntaityötä tehdä, pyytää sitten vapaaksi jos ei kiinnosta tehdä.

Päivän parhaat naurut. "kenenkään ei ole pakko sunnuntaityötä tehdä.."
Lähes jokaisessa työsopparissa, melkein ala kuin ala, jos palvelualasta puhutaan, on lause" sitoudun tekemään tarvittaessa yli- ja sunnuntaityötä, kaikissa työnantajan toimipaikoissa"
Jos et nimeä vedä alle = ei tule duunia.
Työntekijä joka ilmoittaa töissä ollessaan ettei tee sunnuntaityötä, ei tee kohta muutakaan työtä.
Näin se vaan on. 20 vuotta kokemusta sekä työntekijänä että esimiehenä.
3 suurta kaupallisen alan ovat olleet työnantajana, sekä muutama muu firma.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Päivän parhaat naurut. "kenenkään ei ole pakko sunnuntaityötä tehdä.."...

Itselläni ei ainakaan lue sopparissa mitään tuommoista, eikä kenelläkään työkaverillanikaan. Olisiko tullut valittua väärä ala? Vai sisältääkö tätä naurunpurskahduksesi oletuksen, että kaikilla on oikeus tehdä minkä alan hommia sattuu huvittamaan, vaikka työehdot eivät kiinnosta.

Helvetti, jos työehdot eivät kiinnosta, niin älä mene sinne, mene muualle. Minäkin menin kun ei palveluala kiinnosta mm. työehtojen ja palkan takia. Jos kaikki tekisivät samoin, niin kyllä se palkkakin muuttuisi työehtojen kanssa samaa tahtia.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Itselläni ei ainakaan lue sopparissa mitään tuommoista, eikä kenelläkään työkaverillanikaan. Olisiko tullut valittua väärä ala?

Kaikilla ei ole alan valintaan mahdollisuutta joko elämäntilanteen tai henkilökohtaisten ominaisuuksien vuoksi. Se ei ole mikään syy jakaa heille paskaa.

En usko, että tämä päätös on myyjien näkökulmasta huono, koska se tietää heille lisää rahaa, mutta yleensä ottaen raivostuttaa sellainen itseriittoinen, epäsivistynyt ylimielisyys, jossa mikään muu kuin oma napa ei merkitse. Onneksi tämä joukko näyttää pääosin rajoittuvan nuorehkoihin miehiin.
 

Koke72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Philadelphia Flyers
Sitten vaan kaikki sunnuntaiaukiolon vastustajat seuraavissa eduskuntavaaleissa uurnille. Kyllä siellä varmasti on ehdokkaita, jotka ovat valmiita kumoamaan säädetyn lain. Näinhän se "demokratia" toimii.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
.... Onneksi tämä joukko näyttää pääosin rajoittuvan nuorehkoihin miehiin.


Kiitos tästä ikämääritelmästä. Semmoista se on tässä kilpailuyhteiskunnassa, että itse joutuu hoitamaan omat asiansa.

Eniten tässä vasurisiiven kitinässä tätäkin turhaa rajoitusta puolustaessa ärsyttää, että eihän edes kaupan alan liitto vastustanut sitä. Diggaillaan vaan jotain typeriä ihmisten omaa valinnanvapautta rajoittavia sääntöjä ihan vaan ideologian nimissä.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Semmoista se on tässä kilpailuyhteiskunnassa, että itse joutuu hoitamaan omat asiansa.

Ei se ole kiveen kirjoitettu totuus. Tunnen suuren joukon ihmisiä, jotka yrittävät ottaa huomioon päätöksissään ja valinnoissaan muut ihmiset. Ainoastaan kilpailun ja oman edun nimeen vannovat uusjuntit, jotka ovat esikuviaankin pienisieluisempia, jaksavat jauhaa mantraansa mitään muuta näkemättä tai kuulematta. Uskonnollista ja ahdasmielistä.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Itselläni ei ainakaan lue sopparissa mitään tuommoista, eikä kenelläkään työkaverillanikaan. Olisiko tullut valittua väärä ala? Vai sisältääkö tätä naurunpurskahduksesi oletuksen, että kaikilla on oikeus tehdä minkä alan hommia sattuu huvittamaan, vaikka työehdot eivät kiinnosta.

Helvetti, jos työehdot eivät kiinnosta, niin älä mene sinne, mene muualle. Minäkin menin kun ei palveluala kiinnosta mm. työehtojen ja palkan takia. Jos kaikki tekisivät samoin, niin kyllä se palkkakin muuttuisi työehtojen kanssa samaa tahtia.

Oma ala on hyvä, näin päällikön näkökulmasta.
Ei nauruni johtuu siitä että useimmilla aloilla ei ole mahdollisuutta olla tekemättä töitä silloin kun työnantaja sitä haluaa (illat, sunnuntai jne), koska jos et tee -> tuossa on ovi, tulijoita on.
Tämä on realiteetti Suomessa useilla aloilla.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ei se ole kiveen kirjoitettu totuus. Tunnen suuren joukon ihmisiä, jotka yrittävät ottaa huomioon päätöksissään ja valinnoissaan muut ihmiset. Ainoastaan kilpailun ja oman edun nimeen vannovat uusjuntit, jotka ovat esikuviaankin pienisieluisempia, jaksavat jauhaa mantraansa mitään muuta näkemättä tai kuulematta. Uskonnollista ja ahdasmielistä.

Yhtä ahdasmielistä on myös rajoittaa aukioloja keinotekoisin lainsäädännöksin koska tosiasia kuitenkin on se, että yhteiskunta aikaamyöten ajautuu siihen tilaan, että tarve sunnuntai-aukioloille tulee olemaan suuri, itseasiassa yhteiskuntamme on jo ajautunut suurimmalta osin tähän pisteeseen. Itse en siis missään nimessä tuomitse tällaisia muutoksia ja niiden vaatijoita/kannattajia ahdasmielisiksi ja riistokapitalistisiksi tms. vaikka itse en, kuten aiemmin kirjoitinkin, olettaen tule kovinkaan paljoa hyödyntämään uutta käytäntöä. On elettävä kysynnän ja tarjonnan mukaan, se on ikävä kyllä todellisuus tänä päivänä vaikka sitä kenties toivoisikin, että myös muille arvoille annettaisi sijansa. Maailma muuttuu Eskosein!

vlad.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei se ole kiveen kirjoitettu totuus. Tunnen suuren joukon ihmisiä, jotka yrittävät ottaa huomioon päätöksissään ja valinnoissaan muut ihmiset. Ainoastaan kilpailun ja oman edun nimeen vannovat uusjuntit, jotka ovat esikuviaankin pienisieluisempia, jaksavat jauhaa mantraansa mitään muuta näkemättä tai kuulematta. Uskonnollista ja ahdasmielistä.

En ole uskonnollinen, mutta otan päätöksissäni jatkuvasti muut ihmiset huomioon. Jatkuvasti teen oman edun vastaisia valintoja miellyttääkseni muita. Teen niitä ihan vaan siksi, että haluan olla hyvä ihminen ja että kanssaeläjäni pitäisivät minusta ihmisenä. Väitän, että minua pidetään kaveripiirissäni liiankin epäitsekkäänä. En vaan voi mitenkään tajuta miksi kaupan kassat olisivat joku ihme erityisala joita pitää suojella, vaikka he eivät edes itse ole sitä halunneet. Ainoa peruste minkä löydän on vasemmistoideologia, missä rajoituksia tarvitaan, että urpompikin demari osaisi toimia oikein.

Mutta koska asia ei tietenkään ole niin yksinkertainen, voin valaista esimerkillä. Jos valitsen illan elokuvaksi jonkun romanttisen hömpän, niin ajattelinko lopulta kuitenkin omaa etuani?
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Mutta koska asia ei tietenkään ole niin yksinkertainen, voin valaista esimerkillä. Jos valitsen illan elokuvaksi jonkun romanttisen hömpän, niin ajattelinko lopulta kuitenkin omaa etuani?

Hähää äijä aikoo saada pesää (tähän niitä hymiöitä ripakopallinen )

Ja sitten itse aiheesta, miten mahtaa noiden kauppakeskussopimusten käydä. Estetäänkö pakkoaukiolo lailla ja sitten hoidetaan asia "herrasmiessopimuksella" vai mennään kuten nytkin eli pikkuliikkeet on ns "aina auki" kun se markettikin.

Yleinen hintojen nousu on takuuvarma juttu, mutta sehän hoituu kilpailulla eikös vaan Kesko&S-ryhmä.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Ei nauruni johtuu siitä että useimmilla aloilla ei ole mahdollisuutta olla tekemättä töitä silloin kun työnantaja sitä haluaa (illat, sunnuntai jne), koska jos et tee -> tuossa on ovi, tulijoita on.
Tämä on realiteetti Suomessa useilla aloilla.
No nyt en ymmärrä enää mikä ongelma tässä on!

Aukioloajat vapautetaan:
- työnantaja: ei keinotekoisia rajoituksia, liike auki kun myyntiä on, työntekijöitä riittää
- työntekijä: töitä riittää ja palkka juoksee
- kuluttaja: mahdollisuus hoitaa asioita kellonajasta/päivästä riippumatta

Kuinka moni on joskus ihmetellyt esim. Soneran asiakaspalvelua?
Laajakaistaongelmissa apua saa (jos saa...) arkisin 08:00 - 20:00 ja lauantaisin 09:00 - 16:30. Miten hemmetissä joku voi päättää, että ihmisille tulee laajakaistaongelmia ainoastaan kyseisinä kellonaikoina ja päivinä?

Kuinka moni on joskus ihmetellyt esim. katurakennushommia?
Ensin revitään kaupungin tärkeimpiä liikenneväyliä auki. Äijät käy paikan päällä arkisin 08:00 - 16:00 vähän nojailemassa lapioon ja polttelemassa tupakkia. Kalliit kaivurit, maansiirtokoneet, tiejyrät yms. seisovat käyttämättöminä suuren osan vuorokaudesta ja kaikki viikonloput. Kaupungin valtaväylä on kolme viikkoa auki kiristämässä ihmisten hermoja, kun tosissaan töitä tekemällä homma olisi alle viikossa tehty. Sitten ei kun uudelle työmaalle!

Kuinka moni on joskus ihmetellyt esim. videovuokraamoja?
Opiskeluaikoina tuli tehtyä osa-aikatöitä videovuokraamossakin. Kyllä sitä monta kertaa tuli ihmeteltyä, kun ovet piti lyödä iltakymmeneltä kiinni, vaikka porukkaa oli sisällä kuin pipoa. Työntekijällä tietysti hanskat tippuu, kun palkanmaksu loppuu, mutta kai työnantajankin pitäisi vähän ajatella.

Siis esimerkkejä tästä 24/7 tarpeesta olisi niin paljon kuin vain jaksaisi luetella. Maa on täynnä työttömiä, rattaat pitäisi saada taas pyörimään ja raha kiertämään, mutta sitten rajoitetaan kuluttajien kulutusmahdollisuuksia ja työntekijöiden työntekomahdollisuuksia tällaisilla keinotekoisilla rajoituksilla. Missä järki?

EDIT:
Työntekijä joka ilmoittaa töissä ollessaan ettei tee sunnuntaityötä, ei tee kohta muutakaan työtä.
Tähän piti vielä kommentoida, että itsehän olen käytännössä koko ikäni tottunut tekemään töitä 24/7. Olen aina sanonut, että vuorokaudessa on 24 tuntia ja viikossa seitsemän päivää, jotka ovat kaikki yhtä hyviä työntekoon. Ainoastaan yhden jutun olen sanonut jokaisessa työpaikassani: jouluna minä en töitä tee! Voin olla jok'ikisen muun arki- tai pyhäpäivän töissä, mutta jouluna mua ei töissä näy. Ikinä tästä ei ole mitään ongelmia tullut. Aina on löytynyt jouluksi muita tekijöitä! Kun itse joustaa, niin on huomattavasti helpompi saada joustoa myös toisesta suunnasta.

Itselleni herää vain kysymys sellaisten työntekijöiden työmoraalista, jotka eivät halua tehdä töitä viikonloppuisin, iltaisin, öisin... Nämä ovat useimmiten sitä samaa sakkia, joiden pitää kutsua sähkömies apuun vaihtamaan palanutta lamppua tai huoltopoikia kiristämään yhtä ruuvia tai IT-tukihenkilöä tekemään pikakuvake työpöydälle tai... Esimerkkejä olisi näistäkin loputtomiin!
 
Viimeksi muokattu:

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eniten tässä vasurisiiven kitinässä tätäkin turhaa rajoitusta puolustaessa ärsyttää, että eihän edes kaupan alan liitto vastustanut sitä. Diggaillaan vaan jotain typeriä ihmisten omaa valinnanvapautta rajoittavia sääntöjä ihan vaan ideologian nimissä.

Kuinka moneen kertaan on tässäkin ketjussa toistettu, että PAMin valtuusto vastusti laajennuksia yksimielisesti. Kummastuttaahan se varmasti, kun maailmassa pitäisi ottaa ne muutkin huomioon ja ymmärtää, että kaupassa ei voi käydä enää, kun se on kiinni. Kuluttajan pitäisi osata kantaa edes jonkinlaista vastuuta: jos ei ole ostanut ruokaa sunnuntaiksi, niin on turha kitistä yhtään mitään jostain valinnanvapaudesta tai siitä, että muut elävät kivikaudella (niin kuin lapset, jotka eivät saakaan ostaa karkkia joka päivä). Ei ole välillä järjen häivää tässä egoistisessa nyky-yhteiskunnassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös