Kysymys kerjäämisen kriminalisoinnista on todella hankala. On selvä asia, että se olisi vähintäänkin jännitteessä yksilönoikeuksien puolesta. Itse asiaan en nyt ota suoraa kantaa, kuitenkin joitakin huomioita haluan tehdä.
Mielestäni tässä keskustelussa todella usein käytetty argumentti "Tämä ei pureudu itse ongelmaan" on siinä mielessä outu, koska eihän kriminalisointi ole vaihtoehtoinen vaan rinnakkainen toimi tuossa kerjäämisongelmassa, joka siis on koko EU:n laajuinen ja vaatii ennen muuta Bulgarian ja Romanian suuntaan painostusta yms.
Tuohon Hesarin uutisointiin. Ei ole mitenkään yllättävää, että Hesari pyytää arvioita juuri kahdelta (2) asiantuntijalta, jotta voi uutisoida monikolla "oikeustieteilijät". Scheinin kommentti tosiaan on vain hänen omaa tulkintaansa. Eikä laki edes ole etnisesti syrjivä, kuten er_bai_wu totesikin. Yhtä hyvin voisi sanoa, että seksinostamisen kriminalisointi olisi (Suomessa siis ei vielä ole) olisi sukupuolisesti syrjivä, koska se tosiassa kohdistuu miehiin. Minusta on ihmeellistä, että Schein ei tuo esille sitä todellista ongelmaa, eli, mikä määritellään kerjäämiseksi (En ole tutustunut vaäliraporttiin, mutta Scheinin kommentin perusteella juuri tuo käsitteen tulkinnanvaraisuus olisi se ongelma). Noiden lainausten perusteella Ojanen ei edes ota kantaa esityksen perustuslainmukaisuudesta, vaikka uutisessa sanotaankin hänen mielipiteensä sen perustuslainvastaisuudesta, joten hänen perustelujaan ei uutisessa kerrota.
En tiedä onko kyse sitten Suomen osalta oletetusta surkeasta lainlaadinnasta, mutta eihän Suomi olisi ainoa Euroopan ihmissoikeussopimukseen sitoutunut valtio, jossa kerjääminen on kriminalisoitu/vahvasti rajoitettu kaupungin/alueen järjestyssäännöissä. Ovatko siis nämäkin EIS:n vastaisia? Jos ovat, miten tämä on mahdollista?
Edelleen, pidän kerjäämisen kriminalisointia valitettavana asiana, johon ei pitäisi ryhtyä ellei tilanne välttämättä sitä vaadi. Sen arvioimiseen en osaa tällä hetkellä ottaa kovin hyvin kantaa.
Edit. PS. En ole kyllä taas yhtään yllättynyt Sasin asennoitumiseen ja tulkintaan perustuslaista. Näillä erilaisilla perustuslaillisilla tulkinnoillansa, kuten Lex-Nokia, kannanotto perusopetuksen "pakkoruotsin" perustelemisella perustuslaillisena vaatimuksena ja nyt tämä, Sasi näyttää olevan parempi argumentti perustuslakivaliokunta-instituutiota vastaan kuin Halonen presidentti-instituutiota vastaan!