Mainos

Kenttäkoostumukset 2008-2009

  • 172 903
  • 464

wunderveba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Toni Rajalan kanssa luultavasti pyritään toimimaan kaikessa rauhassa. Eli kehitetään A -nuorissa huippuunsa ja sen jälkeen samalla tavalla kuin Tapparassa tällä hetkellä pelaava Jori Lehterä, lähes valmiina pelimiehenä edustukseen.

Tosin itse myös näkisin jo toisen (1. Lindgren) huippulahjakkuuden tulemisen mielelläni!
 

Grub

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Toni Rajalan kanssa luultavasti pyritään toimimaan kaikessa rauhassa. Eli kehitetään A -nuorissa huippuunsa ja sen jälkeen samalla tavalla kuin Tapparassa tällä hetkellä pelaava Jori Lehterä, lähes valmiina pelimiehenä edustukseen.

Tosin itse myös näkisin jo toisen (1. Lindgren) huippulahjakkuuden tulemisen mielelläni!

Aivan, näin itsekin epäilen. Ja kylmä fakta on lisäksi se, että Rajala ei istu hirveän hyvin tämän kauden Ilvekseen ja Pietilän ryminäkiekkoon. Niin sääli kuin se onkin... taitotasoltaan Rajala menisi heittämällä liigaan, toki voi olla, että fysiikaltaan ei vielä jaksaisi ainakaan koko kautta tahkota.

Lisäksi pitää muistaa, että todennäköisesti Ilveksen hyökkäys hajoaa taas käsiin tämän kauden jälkeen, niin jos olemme onnistuneet kasvattamaan yhden valmiin top 6 hyökkääjän omista junnuista, niin se helpottaa huomattavasti joukkueen kasaamista.

Toivottavasti kuitenkin näemme Tonin edes muutaman pelin verran edustuksessa. Mites olisi debyytti 22.11 Raipe- päivänä... symbolinen "soihdun" vaihto...?!
 

Raymond Pearl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kanadalainen kulttuurihan poikkeaa meistä varsinkin siinä, että siellä juniorit ja aikuisetkin pelaavat hemmetisti enemmän kuin meillä. Nythän Suomessa useampikin kovan luokan koutsi on tuonut esille, että pelimääriä pitäisi nuorissa nostaa kovasti.

Varmastikin kaikissa pelaajissa on eroja. Toiset ohjautuvat itse ja toisia pitää potkia persiille jatkuvasti. Toisaalta myös seurojen tekemisen tasossa on eroja. Kirjoitin jo viime vuonna, että seuraamme muualta tulleet kokeneet pelaajat pitivät Ilveksen jääharjoittelua heppoisena verrattuna edellisiin seuroihinsa. Mutta ei tämäkään välttämättä ole se merkitsevin juttu. Eri valmentajilla on erilaiset lähestymistavat levon ja harjoittelun suhteen.

Jotain mätää on oltava muksuna luodussa henkisessä tai fyysisessä perustassa, kun lopullisen läpimurron tekeminen ja oman ikäluokkarankinginsa säilyttäminen 18 ikävuoden jälkeen on suomalaisille niin järjettömän vaikeaa - etenkin hyökkääjille. Viime aikojen korkeista varauksistamme vain todella harvat kenttäpelaajat ovat nousemassa tähtipelaajaluokkaan maalivahtilupaustemme lisäksi. Pääosa ikäluokkansa teinihuipuistamme on tullut rytinällä alas arvoasteikoissa - nuorten MM-kisojen All Stars-pelaaja Lauri Tukonen ehkä komeimpana esimerkkinä.

Valtteri Filppula on piristävä poikkeus tässä joukossa nousemalla korkeammalle tasolle kuin juniori-ikäisenä hänestä odotettiin. Hän on lisäksi tehnyt tämän omilla vahvuuksillaan pelaten itselleen ominaista kiekollista peliä, eikä suomalaisille tyypillistä ajokoirakiekkoa.

Ilveksen jääharjoittelusta kehityskäyrällä pysyminen tuskin on jäänyt kiinni Lindgrenilläkään. Jos muistellaan, millaisella tasolla hän oli ennen Pohjois-Amerikkaan lähtöä esim. verrattuna Porissa pyörähtäneisiin Tom Wandelliin tai B.J. Crombeeniin, niin tuolloin varmasti jokainen olisi laittanut lanttinsa likoon, että Lindgren on päivänselvä valinta kolmikosta NHL-uran tekeväksi pelaajaksi, vaikka varusmiespalveluksen häiritsemä kakkoskausi oli kaukana säväyttävästä. Wandellillehan lähinnä naureskeltiin.

Suuremmat pelimäärät ja erilainen valmennus eivät kuitenkaan tehneet positiivista vaikutusta, vaan nyt näyttääkin siltä, että Perttu on se tuosta joukosta, jolle NHL jää vain jouluna näyteikkunan takaa ihailtavaksi junaradaksi ja pukki tuo vain alekorista teinimutanttininjakilpikonnia. Taso ei riitä yhdenkään SM-liigaseuran kärkisentteriksi. Crombeenillehan NHL-otteluita tuli vyölleen jo viime kaudella ja nyt hän on jo Starsin vakiokamaa. Wandell puolestaan vääntää kovilla tehoilla Timråssa ja on Elitserienin pistepörssin kärkikymmenikössä.

Rajalan kohdalla pitäisikin siis etsiä benchmarking-kohteita enemmänkin sellaisista tapauksista, jotka ovat pystyneet nuorena iskemään itsensä läpi sekä kansallisella tasolla että NHL:ssä pelaten omilla vahvuuksillaan. Mitä esimerkiksi Washingtonin Nicklas Bäckström tai lukuisat kanadalais- tai venäläishuiput ovat tehneet eri tavalla kuin suomalaiskilpailijansa ikävuosina 17-20? Koivun veljesten henkilökohtaisen valmentautumisen historiaan kannattaa myös tutustua. Molempien fyysinen kehitys on ollut johdonmukaista, mutta samalla heillä on kummallakin ollut riittävän kova tahto ja itseluottamus tilaisuuksiensa käyttämiseen.

Vai onko sittenkin kysymys siitä, että varhain aloitettu pelitapojen tiukka noudattaminen ja kansalliseen identiteettiin paremmin istuva "joukko ennen yksilöä"-ajattelumalli luo harhakuvia kansainvälisissä juniorimittelöissä? Suomalaisjoukkueethan menestyvät ennen kaikkea vahvan joukkuepelaamisen kautta, eikä niinkään huikeiden yksilöiden ansiosta. Syntyykö tätä kautta yksilöiden henkilökohtaisesta tasosta virheellisiä olettamuksia?
 
Viimeksi muokattu:

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Montakin asiaa seikkailee tässä aiheessa päässä, koetetaan saada jotain järkevää "paperillekin".

Ensinnäkin oma mielipiteeni on, että nykyinen NHL-varaussysteemi ei palvele suomalaisia nuoria urakehityksen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Olen useasti maininnutkin, että Valtteri Filppula on niitä harvoja suomalaisia NHL:ssa läpilyöneitä hyökkääjiä, joka on lähtenyt sinne "liian" nuorena. Lähes kaikki suomalaiset sankarihyökkääjät, ovat ensin vakiinnuttaneet tasonsa Suomessa pelaten jo melko säännöllisesti maajoukkueissa. Tätä vasten esim. Pertun olisi ollut viisaampaa pelata vielä ainakin pari kautta SM-liigassa ennen ensimmäistä NHL-kokeilua. 22-23 vuotiaana 20-30 maajoukkuepeliä vyöllään, olisi siirtymisestä tullut helpompi. Sama pätee pakkeihinkin. Väkisinkin Blues-pelissä, kun Joonas Lehtivuoren ohkaista vartta katseli, niin toivoi, että Joonaksen taustajoukot eivät hoppuilisi lähdön kanssa. Pari kautta tämänkin jälkeen Ilveksessä olisi mielestäni paikallaan ennen lähtöä.

Toisekseen haluan keskustella AHL-palaajista. Minulla ei ole tarkkoja tilastoja, mutta mutu-tuntumalta epäilen, että 3/4 palaajista epäonnistuu SM-liigassa paluuvuotenaan. Alkukaudesta lukema on isompikin, mutta jotkut pystyvät nostamaan tasonsa loppukaudeksi. Olen pohtinut tähän syytä ja päätynyt siihen, että valmennuskulttuurivaihdoksen lisäksi tähän vaikuttaa pitkälti henkinen tila. Pelaaja tuntee itsensä epäonnistuneen. Ajatus siinsi jo Anaheimin palmujen alla ja lentomatkoissa Chris Prongerin kanssa, mutta totuus oli pitkät bussimatkat, nobodyna kohtelu ja löydät tiesi takaisin Pirkkalan lentokentälle. Jarkko Immonen teki loistopaluun, mutta Jarkon kohdalla kysymys ei ollut pettymyksestä, sillä hyvistä näkymistä huolimatta hän halusi takaisin Eurooppaan. Arttu Luttisen tarina on se normaalimpi. Lähti 22 maalin miehenä ja teki viime kaudella paluun kahdeksalla maalilla. Nyt toisena kautena koossa jo viisi maalia. Ilkka Pikkaraisen vieläkin kertovampi.

Lauri Tukosen alkukausi oli pelillisesti varsin vaisu, vaikka Genowayn suorituksilla tuli kivasti syöttöpisteitä. Varsinkin omassa päädyssä pelaaminen on ollut ylimielistä ja Blues-matsissakin oli mies papereissani anti-sankari ennen 59.minuuttia. Avausmaalin löysäilyn lisäksi Latelle sattui useampi oman pään kömmähdys, joista seurauksena meinasi kolista omassa päässä. Uskonkin, että valmennusjohto puhutteli poikaa vakavasti ennen Kuopion reissua, sillä siellä Late esiintyi selkeästi terhakammin ja sama tiivistynyt ote on jatkunut (poislukien tuo Blues-peli). Nyt on pisteitä plakkarissa komeasti ja se voi siivittää hyvään loppukauteen. Nuorempana Latella oli suurenkin diivan elkeitä, jotka toivottavasti ovat hioutuneet bussiliigassa pois.

Itse olin ja olen epäileväinen Pertun SM-liigan paluuvuoden pisterikkauteen. Pettymyskausi takana, rankka valinta kotimaassa ja kovat odotukset. Liike on selkeästi kadoksissa, vaikka jääharjoittelikin osittain Ilveksen kanssa. Se, että Perttu ei lyönyt nopeasti läpi NHL:ssa oli ennemminkin odotettua. Pertun taidoilla ei kilpailla helpommista 3-4 ketjun paikoista. Hyökkäävä rooli isommissakin liigoissa on se pesti, jonka Perttu voi joskus taitaa. Minun ohje Pertulle olisi, että pelaisi kotimaassa tai Ruotsissa vielä ensi kaudenkin.

Onko sinulla "Kunto" antaa tietoa esimerkiksi Antti Ropon ja Ville Korhosen suhteen siinä, että onko heille tarjottu jotain extraa olemattoman liigavastuun lisäksi ?

Roppo on ajoittain ollut LeKi:n mukana, mutta miten on itseään kehittänyt jo tuomittu, mutta iältään nuori Ville Korhonen ?

No tähän saatiin nyt virallisiakin teitä kautta vastaus, kun Näppilä ja Korhonen siirtyvät LeKin matkaan. Itse en voi muutakuin toivoa, että Akatemia on tällä kaudella muutakin kuin sanahelinää ja täten haluan uskoa, että pienryhmäharjoittelua vähän pelanneille on ollut myös liigan järjestämänä. LeKi-kortti on nyt hyvin käytössä ja se voi kantaa Ilvekselle hedelmää pitkässä juoksussa.

Ville oli alkukauden hukuksissa olevan tuntuinen, mutta kun sai vastuuta muutamassa pelissä hieman reilummin nousi pelaamisen taso peli peliltä. Lukko-pelin Ilveksen parhaita, samoin valmennusjohdon mukaan myös Lahden reissulla. Toisaalta kun nelosketjulaisten kanssa keskustelee peliesityksistä, niin usein tullaan samaan päätökseen, että tehtiin se mitä pyydettiin. Nelosen rooli kun on tuoda hieman hengähdysaikaa muille ja yrittää pitää 0-0:aa.

Hyvin pelanneelle Näppilälle kävi juuri kuten hieman ennakoinkin eli Mattin tulon jälkeen rooli on kuihtunut. Peliesityksiltään Näppilä on harvoin ollut viiden parhaan pakin ulkopuolella, mutta näin se vain menee. Nuori ja edullinen pelaaja on helposti siirrettävissä. Samaan aikaan Sakke sanoi, että kunhan Matt hieman laihtuu, niin sieltä se liikekin tulee ja peliesitys terävöityy. Itse, kun kerran Ilves näillä sekoiluillaan nyt SM-liigan rahaseuraksi ilmoittautui, olisin laittanut Mattin aluksi LeKiin laihdutuskuurille ja hakemaan täyden pelikunnon. Antanut Näppilän pelata viime pelejä isommassa roolissa nuo muutamat pelit ja joukkueen keskuudessa erittäin pidetty Dan Hacker olisi voinut tällöin pelata ainakin taukoon saakka. Joukkuekemia muuttui Genowayn poistuttua pakostakin, mutta muut siirrot olivat Ilveksen hallinnassa. Ottaa aikansa kun kemiat taas löytyvät ja toivottavasti viime päivien neljä pistettä on merkki jo paremmasta.

Sentteripeli ainakin perinteisessä mielessä huolestuttaa. Poistuiko sentteripelin hallitseva Keinänen tänään kokoonpanosta, vai vieläkö tryoutia jatketaan?
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
Kiitos jälleen mielenkiintoisesta vastauksestasi.

Ja mitä tulee Jani Keinäseen, niin ei ole mitään järkeä päästää hyvää ja osaavaa laadukasta aloittajaa pois joukkueen sentteritilanteen ollessa katastrofaalinen.

Ellei sitten jossain nurkan takana vaani laadukas sentteri, joka omaa offensiivisiakin taitoja.
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Okei, ehkä ei ihan paras vertaus, mutta Ässillä Salmista on ajettu parin kauden ajan rohkeasti sisään omassa roolissaan ja nyt pelaa ykkösen laidalla.

Salminen pelasi Rajalan ikäisenä kauden puoliksi B-junioreissa ja puoliksi A-junioreissa. Mitään asiaa ei ollut liigamiehistöön, kun ei ollut vakituisesti edes A-junnumiehistössä. Salminen debytoi SM-liigassa viime kaudella ollessaan 2 vuotta vanhempi kuin Rajala nyt.

Ei tosiaan ihan paras vertaus. Muistetaan nyt, että Rajala on aivan poikanen vielä. Muutaman matsin kaveria voi liigassa kokeilla tällä kaudella ja sitten ensi kaudella liigamiehistöön.
 

Immortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raipen ja Robbien jengit
Muistetaan nyt, että Rajala on aivan poikanen vielä. Muutaman matsin kaveria voi liigassa kokeilla tällä kaudella ja sitten ensi kaudella liigamiehistöön.

Mane on asian ytimessä. Ilveksen valmennusjohtokin on puhellut asiasta samansuuntaisesti kaiken aikaa. Tonin aika tulee aikaisintaan ensi kaudella. Jotain hajakokeilua toki tuomitsematta.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Ensinnäkin oma mielipiteeni on, että nykyinen NHL-varaussysteemi ei palvele suomalaisia nuoria urakehityksen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

Tässä itse asiassa ASIA, joka itseäni monissa keskusteluissa häiritsee. NHL- systeemi ei sovi meikäläisille, harjoittelumme ei sovi NHL draft tapaan, jne. Tämä tulee esiin aina sillon tällön.

NHL tekee kuten tahtoo, ja on De Facto SE liiga, johon pelaaja tähtää, joten… harjoittelun ja kehityssuunnitelmien pitää tukea tätä. Ei voida ottaa kantaa, että ”vika” on NHL:n päässä, koska se on asia jota täältä käsin ei voi muuttaa. Se mitä täältä käsin voi muuttaa, on oma tapa toimia.

Jaa, mitenkä, emmäätiärä… kunhan pisti silmään, kun ei ollut ensimmäinen kerta kun tuli esiin.



Olen pohtinut tähän syytä ja päätynyt siihen, että valmennuskulttuurivaihdoksen lisäksi tähän vaikuttaa pitkälti henkinen tila.


Tämä voidaan johtaa myös tuohon junnujen vähään peliaikaan, ja pelikuntoasiaan. Pelikunto kun ei siis ole vain fyysistä kuntoa, pelikuntoa on paljolti myös korvien välissä. Ja siksi pelikuntoon ei pääse edes ylimääräisillä harjoitteilla, vaan pelaamalla. Vaikka fyysinen kroppa tekisi töitä pelinomaisesti harjoituksessa, pää ei tee. Siksi Aravirta on oikeassa, alle 10 min peliajalla ei kehity. Lisäreeni on toki taatusti hyödyllinen, mutta pelaamista se ei korvaa. Siksipä Leki komennukset ovatkin erinomaisia oikein käytettynä (nyt esim Näppilä ja Korhonen… juu miksi Nickeä ei pistetty sinne, point taken)


Lainaukset ”Kunnon” teksteistä siksi, että niistä pääsi lyhimmin lainauksin kiinni omiin ajatuksiin, ei kumotakseni ”Kunnon” ajatuksia.
 

Fordél

Jäsen
Salminen pelasi Rajalan ikäisenä kauden puoliksi B-junioreissa ja puoliksi A-junioreissa. Mitään asiaa ei ollut liigamiehistöön, kun ei ollut vakituisesti edes A-junnumiehistössä. Salminen debytoi SM-liigassa viime kaudella ollessaan 2 vuotta vanhempi kuin Rajala nyt.

Ei tosiaan ihan paras vertaus. Muistetaan nyt, että Rajala on aivan poikanen vielä. Muutaman matsin kaveria voi liigassa kokeilla tällä kaudella ja sitten ensi kaudella liigamiehistöön.

Juu kyllähän se näin on ja ehkä tässä vähän itse hoppuilin, mutta tarkoitus oli ajaa takaa sitä, että Rajalaa lähdettäisiin heti ajamaan sisään omassa kiekollisessa roolissaan ja ei millään pienellä vastuulla. Juuri niin kuin Salmisen kanssa on tehty. Tarkoitus ei ole kuitenkaan kaataa nuoren miehen päälle mitään suurta painolastia vaan juuri tällä oikealla roolilla taata, että kaveri pääsee heti pelaamaan omilla vahvuuksillaan yhdessä kokeneempien pelimiesten.
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
Ja nyt kun ollaan tässä mielenkiintoisessa aihiossa, niin olisiko Korhoselle ja Näppilälle parempi pelata LeKi:ssä noin kymmenen ottelua isolla peliajalla vai pelata 1-3 ottelua suurella peliajalla ja palata liigaan minirooliin ?

Eli riittääkö muutaman pelin laajennettu vastuu tuomaan esiin omaa osaamista, joka pienemmällä peliajalla on pienentynyt vai olisiko pidemmät periodit LeKi:ssä tehokkaampia ?

Sitten vielä peruskysymys itseluottamuksen merkityksestä huipputasolla.
Oma kokemus alasarjapelaamisessa on tuonut suurena tekijänä peliesitysten vaihtelussa oman itseluottamuksen ja siitä kumpuavan uskalluksen. Jatkuva pieni rooli ja vähäiset onnistumiset varmaan ruokkivat tätä myös huipputasolla ?
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mane on asian ytimessä. Ilveksen valmennusjohtokin on puhellut asiasta samansuuntaisesti kaiken aikaa. Tonin aika tulee aikaisintaan ensi kaudella. Jotain hajakokeilua toki tuomitsematta.

Toivottavasti minun kirjoituksista ei ole tullut sellaista käsitystä, että ajaisin vakituista paikkaa Rajalalle. Itse ihmettelin ääneen, kun Lempäälän harjoituspelin jälkeen Ipan johtohenkilöt totesivat, että nuorista pelaajista vain Rajala pystyi pitämään pelinsä koossa ja jopa dominoimaan kenttäpeliä. Tuolloin pari viikkoa ennen liiga-alkua lähtöruudukossa ensimmäisenä "uuden" polven nuorista oli Rajala. Ja hänelle soviteltiin ensimmäistä kokeilua.

On ehdottomasti hyvä, että edetään järjen kanssa. Toni on todella nuori pelaaja vielä, mutta toisaalta ei ennätysnuori, sillä ikää on 17 v ja pian 8 kk päälle. Joensuu oli pelannut ennen 18 synttäreitään 70 liigamatsia ja omasta historiasta Huhtalakin pian 20 matsia. Tonin maajoukkuekavereista Lajunen, Jormakka ja Nättinen ovat saaneet tällä kaudella jo kokeilla siipiään ylempänä. Tosin täytyy muistaa sekin, että Toni on varreltaan kovin hentoinen.

Kun joukkueen ilme oli tuskainen vieraissa ja tappiot seurasivat toisiaan, olisi ehkä voinut jo jossakin kokeilun vuoksi Rajalan luisteluttaa ja katsoa, että löytääkö kiekko viivan ylitse tiensä yhtä jouhevasti kuin harjoituspeleissä.

Raipen päivä saattaisi tietenkin olla sopiva kokeilupäivä.

Tässä itse asiassa ASIA, joka itseäni monissa keskusteluissa häiritsee. NHL- systeemi ei sovi meikäläisille, harjoittelumme ei sovi NHL draft tapaan, jne. Tämä tulee esiin aina sillon tällön.

NHL tekee kuten tahtoo, ja on De Facto SE liiga, johon pelaaja tähtää, joten… harjoittelun ja kehityssuunnitelmien pitää tukea tätä. Ei voida ottaa kantaa, että ”vika” on NHL:n päässä, koska se on asia jota täältä käsin ei voi muuttaa. Se mitä täältä käsin voi muuttaa, on oma tapa toimia.

Oma mielipiteeni tähän olisi yksinkertaisesti se, että suomalainen pelaaja agenttinsa kanssa eivät ahnehdi, vaan ilmoittavat, että en muuten tule ennen kuin olen 22-vuotias ja pelannut maajoukkueessa. Varanneen seuran varaus voisi raueta, mutta kaipa NHL-seurakin ymmärtää, että ottaa mieluummin Temen tekemään tulokaskaudella 76 maalia, kuin pelaajan liian aikaisin lähettääkseen sen takaisin Suomeen kasvamaan. Aivan varmasti, jos nuori suomalainen pelaa huipusti 22-23 vuotiaana kotoisessa liigassa tehden 25 maalia, saa hän "uuden" mahdollisuuden rapakon taakse. Mutta harvalla tietenkään on pokkaa edetä maltilla, kun agentti ilmoittaa, mitä kaikkea kivaa saa allekirjoitusbonuksella hankittua. Tietenkin jokainen tapaus on yksilökohtainen.
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ja nyt kun ollaan tässä mielenkiintoisessa aihiossa, niin olisiko Korhoselle ja Näppilälle parempi pelata LeKi:ssä noin kymmenen ottelua isolla peliajalla vai pelata 1-3 ottelua suurella peliajalla ja palata liigaan minirooliin ?

Eli riittääkö muutaman pelin laajennettu vastuu tuomaan esiin omaa osaamista, joka pienemmällä peliajalla on pienentynyt vai olisiko pidemmät periodit LeKi:ssä tehokkaampia ?

Sitten vielä peruskysymys itseluottamuksen merkityksestä huipputasolla.
Oma kokemus alasarjapelaamisessa on tuonut suurena tekijänä peliesitysten vaihtelussa oman itseluottamuksen ja siitä kumpuavan uskalluksen. Jatkuva pieni rooli ja vähäiset onnistumiset varmaan ruokkivat tätä myös huipputasolla ?

Omasta mielestäni ehdottomasti pidempi jakso LeKissä kuin viikon visiitti. Kun lajitaidot lähestyvät toisiaan näyttelee itseluottamus tässäkin lajissa valtavan isoa roolia. Ja tärkeää on tietenkin se, että LeKiin mennessään saisi pelata omilla vahvuuksillaan eikä roiskia kiekkoa päätyyn.
 

PJx

Jäsen
Suomalaisten pelaajien tippuminen kyydistä kriittisessä iässä ei ole mikään kummajainen suomalaisessa urheiluelämässä. Se on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Ihan varma en ole, onko syistä vieläkään täyttä yksimielisyyttä. Todennäköisin syy on kuitenkin se, että suomalaiset aloittavat "kovan" treenin aivan liian myöhään. Työ, joka on jätetty tekemättä jossain 12-16v näkyy karulla tavalla 18v, kun ei pysty treenaamaan niin kuin pitäisi. Tässä ja nyt mentaliteetilla puutteet paljastuvat jonkun vuoden viiveellä. Vika on tuskin NHL:n varausiässä, parempi hakea syitä treenihistoriasta.

Mitä Rajalan sisäänajoon tulee, niin kyllä joukkueen johdolla pitäisi olla munaa katsoa, miten poika pärjää liigassa. Vasta vielä kovemmat pelit paljastaisivat asiat, joihin pitäisi puuttua. Kun ne olisivat selvillä, voisi niihin puuttua "alhaalla" ajan kanssa ennen uutta rypistystä. Vaikka poika tahkoaisi 5v A:ssa, ei hän olisi todennäköisesti valmis liigapeleihin ennen pientä totuttelua. Muutaman pelin kokeilurupeamat eivät olisi joukkueelta juurikaan pois (jos poika on niin hyvä kuin uskotaan), kaikkein vähiten Tonilta itseltään.
 

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Faktahan on se, että Ilves kaipaa kipeästi pelaajaa, joka osaa laittaa kiekon maaliin. Välillä peleissä on paikkoja vaikka muille jakaa, mutta puukätiset voimalaiturit ei vaan saa kiekkoa sisään. Toni Rajala on synnynnäinen maalintekijä ja uskoisin hänen pystyvän tähän myös liigassa, mutta ei tietenkään missään jämäroolissa. Ei muuta rohkeasti mies Plattin vierelle vaikkapa Tukosen paikalle kokeilemaan, miten homma toimii.

Parhaassa tapauksessa mies tekee maalin-pari ja saa itseluottamuksensa heti kohdalleen, mikä todennäköisesti tarkoittaisi lisää maaleja. Pahimmassa tapauksessa Rajala ei tee maaliakaan, mutta saa arvokasta liigakokemusta. Jos parin pelin jälkeen näyttää siltä, ettei tulosta ala tulemaan, niin sitten takas A-junnuihin palauttamaan itseluottamus kuntoon. En usko, että Rajalalle tästä mitään traumoja tulisi.
 

Grub

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Niin, muutaman pelin nähneenä suurin murheenkryyni pelissä on tosiaaan tuo, että meidän puukätiset hyökkääjät, eivät meinaa vahingossakaan saada kiekkoa maaliin. Kyllähän joka pelissä on useampikin tilanne ollut, josta kyllä maalintekijä kiekon reppuun pistää, näitä maalintekijöitä meiltä löytyy Rajalan ja ehkäpä Ropon muodossa. Rajalan etu on se, että poika omistaa ilmiömäisen pelikäsityksen. Itse näin Hyvinkäällä kauden ensimmäisen harjoituspelin, siellä suurimman vaikutuksen teki Rajalan pelikäsitys ja se, ettei poika hätäillyt missään vaiheessa. Toinen hänen maaleistaankin pelissä tuli siitä, että malttoi pitää kiekkoa ja haki viimeiseen asti varman maalipaikan. Yleensä meidän pelaajilla tuntuu olevan tapana pistää silmät kiinni ja tulittaa sokkona heti kun kiekko lapaan tulee.

Pelipaikkakin hyökkäävissä ketjuissa on helposti tehty, kun sieltä kuitenkin löytyy pelaajia, jotka sopivat hyvin neloseenkin. Parhaimmassa tapauksessa meillä on riveissään kaveri joka pistää kiekon lähes pelissä kuin pelissä reppuun, huonoimmassa tapauksessa Toni on tosissaan saanut arvokasta liigakokemusta. Vai pelkääkö Ilves, että joku valopää rymistelijä tulee ja ajaa Rajalan loppukauden sairaslomalle?! Jos Nickersonista jotain hyötyä on, niin pistetään sitten vaikka Tonin suojelijaksi. Lisäksi pitää muistaa, että meillä on ensikaudella läjäpäin kavereita, joille täytyisi paikka liigasta löytää... Rajala, Rask, Roppo, Pellinen, Antonen... eikö se olisi helpointa aloittaa sisäänajo edes jollakin tasolla jo tälläkaudella.
 

Raymond Pearl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Todennäköisin syy on kuitenkin se, että suomalaiset aloittavat "kovan" treenin aivan liian myöhään.

...tai treenaavat "kovaa" vääriä asioita. Olisi kiva nähdä joskus esimerkiksi Staalin veljesten harjoituspäiväkirja ja katsastaa, mihin osa-alueisiin heidän valmennuksessaan on panostettu missäkin kasvuvaiheessa ja paljonko oma-aloitteista extraa he ovat vetäneet.
 

PJx

Jäsen
...tai treenaavat "kovaa" vääriä asioita. Olisi kiva nähdä joskus esimerkiksi Staalin veljesten harjoituspäiväkirja ja katsastaa, mihin osa-alueisiin heidän valmennuksessaan on panostettu missäkin kasvuvaiheessa ja paljonko oma-aloitteista extraa he ovat vetäneet.
Menee off-topiciksi, mutta menköön:
Toki tästäkin on varmaan osaltaan kiinni. Omat havainnot ovat sen suuntaisia, että pojat aloittavat urheilijatyyppisen treenauksen vasta C-junnuissa. Nuoremmassa C:ssä Ilveksen pojat ovat poikenneet perinteisesti katsastamassa Kanadan tasoa, vaihtelevin menestyksin. Ero lajin emämaahan ei tässä iässä vaikuta suurelta.

Oma (harha)käsitys on, että vasta muutaman vuoden treenihistoria mahdollistaa "täyspainoisen" harjoittelun. Siinä kohtaa kun hyvin harjoitelleet alkavat painamaan 100 lasissa, Suomi/Ilves-poika harjoittelee treenaamaan. Näitä maileja on työlästä yrittää voittaa takaisin. Jotain on menetetty pysyvästi.

Pahaa pelkään, että Ilves on tässä asiassa Suomenkin eliittiä. Jossain U16/U17 maajoukkueissa riittää Ilvestaustaisia poikia, mutta meno hiljenee iän karttuessa. Tällä en halua vähätellä valmennuksen tasoa, päinvastoin. Laadukas työ näkyy/(näkyi) nuoremmissa junnuissa, mutta junnuputki ei tunnu kantavan liigaan (tästä naristaan yleisesti) asti, ei riittävissä määrin edes tarpeeksi lähelle sitä (lupaavat junnut "hukataan" jo junnuputkessa). Jotain tärkeää on kuitenkin ilmeisesti jäänyt tekemättä.
 
Suosikkijoukkue
Ilves, Edmonton
...tai treenaavat "kovaa" vääriä asioita. Olisi kiva nähdä joskus esimerkiksi Staalin veljesten harjoituspäiväkirja ja katsastaa, mihin osa-alueisiin heidän valmennuksessaan on panostettu missäkin kasvuvaiheessa ja paljonko oma-aloitteista extraa he ovat vetäneet.


Kyllä kyllä, ja mitenkään väheksymättä kyseisen veljeskatraan loistavaa menestystä olisi mukava nähdä, mitä vitamiineja pojille on syötetty, jotta raamitkin on saatu kohdalleen NHL-pelejä varten.

Ei, en väitä, etteivätkö Staalin pojat olisi huipulla joka tapauksessa. Tuo on vain karu fakta, joka on hyvä huomioida verratessa länsi-eurooppalaisten pelaajien sekä Pohjois-Amerikan kasvattien kehitystä ja reenaamista.


Itse olen Rajalan Tonin kohdalla ehdottomasti sitä mieltä, että näyttöpaikka liigassa tulisi antaa vielä ennen joulua. Pari peliä syyskaudella ja pari lisää keväällä. Jos kulkee hyvin, niin miksei enemmänkin. Optimaalisin ajankohta tämän kaltaisiin kokeiluihin olisi tilanne, jossa joukkue olisi melko terve ja peli kulkisi edes jotenkin. Niin, että junnu saataisiin ajettua sisään joukkueen kokeneiden luottopelaajien vierellä ilmapiirin olleessa hyvä. Viiden tappion putkessa ja viiden avainpelaajan puuttuessa, ei takuulla olisi kiva kävellä ensimmäistä kertaa pukemaan kamoja liigapeliin.
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
Mikäs kaveri tämä 1989 syntynyt Kärpistä siirtynyt Sami Holappa on ?
Ainakin tehokas A-junioreissa. Nopealla googletuksella ei paljoa löytynyt.
 

Schadowan

Jäsen
Kyllä kyllä, ja mitenkään väheksymättä kyseisen veljeskatraan loistavaa menestystä olisi mukava nähdä, mitä vitamiineja pojille on syötetty, jotta raamitkin on saatu kohdalleen NHL-pelejä varten.

Ei, en väitä, etteivätkö Staalin pojat olisi huipulla joka tapauksessa. Tuo on vain karu fakta, joka on hyvä huomioida verratessa länsi-eurooppalaisten pelaajien sekä Pohjois-Amerikan kasvattien kehitystä ja reenaamista.


Itse olen Rajalan Tonin kohdalla ehdottomasti sitä mieltä, että näyttöpaikka liigassa tulisi antaa vielä ennen joulua. Pari peliä syyskaudella ja pari lisää keväällä. Jos kulkee hyvin, niin miksei enemmänkin. Optimaalisin ajankohta tämän kaltaisiin kokeiluihin olisi tilanne, jossa joukkue olisi melko terve ja peli kulkisi edes jotenkin. Niin, että junnu saataisiin ajettua sisään joukkueen kokeneiden luottopelaajien vierellä ilmapiirin olleessa hyvä. Viiden tappion putkessa ja viiden avainpelaajan puuttuessa, ei takuulla olisi kiva kävellä ensimmäistä kertaa pukemaan kamoja liigapeliin.

Mites jos kokeilisi esimerkiksi Mestistä ensiksi? Vaikka tehot A-junnuissa eivät olekaan mitkään päätä huimaavat (Osasyynä joukkueen vaisut esitykset), niin en näe Rajalan kehityksen kannalta järkeä peluuttaa häntä enää A:ssa. Kyllähän Mestis olisi melkein optimaalisin paikka tällä hetkellä Rajalalle, koska ei liigassa irtoa 1-2 ketjun paikkaa johtuen siitä, etteivät valmentajat uskalla peluuttaa noin nuorta kaveria siellä. Täysin käsittämätöntä ottaen huomioon, että Bluesin Nättinen (myös 91-synt) on saanut jo Sm-liiga ja Mestareiden liigan pelejä alleen. Mutta joo..Eikös LeKi:ssä ole pelannut Ilveksen junnuja? Onko joku nähnyt tällä kaudella paljonkin noita A:n pelejä, onko se meno ollut sen näköistä, että Rajala on väärässä sarjassa?
 

Fordél

Jäsen
Niin olisiko Rajalan mahdollista harjoitella Ilveksen liigaringissä ja pelata LeKissä? Tapahtuuko tällaista koskaan vai onko niin, että jos LeKissä pelaa niin siellä pitää myös treenata?

No oli miten oli niin ensi vuonna sitten toivottavasti nähdään tämä mies kunnolla tositoimissa edustuksessa.
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
ei liigassa irtoa 1-2 ketjun paikkaa johtuen siitä, etteivät valmentajat uskalla peluuttaa noin nuorta kaveria siellä. Täysin käsittämätöntä ottaen huomioon, että Bluesin Nättinen (myös 91-synt) on saanut jo Sm-liiga ja Mestareiden liigan pelejä alleen.

Siis sinusta on täysin käsittämätöntä, ettei Rajalalle irtoa Ilveksestä ykkösketjun paikkaa ja perusteena on se, että jossain toisessa joukkueessa saman ikäinen kaveri on päässyt parissa-kolmessa pelissä pelaamaan? Eivät ne valmentajat aivan täysiä idiootteja ole, vaikka niin saattaisi joskus kommenteista luulla. Siihen on paljon pätevämpiä syitä miksei 17-vuotiaat poikaset pelaa SM-liigaa ykkösketjussa kuin se, että "valmentaja ei uskalla peluuttaa häntä siellä, vaikka kaikki muut tietävät, että hän pelaisi ykkösketjun tasolla". Sellainen kaveri kuin Raimo Helminen pelasi vasta vuotta Rajalaa vanhempana 1. liigapelinsä, vaikka painoi A-junnuissa Rajalan ikäisen 2 pistettä per ottelu, tuon 1.liigakauden saldo oli sitten 31.2+3=5. Kaiken lisäksi SM-liiga on nykyään todella paljon fyysillisempi kuin tuohon aikaan.

Ihan hyvin Rajalakin nuo kaksi-kolme peliä olisi voinut Ilveksessä pelata, toivottavasti vielä kauden aikana pääseekin, mutta siitä on vielä pitkä matka siihen, että olisi käsittämätöntä miksi hän ei pelaa ykkösketjussa vakituisesti. Ei nyt tehdä asiasta sen isompaa kuin se on.

Mielestäni Rajalaa ei kannata LeKiinkään lähettää ainakaan kovin pitkälle pestille.
 
Viimeksi muokattu:

Melarus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Niin olisiko Rajalan mahdollista harjoitella Ilveksen liigaringissä ja pelata LeKissä?

Mahdollista varmaan voisi olla, mutta mitään järkeä siinä ei ole. Rajala tarvitsee tällä hetkellä peliaikaa ja kehittäviä harjoitteita. Liiga-miehistön harjoitteet harvoin ovat kehittäviä, enemmänkin ylläpitäviä, sekä valmistavia ja palauttavia. Pelkkä suuri peliaika junnuissa tai Lekissä ei kehitä toivotulla tavalla, kyllä treenien pitää myös olla kehittäviä.
 

Fordél

Jäsen
Mahdollista varmaan voisi olla, mutta mitään järkeä siinä ei ole. Rajala tarvitsee tällä hetkellä peliaikaa ja kehittäviä harjoitteita. Liiga-miehistön harjoitteet harvoin ovat kehittäviä, enemmänkin ylläpitäviä, sekä valmistavia ja palauttavia. Pelkkä suuri peliaika junnuissa tai Lekissä ei kehitä toivotulla tavalla, kyllä treenien pitää myös olla kehittäviä.

Näinhän se on ja kiitän valaistuksesta.
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
Tänään kirjoitettu Hiitelän välitilinpäätös Ilveksestä :
http://hiitela.blogspot.com/

Ote Hiitelän kolumnista kirjoitti:
"Tuloksellisesti Ilves on ihan samalla tasolla kuin aiemminkin. Kahtena vuonna joukkue on jäänyt pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle ja kahtena vuonna on tullut pataan puolivälierissä. Seurajohto mielellään puhuu korulauseissa kevään hienosta taistelusta Kärppiä vastaan, koska ei näe totuutta. Tappio on tappio. Ihan sama miten se tulee."
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös