Jännä, kun Ruotsin puolella argumentit ovat osin samoja, osin päinvastaisia: (linkki Expressen sanomalehteen
Vintertid 2018: EU-förslag vill stoppa sommartid för alltid)
Kesäajan puolesta: valoisammat illat, erityisesti vaikuttaa kesäajan alussa ja lopussa. Useat kokevat olevansa pirteämpiä ja virkeämpiä kesäajan mukaan (täällä tuntuu olevan päinvastoin). Liikkuminen ja ulkoilu kasvaa, myös urheilun ja vapaa-ajan liikevaihto.
Kesäaikaa vastustavat argumentit olivat aika erikoisia, kun ainakin kolme argumenteista johtui nimenomaan kellon siirtelystä, ei kesäajasta itsestään (stressi, sydänkohtaukset, myöhästymiset lennoilta). Ja se sama outo argumentti, jonka mukaan kärsijänä olisi iltavirkut, koska pitää herätä liian aikaisin. Minä tosiaan olen iltavirkku, eikä aamun valoisuudella ole hevon perseen merkitystä virkeyteen. Aamu on joka tapauksessa nahkeaa, ja virkistyn iltaa kohti. Olisi ihan saakutin mukavaa, jos valoisa aika osuisi paremmin siihen vireyskohtaan.
Yksi vasta-argumentti oli pimeiden aamujen vaikutus lisääntyviin kolareihin, joka Suomessa on todettu nimenomaan toisinpäin, eli iltapäivän pimeys suuremman liikennemäärän takia aiheuttaa määrällisesti enemmän vahinkoja. Expressenin artikkelin mukaan myös työtapaturmia aamulla enemmän, mutta Markku Partisen (linkki Duodecimin artikkeliin
Vireys, väsymys ja suorituskyky) mukaan:
"
Myös iltapäivällä vireystaso on matalampi kuin aamulla tai illalla. Väsymysonnettomuuksia ja työtapaturmia tapahtuu suhteellisesti eniten aamuyöllä kello 02–05 aikaan. Mikäli suinkin on mahdollista, tulisi autolla ajamista välttää aamuyöllä. Jos öisin ajetaan, tulisi välttää yli kahden tunnin yhtämittaista ajamista, jottei rattiin nukahtaminen pääse yllättämään..
Iltapäivällä on toinen pienempi onnettomuuksien ja tapaturmien rypäs kello 14–17 aikaan. Raskas lounas ja erityisesti nopeasti imeytyvien ja vähäkuituisten ("nopeiden") hiilihydraattien nauttiminen lounasaikaan pahentavat iltapäiväväsymystä."
Toisessa Expressenin artikkelissa (
Forskaren varnar: Därför bör vi behålla vintertid) ruotsalainen tutkija Arne Lowren puolustaa normaaliaikaa samoilla argumenteilla kuin Timo Partonen, mutta myöntää ettei kesäajan vaikutusta talvella tiedetä, koska sitä ei ole koskaan kokeiltu eikä tutkittu. Hyvällä pohjalla siis.