Ilta-Sanomista löytyy varsin kattava kirjoitus kesäajan hyvistä puolista. Valitettavasti argumentaatio on paikoin epätarkkaa, ja joitakin selviä asiavirheitä löytyy.
Kommentti: Siitäs saitte, talviajan ihannoijat – synkkyys pamahti eilen ja ankeutti illat
Muutama nosto:
Tätä se on sitten seuraavat kuusi kuukautta. Ihminen ei luontaisesti halua olla ulkona pimeydessä – lapsikin sen jo tietää.
TÄMÄN TIETÄVÄT myös suomalaiset urheiluseurat: ihmisten liikkuminen pysähtyy radikaalisti pimeyden vallatessa maan. Kesäaika sen sijaan toisi Etelä-Suomeen yli 90 tuntia lisää ulkoiluaikaa.
Tästä on keskusteltu täälläkin. Merkitys on valtava.
Useimpien ihmisten vapaa-aika sijoittuu työpäivän jälkeiseen aikaan ja on laskettu, että kellojen siirtäminen tunnilla taaksepäin vähentäisi valoisaa vapaa-aikaa Etelä-Suomessa jopa yli 200 tunnilla ja Lapissakin noin 150 tunnilla.
Mikäli talviaikaa vietettäisiin ympäri vuoden, valoisaa vapaa-aikaa menetettäisiin etelässä yhteensä lähes 400 tuntia vuodessa!
Tässä on jonkinlainen ristiriita, mutta joka tapauksessa vaikutus on iso. Joskus kerroin tässä ketjussa Aamulehden tekemistä laskelmista, joissa tutkittiin vaikutuksia eri vuorokausirytmiä noudattavilla ihmisillä. Vaikutukset ovat isoja. Pysyvä normaaliaika siirtää esimerkiksi kesällä tunnin valosta aikaan, jolloin lähes kaikki ihmiset vielä nukkuvat, mutta poistaa vastaavasti valon illoista.
Jopa Norjassa nautitaan valoisista talvi-illoista paljon pidempään kuin Suomessa, koska he ovat meitä vain tunnin jäljessä, mutta paljon lännempänä kuin me. Heillä on tavallaan ikuinen kesäaika, ja se näkyy sekä valtavana ulkoiluinnokkuutena, että sitä mukaa myös kansanterveydessä.
Myös Ruotsi kannattaa kesäaikaa. Itse asiassa Suomi on yksi harvoja maita, jossa talviaika saa enemmän kannatusta.
Norja-argumentti menee valitettavasti metsään, sillä Norja on suunnilleen samoilla leveysasteilla aikavyöhykkeensä keskikohtaan nähden kuin Suomi. Parempia esimerkkejä olisivat Benelux-maat, Ranska ja Espanja. Tai Islanti, Reykjavik on jopa kaksi tuntia väärässä ajassa.
Kuitenkin tuo on erittäin totta, että lähes kaikkialla kesäaika nähdään parempana. Suomi on oikeastaan melko poikkeus tässä.
Venäjän päätöstä palata pysyvästä kesäajasta pysyvään normaaliaikaan käytetään usein kesäaikaa vastustavana argumenttina. On kuitenkin syytä huomata, että Venäjän aikavyöhykkeet ovat sellaiset, että hyvin isossa osassa maata normaaliaika onkin suunnilleen sama kuin Suomen kesäaika! Ja vanha kesäaika olikin tavallaan kaksi tuntia aurinkoaikaa edellä.
Aikavyöhyke – Wikipedia