Tässä Tiede-lehden artikkelissa on koottuna ne tietelliset perustelut, jotka puoltavat pysyvää aikavyöhykettä ja Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen liittymistä (mikäli joku sellaisia mutuilun sijasta kaipaa):
https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/uusimmat/suomen_pitaisi_vaihtaa_aikavyohyketta
Samat perustelut kuin Partosen blogikirjoituksessa, jonka linkitin eilen tänne. Pohjois-Norjassa ja Pohjois-Suomessa kaamos kestää puolitoista kuukautta, joten tunnin siirto tuossa suuntaan tai toiseen ei voi vaikuttaa mitenkään. Ihmettelen, että miksi tähän ei oikeasti kiinnitetä huomiota.
Täältä voi katsoa, että kuinka aurinko nousee ja laskee Nuorgamissa:
Auringon nousu- ja laskuajat Suomessa
Normaaliaikaan voi halutessaan laittaa molempiin tunnin miinusta, niin näkee kuinka nuo muuttuvat Norjassa. Minua ei edelleenkään vakuuta selitys, että tuo kaamosmasennuksen vähäisyys Norjan pohjoisosissa johtuisi aikavyöhykkeestä.
Tuossa Partosen blogissa tämä ohitetaan sujuvasti:
Hyvä keino lievittää suomalaisten kaamosoireita olisi tehdä talviaamuista kaikille Suomessa asuville nykyistä valoisampia. Tämä on mahdollista siirtämällä Suomi toiselle aikavyöhykkeelle.
Samaa outoilua tarjoaa tuo Tiede.fi:
Varhaisempi aamuvalo helpottaisi heräämistä, iltakukkuminen vähenisi, ja meillä olisi vähemmän kaamosoireita kuin aikavyöhykkeen länsilaidan ihmisillä.
Edelleen:
- Pohjois-Norjassa on yhä se vajaa 2kk, jolloin aamuaurinkoa ei tule ollenkaan
- Ihmisten ulkoilma-aktiviteetit iltaisin ovat artikkelin ja Partosen mielestä ilmeisesti pahasta, koska ne ovat pois nukkumisesta. Todellisuudessa pimeät illat ohjaavat ihmisiä helposti enemmän mobiililaitteiden yms. viihde-elektroniikan pariin, jolloin altistutaan keinovalolle, josta etenkin sininen sellainen vaikuttaa negatiivisesti melatoniinin tuottoon ja häiritsee yöunia.
- Jos tuo teoria illan pimeyden suhteesta nukahtamiseen pitäisi paikkaansa, niin ihmisten pitäisi talviaikaan mennä yleisesti aiemmin nukkumaan. En ainakaan ole tällaista tutkimusta havainnut. Esimerkiksi televisio-ohjelmien ja urheilutapahtumien aikataulut säätelevät ihmisten vuorokausirytmiä paljon enemmän.
- Oma kokemukseni on, että pimeään vuodenaikaan nukahtaminen on usein vaikeampaa. Silloin pää on tokkurassa, mutta uni ei tule niin helposti. Valoisaan vuodenaikaan raitis ulkoilma työpäivän jälkeen rauhoittaa kummasti mieltä, ja nukahtaminen illalla on helpompaa. Tämä ei toki päde kaikkiin ihmisiin, joten tämä ei ollut argumentti minkään puolesta, vaan lähinnä omakohtainen havainto.