Mikä siinä normaaliajassa tai "aurinkoajassa" on niin ihanaa? Että joskus on päätetty keskipäivän olevan kello 12, ja se nyt vain on peruste koska vain on? Tuo on hereilläoloajan keskikohta henkilölle, joka on valveilla 04-20. Keskiyökin sattuu sopivasti keskelle yöunia. Mutta mitä sillä valolla tekee aamuneljältä, kun yhteiskunta kuitenkin pyörii ihan eri tahtiin? Hereilläoloaika on keskimäärin lähempänä 06-22 tai myöhemminkin, jolloin keskipäivä on kello 14 -->. Kesäaika on edes vähän lähempänä sitä, ja valoa tulee myös iltaisin.
Osaatko arvioida, miksi yhteiskunta on siirtynyt tällaiseen rytmiin? Kauppojen aukiolot, työajan alkamiset yms. ovat puhtaasti sopimusasioita, ja jostain syystä kun maatalousvaltaisuus on vähentynyt, ollaan siirrytty pois tuosta rytmistä jota kohti kesäajalla taas siirrytään.
Marraskuulta viesti, mutta on vähän eroa tutkia pohjoisen asukkaiden rytmejä, jossakin Norjan lampaannus... kasvattajien parissa kun iso osa töistä tehdään ulkona, jolloin tietysti valoa saa työaikana tarpeeksi. Suomen poronkasvattajat tietysti ovat ulkotöitä tekeviä, ja ero kellonajassa näkyy varmasti kaamosmasennuksessa. Mutta ei tuosta voi tehdä laajempaa päätelmää siihen, miten moderni sisätyöyhteiskunta vaikuttaa siihen, että ihminen ei saa auringonvaloa töissä eikä vapaa-ajalla.
Tämä saattaa olla ihan validi pointti. Toisaalta ihmettelisin, kuten viime kerralakin tästä asiasta keskuteltaessa, että miksi tutkija ei olisi tällaisia asioita aineistoanalyysissaan huomioinut. Toistaiseksi olen taipuvainen uskomaan, että näin on tehtykin, kun ei päinvastaistakaan näyttöä ole. Toisekseen en tuosta lampurien yliedustuksestakaan ihan satavarma ole. Yritin tuossa pikaisesti vilkaista löytyisikö jotain faktaa pohjoisnorjalaisten elinkeinojakaumasta, mutta ei osunut äkkiä silmään.
Yleisesti tärkeintähän tässä olisi saada tuo kellojen veivaus lopetettua, vaikka sitten pysyvään vinoutettuun aikaan siirtymällä. Tällä tavoin kellojen siirtelyn aiheuttamat, kiistatomasti toteen näytetyt terveys- ja muut haitat poistuisivat. Sitten kun tutkimusta eri vaihtoehdoista olisi tarpeeksi, voitaisiin ratkaisua tarkistaa.
Järkevintä mielestäni kuitenkin olisi, että keskipäivä olisi keskipäivällä, ja yhteiskunnan rytmi olisi sitten sellainen joka enemmistölle parhaiten toimii. Eli sovitaan että aiemmin 8-16 -rytmillä tehty työaika muutetaan 7-15 -rytmiksi. Lisäksi liukuva työaika yleistyy koko ajan, joten suurehko osa pystyy nytkin lähtemään vapaa-ajan viettoon viimeistään kolmelta.
Mitenkäs muuten, kesäaikaan kello neljä töistä poistuvat: mihin teidän vapaa-aikanne kuluu? Jos kello 20:30 tulee pimeä, on tuossa 4,5h aikaa ulkoilla. Ja eikös yhdeksän korvilla ole jo syytä alkaa iltatoimiin, jotta ehtii kymmeneksi nukkumaan?