En ole väittänytkään ettei talouskriisi vaikuttaisi myös NHL:ään, seurojen ja koko liigan tulot tulevat varmasti laskemaan ja sitä palkkakatto tippuu, mutta NHL:n kilpailukyky eurooppalaisiin sarjoihin tai KHL:ään verrattuna ei perustu pelkästään rahaan, vaan osittain myös siihen, että se on maailman paras sarja missä jokainen juniori haaveilee pelaavansa jonain päivänä. Tottakai miljoonatkin ratkaisee, mutta se ei ole ainoa motivoiva tekijä kuten Venäjällä.
Älä aliarvioi rahan merkitystä pelaajille. Jos NHL:n maksukyky finanssikriisin seurauksena tippuu
suhteessa enemmän kuin KHL:n, on tällä varmasti jotain vaikutusta myös pelaajamarkkinoilla.
Muutama NHL-pelaaja on sidottu jopa kymmenvuotisilla sopimuksilla, joiden arvo saattaa ylittää $100 miljoonan rajan. Suostuvatko pelaajat vapaaehtoisiin palkanalennuksiin, mikäli NHL-seurojen omistajilla ei ole enää rahaa maksaa näitä palkkoja, tai näin suuria palkkoja ei voida enää sovittaa alennettuun palkkakattoon?
Varmasti laskevat myös täällä, mutta en usko ainakaan vielä, että talouskriisin isku olisi täällä yhtä kova kuin Venäjällä.
Suomen talous on erittäin vienti- ja tuontivetoista. Yli 70% Suomen bruttokansantuotteesta muodostuu muistini mukaan ulkomaankaupasta. Venäjällä vastaava osuus on jossakin 20% paikkeilla. Suomen talous on herkempi reagoimaan kansainvälisen kaupan ja kysynnän heikentymiseen kuin Venäjän talous, joka on paljon enemmän kuin Suomi sisämarkkinatalous.
Suomen vienti on muuten suuressa määrin riippuvainen juuri Venäjän kysynnästä, koska Venäjä on joko suurin tai toiseksi suurin vientimaa Suomelle.
Siksi olettaisin, että muut eurooppalaiset seurat eivät ole yhtä haavoittuvaisia suhteessa kyseisen kriisin vaikutuksiin palkkoihin.
Voi olla että finanssikriisi syö monien KHL-seurojen budjeteissa rahamääräisesti enemmän kuin SM-liigaseurojen budjeteista. Silti näiden KHL-seurojen leikatutkin budjetit tulevat todennäköisesti olemaan moninkertaisia SM-liigaseurojen budjetteihin verrattuna. Tämä voi syödä jonkin verran KHL:n kiinnostavuutta niiden silmissä, jotka lähtevät hakemaan sieltä vain suuria pikavoittoja, mutta kyllä palkat tulevat silti olemaan KHL:ssä edelleen huomattavasti edellä Suomea ja myös Ruotsia.
Odotan sitä päivää, kun seurat tulevat itse kertomaan näistä talousvaikeuksistaan. Toisin kuin sinä olen hieman skeptinen venäläisten seurojen rehellisyydestä tässä tilanteessa enkä oikein uskoisi mitä lehdetkään siellä kirjoittaa.
Mikset odota sitä, että pelaajat tulevat suoraan kertomaan, että palkkoja ei makseta? Vai uskotko sinäkin siihen, että seurat "pakottavat" pelaajat vaikenemaan? Aika uskomatonta, jos pitää uskoa tällaisiin salaliittoteorioihin.
Minulla ei ole mitään lisättävää Tarinankertojan antamiin analyyseihin. Oletin, että puhummen koko ajan varallisuudesta percapita.
Varallisuus percapita ei ole tällä hetkellä niin oleellinen juttu KHL:n tapauksessa kuin niiden yhtiöiden kokonaisvarallisuus, jotka rahoittavat KHL:ää.
Se 3% pudotus kasvussa taitaa myös olla rajuin pudotus kaiken kaikkiaan Euroopan maihin verrattuna. Korjaa jos olen väärässä?
Olet väärässä. Viron talous kasvoi vuonna viime vuonna 7,1%, mutta tänä vuonna Viron talous supistuu 1,8%, eli Viron kasvu vähenee vuodessa huikealla yhdeksällä prosenttiyksiköllä (7,1%-(-1,8%)=8,9%).
Myös muilla Baltian mailla talouden kasvu supistuu suurin piirten yhtä monella prosenttiyksiköllä kuin Virolla. Näihin verrattuna Venäjän 3 prosenttiyksikön kasvun supistuminen on aika vähän, varsinkin kun otetaan huomioon että Venäjällä kasvu pysyy todennäköisesti plus-merkkisenä, kun muualla mennään miinuksen puolelle.
Tästä olemme samaa mieltä, mutta ennen kuin öljyn hinta alkaa taas nousta niin koko pohja voi olla kadonnut ja sitten lähdetään taas yli kymmenen vuoden takaiselta tasolta rakentamaan ylöspäin.
Et usko tuohon itsekään. Luuletko oikeasti, että Venäjän talous palaisi parissa vuodessa vuoden 1999 tilanteeseen?
Vuonna 1999 Venäjän nominaalinen BKT oli $199 miljardia. Vuonna 2008 Venäjän nominaalinen BKT on noin $1500 miljardia, eli se on kasvanut yhdeksässä vuodessa 754%, eli nominaalisen BKT:n koko on lähes kahdeksankertaistunut. Jotta Venäjä palaisi parissa vuodessa kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen, tulisi Venäjän talouden supistua kahdessa vuodessa 87%. Edes sotatilassa olevan maan talous ei supistu kahdessa vuodessa näin paljon!