http://www.yle.fi/urheilu/lajit/jaakiekko/2008/11/talouskriisi_uhkaa_jo_khl-liigaakin_127433.html
Illan sportmagasinet ohjelmassa keskustellaan KHL liigasta, Göran Stubbin mukaan osa seuroista ei ole pystynyt kuukausiin maksamaan palkkojaan. Ohjelmahan alkaa klo 21.00 FST 5 kanavalta.
Lainaus linkistä:
"
Öljyn ja kaasun hinnan romahduksen myötä muutamat KHL-joukkueet eivät ole kuukausiin pystyneet maksamaan palkkoja pelaajilleen, Stubb laukoo."
Olen pyrkinyt seuraamaan KHL:ää monesta eri lähteestä. Yksikään pelaaja ei minun tietääkseni ole tällä kaudella tullut julkisuuteen väittämällä, että hänen palkkansa olisi jätetty maksamatta.
Yksikään KHL:n suomalaispelaajista ei ole kertonut medialle maksamattomista palkoista. Tietääkseni yksikään KHL:n lukuisista ruotsalaispelaajista ei ole kertonut kotimaansa medialle, että palkat olisivat maksamatta tai myöhässä. Yksikään KHL:n lukuisista tshekeistä, slovakeista ja pohjoisamerikkalaisista ei myöskään ole tullut julkisuuteen saman asian takia.
Yksikään pelaaja ei ole myöskään purkanut sopimusta KHL-seuran kanssa maksamattomien tai myöhässä olevien palkkojen vuoksi.
Göran Stubbin ja Kalervo Kummolan julkisuuteen tuomat väitteet maksamattomista palkoista tuntuvat hatarilta niin pitkään, kun ei ole mitään konkreettista esimerkkiä asiasta. Itse odottaisin sitä, että julkisuuteen tulee tietoja
suoraan pelaajilta tai heidän agenteiltaan maksamattomista palkoista.
Pidän varmana, että mikäli kallispalkkaisten pelaajien palkat jätetään oikeasti maksamatta, tulee asia hyvinkin nopeasti julkisuuteen sekä Venäjällä että ulkomailla. Pelaajat kun eivät ala pelaamaan ilmaiseksi.
Mitä tulee öljyn hinnan vaikutukseen KHL:n maksykykyyn, niin asiaa ei tule liioitella. Öljy ja kaasu edustavat monen joukkueen rahoituksen ydintä, mutta esimerkiksi kaudella 2004-2005 öljyn hinta oli selvästi
alhaisempi kuin nyt, mutta Venäjän Superliiga oli myös tuolloin Euroopan maksukykyisin sarja.
Toki rikkaiden seurojen määrä oli tuolloin pienempi kuin nykyisin, eli öljyn hinnan lasku voi ja varmasti osaltaan heikentääkin monien seurojen maksukykyä, mutta en jaksa uskoa siihen, että KHL:n asema Euroopan vauraimpana sarjana olisi vakavasti uhattuna. Venäjän Superliiga oli Euroopan rikkain liiga jo viimeistään kaudella 2003-2004, vaikka Venäjän nominaalinen bruttokansantuote oli silloin hieman yli puolet sen nykyisestä tasosta ja öljyn hinta oli tuolloin muistaakseni 50% alhaisempi kuin tällä hetkellä.
Lisäksi täytyy muistaa, että siinä missä globaali finanssikriisi koettelee Venäjän taloudellista eliittiä (joka rahoittaa myös KHL:ää), koettelee se yhtä lailla myös Suomea, Ruotsia, Sveitsiä ja Saksaa. Suomi ja Ruotsi ovat painumassa lamaan ja molempien bruttokansantuotteen odotetaan jopa supistuvan ensi vuonna, kun Venäjällä vuoden 2009 BKT:n kasvuennuste on sentään yli 5%. Jos KHL:n taloudellinen tilanne heikkenisikin, niin parempaa on tuskin luvassa Suomessa ja Ruotsissakaan.
Pitkän tähtäimen trendi on ja tulee olemaan se, että Venäjän talous kasvaa nopeammin kuin Euroopan muiden suurten kiekkomaiden taloudet. Venäjän luonnonvarat ja kasvupotentiaali on aivan toisella tasolla kuin jossakin Suomessa, missä olemassaolevasta potentiaalista on nyhdetty irti liki kaikki mahdollinen.
Kieltämättä syksyn 2008 finanssikriisi tuli KHL:n kannalta kuitenkin huonoon paikkaan, ja liigan imagon kannalta olisi toivottavaa, että kausi pelataan loppuun asti ilman seurojen konkursseja.
Kuitenkin koko liigan konkurssi ja suoranainen romahdus lienee vain suomalaisten kiekkopäättäjien toiveuni. Yllä kirjoitin, miten Venäjän Superliiga oli Euroopan maksukykyisin sarja jo viisi vuotta sitten, vaikka öljyn hinta oli paljon nykyistä alhaisempi, kuten oli myös Venäjän BKT. On selvää, etteivät Kummolan ja Stubbin kaltaiset henkilöt katso hyvällä sitä, että Eurooppaan syntyy uusi liiga, jonka taloudelliset resurssit ovat kokonaan eri luokkaa SM-liigaan verrattuna. Uskon, että näissä puheissa on mukana vähintään yhtä paljon henkilöiden omia toiveita kuin realismia.
1990-luvulla ehdittiin tottua jo liiaksikin siihen tilanteeseen, että Venäjän kansallisen sarjan kilpailukyky on kuollut ja kuopattu, ja että Venäjä on korkeintaan länsimaisten sarjojen pelaajien kalastusallas. Venäjän kiekkoilu ei tule palaamaan 1990-luvun tilaansa huolimatta Kummolan ja kumppaneiden mielipahasta.