Ruotsin maajoukkueen ykkösketjun laituri Mika Hannula pelaa Moskovan ZSKA:n nelosketjussa kolmatta kauttaan Venäjällä.
Onkohan ZSKA:lla koskaan historiansa aikana ollut näin tasaista materiaalia kuin tällä hetkellä. Se että Hannula pelaa nimellisesti nelosketjussa, ei tarkoita mitään, kuten ei muidenkaan pelaajien muodollinen jäällemenojärjestys. Hannula pelaa otteluissa vain pari kolme minuuttia vähemmän kuin eniten jääaikaa saavat Shirokov ja Parshin, ja keskimääräinen vaihtojen määrä ottelua kohti on esimerkiksi Saprykinin kanssa samaa luokkaa. Provosoit siis väheksymällä Hannulan asemaa joukkueessa.
Hänen ketjunsa keskushyökkääjä Wahlberg on joukkueen selvästi paras aloittaja ja mielestäni paras puolustava hyökkääjä. Nythän ketjuun kolmanneksi tuli Hedström, joka ei ainakaan vielä erikoistilanteissa saa niin paljon jääaikaa kuin maanmiehensä. Tehojen puolesta tältä ketjulta on syytä odottaa tietysti paljon parempaa tulosta, mutta puolustavassa roolissa hoitavat jo nyt asiansa paremmin kuin monet nimekkäämmät venäläiset virkaveljensä.
Mutta itse en tykkää venäläisten jääkiekosta sen takia, että se on liian leikittelyä omaan makuun ja puolustus on aika vaihtelevasti organisoitua.
Nasevasti sanottu. Itsekin kaipaan usein suoraviivaisempaa ja yhden kosketuksen syöttöpeliä. Parempaan suuntaan tosin ollaan pikku hiljaa menossa ainakin vähän tärkeämmissä matseissa ja varsinkin pudotuspeleissä.
Moskovan alueelta tulee peräti seitsemän joukkuetta (Atlant, Dynamo, ZSKA, Spartak, Balastiha, Tshehov ja Voskresensk) ja ensi vuodeksi on puhuttu, että vielä Krilja Sovjetov liittyisi mukaan. Tämä on liikaa. Toivottavasti finanssikriisi on ainakin lopettanut puheet Kriljan ottamisesta mukaan ensi vuonna. Krilja on toki perinteinen suurseura, mutta liika on silti liikaa.
Liika onkin liikaa, mutta keskusjohtoisessa maassa ( lue: Putin, Kreml ja Moskovan oblastin kuvernööri Gromov ) pieni piiri tekee juuri niin kuin ystävyyden jatkamiseksi ja lujittamiseksi on tarpeen. Vanhat CCCP-kiekkolegendathan toistavat aina silloin tällöin: ilman vahvaa moskovalaista jääkiekkoa ei ole vahvaa tasoa koko maassa. Kun seuroja on tarpeeksi, niin ainahan joku niistä tulee pärjäämään hyvin kuten tällä hetkellä Atlant ja varauksin ZSKA, jos voittaa oman Tarasovin divisioonansa.
Veisfeldin mukaan myös Minsk on siisteytensä ja "eurooppalaisuutensa" puolesta länsimaalaisille pelaajille houkuttelevampi kaupunki kuin monet venäläiskaupungit kylmässä Siperiassa tai Uralilla.
Kovin huonosti Veisfeld tuntee Minskin, jos väittää sitä eurooppalaiseksi. Siisti se kyllä on, mikä osittain johtuu tavaroiden vähyydestä ja kovasta kurista. Muuten Minsk on kuin mikä hyvänsä venäläinen kaupunki noin 20 vuotta sitten eli harmaata harmaan vieressä, eikä siellä ole edes niin paljon tekemistä kuin Venäjän tämän hetken ränsistyneemmissä Siperian kaupungeissa.
Venäjällä on enemmän kokonaisvarallisuutta kuin Suomessa, Ruotsissa ja Sveitsissä yhteensä. Venäjä on bruttokansantuotteella (PPP) mitattuna maailman kuudenneksi suurin talous edellään vain USA, Kiina, Japani, Intia ja Saksa. Toki asukasta kohti mitattuna Suomen, Ruotsin, Saksan ja Sveitsin bruttokansantuote on edelleen selvästi Venäjän yläpuolella, mutta ero kaventuu joka vuosi, koska talous kasvaa Venäjällä nopeammin.
Miksiköhän et koskaan mainitse tuloerokuilun syvenemisestä ? Putinin aikana valtion budjetti on kymmenkertaistunut, mutta budjetista palkkansa ja eläkkeensä saavien tulot ovat vain kolmin- tai nelinkertaistuneet. Inflaation takia maaseudulla n. 70 prosentilla kansalaisista elintaso ja ostovoima on vain laskenut Putinin valtakaudella. Tämähän koskee useita kymmeniä miljoonia ihmisiä Venäjällä: esim. opettajia, lääkäreitä, sairaanhoitohenkilökuntaa, upseereja jne. sekä kaikkein köyhimpiä kansalaisia, jotka elävät täysin valtion tuen varassa: eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, vammaiset jne.
Jos Venäjää verrataan Etelä-Amerikan valtioihin, niin ollaan oikeilla jäljillä. Olkoot upporikkaat vielä rikkaampia ja köyhät selvitköön muun verkoston avulla eli yleensä sukulaistensa ja ystäviensä avustuksella.
Hyvin menestyvän keskiluokan määrä on kieltämättä selvästi lisääntynyt talouskasvun myötä, mutta se koskee etupäässä suurkaupunkeja ja ennen kaikkea Moskovaa ja Pietaria.
EDIT: tarvittaessa tämä oli tässä ketjussa ensimmäinen ja viimeinen kommenttini yleisestä taloustilanteesta, mutta nyt oli aika reagoida näihin toistuviin ja mitä ilmeisimmin muualta tilattuihin mielipiteisiin.