Viestin lähetti VexiP
Mielipiteeti saattoi kuulostaa kovin tyrmäävältä, mutta mielestäni se on hyvin looginen. Jos sopimuksessa tietty alue jää Venäjän alueeksi, niin siellä asuvat kansalaiset eivät ole Suomen intressikansalaisia, vaan Venäjän. Kun esim. Äänislinna eli Petroskoi jää Venäjälle, ei Suomi ota asukkaita sieltä.
Kokonaan eri asia olisi, jos vaikkapa Raivola-Terijoki -seudulla asuvat olisivat alunperin suomalaisia. Mutta he ovat jotain venäläistä heimoa (en osaa paremmin nimetä niitä noin 40 kansakuntaa tms. jotka Karjalassa asuvat).
Ei tässä mielestäni voi tulla minkäänlaista tasapuolisuus- tai ihmisoikeuskysymystä, koska he ovat silloin edelleenkin Venäjällä asuvia venäläisiä.
Näiltä osin näkökantamme eivät juurikaan eroa toisistaan. Koska mielipiteesi lainaamassani viestissä oli niin ehdoton, halusin saada tietää kuinka tarkoin olet perehtynyt asiaan ja kuinka perustelet asian meille. Samalla tietty toivoin, että mahdollisimman moni muu ottaisi asiaan kantaa.
Jos lähdetään olettamuksesta, että Karjala liitetään Suomeen mutta Terijoen seutu pysyy osana Venäjää, olen ehdottomasti sitä mieltä, ettei alueen venäläisperäiselle väestölle tule antaa oikeutta muuttaa Suomeen kuin poikkeustapauksissa, esim:
-läheisiä sukulaisia (perheen jäseniä) asuu Suomeen liitettävän Karjalan alueella.
Tietty sellaiselle alueella elävälle väestönosalle on suotava mahdollisuus siirtyä Suomeen jotka asuivat siellä Karjalan kuuluessa Suomelle, eli joilla on jollain muotoa suomalaiset sukujuuret.
Jos rajat noudattavat Tarton rauhan rajoja, ilman muuta ko. alueen ihmiset kuuluvat Suomeen, vaikka siltä osin rajanveto onkin varmasti erityisesti perheitten yhdistämisen osalta melko vaikeaa.
Tämä onkin mielenkiintoinen kysymys, kuinka ja miten määritellä rajat perhe- ja sukulaissiteissä tällaisissa perheidenyhdistämistapauksissa. Tehtävä tulisi olemaan vaikea, varmasti moni perhe koettaisi saada keploteltua kaukaisempia sukulaisiaan Suomeen perhesiteen nojalla. Tätä keinoa mm. somalit ovat koettaneet käyttää hyödykseen tapauksissa joissa on ryhdytty yhdistelemään sodan erottamia perheitä ja sukuja. Eräissä tapauksissahan on esille taidettu nostaa dna-testin mahdollisuus.
vlad#16.