Kari Jalonen HIFK:n valmentajaksi

  • 593 138
  • 1 971
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä sarja oli todellakin tiukka.

Olkoon sitten niin. Olin sen talven ulkomailla, ja näin koko kautena vain yhden ottelun, kun kävin Suomessa jouluna. Seurasin pleijareita nettiradiosta ja järjestin huhtikuuksi pienen loman niin, että ehdin katsomaan ratkaisevia finaaleja, joihin joukkue näytti menevän. Sitten Hämpton teki saman kuin tänäkin vuonna ja tiputti IFK:n jatkosta. Viimeistä välierää en ehtinyt kuunnella, vaan vasta myöhemmin illalla sain tietää, että IFK hävisi sen 1-0. Loppukevät täällä Jatkoajassa syytettiin tappiosta Lunkkaa.

Joka tapauksessa Dagin kaudella ei mitalia saatu, vaan sellainen on tullut viimeksi Aran kaudella. Siitä kai oli kysymys, mutta antaa sen olla, kun ketjussa kai pitäisi keskustella Kari Jalosesta.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sen verran sitä realismia olisi hyvä olla, että harvemmin niistä mestisvalmentajista tulee samanlaisia Tuhkimo-tarinoita kuin Suikkanen. Kyllä siinä valitettavasti todennäköisimmin käy Lehkoset ja varsinkin Hifkissä, jossa valmentajalla on kovemmat paineet kuin yhdessäkään muussa liigaseurassa. TPS:ssä Suikkanen pääsi lähtemään lähes paineettomasta tilanteesta.

Ei siitä ole kauankaan, kun kun täällä kirottiin niitä toivotaan toivotaan -valmentajia joita Hifkiin on roudattu viime vuosikymmeninä tunnetuin seurauksin. Nyt on epätoivo jo sitä luokkaa, että odotetaan Jeesuksen ylösnousemusta mestiksestä tai jostain amerikan alasarjoista.
Vituttaa joo kyllä itseäkin enkä odota ensi kauden suhteen mitään, mutta sen verran muistissa on vielä esim. Baxterin viimeinen kausi joka oli aivan kauheata katseltavaa jo runkosarjassa, vaikka joukkue oli varsin hyvä.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Läppä olikin siinä, että jos perinteiseen tapaan haetaan vaihtoehtoja niin Jalonen on varmasti paras ja helpoin. Nyt on kuitenkin Jalosen eväät jo nähty ja uusia vaihtoehtoja pitäisi löytyä. Voimme toki täällä keskustelupalstalla pyöritellä eri vaihtoehtoja mutta kun organisaatiossa on kuitenkin palkattujakin henkilöitä jotka työkseen kartoittavat vaihtoehtoja, niin jätetään hommat heille.

Aivan ja nämä ammattilaiset ovat Jalosen jatkon takana, niin täällä on ihan turha marmattaa mistään KJ:n potkuista. Tai ei se turhaa ole, mielipiteitä saa ja pitääkin tuoda esille. Onneksi ne jää kuitenkin vaan mielipide tasolle tänne keskustelupalstalle. HIFK olisi varmaan jo Mestiksessä tai konkurssissa, jos täällä viljeltyjä villeimpiä ideoita alettaisiin toteuttamaan käytännössä.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Palkataan Bengt-Åke Gustafsson, vaikka hänen luulisi löytävän töitä KHL-liigasta tai yllätyskorttina Ville Peltonen pelaajavalmentajaksi, apunaan Pasi Sormunen ja Jukka Ropponen. KJ:lla jatkaminen tuntuu menestystavoitteiden siirtämiseltä jo nyt aikaisintaan kauteen 2011-12 tai 2012-13. En sulkisi kokonaan pois ulkolaisen valmentajan palkkaamista. Kyllä sieltä osaamista löytyy. Ei kaikki lätkäosaaminen ole Suomen rajojen sisällä, valmennuspuolella.

Itse toivoisin Erkka Westerlundia.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Voimme toki täällä keskustelupalstalla pyöritellä eri vaihtoehtoja mutta kun organisaatiossa on kuitenkin palkattujakin henkilöitä jotka työkseen kartoittavat vaihtoehtoja, niin jätetään hommat heille. Kyllä se po -kausikorttikin maksoi taas vaihteeksi sen verran, että jonkun pitäisi niillä rahoilla valmentajakin löytää...

Miksi emme keskustelisi keskustelupalstalla eri vaihtoehdoista, vaikka emme päätä asioista. Tämähän on keskustelupalsta. : )
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Aivan ja nämä ammattilaiset ovat Jalosen jatkon takana, niin täällä on ihan turha marmattaa mistään KJ:n potkuista. Tai ei se turhaa ole, mielipiteitä saa ja pitääkin tuoda esille. Onneksi ne jää kuitenkin vaan mielipide tasolle tänne keskustelupalstalle. HIFK olisi varmaan jo Mestiksessä tai konkurssissa, jos täällä viljeltyjä villeimpiä ideoita alettaisiin toteuttamaan käytännössä.

Tai sitten meillä saattaisi olla esim. uusi halli jo käytössämme. Tämä siis yhtenä esimerkkinä. Kyllä organisaation yli kymmenvuotista tehottomuutta saa ja pitää voida arvostella keskustelupalstalla. Mitä HIFK on tehnyt tai saavuttanut kevään 1999 jälkeen, pitänyt itsensä hengissä keskinkertaisuuden malliesimerkkinä sm-liigassa. Mitä ihmeen ammattilaisia HIFK_Hockey Oy:ssä on, sanoisin että työntekijöitä, eikä huippu-urheilun ammattilaisia. Jos se riittää jollekin, niin ok.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Hieno ehdotus! Sheddenin 'two dogs and a fox' korvautuu 'two Judases and a Jesus' -kiekolla :)

Minusta Sheddenin kausi 05-06 oli viimeinen hyvä HIFK:ssa ja eikö tosiaan VP, Sormunen ja Ropponen kelpaisi HIFK:hon. Se oli The Pena, joka sössi Villen narreihin, eikä päinvastoin. Sormunen valmentaa jo meillä ja Sakke vs Ropponen, kumman ottaisit.

PS. Nyt "El classico"
 

filmirulla

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sen verran sitä realismia olisi hyvä olla, että harvemmin niistä mestisvalmentajista tulee samanlaisia Tuhkimo-tarinoita kuin Suikkanen. Kyllä siinä valitettavasti todennäköisimmin käy Lehkoset ja varsinkin Hifkissä, jossa valmentajalla on kovemmat paineet kuin yhdessäkään muussa liigaseurassa. TPS:ssä Suikkanen pääsi lähtemään lähes paineettomasta tilanteesta.

Täytyy sanoa, että harvinaisen samaa mieltä olen tuosta lainauksesta!

Onhan tää kumma, kun täällä teilataan Jalosta alimpaan helvettiin vaikka IFK:ssa ollaan koko 2000 luku perseilty oikein kunnolla. Tää, että nää vanhat dinot palkkasi sätkynukeksi Pielisen rannoilta Matikaisen on jo niin synkkä luku seuran historiassa, että se vaan vaikuttaa vieläkin joukkueen menestymiseen. Seuraan on noina vuosina ajettu se pelko jolla hävitään varmasti. Pelaajat ei tiedä kuka valmentaa seuraavana kuukautena ja, kun pakkeja haetaan kissojen ja koirien avulla saadankin ainoastaan joku kädetön hyökkääjä joka sitten korvaa vaikkapa Vihkon tai Viitaluoman.

Viimevuonna hävittiin Sääleissä Tepsille joka oli kieltämättä katastrofi mutta sitä tosiasiaa se ei olisi muuttanut, että pitemmälle ei silloinkaan olisi päästy.

Nyt piti voittaa kerho mutta tää vuosikymmenen kestänyt tappioputki saikin yllättäen jatkoa. Mun on oikeesti vaikea uskoa, että Jalonen voi vaikuttaa kaverien pääkoppaan jos niiden kuula menee täysin jumiin. Tiedän toki, että siksihän valmentajia on mutta nythän onkin hiukan haastavampi orkesteri kyseessä. Neljäs matsi kerhoa vastaan Hämeenlinnassa ja IFK johtaa 1 - 3 ja on vieläpä ylivoimalla. Kerho täysin lannistunut omaan kohtaloonsa kunnes MG laukoo kiekon ränniin niin, että läpiajohan siitä tulee sillä seurauksella, että Norttikaan ei pysty pitämään maalia puhtaana (ei yhtään game saveria koko sarjassa) ja loppu onkin historiaa, kun nää meidän ainaiseen häviämiseen tottuneet pelaajat alkaa puristaa mailaa.

Omasta mielestä jokkueesta puuttui se yksi Ville Peltonen, Sami Kapanen tai Rem Murray tyyppinen pelaaja joka olisi omilla teoillaan pystynyt rauhoittamaan peliä ja tarvittaessa vaikkapa ratkaisemaan koko ottelun (Lupa olisi voinut olla sellainen jos olisi vaan ollut kunnossa).
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nokkako vuotaa

Jatkuvuuden lisäksi Jalosen jatkoa puoltaa se tosiasia, että kuka olisi parempi mies tilalle? Oikeasti, tämä on kaiken aa ja oo. Jalosen ei ole todellakaan pakko jatkaa, mutta jos potkuja vaaditaan, täytyy olla joku helkkarin kova nimi tilalle, jotta kannattaa heittää jatkuvuus romukoppaan ja antaa Jaloselle potkut. Tottakai tuolta hyvältä pohjalta voi jatkaa uudella valmentajalla ja tuoda tätä kautta uudenlaisia vahvuuksia toimintaan, sellaisia, joihin nyt on Jalosen kanssa kaaduttu.

Tämä kaikki on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Tuokaa siis ihmeessä nyt nimiä kehiin, jotta potkuvaatimuksilla on jotain perustetta. Ei potkut yksinään tuo mitään suurta parannusta tai muutosta vaan sille muutokselle pitää olla tekijä.
Yritin tässä pidellä oman Nokkani kiinni, jotta ei taas saisi tätä positiivisuusketjua hyökkäämään liveihini, mutta nyt on kuitenkin (jälleen) hermo kevyesti ollut koetuksella, ja ihmettelyä riittänyt IFK:n kanssa.
Yritinkin siis sulatella kaikessa rauhassa tätä IFK:n huikeaa playoff esitystä, joka jälleen kerran takasi sen, että yhtään...ja korostan EI YHTÄÄN mitään saavutettu tälläkään kaudella.

Jälleen sananhelinää ja muuta tuulikellojen kilinää koko homma!

Okei, ihan asia kysymys, että kuka voitaisiin laittaa Nokan tilalle, jos äijästä nyt kesken sopimuskauden luovuttaisiin? Vastaus on varmasti vaikeampi, kuin itse kysymys, mutta eikö asiaa voisi tutkia myös sitä kautta että mitä lisäarvoa nokka enää tuo joukkueelle?

Olen antanut itselleni kertoa, että IFK:hon on hirveä imu, koska kaikki suomessa ja sen rajojen ulkopuolella olevat pelaajat haluavat sankoin joukoin saapua IFK:hon pelaamaan vaikka palkatta, koska suuri valmentajaguru Nokka vaikuttaa siellä!
Jos näin todella on, ja jos voidaan todella olettaa, että tämänkin kauden täsmähankintoja tuli IFK:hon vain siksi että nokka olis siellä voinemme katsoa tämän merkittäväksi puolustukseksi nokan jatkamiseksi ensikaudellakin!

Tosin tässä tapauksessa täytyy ihmetellä sitä, että mikä on tilanne sitten näissä liki täysillä nobodyeilla pelaavilla jengeillä, joissa valkutkin on nobodyja, mutta jotka nyt jatkavat varsin vakuuttavalla tavalla liigan pelaamista samalla kun IFK:n liki ylivertainen miehistö lomailee jälleenkerran hyvissä ajoin?! Millähän nämä ressukat meinaavat saada pelaajia itselleen, koska IFK:ssa on suomen suuri imu nyt päällä?! Vai onko?? Juuri nyt en pelaajan itse kyllä IFK:ta valitsisi, kun häviäjän leima istuu kuin tauti IFK:ssa!

Tästä tulee väistämättä se johtopäätös, että nokalla oli se pieni hetkensä jolloin kaikki tähdet olivat kohdillaan: eli miehistö, taktiikka ja muiden valmentajien vielä keskeneräinen kehitys. Nyt on kuitenkin muutamassa kaudessa maahamme kasvanut täydellisen uusi valmentakunta, joka on jatkanut kehittymistään valmentajana, kun nokka taas on ollut täydellisen kyvytön enää kehittymään lajisa nykyvaatimusten tasolle.
Jääkiekko ei enää ole kahden variaation peli; eli pitkillä kalsareilla tai ilman tuntuu juuri nyt olevan ne nokan variaatiot. Nyt pitäis löytyä ne boxerit kanssa valikoimasta! Puhumattakaan hipstereistä tai puolipitkistä black horseista! Vaikka viimepelit kyllä näytti siltä, kuin siellä olisi IFK toimesta pelattu lähinnä stringeissä ja käsilaukku kainalossa!

Okei Nokka on toki pystynyt tuomaan täydellisen tuuliajolla olleeseen organisaatioon uusia tuulia. ja nostamaan samalla toiminnan tasoa osoittamalla merkittäviä epäkohtia seuran urheillullisuuden tasossa, ja tämän asian ja kulttuurin muuttamista...vai sanotaanko ohjaamista oikeille urilleen ei tietenkään pidä väkeksyä. Tästä huolimatta kuitenkin tilanne lienee se, että IFK tarvitsee jatkossa laajemmin nykykiekon sisältöä tuntevan ja tutkivan valmentajan, jolla ei ole historian rasitetta pelatta kiekkoa jollakin tavalla ajatellen liian vanhanaikaisesti! Ja ennenkaikkea kaverin joka pystyy, ja pystymisen lisäksi myös oikeasti REAGOI pelin sisällä asioihin, eikä vaan analysoi niitä seuraavan päivän iltapäivälehdissä!

Kun katsellaan vaikkapa nyt jatkossa olevien joukkueiden valmennusta, niin kokonaisuutena on vaan pakko todeta, että nokan ei tarvitse ikinä haaveilla maajoukkuepestistä, tai edes ulkomaanpesteistä, jollei ala näyttöjä löytymään joko huikeasta nykykiekkoilun vaatimasta taktisesta pelisilmästä, jolla huonompikin jokkue saadaan pelaamaan kykyjensä yläpuolella ja kasvamaan vastuuta ottavaksi kokonaisuudeksi, joka pelaa joukkueelleen viimeiseen hengenvetoon asti, ja huom. TÄYDET 60 minuuttia! Tai toisena vaihtoehtona vain luomaan sheddenmäisesti sellaisen lätkäjätkähengen, jossa joukkueen elämä tuntuu olevan yhtä suurta saunailtaa, ja sillä hengellä rymistellään kärkikahinoissa ihan silkalla intohimolla, mutta ei kuitenkaan koskaan saavuteta mitään suurta, mutta jengillä on kuitenkin kivaa yleisöä myöten!

Kumpikaan näistä rooleista ei tunnu istuvan nokalle, joten hänen saavutuksensa liigassa lienee nähty, jollei äijä saa pelikirjaansa päivitettyä tästä nyt nähdystä nykyaikaisemmaksi! Enää ei riitä, että harkkapeleissä lähtee muutama hyvä avauspelikuvio, kun tälläkin miehistöllä IFK:n olisi hyvässä valmennuksessa pitänyt dominoida liigaa, ja vähintäänkin voittaa runkosarja edes muutaman pisteen erolla, ja epäilyksettä pelata suvereenilla esityksellä loppuottelussa! Näistä ei mikään toteutunut, joten voinemme todeta, että tämä on nyt katsottu, ja IFK on vaan nyt löydettävä jostain se oma Virtansa, Dufvansa tai Suikkasensa!

Jos Nybondas on jotakin muuta, kuin kupla, niin hänellä pitää olla myös silmää valmentajan löytämiseksi tuolta kiekkoareenoilta!
Tässä vaiheessa on kuitenkin vaan todettava, että pisteistä huolimatta ei ol herralla edelleenkään ole mitään näyttöjä, että meillä todellisuudessa menisi yhtään paremmin mitä tulee menestymiseen! Organisaatio muuten sen kyllä tuntuu mahdollistavan, koska rahat tämänkin kauden miehistöön kaivettiin!

Ja kyllä nyt voidaan saivarrella nimillä joita joukkueessa pelasi kun peilataan Nybondasin onnistumista, ja en, en todellakaan tiedä ketkä kaikki miehistöstämme ovat Nybondasin ja ketkä Nokan ansiota, että meillä pelaavat. Mutta juuri nyt ei edes kiinnosta! Minua kiinnostaa vaan se, että miksi edellämme on neljä joukkuetta, josita ei yhdenkään pitäis olla edellämme jos katsellaan nimiä paperilla! Mutta siellä ne vaan ovat! Joten tässäkään valossa en parhaalla tahdollakaan voi antaa Nybondasillekaan onnistujan papereita! Se nyt vaan on niin kylmä juttu, että vaan lopputulos ratkaisee tässä asiassa, ja se on kliinisen selvä IFK:n osalta tällä(kin) kaudella!
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Minustakin KJ on jotenkin jo nähty sm-liigassa valmentajana, jonka kanssa mestaruuksia ei voiteta, ellei mies itse kehitä ammattitaitoaan ja uudistu, sekä pelitavan osalta ja pelin sisällä reagoimisessa. Kaikki tietää, että, että HIFK:lla on kaksi peltapaa, joita tietysti sentään vähän varioidaan eli a) se hyökkäävämpi ja b) kusinen peruuttelu kohti omaa maalia. Näitä sitten vaihdellaan, kun peli etenee. Huom!, siis kun peli etenee ja tämä ei tarkoita oikea-aikaista KJ:n reagoimista, vaan ihmeellistä ja odottamatonta muuntelua pelitapojen välillä. Esim. saatetaan aloittaa peli peruuttelemalla kotihallissa, kun pitäisi viedä vastustajalta luulot pois voimakkaallaa pelin alkurynnistyksellä.

Olet jäänyt pelin evoluution kelkasta KJ ja et ole edes yhtä vakuuttava pelinjohtaja kuin esim. Risto Dufva otteluiden aikana. Kehity tai katoa "suhoseksi" Sveitsiin, menneen voittavan pelin osaajaksi. Voit aloittaa oman sisäisen päivittämisesi ammattitaitosi osalta tänään 11.4.2010. Mieti, oletko jo "baxter" osaamisesi kanssa, tee johtopäätökset ja aloita oma sisäinen kehitystyösi valmentajana.
 

Mokela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kiistatta on selvää, että KJ:n aika on ollut menestyksen suhteen melkoinen floppi. Varsinkin tällä kaudella tulosta olisi jo pitänyt tulla. Vaan ei tullut. Kuitenkin silmään pistää kolme asiaa kun näitä keskusteluja lukee:

1. KJ:n pelitapa


Moni on toitottanut kuinka pelitapa muuttuu otteluiden sisällä peruutteluksi ja tämä on laskettu KJ:n ohjeistukseksi. Jääkiekko on kuitenkin tunne- ja tahtotilapeli. Kun toinen joukkue on poffeissa yhden tai kahden maalin johdossa, on varsin luonnollista, että takaa-ajoasemassa oleva joukkue laittaa kaiken peliin pienellä riskilläkin ja saa näin usein hengen päälle. Se, että pelin painopiste muuttuu hyvinkin useasti vastakkaiseksi kahden maalin johdossa, on enemmän seurausta vastustajan suuremmasta tunne - ja tahtotilasta sekä riskin otosta kuin valmentajan antamasta peruuttelukäskystä, vaikkakin katsomoon se siltä helposti saattaa näyttääkin. KJ on nimenomaan tunnettu valmentajana, joka haluaa jauhaa omaa systeemiään koko pelin ajan. Ja se kokonaisvaltainen pelisysteemi on aina lähtenyt puolustuksen kautta. Toki pelin viimeiset minuutit johtoasemassa muodostavat poikkeuksen jokaisen valmentajan pelikirjassa.

2. Henkinen paine


HIFK:n pelaajamateriaalin runko on pysynyt varsin samanlaisena parina viime vuonna. Kovat menestyspaineet ja pesiytynyt häviämisen pelko muodostavat todella pahan henkisen paineen pelaajien pääkopassa, joka aivan varmasti näkyy pelirohkeuden puutteena ottelun ratkaisuhetkillä. KJ ei ole missään nimessä pelaajien psyykkaajana valtakunnan eliittiä, joten tätä likaämpäriä voidaan kyllä kaataa KJ:n niskaan osittain. Kuitenkin tähän ainoa lääke on voittamisen oppiminen ja/tai pelaajarungon radikaali tuulettaminen, jolloin taas pelikirjan sisäistäminen alkaa alusta. Hankala tilanne sikäli. Valmentajan kuuluu kantaa tästä vastuu, mutta loppujen lopuksi tämä on pelaajien heikkoutta. Siinä on valtava ero pelaajan suorittamisessa, jos pelaaja hamuaa onnistumisia ja ratkaisijanviittaa verrattuna siihen, että pyrkii välttämään parhaansa mukaan epäonnistumista.

3.Pelin sisäinen reagointi


Tässä mielestäni KJ:n suurin ongelma. Mies uskoo pelisysteemiinsä niin lujasti, että ei koe tarpeelliseksi tehdä erilaisia kokeiluja pelin sisällä. KJ.n filosofia on jauhaa omaa peliä hamaan tappiin saakka ja pitkässä juoksussa hän uskoo niin saatavan parhaan tuloksen. Kärpissä se aikoinaan toimi. HIFK:ssa saavutettujen "tulosten" perusteella luulisi nyt olevan tiukka itsekritiikin - ja tarkastelun paikka. Joko muuttaa pelisysteemiä johonkin suuntaan tai oppia reagoimaan pelin aikana tapahtuviin virtauksiin.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
1. On sitä nähty niin paljon muita valmentajia kuin KJ penkin takana, että en oikein osta tuota pelaajien erittäin suurta vaikutusta tunne- ja tahtotilan vaikutuksen säilymiseen verrattuna valmentajaan. Miksi KJ sitten yleensä seisoo ottelun aikana penkin takana, jos asiaa hieman kärjistetään. Yhtä hyvin KJ:n tyylinen valmentaja voisi sitten olla aina kaikki pelit katsomon puolella ja joku "shedden" penkin takana pelien aikana.

2. HIFK:ssa on tuo häviämisen kulttuuri syvällä, tuosta olen samaa mieltä.
3. KJ:n on opittava reagoimaan paremmin pelien aikana.

Ei KJ ole epäpätevä valmentaja, mutta hänen tulisi kyllä nyt päivittää osaamisensa nykypäivään.
 
Viimeksi muokattu:
Nokka Jalosen näytöthän ovat pääasiassa ylivertaisen materiaalin omanneen Kärppien peräsimestä. Nämä HIFK- ja TPS-pestit ovat olleet enemmän ja vähemmän matalalentoa. Jo Kärpissä ärsytti se että johtoasemassa roikuttiin kaksin käsin käsijarrussa. Tuntuu myös jääneen jonkunlainen angsti päälle siitä kun oli pelaajana osittain kiusattu tapaus.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Sen verran sitä realismia olisi hyvä olla, että harvemmin niistä mestisvalmentajista tulee samanlaisia Tuhkimo-tarinoita kuin Suikkanen.

Totta ja ei totta. Suikkasen lisäksi mainitsisin Dufvan, joka tuli suoraan Mestiksestä liigaan. Kalpan Pekka Virta?

Pointtihan on se, että sitten Kuulan aikojen peli on kehittynyt huikeasti. Nopeutunut ja tullut yhä enemmän pelikirjahommaksi. Kuulan ajoista on jo 10 vuotta ja silloin Ismo Läntisenkin tyyppiset reliikit vielä pärjäsivät mestisjannuja paremmin, koska pelaajien tasoerokin oli huikea näiden sarjojen välillä. Tämän olen kuullut yhdeltä valmentajalta, enkä väitä vastaan: Mestis nykyään on erinomainen opiskelupaikka koutsille, joka haluaa luoda uraa pelikirjavalkkuna. SM-liigassa voi vielä olla toimitusjohtaja-tyyppisiä koutseja, KJ puhtaimmillaan, mutta Mestiksessä nyt mitataan joukkueiden erot selkeästi valmentajien "hereillä ololla". Siksi vuosi 2010 on aivan toinen aika katsella avoimin silmin sarjaporrasta alemmas. Jos Virtakin tuli suoraan Mestiksestä, on nyt jatkavien neljän joukkueen ruorissa 3 kpl viime aikoina Mestiksestä liigaan tullutta koutsia. Samaan aikaan Jalosen ja Jortikan tyyppiset reliikit ovat ulkona. Ei tää ihan sattumaakaan voi olla.

Ohi henkilöiden: HIFK tarvitsee valmentajan, jolla on pelikirja, mikä mahdollistaa HIFK:n pärjäämisen ja mielellään rouhealla pelillä. Tämän vaatimuksen KJ on täyttänyt. Tästä ei kahta sanaa. Tätä vaatimusta Baxter ei täyttänyt. Aivan yhtä kiistaton totuus. Okei, pelikirja on jo hallussa. Mutta lisäksi HIFK tarvitsee muutakin kuin kliinisen teoreetikon. Koutsin pitää saada jengi näppiin pelkällä mulkaisulla. Baxu puolestaan osasi tämän. Köyhän miehen loppupäätelmä: esimerkiksi yhdistelmä KJ-Baxu olisi saattanut toimia. Kojokin saattaa toimia, mutta en millään usko, että näin tapahtuu, kun Rautio ja Pygmi jatkavat omissa hommissaan. Muistan kuinka valveutuneet Kärppä-fanit laskivat paljon painoarvoa Haapakoskelle Kojon oikeana kätenä. Olen taipuvainen uskomaan tämän. Mua karmaisee koko valmennuskolmikon jatkaminen sellaisenaan.

Toivotaan -valmentajaksi kutsun koutsia, joka saapuu SM-liigaan suoraan sen ulkopuolelta eri maasta. Mestis -valkun nostaisin astetta ylempään kategoriaan ennakko-odotusten suhteen. Hän tietää, miten Euroopassa ja Suomessa pärjätään. Baxter oli toivotaan -koutsi ja aivan sukka. Mutta menestyi vastaavalla tasolla kuin KJ. Shedden oli jo tullessaan korkeammalla kiekkohierarkiassa omissa oloissaan. Siltikin ulkoa tuleva on aina toivotaan -osastoa, mutta ei ajatuksena mahdoton. Kunhan ei kaiveta eläkkeelle jäänyttä ex-goonia, vaan otetaan esimerkiksi AHL:stä koutsi. HIFK on suurseurojen tapaan toivoton perässähiihtäjä. Meille hankitaan tuttuja nimiä, enkä yllättyisi, jos Tami olisi seuraava kokeilu. Mutta fakta on se, että peli on muuttunut, eikä ole sattumaa, että Mestiksessä raakaa perusduunia tehneet valmentajat menestyvät tässä ja nyt. Pelkään, että perässähiihtäjä-HIFK hankkii Mestis-koutsin 4v päästä, kun tämä trendi on jo ohi.

Uutta ei ole syytä pelätä ja eniten vituttaa täydellisen keskinkertaisuuden suojaaminen horisemalla, että työ on kesken. Kovin on jengillä lyhyt muisti, jos nämä ovat unohtuneet: Kaksi kertaa HIFK on vetänyt itsensä kerralla (yhdessä kaudessa) liigan huipulle niin, että ei ole tarvinnut miettiä "työ on vielä kesken" -soodaa. Molemmissa tapauksissa valmennus tuli aivan puun takaa pikahankintana ja isona yllätyksenä. Summanen-Westerlund kaivettiin kai nuorten maajoukkueesta paikkaamaan Eavesia. Keväällä -05 HIFK oli ehtinyt julkistaa Dave Kingin diilin ja Shedden tuli nopeana vetona tilalle. Nämä kaudet ovat olleet HIFK:n parhaita. Väliajat on menty keskinkertaisten "työ on vielä kesken" -jaarittelijoiden kanssa. Ehkäpä HIFK on organisaationa sellainen, joka kaipaa ulkopuolista nopeaa väliintulijaa ennenkuin ehtii jauhaa hänetkin keskinkertaiseksi riskien välttelijäksi.

Kari Jalonen on epäonnistunut kaksi kertaa peräkkäin kauden tärkeimmässä paikassa. Tilanne on mennyt aika pahaksi, kun tällekin simppelille perustotuudelle pistetään silmät kiinni ja venttaillaan Peltosia ja kumppaneita ratkomaan hommat. Ei vittu. Kalpa, Tepsi ja kumppanit jotuvat pelaamaan paljon alle HIFK-materiaalin ja osoittavat, että nimien haalaaminen on niin menneisyyttä kuin olla ja voi. Kelatkaa Jypin ykkössentteri Hytöstä. Ei parhaalla tahdollakaan kuin 2-ketjun mies HIFK:ssa. Täällä on ihan hjallisvirmanen -meno, kun nyt keksittiin, että perkele, meidän runkohan on ollut niin pitkään sama, että itse asiassa annetaan Kojon kerätä rauhassa 30 uutta pelaajaa, siitä se sitten lähtee. Ei se noin mene muissakaan seuroissa. Valmentajan pitää osata duuninsa ilman, että se on totaalisen riippuvaista pelaajista.

edit: Jälleen Stigulta asiaa. Varmistellaan tässä seiskamiikkaa ihan kybällä. Menen paskalle, mutta työ on vielä kesken, sillä huomennakin täytyy mennä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Pekka Virta opiskeli ensiksi KalPan A-junnuissa ja sen jälkeen opiskelu jatkui SM-liiga jengin kanssa. Suikkanen ja Dufva ovat esimerkkejä Mestiksessä valmennusta harjoitelleista, lyhyessä ajassa SM-liigassa pärjänneistä valmentajista.
 

Stigu

Jäsen
Koitetaan nyt siirtää tätä Nokka-keskustelua asianmukaiseen ketjuun. Alla IFK:n SM-liigasijoitukset vuosilta 02-10:

02-03 Suhonen 7
03-04 Aravirta 3
04-05 Aravirta 5
05-06 Shedden 4
06-07 Francis 6
07-08 Baxter 7
08-09 Jalonen 9
09-10 Jalonen 6

Jos lasketaan keskiarvoilla, niin sarjasijoituksen perusteella IFK:n "menestyksekkäimmät" valmentajat ovat näinä vuosina olleet:
- Aravirta (ka. 4)
- Shedden (ka. 4)
- Francis (ka. 6)
- Suhonen (ka. 7)
- Baxter (ka. 7)
- Jalonen (ka. 7,5)

Eniten itseäni kummastuttaa, että Nokalle viilattiin kolmen vuoden sopimus, eikä hänelle ilmeisesti ole asetettu yhtään tuloksellista tavoitetta. Muutenkin tuntuu, että koko IFK:n toiminta on nyt rakernettu Jalosen ympärille, ja hallitusta myöten ikäänkuin odotetaan, saadaanko Nokalle rakennettua se oikea joukkue. Tuo yllä oleva lista on karua kertomaa: Nokka on tulosten perusteella 2000-luvun huonoin valmentaja HIFK:ssa. Tosin, voihan olla, että IFK on heittänyt urheilullisen tavoitteen romukoppaan, ja Jalosen toimintaa mitataan esimerkiksi a) pitkäjänteisyydellä, b) askelten pituudella, c) joukkueen valmiustilalla c) ruokavalion laadukuudella tai d) joukkueen edarimeininkikonsentraatiolla.
 

scholl

Jäsen
Olen vähän sitä mieltä, että suomalaisten jääkiekkovalmentajien osaaminen ei riitä. Osataan kliinisen teknisesti pohtia peliä, mutta ei osata voittaa. Valitettavasti vain muualla palkat ovat Ferrarin ja palatsin verran korkeampia, joten ei tänne saada ulkomaalaisia guruja. Niinpä olisi hyvä, että saataisiin edes kakkoseksi joku, joka haluaa voittaa. Tietämättä yhtään mitään henkilöistä tai niiden kyvyistä niin ehdottaisin sellaista ratkaisua, että Jaloselle haettaisiin nyt ensi alkuun heti joku "remmurray" kakkosvalmentajaksi.

Suomessa ei saa edes sanoa, että on hemmetin hyvässä kunnossa, vaan pitää olla kuin se vässykkä Elisan mainoksesta "emmä nyt tiedä". Ihannoidaan jotain Raipeja hemmetti soikoon.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Mikä tekee ulkomaisesta valmennusosaamista suomalaista parempaa? En muista kovin monta tapausta, missä tuo olisi konkretisoitunut. Vertailu on toki vaikeaa, koska materiaalin vaikutusta ei voi koskaan sulkea pois. Mutta minusta nimenomaan Suomessa ollaan aika korkealla tasolla pelin teorian ja harjoittelun suhteen.
 

scholl

Jäsen
Mikä tekee ulkomaisesta valmennusosaamista suomalaista parempaa?

Suomalainen kansallisluonne tukee häviämisen kulttuuria, joten ulkomailta voisi tulla voittamisen kulttuuria ja henkisen latautumisen osaamista. Esim. ruotsalaiset voittavat jatkuvasti monissa palloilulajeissa mitaleita. Jenkit voittavat lajeja, joissa eivät ole ennen pärjänneet kuten lätkä 1980 ja lentis sen jälkeen jne. Suomalaiset yksinkertaisesti alisuorittavat aina. Altavastaajina jos lähdetään niin homma voi mennä vielä ok, mutta jos ollaan suosikkeja kuten IFK niin aivan varmasti epäonnistutaan. Shedden ainakin osasi tuon lataamisen.

Toinen asia on se, että eihän tuolta ole tullut yhtään nuorempia valmentajia enää aikoihin. Samat Aravirrat, Erkat, Rocky Rautakalliot, Saket, Jortsut, Alpot ja kumppanit ovat edelleen kehissä. Jukka Jalonen väläytti, mutta taantui takaisin ja sitten nämä Toivolat, Hannu Virrat, Waltteri Immoset ja kumppanit ovat olleet surkeita.
 

Fordél

Jäsen
Eniten itseäni kummastuttaa, että Nokalle viilattiin kolmen vuoden sopimus, eikä hänelle ilmeisesti ole asetettu yhtään tuloksellista tavoitetta.

Jaloselle tehtiin kahden vuoden pahvi, jota jatkettiin marraskuussa 2009 vielä vuodella fanien tukemana. Ja mitä tulee tulokselliseen tavoitteeseen niin sellainen taatusti on. HIFK:ssa halutaan kuitenkin nyt jatkaa KJ:n kanssa, joka on eittämättä tehnyt hyvää työtä HIFK:ssa vaikka pudotuspeleissä lento onkin katkennut. Tulevalla kaudella uskon ja myös HIFK:n johto uskoo, että tämä pitkä työ kantaa hedelmää.

Edelleen kysyn JHagilta ja muilta, jotka ovat Jalosta potkimassa pellolle, että kenet palkkaisitte Jalosen tilalle? Täällä on ehdotettu Kari Heikkilää (joka mitä ilmeisimmin jatkaa Venäjällä) ja B-Å Gustafssonia. En tiedä kuinka realistinen ja mahdollinen heitto näistä tämä jälkimmäinen oli. Joka tapauksessa jos potkuja ollaan vaatimassa, täytyy ehdottomasti olla parempi vaihtoehto tilalle. Varsinkin tilanteessa, jossa HIFK joutuisi maksamaan kaksi päävalmentajatason palkkaa ensi kaudella.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Minä palkkaisin Erkka Westerlundin ja hänelle kakkoseksi jonkun nuoren kyvyn, joka olisi vähän "psyko-summanen" tyylinen, mutta terveellä tavalla. BÅG oli minun heittoni, koska hän on vapaana, mutta eiköhän sen tason osaaja löydy ensi kaudella KHL-liigasta.
 

Dev

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pakko sanoa tähän kohti, että TPS on helvetin hyvä esimerkki valmentajan tärkeydestä. 1,5 miljoonaan budjetilla ja loistavalla valmennuksella menossa finaaliin, en olisi kyllä ikinä uskonut.

Hommatkaa meille hei jostain Suikkanen vol 2, pliis!
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olisiko nyt jotain ihan mahdollisiakin nimiä heittää ilmoille KJ:n korvaajaksi? Veikkaan, että Erkkaan on oltu hyvissä ajoin yhteydessä IFK:hon liittyen ensi kauden valmentajaa kartoitettaessa ja oletettavasti vastaus on ollut kielteinen. Varmasti muitakin mahdollisia nimiä on haisteltu ennen kuin KJ:lle jatkosopparia tarjottiin. Tai ainakin toivon niin, koska olisi todellista ammattitaidottomuutta ja laiskottelua olla kartoitamatta myös muita vaihtoehtoja. Tämä siitäkin huolimatta, että KJ:hin oltaisiin oltukin tyytyväisiä. Kari Heikkilä tuskin myöskään on vaihtoehto ja BÅG nyt ei varmaankaan istu The Brändin pirtaan. Ruotsin Esa Keskinen. Ja nämähän pitää ottaa huomioon aivan samalla tavalla kuin Jalosenkin kohdalla muistetaan vieläkin, kuinka se 25v. sitten pysäköi autonsa Hakin paikalle ja muutenkin oli juntti vittupää.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Eiköhän se ole niinpäin, ettei HIFK kiinnosta BÅG:n tasoista valmentajaa kuin päinvastoin. Jos Roy Hodgsonia tarjottaisiin HJK:n valmentajaksi, niin sieltäkin löytyisi varmaan kannattaja, jonka mielestä "hodari" on 0-0 valmentaja, ei kiitos. : )
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös