Kaikkien aikojen kitaristi

  • 14 536
  • 131

Paras Kitaristi.


  • Äänestäjiä
    312

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Yllättävää ettei kukaan ketjussa ole vielä maininnut Alvin Lee:tä. Ten Years After lienee tuttu bändi kuitenkin näille jatkiksen rock-faneillekkin ja hän kuului aikanaan myös "Jaybirds"-yhtyeeseen. Vanhan liiton kitaramiehiä siis.
 
Noita listojahan tehdään eri perusteilla aina säännöllisin väliajoin ja mukavahan niitä on lukea ja vertailla omiin mieltymyksiin.

Niinhän niitä tehdään. Tuossa paria muuta listaa kuukletin ja siinä vaiheessa kun alkaa Top100-listalla olemaan sellaisia nimiä kuten Ace Frehley, Mick Mars ja Sammy Hagar, niin laittaa hieman ihmetyttämään. Varsinkin kun poissa on yleensä kovan luokan tekijöistä mm. Steve Morse, Dick Dale, Brian Setzer, Mike Oldfield jne.

Sitten on kavereita jotka ovat syystä tai toisesta unohtuneet, esimerkkinä Rik Emmett, joka omasta mielestäni on vetäissyt maailman parhaan instrumentaalin.

Ai niin. Ja oikea vastaus kysymykseen on Nigel Tufnel
 

Frank McKee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, T. Arima
Niinhän niitä tehdään. Tuossa paria muuta listaa kuukletin ja siinä vaiheessa kun alkaa Top100-listalla olemaan sellaisia nimiä kuten Ace Frehley, Mick Mars ja Sammy Hagar, niin laittaa hieman ihmetyttämään. Varsinkin kun poissa on yleensä kovan luokan tekijöistä mm. Steve Morse, Dick Dale, Brian Setzer, Mike Oldfield jne.

Sitten on kavereita jotka ovat syystä tai toisesta unohtuneet, esimerkkinä Rik Emmett, joka omasta mielestäni on vetäissyt maailman parhaan instrumentaalin.

Ai niin. Ja oikea vastaus kysymykseen on Nigel Tufnel

Emmet on mun melestä kans yks parhaista. Tuoltakin listalta puuttuu semmoisia nimiä kuin Dann Huff,Ted Nugent, Steve Vai ja Yngwie Malmsteen.

Heitetään nyt parhaaksi vaatimaton ja usealle eri artistille sooloja vetänyt Mr. Giant; Dann Huff
 
K

Kiekkokatsoja

Keskusteluista näyttäisi puuttuvan Michael Schenker. Mies nousi esille 70- luvulla ja teki taitonäytteitään parhaimmillaa 80-luvun alussa. Varsinkin livenä sai perusrockin toimimaan.
http://www.youtube.com/watch?v=BUWPHyI9w5Y&feature=related Pistämpä pientä esimerkkiä tästä pian "eläkkeelle" siirtyvästä herrasta ja hänen live esiintymisestä. Eli tämä 30v. vanha biisi soikoon, jos kiinnostaa. Muutenkin näissä Liestal 27.10.-08 katsomossa tallennetuissa biiseissä on mukavasti pinnassa Schenkerin kitara.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Pitää nostaa esille yksi sellainen nimi joka hyvin harvoin mainitaan kun puhutaan hyvistä kitaristeista, mutta joka ehdottomasti ansaitsee olla mukana ainakin keskustelussa: José Feliciano.

Tässä toinenkin näyte mestarilta. Taidokasta mutta silti hyvin biisiä palvelevaa akustisen kitaran soittoa.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Feikkiheikit
Robert Fripp

Mies joka on luonut täysin oman maailmansa niin soittotekniikan- kuin teoriankin suhteen. Kitaristi, jonka nostan itseoikeutettuna muiden yläpuolelle. Täysin uniikki soittotyyli ja uraauurtava sekä innovatiivinen ura niin kitaransoiton kuin äänitekniikankin suhteen. Knoppitietona mainittakoon, että en tiedä ainuttakaan muuta kitaristia, joka soittaa kvinttiviritteisellä kitaralla.
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Randy Rhoadsille ääni täältä. Ozzylla on kieltämättä ollut kyllä kovan luokan jannuja kepittämässä koko soolouransa ajan, mutta en pidä edes Zakk Wyldeä näin kovana soittajana.

Ohessa over-and-underin ja muun spedeilyn epävirallinen maailmanmestari Michael Angelo Batio pistää viime vuonna klinikallaan Rhoadsille vähän tribuuttia, enkä osannut heti kerrasta päättää, oliko tämä ihan hirveää skeidaa vai huippua settiä. Muutama melkoisen maukas kohta tuosta nuottikimarasta toki löytyy. (Eihän tossa Bation touhussa oikeasti mitään järkeä ole.)

Absoluuttista pahuutta edustaa kyllä aivan varmasti seuraava täyteensoiton maailmanennätys: Ripper Owens & Yngwie Malmsteen: Mr. Crowley ja jos kovin tiukkaa tekee kuunnella koko ynkkärunkkausversiota, niin sydämen pysäyttävä soolo irtoaa kohdassa 2:04. Tahatonta komiikkaa tässä tuotoksessa on kyllä enemmän kuin laki sallii.
 

Wrighter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Buffalo Sabres
Eilen Rauma Bluesissa esiintynyt naiskitaristi Sue Foley veti kyllä melkoisen setin. Paras kitaristi mitä olen itse nähnyt livenä. Aivan uskomatonta menoa.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
Kyllä kitaransoitto on asennelaji, eikä missään nimessä tekniikkaurheilua.

Bucketheadit, Vait, Malmsteenit, Tolkit yms ovat kyllä omasta mielestäni kohtuullisen persoonatonta paskaa kaikinpuolin. Osaamisesta ei silti toki ole haittaakaan jos sitä osaa oikein käyttää, eikä sen esitteleminen ole musiikissa pääosassa.

Oma ääneni menee Dimebag Darrellille vaikka yhtä hyvin olisin voinut antaa ääneni sille "muut" vaihtoehdolle jonne jää iso joukko loistavia kitaristeja Paul Masdivalin, Chuck Schuldinerin ja Alex Skolnickin johdolla.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Teknisesti paras, sekä eniten edellä aikaansa oli Hendrix. Mutta säveltäjänä ja riffin keksijänä paras on joko Blackmore tai Hedfield.
 

pancor

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, New Orleans Saints, Україна
Joku muu elikkä Steve Morse. Hallitsee niin raskaan rockin, countryn, bluesin kuin klassisenkin kitaransoiton. Jotain kertoo myös se, että hyvin harvalta Deep Purple fanilta olen kuullut valitusta vertaillen Blackmorea Morseen.
 

Hirvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Annoin ääneni Angus Youngille mutta loppujen lopuksi arvostan korkeammalle AC/DC:n luojaa ja johtajaa Malcolm Youngia. Malcolm on yksinkertaisesti nero joka ymmärtää riffin ytimen ja sen miten rakennetaan yksinkertainen, mutta silti iskevä ja helvetin toimiva rakenne jokaiseen biisiin. Angus Youngin lavaliikkuminen, pyöriminen, musiikkiin täysillä paneutuminen ja silti lähes täysin virheetön soitto taas on jotain niin uskomatonta että heikompaa alkaa jo hirvittää.
 

ditrim

Jäsen
Teknisesti paras, sekä eniten edellä aikaansa oli Hendrix. Mutta säveltäjänä ja riffin keksijänä paras on joko Blackmore tai Hedfield.

Mun korvaani Hendrixin livevedot kuulostaa välillä ihan helvetin epävireiseltä. "Tosta noin, ei ne huomaa, kaikki vetää kamaa, oho". Levyllä toki ihan asiallista meininkiä.

Vastataan nyt tänne sitten vaikka tämän hetken kuumin suosikkini John Mayer.

Näytteenä liveveto I Don't Need No Doctor
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Petteri Sariola

Petteri on kovin kitaristi, vaikka olenkin enemmän hevimiehiä. Kun kuuntelee vaikka kappaletta "Prime" silmät kiinni, niin ei voi uskoa, että vain yksi mies soittaa. Tässä näyte:

http://www.youtube.com/watch?v=niu_3H_6ISw
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Aika mahtavan kuuloista soittoa tuon er_bai_wu:n laittaman linkin takana. Omaperäinen ja todella rikas saundi. Kyllä akustisestakin kitarastaa saa näemmä todella paljon irti jos vaan taidot riittää.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jostain syystä ihmettelen tuota Slashin saamaa äänivyöryä jälleen kerran. Loistava kitaristi totta kai, kuten tuhat muutakin, ja soittanut legendoiksi muodostuneita sooloja jne. mutta onko Slash luonut jotain suurta josta hänet muistetaan vielä sadan vuoden päästä? Tai onko Slash tuonut omia vaikutteitaan muiden huippukitaristien soittoon niin paljon, että hän on jonkun mielestä se yksi ylitse muiden? En tässä yritä vähätellä ketään Slashia äänestänyttä vaan ihan mielenkiinnolla kuulisin perusteluja vähän enemmänkin kuin että "hyvä meno kiva soundi".

Itse äänestin Brian Mayta, vaikka toisaalta myönnän kyllä että esim. Hendrix ja Jeff Beck sopinevat paremmin tuohon titteliin "kaikkien aikojen kitaristi". Näissä pitää kuitenkin muistaa se, että joku uusi kitaristi (oli kuinka taitava tahansa) ei voi vielä millään olla kaikkien aikojen kitaristi. Maailmassa ei varmaan ole yhtään (tai ainakaan montaa) kitaristia joka ei olisi velkaa Hendrixille. Niin paljon muita edellä Jimi oli aikanaan, että ilman herraa ei kitaransoitto varmaan olisi vielä nykyään tässä pisteessä. Ensimmäisen kerran Jimin nähtyään mm. nuori Brian May kommentoi jotenkin tyyliin: "Luulin olleeni aika hyvä, kunnes näin Hendrixin."

Toki kitaristien vertailu ylipäätäänsä on melko mahdotonta, mutta tietynlailla "suuruutta" voidaan verrata tiettyyn pisteeseen asti. Esim Brian May mielestäni on kuitenkin kitaristina Slashia selvästi legendaarisempi. Ai miksikö? Vaikka unohdettaisiin se seikka, että näistä kahdesta May on aika tavalla omassa sarjassaan säveltäjänä, May soittaa itse rakentemaansa soitinta, joka vielä valmistuessaan ylitti ominaisuuksiltaan kaikki markkinoilla olevat vastaavat. May on myös todella monipuolinen soittaja: uskomattoman hienoa hardrock kitarointia, mutta pehmeämpikin tavara onnistuu. Tämän voi todeta monelta Queen-albumilta. May on kehittänyt kitarasoundeja valtavasti eteenpäin. 1970-luvun alussa ei muilla kitaristeilla liene kauheasti vastaavaa tavaraa ollut kuin Mayn Procession, ja esim. Good Companyn "puhallinsektiosoolo". Muidenkin kitaristien arvostusta löytyy. Slash itse tietääkseni lukeutuu Queen ja May -faniksi. Jeff Beck sanoi joskus (olisiko ollut 80-luvulla) Mayn olevan paras Pop-suuntautunut kitaristi maan päällä. Muistan lukeneeni myös Joe Satrianin muistelevan Guitar Expo tapahtumaa jotenkin niin että hän ja Steve Vai olivat haltioituneita seistessään siinä Brian Mayn vieressä. Lisäksi Satriani muisteli tiettyä kohtaa jossa he Vain kanssa seisoivat vierekkäin kun heidän edessään May taituroi kitarastaan tuttuja "mahtavia Queen-soundeja" ja katsoivat toisiinsa eikä kumpikaan voinut uskoa sitä todeksi.

Tällaisia esimerkkejä löytyy tietenkin monesta kitaristista valtavasti, mutta niitä on hyvä tuodakin välillä esiin. Nykyään moni unohtaa että nämä "teknisesti älyttömän taitavat" tiluttajat ja vähemmän tiluttajat ovat myös aikanaan katsoneet omia idoleitaan ylöspäin, ja he (hyvästä syystä) eivät ajattele kuten moni kitaristien vertailija, että "toi on ihan paska, Herman Li/joku muu soittaa ainakin sata nuottia enemmän minuutissa...". He nimittäin tietävät ettei kyse ole siitä. He ovat itse kopioineet (positiivisessa merkityksessä) juttuja omilta idoleiltaan ja ovat näin heille velkaa taidoistaan. Mitä tahansa on helpompi tehdä sen jälkeen kun joku on ensin näyttänyt miten se tehdään.

Tommy Emmanuelin soiton katsominen ja kuunteleminen on kyllä hyvä tapa masentaa itsensä. Kertakaikkiaan sanattomaksi vetää joka kerta...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös