Jyväskylään uusi halli, mutta miten?

  • 522 720
  • 3 095

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Monesti uuden rakentaminen ja kokonaan puhtaalta pöydältä lähteminen voisi silti tulla jopa edullisemmaksi vaihtoehdoksi kuin vanhan saneeraminen. Ainakin joissain tapauksissa se voisi olla selkeämpi ja perustellumpi ratkaisu. En silti kuitenkaan epäile kustannuslaskelmia ja sitä miksi tähän vaihtoehtoon on päädytty nykyisen jäähallin tapauksessa. Vanhan kohteen saneeraamisessa voi silti monesti tulla aina joitain yllätyksiäkin. Mikä olisi sitten ollut enää hintaero koko hallin purkamisessa ja täysin uuden rakentamisessa samalle paikalle. Nyt hallia saneerataan noin 15-20 miljoonalla eurolla ja tuleeko sekään riittämään loppupeleissä. Lappeenrannassa rakennetaan kokonaan uusi halli 30 miljoonalla. Toisaalta samalle paikalle ei nykyisessä suunnitelmassa isompaakaan hallia saa mahtumaan, joten siinä mielessä tuo ratkaisu on perusteltu.
Joskus tosiaan uusi kannattaa ihan taloudellisestakin näkökulmasta, mutta kun tähän ratkaisuun on päädytty nimenomaan kustannussäästöjen vuoksi, niin eiköhän siellä ole aika hyvin selvitelty mitä erilaiset vaihtoehdot tulisivat kustantamaan.

Ja kuten näistä summista näkee, niin ei todellakaan ole kyse mistään pintaremontista.
 

snake70

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Mikä olisi sitten ollut enää hintaero koko hallin purkamisessa ja täysin uuden rakentamisessa samalle paikalle. Nyt hallia saneerataan noin 15-20 miljoonalla eurolla ja tuleeko sekään riittämään loppupeleissä. Lappeenrannassa rakennetaan kokonaan uusi halli 30 miljoonalla. Toisaalta samalle paikalle ei nykyisessä suunnitelmassa isompaakaan hallia saa mahtumaan, joten siinä mielessä tuo ratkaisu on perusteltu.
Tästä hyvä esimerkki miksi yhteiskunnan pitäisi rakentaa jääkiekko seuralle edustustilat? jokaisella kaupungilla on omat huolensa. Tai miksi suomessa ei joukkueet itse rakenna omia areenoitaan? No oli hallin kapasiteetti sitten koko luokassa 4500-6500 henkeä. niin aika tyhjiltään se tulee olemaan valtaosan, ja ylipäätään käytteaste minimaalinen.
Väestöpohja on niin pieni että tuo kapasiteetti mikä tulee on riittävä.
 

Hurraa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avtomobilist, FCV, Flames, Happee, JyP, Lohi
Jos änäriin verrataan siellä myös hyvä tv-tuote, otteluita on runsaasti, ottelutapahtumista tehty spektaakkeleja oheistarjontoineen, sarjat suljettu ja pääsyliput arvokkaita. Luonnollisesti pelin taso ja ympäristö tuolla vaan erilainen eli ihmismäärä, josta maksukykyisiä katsojia ammentaa.

Miksi kuitenkin vertaan liiga-ottelua heti änäriin? Kuten edellä, tuossa on aika monta yhteneväistä asiaa mihin suuntaan asioita on täällä kehitetty. Täältä vaan puuttuu se varakas massa, jota tuolla on. Jos on hyvä varallisuus, voi tulla otteluun ja maksaa lipusta tuntuvasti tullakseen vain hengailemaan halliin ja katselemaan siinä sivussa ottelua sekä nauttia oheistapahtumasta ja -tarjonnasta. Noin se toimii änärissä, ja vain joltain osin täällä. Yleisömääriä vain tuota yhtälöä miettiessä ei kannata paljoa ihmetellä.

Koska jokaiseen otteluun rapakon takana riittää varakasta yleisöä, voidaan ottelumäärä vetää runkosarjassa vaikkapa yli 80:een, ja tällä vetää alas ottelukohtaista urheilullisuusarvoa. Ottelukohtaisella urheilullisuusarvolla tarkoitan sitä että mikäli katsoja kokee, että juuri katsomansa ottelu on oikeasti oleellista voittaa, eikä vain ajatuksella "olisipa kiva lisä mukavaan iltaan jos oma joukkue voittaisi", sykähdyttävää kokemusta itse pelistä on tarjolla enemmän. Jos kotia tullessa häviön jälkeen ajatus on meillä katsojilla, "noh, ens pelissä sitten, tuleehan näitä pelejä", ei urheilullisuusarvoa juuri enää paljoa ole, kun kauden pistepotista prosentuaalisesti yhden ottelun voitto tai tappio on häviävän pieni.

Tuolloin ei tule kyseeseen että voidaan parantaa ottelutapahtuman oheishöttöä, vaan siihen ajaudutaan, se on välttämätöntä. Jos katsojalla on rahaa kuin roskaa, se voi tulla hallille pyörimään aiemmin esitetyllä hengailumentaliteetillä, jossa ottelun lopputulos on lähes yhdentekevä seikka.

Jos Suomessa pelattaisiin 40 kierrosta Liigan runkosarjassa, jokaisen pelin voitolla olisi aivan eri merkitys kuin nykyään. Sellaisen kokemuksen tunne on se, mihin keskituloinenkin viitsii rahallisesti panostaa. Tuolla on taas suora vaikutus tunnelmaan ja sitä kautta edelleen aidompaan kokemukseen, mikä ruokkii yleisömäärän kasvua. Amerikkalaistyylinen bisnesajattelu palvelee niitä ihmisiä, joita täällä meillä on varsin niukasti. Yksi keino on tietenkin laskea lippujen hinnat meidän mantereella ottelun aiheuttaman tämän hetkisen tunnetilan mukaiselle tasolle. Oheishommat auttaa täälläkin yleisön houkuttelemiseksi hallille, mutta täysin lännestä kopioidulla ajattelulla häntä heiluttaa koiraa.
 

snake70

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Jos Suomessa pelattaisiin 40 kierrosta Liigan runkosarjassa, jokaisen pelin voitolla olisi aivan eri merkitys kuin nykyään. Sellaisen kokemuksen tunne on se, mihin keskituloinenkin viitsii rahallisesti panostaa.
Mitä luulet vaikuttavan 10 ottelun väheneminen seurojen budjetissa, mikä vaikutus pelaaja budjettiin, tosin ottelu ohjelma olisi löysempi, pelaajien kuorma laskisi, seurauksena voisi olla että palkkoihin ei tarvitsi puuttua jos pudotetaan ringistä 5-7 pelaajaa pois. tosin vähennys tulee kumminkin sinne 4 ketjuun ja alemmaksi eli säästö olisi minimaalinen. Aikoinaan 36 ottelun runkosarja pelattiin kolmella ketjulla.
Seuraus kuitenki olisi että 40 ottelun runkosarjassa ottelu lipun hinta olisi korkeampi kuin nykyisen 60 ottelun sarjassa jossa nyt jo monelle on kustannus kysymys mennä otteluun. Televisio paketti on niin kilpailukykyinen.
NHL on aika turha verrata puhutaa täysin eri kaliberista ja talous aluista, miljoona kaupungeista on helppo repiä se parikymmentä tuhatta otteluun, jos vertaa esim Nashvilleen alueella asuu noin 700 000 ihmistä, jos predors myy hallin täyteen 17 000 katsojaa, sitä verrattaisiin esim Jyväskylään niin Hippokselle pitäisi saada noin 3000 henkilöä, Mutta onko tämä oikea vertaus Nashville on vähän kuin takapajula yhdysvallan mittakaavassa, tosin ei jyväskyläkään suomen mittakaavassa mikään metropoli ole mutta...
 

Hurraa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avtomobilist, FCV, Flames, Happee, JyP, Lohi
En tiedä löysitkö pointtia mutta 40 ottelun runkosarja oli esimerkki. Ongelmana on juuri tuo kun asiat käsitellään monesti lyhyellä näkemällä laskimen kanssa. Ei keskituloisten saaminen hallille ja sitä kautta elinvoimaisen tuotteen mahdollistamisen keinot ole pelkkää matematiikkaa.

Suomessa on mahdollista kilpailla pelin sisällöllä tarjoamalla hinta-laatusuhteella. Sitä voi olla esimerkiksi ottelumäärän lasku ja ne paljon puhutut nousu- ja putoamispelit. Mahdollinen hetkellinen lasku muutosten seurauksena budjeteissa voi olla hinta millä taataan lajin uusi tuleminen ja jatkuvuus.

Pandemiatauko vain avasi monen silmät minkä verran nykytuotteeseen on järkevää rajallisilla tuloilla kuluttaa. Oheistapahtumat on vain sumutusta kun itse tuote on vajavaisessa kunnossa tai ei muuten takavuosien panostuksen arvoinen. Kuluttaja huomaa jossain vaiheessa tarkastaa, mikä meno vastaa panostustaan.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Kovasti on marraskuun negan kautta väki kommentoimassa ja vähän suppein visioin tietenkin.

Minäpä lisään omaa puskatohtorin visiota joukon jatkoksi ja huomioin myös asioita, jotka on jääneet sivurooliin kirjoittelussa.

Ensinnä, kannattaa pitää mielessä, että kyseessä on kompleksi ja miettiä mitä kaikkea se tarjoaa, jolla on käyttöastetta, jos sitä pelkää, lisäävä vaikutus. Kaikki toki on vähien rakennemallien puutteessa osin arvailun varassa, mutta muutama asia siellä pomppaa silmille, joilla on vaikutusta ottelutapahtumaan ja katsojille positiivisena. Aulatilat palveluineen, kohtaaminen marraskuun räntäsateessa (mikäli ilmastonmuutos saadaan pysähtymään) tai esterin perseen valuessa on suuresti kivempaa kaverien kanssa siistissä kuivassa tilassa, ennen halliin siirtymistä, tai jos duunista lähtee ehtimättä himaan syömään, voi aulapalveluissa ottaa muutakin kuin nakkimukin ennen peliä. Moni ei varmaan tule ajatelleeksi, kuinka iso vaikutus tapahtuman viihtyvyydelle, on oikein kohdistuvat oheispalvelut ja niiden fasiliteetit.

Myös se kannattaa huomioida, siellä on liikunta pistettä jos jonkinlaista ja se tuottaa yhdeltä kantilta joukon, jolle siitä muodostuu olohuoneen jatke, mutta antaa JYPille myös mahdollisuuden vahvistua verkostoitumalla muiden toimijoiden kanssa yhteisin tapahtumin, kun tila antaa mahdollisuuden myös monenlaisen urheiluun liittyvän bisneksen tekoon. Näistä plus lisäeuroja lipputuloihin=mahdollisuus kovemman jengin kasaamiseen jne. Millaisin palveluin voi tuo liikuntapäiväkoti vahvistaa lapsiperheiden lähtemistä. Kaikki piltit kun eivät jaksa riippuen iästä ja kiinnostuksen kohteista rauhoittua pelin ajaksi vaan järjestävät kaikkea kivaa, jotta varsinaista peliä ehtii vanhempi seurailla vain sieltä täältä. Entäpä, jos liikuntapäiväkoti tarjoaisi pilttien hillunta kerhoa pelien ajaksi, mitäs luulette, olisko win win perheelliselle kiekon seuraajalle? JYP voisi tarjota perhelippuja, joissa olisi pilttikerhon lippu sisällytettynä halutessaan.

Sitten tuohon kapasiteettiin, joka näkyy olevan pettymyksen karvas kalkki monelle. Puhutaan 5500 istuma kapasiteetista (painopiste istumakatsomoissa) mutta, tuolla urakointisivuilla joihin linkin laittoi @Tepi#45 ystävällisesti, puhutaan päälle 5500, mutta alle 6000 kapasiteetista. Lienee siis jonkin verran seisoma paikkoja yli tuon istuma kapasiteetin. Veikkaan tämän olevan ihan riittävä Kapasiteetti talousalueen kokoon nähden lopulta ja kuten todettu, mieluummin pienempi halli tunnelmalla, kuin jättiareena tyhjyyttä kumisten. Sekin kapasiteettiasioita pohtiessa kannattaa huomioida, että enää ei ole näkökentän syöppöjä pilarien tai huonon suunnittelun myötä, vaan matti myöhäinenkin viitsii sen lipun hankkia, kun tietää, että jäljellä ei ole vain ne paikat, josta pelin näkee huonommin kuin radiosta. Kaiken huomioiden ymmärrän vallan hyvin, että Seppänen lähes tanssahteli ilosta suunnitelmien valjetessa, koska se oikeasti lisää useammalla tavalla ja paremmin kassavirtaa ja parantaa siten kilpailuasetelmaa muihin liigajengeihin nähden. Ei toki tee siitä ykköstä tai edes kakkosta, mutta eipä sitä olisi tehnyt edes suomen suurin hallikaan, kun se koko ei yksin ratkaise.

On myös selviö, että hallilla on tarkoitus olla muutakin käyttöä täyttöasteen lisäämiseksi ja tuo konserttien n. 7000 tarkoittaa, että lisää ulkomaan ihmeitä pääsee jengi Jyväskylässä kuuntelemaan ja ihastelemaan, jos kohta niitä kotimaan huippujakin. Kunhan vaan on mietitty akustiikka tasolle, että ne konsertit on oikeasti mahdollista nauttia äänen laadulla, ilman katuporaajan kuulosuojaimia. Tämäkään asia ei ole itselle vielä tässä vaiheessa selvää, onko JYP konsernina osatoimijana ja tuottajana noissa tapahtuma järjestelyissä, mutta kannattaisi olla, sillä sieltäkin kilisee plussaa tilille, vaikka vain osatoimijana.

On tietenkin vielä monia detaljeja jotka on hämärän peitossa ja joita ei pysty hahmottamaan tähän mennessä julkituoduista hahmottelu piirroksissa, joten monen asian pieleen meno on mahdollista, jos kohta yhtä lailla mennä maaliin ja parantaa kokonaisuutta entisestään. Yksi oleellinen asia joka edelleen on arvaamisen varassa, on pysäköinti. Jossain oli suunnitelmaa parkkitalon rakentamisesta keskussairaalan puoleiselle nurkalle hipposta, mutta tämän tai muun asiaa koskevan suunnitelman olemassaolosta tai etenemisestä ei silmiin ole osunut tietoa tai suunnitelmia. Ratkaisu ja toimiva mielellään on tuollekin asialle löydyttävä, on kuitenkin vielä pitkään vaikuttava tekijä käyttöasteelle, vaikka joukkoliikenteen toimivuutta kuinka kohennettaisiin vastaamaan lisääntyneen käytön painetta.

Tässä siis minun viisi penniseni, jotakin, jonka olen ymmärtänyt piirustuksia tihrustaen ja jotakin, jonka olen käsittänyt olevan oikeasti mahdollista uudessa toimintaympäristössä vahvistamaan JYPpiä. En siis lukeudu negaleuka osastoon, vaan jo varovaisesti tuulettelen, että josko viimein hyppy tälle vuosituhannelle on toteutumassa.
 

Hexa

Jäsen
On myös selviö, että hallilla on tarkoitus olla muutakin käyttöä täyttöasteen lisäämiseksi ja tuo konserttien n. 7000 tarkoittaa, että lisää ulkomaan ihmeitä pääsee jengi Jyväskylässä kuuntelemaan ja ihastelemaan, jos kohta niitä kotimaan huippujakin.
Tuo olisi hyvinkin ok määrä Jyväskylän kokoisessa kaupungissa. Aiemmin muistelen, että tuo yleisökapasiteetti eri tapahtumia ja konsertteja varten olisi ollut noin 6000, mikä sekin on suhteellisen hyvä määrä.
 

Tepi#45

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Yksi oleellinen asia joka edelleen on arvaamisen varassa, on pysäköinti. Jossain oli suunnitelmaa parkkitalon rakentamisesta keskussairaalan puoleiselle nurkalle hipposta, mutta tämän tai muun asiaa koskevan suunnitelman olemassaolosta tai etenemisestä ei silmiin ole osunut tietoa tai suunnitelmia. Ratkaisu ja toimiva mielellään on tuollekin asialle löydyttävä, on kuitenkin vielä pitkään vaikuttava tekijä käyttöasteelle, vaikka joukkoliikenteen toimivuutta kuinka kohennettaisiin vastaamaan lisääntyneen käytön painetta.

Pysäköinnin osalta suunnitelma on ollut kerrottuna siitä lähtien, kun hanketta päivitettiin suppeammaksi. Nykyisen hankesuunnitelman mukaisesti rakentaminen alkaa osaamiskeskuksesta. Rakentaminen jatkuu pesäpallokentän kohdalle nousevasta pysäköintitalosta aka pysäköintilaitoksesta.
 

Köpi

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Buffalo Sabres, Green Bay Packers
Mitä luulet vaikuttavan 10 ottelun väheneminen seurojen budjetissa..

Älä jauha paskaa. Eihän sitä nyt noin yksioikoisesti voi tulkita.
Jos liigan joukkuemäärää vähennettäisiin (mikä pitäisi ehdottomasti tehdä), se tarkoittaisi ehkä maksimissaan 5-6 kotiottelun vähenemistä.
Tämä pelien vähenemisestä syntyvä lovi budjettiin on paikattavissa ihan sillä että saadaan katsojakeskiarvo nousuun, eikä siihen tarvita isoakaan nousua.

Ja se on ihan täysin mahdollista jo yksistään sillä että pelien taso nousee kun pelaajien vähenemisen myötä pelaajien laatu nousee jne. Hyvin yksinkertaista.
 

snake70

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Älä jauha paskaa. Eihän sitä nyt noin yksioikoisesti voi tulkita.
Jos liigan joukkuemäärää vähennettäisiin (mikä pitäisi ehdottomasti tehdä), se tarkoittaisi ehkä maksimissaan 5-6 kotiottelun vähenemistä.
Tämä pelien vähenemisestä syntyvä lovi budjettiin on paikattavissa ihan sillä että saadaan katsojakeskiarvo nousuun, eikä siihen tarvita isoakaan nousua.

Ja se on ihan täysin mahdollista jo yksistään sillä että pelien taso nousee kun pelaajien vähenemisen myötä pelaajien laatu nousee jne. Hyvin yksinkertaista.
Tuo minun kommentihan koski lainausta jossa puhuttiin 40 ottelun runkosarjasta jolloin vastasin tuon vaikutusen joukkuiden pudjettiin. joten kannattaa lukea koko juttu eikä yhtä lausetta, ja vettä johtopäätkösiä.
ja muutaman kotiottelun vähentäminen ei todellakaan takaa sitä että muissa otteluissa kävisi yhtään sen enempää väkeä kuin nytkään.
Siinä olen samaa mieltä että joukkuemäärää pitää vähentää kunhan keksivät oikean sarja järjestelmän ja liiga osakkaita miellyttävän runkosarja ottelun määrän, oma kanta on että 12 joukkuetta olisi hyvä määrä. tosin se tarkoittaa JYP heivaamista liigasta.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Siinä olen samaa mieltä että joukkuemäärää pitää vähentää kunhan keksivät oikean sarja järjestelmän ja liiga osakkaita miellyttävän runkosarja ottelun määrän, oma kanta on että 12 joukkuetta olisi hyvä määrä. tosin se tarkoittaa JYP heivaamista liigasta.

Näin siinä tulisi käymään. Eikä tuohon olisi nokan koputtamista jos ei TOP 12 olisi, sitten vaan nousua hakemaan kakkosliigasta. Siinä taitaisi 5500:n katsojan halli olla kuin Elyseeareena konsanaan Turussa tunnelmaltaan.
 

Hiki-Pena

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kevyen pessimismin kautta voisi ehkä ajatella, että tuo 12 joukkuetta saattaa tulla ihan itsestään luonnollisen poistuman kautta ilman sen kummempia päätöksiä. Ei näillä katsojaluvuilla maakuntaseurat kovin pitkään pystyssä pysy, jollei takana ole paljon ylimääräistä rahaa tai muuta fiksua bisnestä (Lukko). Toivotaan nyt kuitenkin, että yleisö löytää halleihin ja että päästään uusittuun halliin Liigapelejä pelaamaan parin vuoden päästä.
 

Köpi

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Buffalo Sabres, Green Bay Packers
Ja muutaman kotiottelun vähentäminen ei todellakaan takaa sitä että muissa otteluissa kävisi yhtään sen enempää väkeä kuin nytkään.

Ei takaakaan, en niin sanonutkaan.
Mutta ei asia olekaan niin yksioikoinen vaikka liigan joukkuemäärää supistettaisiin että seurojen talous romahtaisi, niinkuin sinä asian esität. Se vaatii seurajohdolta (toim.johtaja, myyntimiehet, pelaajakoordinaattorit etc.) työtä enemmän, mutta ei ole ylitsepääsemätön asia.

tosin se tarkoittaa JYP heivaamista liigasta.

Ja millä perusteella?
 

manageri6969

Jäsen
Suosikkijoukkue
Osaavat Jääkiekko-organisaatiot, Jypinkylä
Jyväskylässä vaikuttavan Taistolaisuuden takia tälläiset Investoinnit ovat aina 2 tai 3 vaihtoehto pöydillä olevista. Jos Sihvoselta kysyy, mitään uutta ei tarvita... Katsokaas Kauhajoelle, kun Pohjalaiset tekee uutta hallia Koripallolle, siellä tehdään porukalla, meillä näitä nillittäjiä riittää!!!!
 

snake70

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Jyväskylässä vaikuttavan Taistolaisuuden takia tälläiset Investoinnit ovat aina 2 tai 3 vaihtoehto pöydillä olevista. Jos Sihvoselta kysyy, mitään uutta ei tarvita... Katsokaas Kauhajoelle, kun Pohjalaiset tekee uutta hallia Koripallolle, siellä tehdään porukalla, meillä näitä nillittäjiä riittää!!!!
Ei ihan voi verrata 1:1 kanssa, pudjetti alle 10miljoonaa ja tuostakin summasta tulee huomattava osa parilta vahvalta tukijalta.
Myös Karhu Basket on koko kauhajoen ylpeys, jonka takana on prosentuaalisesti kakupungin aika suuri osa. Myös Karhu Basket on vahvasti itse hankkeen takana. Pohjanmaalla keskimäärin on syvemmät taskutkin,
Hankekin on mittakaavassakin pienempi. sekä myös riskit on niin paljon pienemmät veronmaksajan kannalta. vaikka projekti kusisi muutamassa vuodessa, ei olisi ylipääsemätön rastia kaupungille.
Tärkeintä tuossa on myös että suurin osa Kauhajokelaisista on hankkeen takana.
jos Hipposhanketta palottelisi pelkkään jäähallin osuuteen, niin ei ihmisiä ole loppupelissä väestöpohjaan suhteuttenua tukemassa että JYP saisi paremmat edustustilat, myös käyttöaste tulee olemaan huomattavasti pienempi kuin Kauhajoen ns koripalloareenalle.
Vaikka Jyväskylässä löytyy pieni äänekäs ryhmä Sihvosen johdolla, niin ei heidän vastustaminen yksinään ole muuta kuin viivästyttänyt projektia, suurimmat ongelmat on ollut rahoituksen vajavaisuudessa ja ylimitoitetuissa odotuksissa mahdollisen tuoton suhteen. Nyt hanketta on pienennetty ja riskit pienentyneet, silti päällä leijuu uhkakuvia kannattavuuden kanssa.
Itseä eniten ihmetyttää että JYP on ollut aika hiljaa, kertoen omista tulevaisuuden näkymistä/tavoitteista. Toisaalta esim omistajat ei periaatteessa voi huudella hirveästi millä aikavälillä vetäytyisivät pois. Ulospäin ei ole näkynyt kuin Seppänen on vetäytynyt kokoajan kauemmaksi joukkueesta ja pienentänyt panostustaan taloudellisesti. Suurin ongelma on että kenelläkään omistajista ei ole riittävän vahvaa äänivaltaa, eikä esim HIPP investin sekä muilla pienemmillä osakkailla loppupelissä ole sitä pinkkaakaan riittävästi.
 

Höyry

Jäsen
Seisomapaikkoja pitäisi olla enemmän. Miksi? No, kun mietitään että mikä ero on katsoa peli TV:stä tai paikanpäältä. Merkittävin ero on se tunnelma joka hallissa on. Sitä ei saa kotikatsomoon TV:n välityksellä. Tunnelma on siis se kilpailuvaltti, jolla ihmiset saadaan halliin. No missä sitä tunnelmaa on ja mistä se syntyy. Tietenkin kotijoukkueen esityksistä, mutta varsinkin seisomakatsomoista. Kun halli Jyväskylään rakennettiin oli kapasiteetti 5100 katsojaa, josta vain 1500 oli istumapaikkoja. 3600 seisomapaikkaa!!! Ei ihme, että kun JYP nousi liigaan oli jokainen lehti ihmettelemässä JYP-ilmiötä. Jokainen vierasjoukkueen valmentaja totesi toisensa perään, että ei ole ikinä kokenut tällaista. Ruotsissa kun remontoivat hallia, niin kysyivät faneilta ensin, mihin haluatte seisomakatsomon. Tässä nykyisessä tilanteessa, että istumapaikkoja lisätään ja seisomapaikkoja poistetaan on kuulema kyse rahasta. Vaikka yhden istumapaikan tilalle saa kolme seisomapaikkaa, niin se ei kuulema kannata. Mutta onko laskuissa otettu huomioon sitä, että seisomakatsomoiden lisääminen toisi halliin tunnelmaa, eli lisäisi juuri sitä kilpailuvalttia. Hyvä tunnelma/kannatus saattaisi myös auttaa kotijoukkuetta voittamaan pelejä. Laitetaanko 200k johonkin yksittäiseen pelaajaan, vai parannetaanko tunnelmaa. Kumpi tuo paremman tuloksen?
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Seisomapaikkoja pitäisi olla enemmän.

Tuossa on osittin totuuttakin, Jyväskylässä vaan ollut nykyisessä hallissa se ongelma että istumapaikoille on nykyiseen kapasiteettiin nähden enemmän kysyntää jolloin seisomapaikkoja on jouduttu vähentämään ja toinen on että seisomakausikorttia taas harva on halunnut tolppien takia ja lisäksi hinta ainakin aikoinaan oli melko kova 250e joka ajanut ihmisiä seisomasta istumaan ja irtoliputkaan ei halvimpia. Toki viimevuosina on tarjouksia kausikortista. Uudessa hallissa toivottavasti paremmin myös otetaan huomioon että on fanikatsomoita ja fanikatsomoiden hinnoittelu ja katsomot muokkautuu seisomapaikoiksi tarvittaessa.
 

Tepi#45

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Hippos-hanke etenee nyt ripeään tahtiin. Ensimmäisille rakennuksille haetaan jo rakennuslupaa.

Keskisuomalaisen jutussa kerrotaan, että kaupunki on jättänyt lupahakemuksen osaamiskeskuksen 6-kerroksiselle rakennukselle sisältäen pihajärjestelyt.

Jutussa kerrotaan, että rakennuksen kaksi alinta kerrosta ovat julkisia liikunnan, kaupallisen toiminnan ja ravintoloiden käyttöön tulevia tiloja. Ylempiin kerroksiin tulee tiloja toimistoille, liikuntatutkimukselle sekä opetukselle.

Jutussa suunnittelujohtaja Kai Ruuhonen kertoo, että ensi viikolla on tarkoitus laittaa myös liikuntakeskuksen ja jääurheilukeskuksen rakennusluvat vireille. Jos kaikki menee kuten suunniteltu, rakentamaan päästäisiin jo huhtikuussa 2022.

Jutussa kerrataan, että hankkeen oman pääoman osuus on jo varmistunut ja tällä hetkellä neuvotellaan liikepankkien osuudesta lainarahoitukseen.

Suunnittelujohtaja Kai Ruuhonen kertoo, että rakennuslupa pitää hakea myös siksi, että voidaan hakea lainarahaa. Lainottajat haluaa, että rakennuslupaa on haettu.

 
Viimeksi muokattu:

Tepi#45

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Lyhykäisyydessään kaupunginjohtaja Koivisto kertoo, että jäähalli on tarkoitus peruskorjata ja siksi se pitää saada Hippos Ky:n omistukseen.

Hippos Ky:n omistajia ovat Jyväskylän kaupunki, Sepos-Taaleri sekä Lehto Group. Myynnistä huolimatta seuroille tulevista liikuntamaksuista päättää yhä Jyväskylän kulttuuri- ja liikuntalautakunta.

Hanke on nyt rakennuslupien jättövaiheessa. Ensimmäisen rakennusluvan odotetaan valmistuvan ensimmäisen vaiheen (osaamiskeskus) osalta vuoden loppuun mennessä. Rakennusluvan toisen osan (liikuntakeskus ja jääurheilukeskus) odotetaan valmistuvan tulevana keväänä.

 

Marcus Juslin

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Hanke on nyt rakennuslupien jättövaiheessa. Ensimmäisen rakennusluvan odotetaan valmistuvan ensimmäisen vaiheen (osaamiskeskus) osalta vuoden loppuun mennessä. Rakennusluvan toisen osan (liikuntakeskus ja jääurheilukeskus) odotetaan valmistuvan tulevana keväänä.
Mistä johtuu, että ihan niin kun mä olisin lukenut tämän saman jo 10 vuotta sitten?
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Samalla päättyy JYP Jyväskylä Oy:n halliomistus. Tietääkseni JYP ei ole mukana uudessa liikuntatiloja operoivassa kiinteistöyhtiössä?

Uutisesta ei käy ilmi siirtyykö omaisuus velkojen kera, mutta kauppahinnan alhaisuus kiinteistön kirjanpitoarvoon (n. 6 miljoonaa euroa) verrattuna antaisi olettaa näin? Jos velat jäisivät selvitystilaan asetettavalle jäähalliyhtiölle ja veronmaksajille jäisi vanhojen velkojen kuittaus, saisi Hippos-kriitikoiden kuoro kaupungin toimista lisää ammuksia pyssyynsä.

No, siinä tapauksessa myös JYPille tipahtaisi maksettavaksi (oletan) viidesosa lainoista...

Viimeisin jäähalliyhtiön vuosikertomus löytyy täältä:
 

Tepi#45

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Samalla päättyy JYP Jyväskylä Oy:n halliomistus. Tietääkseni JYP ei ole mukana uudessa liikuntatiloja operoivassa kiinteistöyhtiössä?

Näin olen käsittänyt myös. Käsittääkseni myöskään JYP Jyväskylä Oy:n osakkaita ei ole mukana tässä hankkeen takana olevassa "yritys-himmelissä".
 
Viimeksi muokattu:

Tepi#45

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Keskisuomalaisen uutinen liittyy Hippos-hankkeeseen. Boldaus oma.

Kaupunginhallitus tulee käsittelemään tiistaina myös Hippos Ky:n ja Hippos GP:n osakas- ja yhtiösopimuksen muuttamista. Hippos Ky:n tehtävänä on rahoittaa ja hallinnoida Hippos-hankkeen jatkokehitysvaihe.

"Jyväskylän kaupunki aikoo ostaa jääkiekkoseura JYPin sekä kiinteistökehitysyhtiö Jykian ulos Hippoksen jäähallista. Asiaa käsitellään Jyväskylän kaupunginhallituksen kokouksessa tiistaina.

Jäähalliyhtiön omistajia ovat tällä hetkellä kaupunki 44,4 prosentin, Jykia Oy 33,3 prosentin ja JYP Jyväskylä Oy 22,2 prosentin osuudella.
JYPin osalta osakkeiden hinta on 0,4 miljoonaa euroa ja Jykian osalta 0,6 miljoonaa euroa
."

 

ToBey

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Jyväskylä
Keskisuomalaisen uutinen liittyy Hippos-hankkeeseen. Boldaus oma.

Kaupunginhallitus tulee käsittelemään tiistaina myös Hippos Ky:n ja Hippos GP:n osakas- ja yhtiösopimuksen muuttamista. Hippos Ky:n tehtävänä on rahoittaa ja hallinnoida Hippos-hankkeen jatkokehitysvaihe.

"Jyväskylän kaupunki aikoo ostaa jääkiekkoseura JYPin sekä kiinteistökehitysyhtiö Jykian ulos Hippoksen jäähallista. Asiaa käsitellään Jyväskylän kaupunginhallituksen kokouksessa tiistaina.

Jäähalliyhtiön omistajia ovat tällä hetkellä kaupunki 44,4 prosentin, Jykia Oy 33,3 prosentin ja JYP Jyväskylä Oy 22,2 prosentin osuudella.
JYPin osalta osakkeiden hinta on 0,4 miljoonaa euroa ja Jykian osalta 0,6 miljoonaa euroa
."


Mielenkiintoista oli, että löysin ksml nettisivuilta kyseisestä aiheesta toisenkin uutisen ja siellä puhuttiin uutisen lopussa, että uudistettuun jäähalliin tulisi n. 6000 katsomopaikkaa. Eikö aikaisemmin ollut puhe n. 5500? Toki jollekin se 5500 voi olla n. 6000. Riippuu keneltä kysyy.
 

HOOLIGAN_

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avtomobilist, SUOMI, 1923 (1897)
Saattaa johtua siitäkin, että kapasiteetti on eri jääkiekkopeleissä ja muissa tapahtumissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös