Jyväskylän kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että se antaisi luvan maksaa Hippoksen kuluina ja leasingmaksuina rahoittajille maksimissaan 181,2 miljoonaa vuosina 2027–2047. Kokonaishinta on kasvanut lähes 20 % viime syksystä.
Lisärahoitus kasvaa 1,5–3,0 miljoonaa vuodessa seuraavat 20 vuotta. Suurin puuttuva summa on kaupungille leasingkauden jälkeen kaatuva 70 miljoonan jäännösarvo eli Hippoksen hinta, kun kiinteistöt siirtyvät kaupungin omistukseen v. 2047.
Elinkaarikustannuksia ei ole laskettu. Jäännösarvoa varten pitäisi kerätä lisää rahaa 3,5 miljoonaa vuodessa. Samaan aikaan leikataan kouluja, päiväkoteja, kirjastoja, perhepuistoja, lähitaloja, osallisuus- ja vapaaehtoispalveluja. Urheiluseura-avustuksia vähennetään 70 000 euroa.
KIHU:lle annettavan rahan määrä kasvaa vuodessa 160 000 eurosta yli 200 000 euroon, jotta KIHU pysyisi Hippoksella. Sen tilat puolittuvat, mutta vuokra kaksinkertaistuu. KIHU:n lisäraha on sidottu indeksiin ja sopimus on voimassa vuoteen 2047. Muut kaupungilta avustuksia saavat ihmettelevät, onko oikein suosia vain yhtä edunsaajaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakia rikkoen.
Samaan aikaan leikataan kouluja, päiväkoteja, kirjastoja.
Kaupunginhallitus lisää Hippos-maksuja veronmaksajille viime syksyn vaiheistamispäätöksen jälkeen minimissä 50 miljoonaa ja maksimissaan 80 miljoonaa. Kaupunki maksaa viiden miljoonan sijasta 7,56–9,06 miljoonaa vuodessa seuraavat 20 vuotta.
Leasingin kokonaishintaa ei löydy kaupunginhallituksen asiakirjoista. Alueella toimivat joutuvat maksamaan lisää rahaa velvoitepysäköinnillä, josta maksettaisiin Hippos-kuluja parkkiyhtiöstä saatavilla osinkotuloilla 1,9 miljoonaa vuodessa.
Näin iso osinkotulo toteutuu vain parkkipaikkojen pakkomyynnillä alueen käyttäjille ja nostamalla yksittäiset parkkimaksut 3–4-kertaisiksi.
Osaamiskeskuksen rahoitusta ei vielä ole. Se on vaikea hankkia, koska Hippoksen läheisyydessä on paljon tyhjiä opetus-, laboratorio-, ravintola- ja kokoustiloja.
Vaihtoehto nykymenolle olisi käyttää Hippoksen rakentamisessa Jyväskylän Jäähalli Oy:tä, eikä perustaa uusia yhtiöitä, joihin demokraattinen paikallispäätöksenteko hukkuu.
Hippos voidaan toteuttaa avoimessa demokraattisessa valvonnassa kaupungin voimavarojen mukaan rakennus kerrallaan ja kaupungin omavelkaisella takauksella Jäähalli Oy:lle.
Sihvonen oli Jyväskylän liikuntajohtaja 1995–2017, Suomi on Liikuntasuunnittelun professori emeritus ja Viitanen toimi Jyväskylän Tilapalvelun projektipäällikkönä 1975–2016.