Joo tätä ihmettelin jo tuolloin kovasti, mutta tietämättä tarkemmin en viitsi kauheasti tuohon kommentoida. Ehkäpä tämä oli osasyynä Mäenpään vaisuudelle ja uuden valmentajan alaisuudessa voitaisiin saada takaisin se vanha Mäenpää.
Minä muistan tuon haastiksen, eikä siinä ollut sen suurempaa mystiikkaa, mutta kertoi vaikeudestaan oppia uudenlaisesti ajattelemaan pelistä, kun aikaisemmin on ollut roolissa, jossa tilin tuo oma tehokkuus ja joukkueen tulos on sivuseikka siinä mitä edellytetään. Palattuaan tilanne olikin toinen ja valmennus painotti pelaamista joukkueen etu edellä ja tehot tulee siinä sivussa, jos on tullakseen.
Tämmöinen asennoitumismuutos pelille. Ajattelin muuten olevan ihan sama ongelma Newtonilla loppukauden pelejä katsellessani. Sopeutumisongelmat ei ehkä olleet niinkään riippuvaisia pelitapaan ja joukkueeseen istumisesta, vaan on selvää, jos urallaan on tullut joukkueisiin, jossa on tavallaan liideri henkilökohtaisten tehojensa kautta ja ykskaks onkin roolissa, jossa ei ole taidollisesti viejä, eikä valmennus odota tehoja, vaan roolin täyttämistä. Henkisesti muutos voi olla hankala, siinä missä ennen on ollut esillä selkeänä johtana, onkin yks kaks rivimies, jonka virheet näkyy, mutta tuloksenteko tehojen mielessä ei ole enää pääfokus. Tuleva kausi, jos jatkaa, voisi jäljen suhteen olla toista, kun tämä loppukausi, kun ajan kanssa opettelisi olemaan osa kovassa rosterissa, eikä liideri kapeamman materiaalin jengissä.
Ymmärsin ainakin itse, minkä Mäenpää nimesi vaikeaksi työstämiseksi ja nimesi sen uudelleen pelaamisen oppimiseksi toisenlaisessa roolissa, kuin on uransa vetänyt.
Siitä voi sitten taittaa peistä, onko samaa mieltä valmennuksen kanssa, joka on uudenlaisen vaatimuksen asettanut, vai olisiko samoin tavoin, kuin pelaaja on hommansa oppinut ja toteuttanut yrittämättäkään muuttaa mitään. Tämä on kuitenkin ns. kovan rosterin joukkueen problema, kun tuloksentekijästä ei edeltäkäsin voi tietää, istuuko tilanteeseen, jossa ei ole enää kiintotähti ja yksilö joukkueessa, vaan osanen raudanlujaa tiimiä ilman paistattelua ja katseiden kohdistumista.
Sanoisin kuitenkin, kun täällä ollaan vertailtu, että paremmin mielestäni Mäenpää onnistui, kuin Newton, riippumatta siitä, oliko klesana vai ei.