Palaan nyt tähän lupaamaani aiheeseen ja muutama tarkennus aikaisempaan maatietopalvelun kommenttiini.
Mutta vaikkapa Irak ja Iran, länsinaapurit palauttavat, me emme. Samalle alueelle, eli turvallisen alueen tulkinta on eri.
Maatietopalvelun käsiinsä saama informaatio on erittäin kattavaa. Mainitsemieni järjestöjen lisäksi Migrin maatietopalvelulla on käytössään mm. USA:n ja brittien ulkoministerien yhteiset tietokannat. Tämän lisäksi tottakai myös muiden maiden maatietopalvelun yhteiset tietokannat.
Olennaista on, että saatu tieto on täysin objektiivista. Tottakai USA tietokannoista esimerkiksi pitää ottaa huomioon silloisen istuvan presidentin agenda ja taas ihmisoikeusjärjestöjen kohdalla heidän agendansa. Lähteitä on useita ja näin saadaan mahdollisimman luotettavaa tietoa eri maiden tilanteista.
Tämän lisäksi maatietopalvelu tekee omia tiedonhakureissujaan eri maihin ja hakevat itse paikanpäältä informaatiota.
Kyllä joidenkin maiden välillä voi olla jotain tulkintaeroja, mutta yhteiset suositukset ovat käytössä. Pahojen ihmisloukkausten kohdalla ei eroavaisuuksia eri maiden linjoissa ole ollut.
Tanskasta myös oikeasti haluaisin tuollaisen arvostamani (*) kirjoittajan tulkinnan. Vai onko minulla puutteita kyvyssäni tulkita lehdistä ja internetistä kauhomaani informaatiota?
Tutustuin tähän Tanskan malliin pintapuolisesti, joten tässä vaiheessa muutama kommentti:
- Tanska noudattaa samoja perusperiaatteita humanitaarisessa maahanmuutossa kuin Suomi. Kansainvälistä suojelua on annettava mikäli YK: kriteerit täyttyvät tai henkilön palauttaminen aiheuttaisi hänelle ihmisoikeuksia loukkaavaa kohtelua.
- Neljän vuoden oleskelun jälkeen (oleskeluvat myönnetään kuten Suomessakin usein vuodeksi kerrallaan) maahanmuuttaja voi hakea pysyvää oleskelulupaa. Tämän saamiseksi on käytössä tietyt kriteerit, jotka ovat pisteytetty. Kriteereinä esim. aktiivisuus yhteiskunnassa, rikoksettomuus, kielitestit jne.
- TÄMÄ EI KUITENKAAN TARKOITA SITÄ , ETTÄ KANSAINVÄLINEN SUOJELU VOIDAAN EVÄTÄ JOS PISTEET EIVÄT TÄYTY. TÄMÄ KOSKEE VAIN 4 VUODEN MAASSAOLESKELUN JÄLKEEN HAETTAVAA PYSYVÄÄ OLESKELULUPAA.
- Muutoin Tanskassa on aika pitkälle samanlainen systeemi vastaanottokentällä kuin Suomessakin.