... tätä samaa ihmistä myös istutettiin väkisin aulassa tuntikausia kun ei kukaan viitsinyt viedä häntä sänkyyn pyynnöistä huolimatta. Kohtalotovereita oli tietysti samassa paikassa useita ja jos koko maata ajatellaan niin taatusti tuhansia.
Tämän asian kommentointi ei oikeastaan kuulu tähän ketjuun, mutta korjataan tässä kohdin pieni yleinen väärinymmärrys joka tämän(kin) asian kohdalla vallitsee.
Näitä vanhuksia pyritään istuttamaan päivällä päiväsalissa tuolissa sen tähden, koska se kuuluu osana vallitsevaa kuntouttavaa työotetta ja tämän toiminnan pääasiallinen tarkoitus on se, että vanhukset eivät "homehdu" vuoteeseensa, eivätkä nuku koko päivää, josta seuraa se, että he valvovat yöllä. Tällä istumassa pitämisellä on selkeä hoidollinen tavoite, samalla sen avulla pyritään tuomaan vanhuksille virikkeitä heidän ollessa hereillä, katsoessa kenties televisiota, jutelessa toistensa kanssa etc. etc. Nykyään vanhustyössäkin pyritään pitämään yllä mahdollisimman pitkälle luontaista vuorokausirytmiä ja pitämään heitä ylhäällä päivällä niin paljon kuin mahdollista ja niin paljon kuin resurssit antavat myötä. Suurin osa vanhuksista kun joutuu hoitolaitoksissa iltaisin vuoteeseen siinä seitsemän aikoihin tai sen jälkeen ja ovat vuoteessa aamuseitsemään saakka, jolloin on suuressa osassa laitoksista herätys, on järkevää, että vanhukset viettävät edes osan päivästä ylhäällä.
Oletko koskaan ollut yöllä osastolla seuraamassa mitä siitä seuraa kun päivät pitkät nukkuneet vanhukset koettavat nukkua yöllä ja kun uni ei tule silmään? Melua, huutoa, toisten vanhusten häirintää. Tässä kohdin sitten vaihtoehtona on lääkitys, jota sitten kritisoidaan kun vanhuksille annetaan liiankin kanssa lääkkeitä, kuten monasti annetaan, mutta jos päivällä osin "väkisin" ylhäällä pitämällä taataan se, että vanhus nukkuu luonnollisesti yönsä, on tämä parempi, kuin että vanhus nukutetaan yöksi lääkkeillä.
vlad.