Olennaista Tsekki-voitossa oli, että se otettiin terävöittämällä Jukka Jalosen pelikirjan merkitystä niille NHL-pelaajille, jotka surffailivat Ruotsi-ottelun NHL-joukkueidensa pelikirjoilla. NHL:ssä on helpppo tehdä tulosta pitkän sarjan aikana, mutta MM- ja olympiakisoissa vaaditaan etukäteen materiaaliltaan heikoimmilta joukkueilta pelikirja, jonka tunnollinen toteuttaminen tuo voiton materiaaliltaan kovempia joukkueita vastaan.
Teemu Selänne harhautti Ruotsi-ottelun jälkeen jääkiekosta pelinä vähemmän tuntevat Suomen jääkiekkotoimittajat laajana rintamana Jukka Jalosta vastaan. Tosiasia on se, että Teemu, jos kuka, on pystynyt/pystyy pelaamaan heti ensimmäisestä ottelusta lähtien Jukka Jalosen pelikirjan mukaisesti. Sen verran yksinkertaista se on, ei tarvita muuta kuin alkaa toteuttaa päävalmentajan pelikirjaa ja unohtaa vähäksi ajaksi NHL-surffailut.
Vielä olennaisempaa oli minusta se, että tällä kertaa ottelulla oli todella merkitystä toisin kuin Ruotsi-pelillä jolla ei käytännössä ollut minkään valtakunnan merkitystä Kanadan sössittyä itsensä jo aiemmin pois lohkovoittajan paikalta.
Totta on se puoli, että tsekkipelissä pelinrakentelun ajoitukset olivat ensi kertaa kunnossa tässä turnauksessa koko joukkueella. Se miksi ne kusivat aiemmin on pieni mysteeri, sillä mukana oli kuitenkin hyvin paljon kokeneita maajoukkuepelaajia aina Sakusta ja OJ:sta lähtien, jotka ovat ennen pystyneet todella hyvin toteuttamaan maajoukkueen pelitapaa, joka ei mielestäni pelinrakennuksen suhteen nykyisin juurikaan eroa aiemmasta. Pelinrakennuksella tarkoitat erityisesti pakkien ja sentterien ajoituksia. Laitureiden on sitten hyvin paljon helpompi tehdä omat hakunsa kun ns. alakolmio on kartalla.
Ilmeisesti kyseessä on ollut molemminpuolinen oppimisprosessi niin Jaloselle kuin pelaajillekin ja millä tavalla Jalosen ajamat ideat saadaan käytäntöön. Ilmeisestikin Jalosen lähestymistapa on ollut liian teoreettinen eikä pelaamista olla saatu selkäytimeen muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Ehkä sekin oli onni onnettomuudessa, että Pitkänen sai pelikiellon sillä hän oli mielestäni suurin säveltäjä pelinavauksen suhteen ensimmäisissä peleissä.
Kun siffa kirjoitat, että ainoa muutos oli se, että pelaajat pakotettiin Jalosen muottiin pois omista vanhoista tavoistaan on vain toinen puoli asiaa. Kolikon toinen puoli on, että myös Jalosen täytyi miettiä uusia keinoja millä yksinkertaiset perusasiat saatiin perille ja ilmeisestikin joiltain osin yksinkertaistaa pelitapaa. Aiempi lähestymistapa oli ilmeisesti liian teoreettinen ja tähän Jalonen itsekin viittasi välipäivän haastatteluissaan.
Joka tapauksessa hienoa, että Suomi onnistui näin tärkeällä hetkellä ja varmasti Jalonenkin sai tärkeää oppia maajoukkueenturnausvalmentamisesta. Marginaalit olivat erittäin pieniä ja Tsekkiä selvästi painoi vielä yksi ylimääräinen ottelu.