Joukoissamme lymyävät sienestäjät?

  • 53 111
  • 469

sivurauta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, sympatiat ylipäätään tamperelaiselle jääkie
Kyllä tosiaan sienimetsä tulee aina syksyisin (ja keväällä hetken) tutuksi. Homma on mitä mukavinta tapaa rentoutua ja ulkoilla kunnon maastossa. Eilen saimme jo ihan kivan saaliin haapasieniä, kanttarellejä ja vaaleita orakkaita. Niitä nyt sitten joutuu tässä pitkin viikkoa syömään.

Sienet ovat mitä mainiointa ruokaa ja ainakin hirvipaistin kruunaa kunnollinen sienikastike. Lisäksi kuivatut suppilovahverot hienonnettuna sopivat ruokaan kuin ruokaan ja ainakin lihapulliin ne antaa uskomattoman hyvän maun.
 

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Sienestys kannatti viikonloppuna, tuloksena suuri korillinen eli noin 15 litraa keltaista herkkua eli keltavahveroita. Tuosta riittää laadukasta sapuskaa moneen tilaisuuteen.

Ja hirveästi ei tarvinnut edes rämpiä, auton ikkunasta bongasimme n. 2/3 noista.

Varsinaista urbaanisienestystä, mutta tulos ratkaisee.
 

Mr Pilli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit
Jep jep, sieniä kerätään. Tosin harrastuksena se minulle on aika uusi, pari syksyä on tullut metsissä pyörittyä.

Omalle suosikkilistalle pääsevät ns. helpot sienet joita ei tarvitse keitellä, ainoastaan putsata ja paistaa. Tämän syksy satoa on ollut mm:
Herkkutatti (muutama)
Koivunpunikkitatti oikein isoja ja hyviä useita
Lehmäntatti (viimeksi tänään)
Voitatti
Ruskotatti (ainoastaan yksi)
Kanttarelli
Vaaleaorakas (ainoastaan yksi mutta sitäkin paremman makuinen)
Suppilovahvero
Mustavahakas
Känsätuhkelo (uusi kokeilu kirjan innostamana, paistettuna mauton lähes kuin vaahtokarkit paistettuina, tosin 6v poikani tykkäsi tosi paljon)
Lampaankääpä (myös tämän syksyn uusia okeiluja tosiaan isolla NAM, isosieni josta puukolla tekee ohuita viipaleita ja jonka jälkeen kastaa kananmunaan sen jälkeen vehnäjauhoon jonka on terästänyt valkopippurilla ja suolalla)

Lisäksi tosi paljon löytyisi Karvalaukkuja (karvarousku), Kangasrouskuja, ym muita sieniä joista pitäisi askarrella suolasieniä säilöntään, mutta siihen ei into ja kärsivällisyys riitä.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Suppilovahreroita nousee ylös kovaa vauhtia. Teiskon suunnalta tullut parin päivän aikana poimittua kaksi korillista suppiksia ja litrakaupalla lampaankääpiä. Hauska harrastus, jos pystyy jotenkin välttämään ystävämme hirvikärpäset.

Hirvikärpäsistä huolimatta kaikki heti aamusta etsimään seuraavanlaista näkyä:

(Kuva poistettu, ks. säännöt § 15. Terv. Moderaattorit)

Siinä krapulakin kummasti helpottaa.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Viestin lähetti Vesuri
Hirvikärpäsistä huolimatta kaikki heti aamusta etsimään seuraavanlaista näkyä:

No kyllä tuo kuva sai innostumaan. Suppilot on hakematta ja suolasieniäkin vielä vähän kaivattaisiin. Josko aamulla kelit sallisivat?
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Viestin lähetti L4E
No kyllä tuo kuva sai innostumaan. Suppilot on hakematta ja suolasieniäkin vielä vähän kaivattaisiin. Josko aamulla kelit sallisivat?

Kuvan innoittamana sateesta viis tuli suolasienet kerättyä ja nyt jo hoideltua purkkeihin. Suppiloitakin löytyi, mutta joutuu vielä tekemään uuden reissun. Sen verran osa suppiloista oli vielä vaiheessa.

Niin, mites porukka nuo suppilot ja kantsut säilöö? Itse ainakin perkauksen jälkeen kiehautan rasvattomalla pannulla ja pakastan sienten jähdyttyä.
 

Annuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Latvija
Hyvinhän noita sieniä on tänä vuonna tullut. Itse olen melko valikoiva sienestäjä, osaksi makusyistä, osaksi siitä syystä, että en kuitenkaan kauheasti tunne kaikkia sieniä, enkä uskalla kokeilla. Näin ollen kaikki haperot saavat jäädä metsään. Karvalaukkuja on tullut keräiltyä muutama kymmenen litraa. Mustia torvisieniäkin löytyi jonkin verran, nämä olen kuivannut. Kanttarellejakin löytyi vielä lauantaina, jopa todella kauniita ja hyviä. Myös suppilovahveroita löytyi korillinen. Itse olen myös laittanut niitä samalla tavoin kuin L4E, mutta olen myös kuivannut. Muu saalis koostuikin lampaankäävistä, jotka paistoin heti ja muutamasta orakkaasta. Rouskuja oli metsä tulvillaan, mutta muut paitsi karvalaukut saivat tällä kertaa jäädä. Kun on varaa valita, niin tulee myös valittua.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Viestin lähetti L4E

Niin, mites porukka nuo suppilot ja kantsut säilöö? Itse ainakin perkauksen jälkeen kiehautan rasvattomalla pannulla ja pakastan sienten jähdyttyä.

Suppikset, keltavahverot, lampaankäävät ja orakkaat päätyvät pääasiassa kuivuriin. Osan suppiksista pyöräytän pannulla ja pakastan. Kuivattua on helppo käyttää ja säilyttää.
 

tiipii

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Lahko
Tuli eilen käytyä sienessä tuolla Espoon metsissä. Viimeksi olen ollut sienessä vanhempieni kanssa joskus vuonna miekka ja kilpi. Täsät johtuen tuo sienituntemukseni oli aika rajoittunut ja mitään sieniopasta en ole koskaan lukenut. Perimätietona sienituntemukseni olen oppinut.

No tunnistin sieltä kumminkin muutamia sieniä, karvarouskuja oli vaikka muille jakaa, näitä kotonani oli aina suolasieninä ja oli tosi hyvää, erilaisina tarjouluvaihtoehtoina niitä oli, parhaimpana kumminkin raan sipulin kera.

Kantarellejä kyllä etsittiin mutta saalis jäi yhteen mutta suhteellisen isoon kantarelliin. Nämähän on pannulla paistettuna juuri omiaan. Sitten löytyi oiken apaja Lampaankääpiä oli oikein urakalla, oli isoja ja pieniä ja hyväkuntoisia kaikki. Näitä sitten keräsimme useamman pussillisen. Lampaakääpää olen myös nuoruudessani syönyt pannulla paistettuna, tälle sienelle löytyy varmasti muitakin vaihtoehtoja.

Innostuin asiasta niin että taidan lähteä tässä tällä viikolla uudestaan, ja oikein opaskirjan kanssa että tietää mitä sieltä sitten oikein keräilee.
 

Eisenhower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, sympatiat myös Ilvekselle
Tämä on kyllä ollut sienestäjän unelmasyksy. Suolasienivarasto on jo melkoisen pinkeänä. Naapuri ehdotti sienten pakastamista, mutta kieltäydyin jyrkästi. Pakastesienet muuttuvat vetisiksi kuminpalasiksi, ja salaattisienenä suolaversio on ainut oikea.

Ike

PS. Teen läntisen pallonpuoliskon parhaan sienisalaatin. Suolasienistä.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Joo, en itsekään lähtisi noita suolasieniä pakastamaan. Mutta tuolla esim. kanttarellien ja suppiloiden "keittämisellä" paistinpannulla saadaan nesteet pois (siis tietenkin ilman rasvaa) ja nyt niistä ei enää tulekkaan pakastaessa "kumipalasia". Tietenkin myös tuo entsyymitoiminta loppuu ja säilyvyys paranee.
 

Mr Pilli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit
Taas tuli käytyä metsässä: Eilen löytyi taikinakulhollinen (perattuna) lampaankääpää ja muutamia vaaleaorakkaita.
Tänään löytyi kunnollinen paikka suppilovahveroita kori puolillaan sekaan vaaleaorakkaita ja muutama tatti.
Piti ottaa oikein askelmittauksi suppilopaikka muistiin, kun toi kotiintuloaika meni umpeen, viikonloppuna keräämään samasta paikasta kori täyteen suppiloita.
 

Sörkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Eilen tuli käytyä metsässä sieniä keräämässä. Suppilovahveroita löytyi oikein mukavasti. Pannun kautta nekin ovat jo löytäneet tiensä pakastimeen myöhempien päivien ja iltojen iloksi. Seurueemme haltuun jäi myös muutama kanttarelli, mustatorvisieni ja tatti (tarkemmin en muista mitä tatteja nuo olivat, kun en niitä itse bongannut), jotka päätyivät saman tien sienikastikkeeseen.
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Viestin lähetti Eisenhower

PS. Teen läntisen pallonpuoliskon parhaan sienisalaatin. Suolasienistä.
Minäpä teen maailman herkullisimman sienipiirakan Suppilovahveroista ja Torvisienistä ja Kanttarellikastikkeenikin vie kielen mennessään...

Meillä on koiran ulkoiluttamisen lomassa kerätty toistakymmentä kiloa pelkkiä Suppilovahveroita ja Torvisieniä joten ainakin Jouluun asti riittää sienipiirakka-aineita. Noihin kun lisää Kanttarellisaaliin niin talvivarastot ovat turvatut.
Nämä koiran ulkoiluttajat ovat myös bonganneet ällistyttävän paljon Herkkusieniä mutta kun ne kasvavat kaikki muurahaispesässä ja ovat valkoisia niin eihän niistä tiedä, eikä kyllä pakastimeen enään mahtuisikaan.

Terveisin koo
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Nyt kannattaisi mennä katsastamaan ne Suppilovahveropaikat joista olette alkusyksystä sienenne keränneet. Itse kävin tänään ja oli se uskomaton näky. Samoilla paikoilla mistä kuukausi sitten löytyi niitä pieniä ”nappuloita” oli Suppilot kasvaneet niin isoiksi, että niitä ei voinut olla jo kaukaa näkemättä.
Hiukan reilussa tunnissa saimme kahteen pekkaan, (ei se toinen mikään Pekka oikeasti ollut) kuusi kiloa virheettömiä sieniä.
Ilta sitten kuluukin rattoisasti saalista pakastaessa. Onneksi tässä talossa asuu suursyömäreitä, näin ollen on jonkinlaista toivoa saada survottua tuo määrä pakastimeen.

Terveisin koo
 

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Suppilovahveroista

Niin, noita helposti kerättäviä ja herkullisia Suppilovahveroita on tosiaan tänä syksynä riittänyt. Meidän taloutemme keräsi kahden melko lyhyen sieniretken seurauksena n. 25 litraa ko. sieniä, ja nyt pakasteessa on kymmenen purkkia eli n. 3,5kg paistettuja suppilovahveroita. Lisäksi kuivattuja vahveroita löytyy kaksi viiden litran lasipurkillista, ja vielä yksi loppusijoituspaikkaansa etsivä astia, jossa on samaa kuivattua tavaraa n. 2l.

Lisäksi vanhempani saivat samaista sientä noin kaksinkertaisen määrän meihin verrattuna, joten ensi talven ruokavaliomme tulee mitä todennäköisimmin sisältämään sieniä muodossa jos toisessakin. Suppilovahverokeittoa kelpaa kyllä tarjota hienommillekin vieraille, sen verran hyvästä sapuskasta on kyse.
 

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
Murhaajasieni iskee jälleen!

(IL 3.8.2005)

Saksassa Bautzenin kaupungissa valkokärpässieniä herkkusieniksi luullut (ja niitä sitten syönyt) kolmihenkinen perhe taistelee hengestään.

Koko perhe on teho-osastolla. Perheen isä ja poika kärsivät hengenvaarallisista maksavaurioista ja perheen äidillä taas havaittiin erittäin paha munuaisvaurio. Potilaat ilmeisesti eivät tule selviämään hengissä ilman elinsiirtoja.
Sisäelinten vammat ovat erityisen vaikeat, koska perhe hakeutui lääkärihoitoon vasta tuntikausia myrkkysienien syömisen jälkeen. Valkokärpässienen kohdalla myrkytysoireet alkavat tuntua vasta 6-24 tunnin kuluttua sienen syömisestä eli paljon myöhemmin kuin muilla myrkkysienillä - kavala paskiainen siis tämä valkoinen tappaja.

Joten olkaapas tarkkana siellä sienimetsällä käydessänne.

Valkokärpässieni on elo-syyskuussa esiintyvä "syksysieni", mutta herkkusienet kasvavat kesälläkin. Valkokärpässientä esiintyy Etelä-Suomesta lähes Oulun seudulle saakka, mutta Lapista se puuttuu.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Mitenkäs muuten muilla on sienestyskausi lähtenyt liikkeelle? Täällä päin on kanttarellejä saanut poimia jo pidemmän aikaa joskin tahtoivat kärsiä heinäkuun alussa sateettomuudesta. Nyt on alkanut jo tulla havaintoja myös herkkutateista, mutta muiden sienten osalta on vielä aika hiljaista.
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko. /HC Tallinna !
L4E kirjoitti:
Mitenkäs muuten muilla on sienestyskausi lähtenyt liikkeelle? Täällä päin on kanttarellejä saanut poimia jo pidemmän aikaa joskin tahtoivat kärsiä heinäkuun alussa sateettomuudesta. Nyt on alkanut jo tulla havaintoja myös herkkutateista, mutta muiden sienten osalta on vielä aika hiljaista.

Kohta sitä taas lähdetään sienimetsälle, apajat ovat tiedossa. Hassua kun ei tullut suomessa olessa käytyä sienessä ja nyt en oikein muista mitä ne metsäsienet ovat suomenkielellä. Koko talvi on kuitenkin syöty sieniä ja varmaan syödään ensi talvenakin. Kanttarellia on Eestin metsissä kyllä ja kovasti, täällä muuten sienestys on todella suosittua puuhaa, pitää olla tarkkana ettei paljasta omia apajiaan. Minulla on muuten sellainen herkkutatti apaja että oksat pois suutarin joulukuusesta. Kohta jälleen lähdetään.

Jos paljastat venäläisille kohdat niin siellä ei ole sienen sientä, ihme porukkaa muuten kun potkivat hyviä ruokasieniä paskaksi metsässä, heillä on oma logiikka mitä syövät ja mitä eivät .
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Predator kirjoitti:
Valkokärpässieni on elo-syyskuussa esiintyvä "syksysieni", mutta herkkusienet kasvavat kesälläkin. Valkokärpässientä esiintyy Etelä-Suomesta lähes Oulun seudulle saakka, mutta Lapista se puuttuu.

Kuuluu ehdottomasti niihin sieniin mitkä pitää tuntea ja nimenomaan erotusdiagnostiikka herkkusieneen nähden (AINA valkoiset heltat toisin kuin herkkusienellä jolla ne ovat tummat). Sienen kauneus yhdistettynä sen myrkyllisyyteen tekee siitä todella tappavan.

Tampereen ympäristössä lähinnä vain matoisia haperoita, ei kerättävää juurikaan. Odotellaan märempiä päiviä.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Aika nostaa tämäkin ketju ylös. Suppiloita on jo ollut parisen viikkoa poimittavana ja torvisieniäkin tuli poimittua oikeastaan viikonloppuna riittävästi talven tarpeisiin. Nyt on kuitenkin ollut selkeästi liikkeellä aiempaa enemmän kosteikkovahveroa(uusi paikka tosin). Onhan tuota ennenkin ollut mutta nyt tuntuisi että kannattaisi kerätä erilleen suppiloista(aiemmin olen pistänyt nuo sekaisin). Eli kysymys kuuluukin pitääkö paikkansa väite, että kosteikkovahvero on suppiloa hienostuneempi maultaan? Kokemuksia jollain pelkistä kosteikkovahveroista?
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Landella on tullut poimittua tänä vuonna

- korvasieniä (löytyi vain pari)
- kanttarelleja
- herkkutatteja, punikkitatteja, voitatteja
- karvalakkeja
- haaparouskuja, kangasrouskuja
- mustia torvisieniä
- suppilovahveroita

Haperot ovat olleet täynnä matoja. Meidän nurkilla orakkaita ja lampaankääpiä on jostain syystä tosi huonosti. Vaikka metsiä ollaan koluttu vuosikausia, niin näitä on löytynyt vain satunnaisesti. Tänä vuonna länsirannikolla tuntui olevan hyvä herkkutattivuosi.
 

ervatsalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
Sienestävät humpuukijannut

Niin, ketjun aiheeseen liittyen kerrottakoon, että eilen ollessani lenkkeilemässä Hämeenlinnassa Ahveniston maisemissa törmäsin pariin päivänselvään konemusiikki- / trendihiippariin, jotka olivat ilmiselvästi sienestämässä.

Toisaalta, eihän siinä mitään, kyllähän trendihiipparikin saa sienimetsässä haahuilla, mutta en silti malta olla vahvasti epäilemättä, etteikö kyseessä olisi vain ollut jotain tajunnanlaajennus-sienien etsintä.

Satuin nimittäin näkemään ko. herrat kahteen otteeseen ja viimeisimmällä kerralla ko. jannut kyykkivät juuri punaisia kärpässieniä tutkien! Muutenkin ko. jannut tuntuivat olevan sangen säikyllä päällä, eli ei takuulla ollut näillä jannuilla tattimuhennokset ja kanttarellikastikkeet mielessä. Lienevätkö refloissaan rassukat säpsähdelleet, sillä niin säikkyinä heiluivat puskissa.

Itse lähinnä naureskelin poikain toimia, koska kyllä mielestäni jokainen saa myrkkysieniä napsia, jos kerran pää- ja perse kestää.

Täältä tähän
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Alamummo kirjoitti:
Meidän nurkilla orakkaita ja lampaankääpiä on jostain syystä tosi huonosti. Vaikka metsiä ollaan koluttu vuosikausia, niin näitä on löytynyt vain satunnaisesti. Tänä vuonna länsirannikolla tuntui olevan hyvä herkkutattivuosi.

Orakkaita tuntuu löytyvän täältä länsirannikolta varsin hyvin, mutta herkkutatteja taasen jostain syystä ainakin meikäläisen sienipaikoilla on tänä vuonna ollut aivan onnettomasti :). Esim. voitatteja on ollut ihan normaalisti, mutta selkeästi joku riivaa noita herkkutatteja.
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko. /HC Tallinna !
L4E kirjoitti:
Orakkaita tuntuu löytyvän täältä länsirannikolta varsin hyvin, mutta herkkutatteja taasen jostain syystä ainakin meikäläisen sienipaikoilla on tänä vuonna ollut aivan onnettomasti :). Esim. voitatteja on ollut ihan normaalisti, mutta selkeästi joku riivaa noita herkkutatteja.

Täällä säilötään herkkutatteja urakalla, porkkanaa tomaattia sipulia ja lientä ja vot, ei muuta kun syömään pitkin talvea. Aikas hyvän reseptin muuten naapurin vanhempi naisihminen meille antoi. Itse en valitettavasti ole ehtinyt ollenkaan sienelle tänävuonna hivenen harmittaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös