Mainos

Jordan Peterson

  • 39 641
  • 160

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Satuin lukemaan hiljattain jonkinlaista mainetta konservatiivien parissa keränneen Jordan Petersonin teoksen 12 elämänohjetta, sillä olen avarakatseinen ja utelias ihminen. Ja kun herran nimi on tämänkin palstan keskusteluissa useasti mainittu kuin todisteeksi jostakin, niin halusin saada tietää, että miten ko. Kanadalainen psykologi pystyy teesejään perustelemaan. Lukukokemus olikin suhteellisen mielenkiintoinen ja jos en nyt suoraan suosittelekaan sitä, niin en myöskään kadu siihen käytettyä aikaa. Asiaa auttoi että kirja oli ilmainen.

Kirja on melkoista vuoristorataa. Meinasin jo esipuheen aikana jättää sen kesken. Ensimmäisissä luvuissa kirjailija esitteli kuitenkin mielenkiintoisia havaintoja eri tieteenalalta ja jätti lukijat odotukseen, että näistä kiedotaan mullistava lopputulos. Odotus oli kuin Lost-sarjassa ekoina kausina. Sitten kirja taantui turhaksi diibadaabaksi, jossa kerrottiin itsestäänselvyyksiä, joissa ei ole mitään uutta tai ihmeellistä. Lopuksi Kirja lässähtää keskustelupalsta postaukseksi jossa esitetään kovia väitteitä, joilta puuttuu todisteet ja joiden perustelutkin oli varsin puolivillaisia. Vähän siis niinkuin Lostkin.

Kirjan pohjanoteerausia oli varmasti ohjeistukset miten kovaa lapsia tulee lyödä, koska ilman väkivallan uhkaa kasvatuksella ei ole tehoa (vastaus: ei tietenkään täydellä voimalla). Samaten psykologin ...anteeksi psykopaatin kuvaus, että miten koulukiusaaminen on arvokasta toimintaa, jossa karsitaan tarpeeton erilaisuus ja naismaisuus pojista on varsin ...virkistävä. Vittuilu on ilmeisesti välittämistä.

On mielenkiintoista miten kirjailija voi samaan aikaan olla sekä oppinut mies, taitava propagandan tehokeinojen käyttäjä, että kapeakatseinen ja logiikaltaan vajavainen ajattelija. Tämä tosin pitää oletuksen, että hän on rehellisesti sitä mieltä mitä kirjassaan esittää, eikä vain pahantahtoinen kansankiihottaja. Uskon että hän uskoo aidosti ismiiinsä. Kaikesta lukemasta tulee kuva, että Peterson on ollut vakaumuksellinen uskovainen koko ikänsä ja konservatiiviset arvot kumpuavat sieltä. Tulee väkisinkin olo, että opiskellessaan hän on jatkuvasti pohtinut, miten minkäkin tiedon saisi parhaiten tukemaan uskomustaan, poiminut joukosta sopivat ja unohtanut loput.
Hän peittää uskonnollisuuden taustalla ihailtavasti koska tietää, että sillä rajaisi yleisöksi vain marginaalisen joukon uskiksia. Jordie puhuu taitaen ja varsinkin valikoiden evoluutiosta, muista uskonnoista, konservatiivisuudesta ja kulttuuurista vaikka tämä ovat nähdäkseni vain savuverhoa kristinuskon buffaamiselle.

Jos nämä Petetsonin arvot haluaisi tiivistää oleelliseen, niin Twitterin 140 merkillä esitettynä pointti olisi, että akat on pilanneet tämän maailman kun eivät anna pillua kaikille ja tämä aiheuttaa katkeruutta torjutuissa miehissä.
Naiset aikaansaavat siis kaiken sekasorron ja epäjärjestyksen, kuten sodat ja miehet rakentavat, korjaavat ja tekevät kaiken hyvän. Tätä ei tietenkään sanota aivan näin suoraan.

Kirjailija ei ole tyhmä ja hän selvästi tuntee monenlaiset propagandan keinot. Hän viittaa lukuisiin historian älyköihin, poimii kirsikoita sieltä täältä ja asettelee sanansa niin ettei jää löperöistä väittämistä jatkuvasti kiinni vaan on perustelevinaan pointtinsa. Hän ei käytä sanoja kuten ”todistaa” jotta kukaan ei voi puuttua siihen, vaan ympäripyöreästi liittää väitteisiinsä muiden sanomisia tai kokonaisia teoksia, niin kuin ne tukisivat hänen pointtejaan. Hän leimaa eri mieltä olevat tahot ja ideologiat, mutta omien näkemyksien puolusteluksi kelpaa välillä suorastaan naurattavan kevyet perustelut. Kuten esimerkiksi se on osoitus, ettei naisia sortava kulttuuri voi johtua miehistä, koska tampoonin keksijä mr tampax oli mies. Mykistävää. Tämän sortavan kulttuurin olemassaolon hän kuitenkin yllättäen myöntää tosiasiaksi, mutta perustelee sen vain luonnolliseksi olotilaksi.

Ristiriitoja ja epäloogisuuksia kirjassa on lukuisia, mutta ne Jordy ohittaa ihailtavan ja vakuuttavan huomaamattomasti, jolloin yksinkertaisempi lukija ei edes huomaa mitä juuri tapahtui. Esimerkkinä hän ensin hehkuttaa miten aikojen saatossa säilyneet kertomukset ovat muodostuneet suusta suuhun liikkuessa kerrottaessa, että niissä ei ole mitään ylimääräistä vahingossa ja siksi ne sisältävät niin paljon kollektiivista viisautta. Sitten hän pari lausetta myöhemmin toteaa, että jumala ilmeisesti unohti ettei näe pensaiden läpi Aatamia kertomuksessa syntiinlankeemuksesta. Hän hehkuttaa raamattua ja sen opetuksia, koska ne edellisen perusteella sisältää niin paljon viisautta, mutta sitten esittelee yhtä päteviä opetuksia myös Disneyn saduista kuten Prinsessa Ruususesta. Toiset sadut ovat sitten propagandaa, kuten Frozen. Varsin vakuuttavaa.

Toinen kantava ajatus on, että yhteiskunnan kehittyminen sellaiseksi kun se nyt on, on jotenkin todiste, että nämä perinteiset arvot ovat jotenkin ylivertaisia. Ajatus on itsestään täysin paradoksaalinen varsinkin kun ymmärtää, että kehitys on mennyt eniten eteenpäin kun olot ovat liberalisoituneet ja kirkon ja yhteiskunnan ote yksilöstä vapautunut. Niin Euroopassa kuin Aasiassa (lähi-idässä).

Kirjan silmänkääntötemppu on siinä, että Jordan käyttää pitkiä puheenvuoroja kuvatessaan miten kaikki ideologiat ovat pahoja, mutta kuitenkin hänen oma ajatusmaailmansa on ideologia sekin. Ideologia joka vastustaa ideologioita kuulostaa vähän Monty Pythonilta.

Hyökkäykset moniarvoisuutta ja avioerojen vapauttamista vasteen on ihan puhtaita tölväisyitä ilman perusteita.
Samaten Itse lasken jopa olkiukkoiluksi epäsuorat väitteet että konservatismin vastakohta liberalismi on vastuussa about kaikesta pahasta, kuten kommunismista, täysin vapaasta kasvatuksesta tai jopa kasvatuksen laiminlyönnistä.

Siinä missä joku Dawkins pystyy lataamaan pöytään kiistämättömät argumentit, niin Peterson on kuin öljytty painija, joka näennäisesti puhuu paljon, muttei sano paljon josta saisi kiinni. Jos kirjailijalle jostain syystä tarvittaisiin Suomeen pr-edustaja, niin ehdottaisin tehtävään ehdottomasti Paavo Väyrystä.
 
Viimeksi muokattu:

DTremens

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings, PattU, Wolves, Patriots
Kuten niin kovin monella muullakin, on Petersonilla omasta mielestäni sekä hyviä aivoituksia että totaalista paskaa jutuissaan. Ketään yksittäistä henkilöä ei pitäisi nostaa sellaiselle (kaikesta tietävän) jalustelle mihin hänet on nostettu, mutta nykyisenlaisessa julkisuuden ja näennäisen keskustelun kulttuurissa hänen kaltaiselleen hahmolle on ilmeisesti ollut tilausta.

edit. Tuohon ideologia joka vastustaa ideologioita ajatukseen. Kannattaa mielenkiinnolla tarkastella sitä mitkä ovat lähtökohdat mistä nuo enemmän yksittäiset ajatukset, ja sitten niiden kokoelmat, ovat lähteneet. Sen jälkeen voi peilata sitä nykytilanteeseen jossa niistä on muutamassa vuodessa muotoutunut, niin, ideologia. Se kertoo jotain maailmasta missä elämme ja meistä ihmisistä olentoina. Todellisuus on joskus jopa Monty Pythonia ihmeellisempää.
 
Viimeksi muokattu:

laalki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Philadelphia Flyers
Aika tyhjentävä analyysi Petersonista tuo ketjun aloitus, hyvin samanlainen kuva on minullekin miehestä jäänyt. Ei hirveästi herättänyt mielenkiintoa ottaa äijän teeseistä enempää selvää, kun argumentaatio vaikuttaa niin epärehelliseltä.

Petersonin taktiikka keskusteluissa tuntuu olevan enemmän asioiden hämmentäminen (muddying the waters, eikö tälle ole suomennosta?), kuin niihin selkeyden tuominen. Tämä pakottaa hyvässä uskossa olevan keskustelijan/vastaväittäjän esittämään jatkokysymyksiä näennäisen loputtomasti yrityksessään saada Peterson sitoutumaan edes johonkin oleelliseen väitteeseen, josta sitten voisi keskustelua rakentaa. Tämä tuntuu Jordanille sopivan enemmän kuin hyvin, sen verran hän selvästi rakastaa oman äänensä kuulemista. Hyvä esimerkki tästä oli, kun Petersonilta kysyttiin (kysyjänä joko Harris tai Dillahunty), uskooko tämä Jeesuksen ylösnousemukseen. Vastaus oli, että asian selittämiseen menisi noin 40 tuntia. Peterson halusi selvästi vastata kysymykseen jollain hermeneuttisella metatasolla, vaikka tiesi aivan hyvin kysymyksen olevan kirjaimellinen. Syystä tai toisesta hän kieltäytyi tähän ottamasta kantaa, minun nähdäkseni koska haluaa pelata peliä molemmilla puolilla (esittää siis ateisteille olevansa rationaalinen ja uskovaisille, että eihän tuota uskoa voi suoralta kädeltä tuomita) ja välttääkseen maalaamasta itseään mihinkään kulmaan.

Petersonin selittäessä asioita tulee monesti vastaan termi "sanasalaatti", eikä nähdäkseni ihan turhaan. Arvorelativismia kritisoiva psykologi onkin itse faktarelativisti. Jordanin fanipojat ovat sitten ihan oma lukunsa. Kritiikkiä esittäville ollaan kuorossa kertomassa, miten et vaan tajua tämän älyllisen voimistelun syvällisyyttä, kun samaan aikaan riitelevät keskenään siitä, mitä mestari on sanoillaan tarkoittanut.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Samoilla linjoilla itsekin. 12 rules for life löytyy omastakin kirjahyllystä, ja olen sen joskus kahlannutkin läpi. Mistään läpimurrosta tieteen tai taiteen kentällä ei kuitenkaan ole kyse, vaan lähinnä yhden miehen yrityksestä perustella omaa konservatiivista maailmankuvaa pseudo-tieteellisellä otteella.

Petersonia ei kuitenkaan tulisi käsitellä ainoastaan hänen ulosantinsa perusteella, vaan yhtä oleellista on ymmärtää, millaisessa kontekstissa hänen väitteitään käsitellään. Juuri nyt eletään maailmanaikaa, jossa on kysyntää Petersonin kaltaisille uusvanhoillisille poppamiehille. Kun nuoret, naiset ja vähemmistöt tulevat yhä näkyvämmiksi poliittisiksi voimiksi, on luontevaa, että "vanhan vallan" symbolit ja puolestapuhujat keräävät protestiääniä. Peterson edustaa juuri tätä konservatismin vastaiskua: hän on hyvä argumentoija, joka osaa artikuloida suurten ihmismassojen kokemia huolia. Ei ole myöskään haitaksi, että Peterson on akateemisesti tunnustettu, valkoinen heteromies - eli siis vanhastaan luotettavaksi tunnettu auktoriteetti, joka ei tunteile vaan yhdistelee väitetyn rationaalisesti palapelin palasia.

Petersonin tuotannossa paras osuus sijoittuu odotetusti psykologian alalle, joka onkin se ainoa osa-alue, johon hänellä on tunnustettua asiantuntemusta. Vaikka en ole self-helpin ystävä, ymmärrän, että joillekkin sellainen kolahtaa ja voi auttaa eteenpäin elämässä. En vähättele ollenkaan sitä, että elämässä menestyminen vaatii Petersonin mainostamaa kurinalaisuutta ja vastuun ottamista elämässä; eli käytännössä sitä, että hallitsee "kaaosta" ja järjestelee asioita prioriteettijärjestykseen. Perinteistä self-helppiä, siis.

Itseäni kiinnostaa Petersonissa eniten se, että miten paljon hän saa anteeksi kaikenlaista pseudo-tieteellistä hapatusta. Häntä ei liiemmin myöskään arvioida esim. ulkonäön perusteella, kuten jotain Greta Thunbergia, jonka jokaista liikettä tarkkaillaan suurennuslasin kanssa. Tämä vahvistaa omaa käsitystä, jonka mukaan miehet ovat (edelleen) erityisasemassa auktoriteetin suhteen.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings

Peterson on päättänyt mennä vieroitushoitoon päästäkseen eroon bensoista joita hänelle oli määrätty ahdistukseen.
 

Mostal0

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Tässä kohtaa minua kiinnostaa, miten tämän jätkän fanipojat aikovat tähän topiciin vastailla. Erinomaisia viestejä, itse en ole kauheasti aiheeseen tutustunut, mutta tunnen jokusen ihmisen, joihin Petersonin lätinät uppoavat. Jatkoajassa en tätä ole kyllä kauheasti nähnyt.
 

Zeic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, JHT
Petersonia ei kuitenkaan tulisi käsitellä ainoastaan hänen ulosantinsa perusteella, vaan yhtä oleellista on ymmärtää, millaisessa kontekstissa hänen väitteitään käsitellään. Juuri nyt eletään maailmanaikaa, jossa on kysyntää Petersonin kaltaisille uusvanhoillisille poppamiehille. Kun nuoret, naiset ja vähemmistöt tulevat yhä näkyvämmiksi poliittisiksi voimiksi, on luontevaa, että "vanhan vallan" symbolit ja puolestapuhujat keräävät protestiääniä. Peterson edustaa juuri tätä konservatismin vastaiskua: hän on hyvä argumentoija, joka osaa artikuloida suurten ihmismassojen kokemia huolia. Ei ole myöskään haitaksi, että Peterson on akateemisesti tunnustettu, valkoinen heteromies - eli siis vanhastaan luotettavaksi tunnettu auktoriteetti, joka ei tunteile vaan yhdistelee väitetyn rationaalisesti palapelin palasia.
Asia on juuri noin. Nuorista naisista hatusta vetämällä jotain 50% on jonkun asteen feministejä. Poliittisesti kannatus ei ole niin suurta, mutta median kannatus saa aikaan suuren näkyvyyden ja suosio yliopistoilla lujittaa asemaa. Monet feminismien väitteistä ovat kuitenkin sellaisia jotka soveltuvat huonosti yleisiksi säännöiksi. Otetaan nyt vaikka esimerkiksi biologian kieltäminen, maskuliinisten ominaisuuksien mustamaalaaminen tai kyvyttömyys sisäiseen kritiikkiin. Suoraa vasta aatetta feminismille ei minusta ole, vaan sillä kohdalla on tyhjiö jota täyttämään tulee väkeä kuten Jordan Peterson, Sanna Ukkola, Ivan Puopolo tai Tere Sammallahti. Nämä ovat saaneet julkisuutta vastaamalla tuohon kysyntään. Onhan luonnollista että jos julkisuuteen jatkuvasti työntää kyseenalaisia väittämiä, niin joku niihin joskus myös tarttuu. Suomalaiset vain toimittajina/somettajina, mutta Peterson tarjoaa laajemman vaihtoehdon, jonka jotkut osat ovat kylläkin esim. tämän ketjun perusteella mätiä. Sitten tietysti feminismille on osittainen vastavoima myös nationalismi, jonka persut on valjastaneet houkuttelemaan miehiä puolueeseen. Itse en ole Petersoniin ole tutustunut kuin joskus parin youtube pätkän verran, mutta ehkä se jo oikeuttaa kommentoimaan asiaa keskustelupalstalle:)
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Asia on juuri noin. Nuorista naisista hatusta vetämällä jotain 50% on jonkun asteen feministejä. Poliittisesti kannatus ei ole niin suurta, mutta median kannatus saa aikaan suuren näkyvyyden ja suosio yliopistoilla lujittaa asemaa. Monet feminismien väitteistä ovat kuitenkin sellaisia jotka soveltuvat huonosti yleisiksi säännöiksi. Otetaan nyt vaikka esimerkiksi biologian kieltäminen, maskuliinisten ominaisuuksien mustamaalaaminen tai kyvyttömyys sisäiseen kritiikkiin.
Eikö tämän voisi kääntään ihan suoraan toisinpäin ja sanoa, että 50% nuorista miehistä on sovinistisia, poliittinen kannatus ei ole niin suurta, joten näkyvyyttä on saatu vaihtoehtomedioista?
Heidän väitteensä sopivat huonosti yleiseksi säännöiksi, he tykkäävät rummuttaa monenlaisia villejä tieteellisiä väitteitä ilman näyttöä asioista, he tykkäävät erittäin kovasti mustamaalata vastapuolta ja ovat täysin kyvyttömiä sisäiseen kritiikkiin?
 

Zeic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, JHT
Eikö tämän voisi kääntään ihan suoraan toisinpäin ja sanoa, että 50% nuorista miehistä on sovinistisia, poliittinen kannatus ei ole niin suurta, joten näkyvyyttä on saatu vaihtoehtomedioista?
Heidän väitteensä sopivat huonosti yleiseksi säännöiksi, he tykkäävät rummuttaa monenlaisia villejä tieteellisiä väitteitä ilman näyttöä asioista, he tykkäävät erittäin kovasti mustamaalata vastapuolta ja ovat täysin kyvyttömiä sisäiseen kritiikkiin?
Ihan varmasti voidaan sanoa ja myös todeta että mitä kirjoitit pitää juurikin paikkaansa ja etenkin loppuosa. Se paljonko miehistä on sovinisteja voidaan sitten keskustella. Jos miehiltä itseltään asiaa kysytään luultavasti muutamia prosentteja, ilmeisesti loput 48% ovat sitten sovinisteja tietämättään. Sovinismi on hiton alhaista ja suoranaista ilkeyttä, eikä sitä sietääkin kitkeä. Ennemmin pitää kohdella kaikka ihmisiä hyvin mitä jakaa ryhmiin. Sitäpaitsi sovinismia ei opeteta yliopistossa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jos miehiltä itseltään asiaa kysytään luultavasti muutamia prosentteja, ilmeisesti loput 48% ovat sitten sovinisteja tietämättään.
Veikkaan että naisilta kysyttäessä tulos on samansuuntainen. Voi olla hieman isompi kuin nuorten miesten kohdalla, mutta kuitenkin pointti on kummankin kohdalla henkilöiden oma mielipide ei ole ulkopuolisille oleellinen. Sama pätee rasistien ja monen muun kanssa. Pointti on, että en pidä tällaisia luonnehdintoja, jotka eivät eroittele eri aatteiden periaatteellisia eroja sen tarkemmin kovin onnistuneina.
 

Joona D

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK ja Boston Bruins
Kirjan pohjanoteerausia oli varmasti ohjeistukset miten kovaa lapsia tulee lyödä, koska ilman väkivallan uhkaa kasvatuksella ei ole tehoa (vastaus: ei tietenkään täydellä voimalla). Samaten psykologin ...anteeksi psykopaatin kuvaus, että miten koulukiusaaminen on arvokasta toimintaa, jossa karsitaan tarpeeton erilaisuus ja naismaisuus pojista on varsin ...virkistävä. Vittuilu on ilmeisesti välittämistä.

Huh, en tajunnut että ukkeli on näin syvässä päädyssä fasismiflirtin kanssa. Pidin Petersonia lähinnä transfoobisena self-help snake oil kauppiaana, joka osaa kertoa että siivoa huoneesi.

Nuorille miehille soisi löytyvän jotain vähän modernimpia esikuvia. Ymmärrän toki miksi saattaa tuntua helpommalta lähestyä nykyajan melskeessä tällaista, jos kokee olevansa jotenkin "alakynnessä", mutta tuskin paluu 1950-luvulle on se järkevin vaihtoehto.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Epäröin pitkään kehtaanko astua tähän opponoimaan tätä viestiketjua, varsinkaan, kun en kuulu Jordan Petersonin kohdeyleisöön. Mutta kaveriin on tullut tutustuttua, kuten @Walrus21 aikanaan kehoitti - ja mielenkiintoinen tapaus on kyllä kyseessä. Tässä siis vastakkaisia näkemyksiäni.

Otsikko on minusta harhaanjohtava. Ohessa on tutkimus siitä, kenen messias Peterson todellisuudessa on (Liberitarians and Centrists).


Samaten Itse lasken jopa olkiukkoiluksi epäsuorat väitteet että konservatismin vastakohta liberalismi on vastuussa about kaikesta pahasta, kuten kommunismista, täysin vapaasta kasvatuksesta tai jopa kasvatuksen laiminlyönnistä.
Konservatismin vastakohta ei ole nykypäivänä liberalismi, eikä Peterson ole ristiretkellä liberalismia vastaan, vaan vasemmistototalitarismia, jonka aatteellinen vastakohta on liberalismi on. Liberalismi kannattaa yksilönvapauksia, vasemmistolaisuus taas pyrkii kontrolliin valtion kautta (vrt. Neuvostoliitto, joka on Petersonille kuuma peruna). Peterson tuli kuuluisaksi tapauksesta, jossa Kanadan hallitus yritti pakottaa lailla akateemikot käyttämään tiettyjä pronominejä transsukupuolisista, ja Peterson kieltäytyi siitä vedoten liberalismiin ja sananvapauteen, johon ei tulisi lailla kajota. Tämä on herättänyt monissa ihmetystä, mutta jos tämän kiistan taustoihin tutustuu, transkysymys häviää yhtälöstä ja törmäämme vääntöön, joka Kanadan hallituksella ja Kanadan akateemisilla piireillä oli jo käynnissä. Peterson on kuitenkin sanonut, ettei hänellä ole ongelmia kutsua oppilaitaan tai asiakkaitaan heidän haluamillaan tavoilla, ellei hän katso sitä ongelmalliseksi.

Kirjan pohjanoteerausia oli varmasti ohjeistukset miten kovaa lapsia tulee lyödä, koska ilman väkivallan uhkaa kasvatuksella ei ole tehoa (vastaus: ei tietenkään täydellä voimalla). Samaten psykologin ...anteeksi psykopaatin kuvaus, että miten koulukiusaaminen on arvokasta toimintaa, jossa karsitaan tarpeeton erilaisuus ja naismaisuus pojista on varsin ...virkistävä. Vittuilu on ilmeisesti välittämistä.
Tässä viitataan ilmeisesti tähän:


Ja tässä on lainaus kappaleesta, johon ilmeisesti viitataan:

"How should children be disciplined?
With the minimum necessary force. Peterson suggests determining what the minimum is through experimentation. Try first a glare. If your child continues, try a verbal command. Do not stop here, if you say “no” and your child continues the misbehaviour, and you do nothing to reinforce your words, then your word has no meaning. You can reinforce your unanswered “no” with a time out. Particularly aggressive children need to sit by themself until they have calmed down (140-1).
And if your child refuses to remain in time out? The next step up would be physical restraint. Peterson recommends holding the child firmly by the upper arms until he or she stops squirming and pays attention. If this fails, he even recommends the child be given a spanking: “For the child who is pushing the limits in a spectacularly inspired way, a swat across the backside can indicate requisite seriousness on the part of the responsible adult.” And even if this fails? Peterson does not offer an answer, but he does advise that parents think “such things through” in order to not leave the dirty work to “someone else” (141)."


Kun luin tämän, niin tietenkin tähän kulttuuriin kasvaneena karsastin tuota viimeisintä keinoa - "läpsäisy takapuolelle". Se ei minulle tunnu edes viimeisenä vaihtoehtona oikealta. Mutta sitten muistin, että esimerkiksi Ranskassa "selkäsauna" on normaali tapa pitää yllä kuria. Ainakin ranskalaisen naapurini mukaan. Tai on ollut. Käsittääkseni tähän tänä vuonna puututtiin laissa (koska se oli monia EU-maita jäljessä tässä), mutta se asuu edelleen syvällä ranskalaisessa kulttuurissa ihan hyväksyttynä keinona. En tunne kanadalaista kulttuuria, mutta siellä lapsen fyysinen kurittaminen on edelleen sallittua vanhemman toimesta. Joten... jos Peterson sanoo, että pitäisi pyrkiä välttämään fyysistä kurittamista - kuin vasta viimeisenä keinona, hän ei liene meidän mittapuillakaan kyseisessä kulttuurissa psykopaatti. Maassa maan tavalla.

Tuo väite siitä, että Peterson arvostaa koulukiusaamista, koska se karsii erilaisuutta tai naismaisuutta, ei kuulosta lainkaan henkilöltä, jonka ajatuksenjuoksua olen yrittänyt kartoittaa. Tästä kaipaisin jonkinlaisia todisteita. Mutta jos sillä viitataan esimerkiksi Jonathan Haidtin paljon puhumaan "antifragilityyn", jolla viitataan siihen, että suojellessamme lapsiamme sosiaalisten tilanteiden luomalta stressiltä, vahingoitamme heidän kykyämme selvitä niistä myöhemmin. Kyse ei ole siis karsimisesta, vaan totuttamisesta tuleviin stressitilanteisiin.





Jos nämä Petetsonin arvot haluaisi tiivistää oleelliseen, niin Twitterin 140 merkillä esitettynä pointti olisi, että akat on pilanneet tämän maailman kun eivät anna pillua kaikille ja tämä aiheuttaa katkeruutta torjutuissa miehissä.
Tästä en ole kuullut. Viitataanko sillä tähän "enforced monogamy"-viittaukseen?





Eräs Petersonin kuuluisa lausahdus on; Jos tulet kerta toisensa jälkeen torjutuksi naisten taholta, ehkä vika ei ole naisissa, vaan sinussa.

Naiset aikaansaavat siis kaiken sekasorron ja epäjärjestyksen, kuten sodat ja miehet rakentavat, korjaavat ja tekevät kaiken hyvän. Tätä ei tietenkään sanota aivan näin suoraan.
Tällä viitataan ilmeisesti tähän Petersonin "Order is Marculine, Chaos is Feminine" -luonnehdintaan. Peterson vastatkoon itse miksi halusi symbolisoida nuo tuolla tavalla:





Sanoisin kuitenkin, että tässä Peterson teki kirjassaan virhearvion. Hän ei käsittänyt sitä, että normi kaduntallaaja ei ymmärrä, ettei feminiininen tarkoita naista ja maskuliininen miestä. Tarvitaan psykologian pohjatuntemusta tiedostamaan, että jokaisessa ihmisessä on maskuliininen ja feminiininen puoli, eikä feminiinisyys miehellä tarkoita naisellisuutta, vaan enemmänkin tunnepuolta, intuitiota, herkkyyttä yms. Sukupuoli ei liity tähän mitenkään. Tietenkin jos maskuliininen ihminen sattuu olemaan sukupuoleltaan myös mies, niin meillä on käsillämme ns. perinteinen miehekäs yksilö. Itse koen feminiinisen puoleni olevan vahva, mutta en missään vaiheessa ole pitänyt itseäni naisellisena sen vuoksi.

Toki Peterson ymmärsi (kuten klipissä kuullaan), että feminiinen kaaos rinnastetaan naiseen ja syntymään (kaikki syntyy kaaoksesta jne...), mutta ei sitä, että monet näkevät kaaoksen pahana asiana. Varsinkaan elleivät tunne jing-jang-meininkiä ja koska koko elämänopas on tarjottu vastalääkkeeksi kaaokselle - ihmisille, jotka tarvitsevat järjestystä elämäänsä. Muistan Petersonin joskus pohtineen tätä ja hän myös tähdentää, että elämässä pitää järjestys ja kaaos olla tasapainossa. Liiallinen järjestys johtaa jähmettävään totalitaarisuuteen, liiallinen kaaos kontrollinpuutteeseen. Tms. en jaksa etsiä tarkkaa sitaattia.

Tämä väärinkäsitys on mielestäni johtanut siihen, että kun "googletat" Petersonin youtubessa, törmäät ensimmäisenä jonkun urpon lataamaan vihaiseen "Peterson destroys feminist"-videoon, jossa poliittisesti valveutunut toimittaja yrittää paljastaa Petersonia misogyyniksi ja saa näpeilleen. Ja nämä videot omasta mielestäni sukkuloivat Petersonia virheellisesti kohti oikeata laitaa ihmisenä, jolla olisi vahva poliittinen lataus. Onhan tämä tosin ollut suosionsa huipulla kaikenlaisissa ohjelmissa promoamassa kirjaansa ja tarjoamassa näkemyksiään poliittisiin asioihin. Mutta ilman näitä näkemyksiä, olisimmeko koskaan kuulleet koko kaverista? Psykologia ei ole kovin seksikäs aihe.

Mitä omiin mielipiteisiini Petersonista tulee. Pidän häntä fiksuna kaverina, joka hyödynsi hyvin saamansa nosteen, ja auttoi siinä sivussa kirjallaan elämässään ahdinkoon ajautuneita ihmisiä. Perhe-arvoja pidän itsekin arvokkaina. Uskonnon roolista moraalisena lankana en saa ateistina kiinni, mutta hän näkee vaivaa perustellakseen omat mielipiteensä, joten sitä ainakin arvostan.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Epäröin pitkään kehtaanko astua tähän opponoimaan tätä viestiketjua, varsinkaan, kun en kuulu Jordan Petersonin kohdeyleisöön. Mutta kaveriin on tullut tutustuttua, kuten @Walrus21 aikanaan kehoitti - ja mielenkiintoinen tapaus on kyllä kyseessä. Tässä siis vastakkaisia näkemyksiäni.

Otsikko on minusta harhaanjohtava. Ohessa on tutkimus siitä, kenen messias Peterson todellisuudessa on (Liberitarians and Centrists).


Konservatismin vastakohta ei ole nykypäivänä liberalismi, eikä Peterson ole ristiretkellä liberalismia vastaan, vaan vasemmistototalitarismia, jonka aatteellinen vastakohta on liberalismi on. Liberalismi kannattaa yksilönvapauksia, vasemmistolaisuus taas pyrkii kontrolliin valtion kautta (vrt. Neuvostoliitto, joka on Petersonille kuuma peruna).
Ensinnäkin tervetuloa. Tämä väite ei ole millään tavalla uusi, joskin se on kovasti kiistanalainen. Kukaan ei USA:ssa halua myöntää olevansa konservatiivi, joten asian kiertämiseksi on keksitty jos sun mitä selitystä. Suomessa tilanne ei ole sama, joten termit eivät ole oikein yhteneväisiä. Pieni kyyniikko sisälläni sanoo, että termien sotkeminen on ollut konservatiivien think tankien tarkoituksenmukaista toimintaa enkä ihmettele yhtään vaikka Peterson olisi edesauttamassa tehtävää.

Hyväksyn siis että tuo on jossain määrin mielipideasia, mutta en omasta kannastani tingi senttiäkään.
Perhekeskeisyys, perinteiset perhearvot, monikulttuurisuuden vastustaminen jne jne ovat konservatismiä, piste.
Totalitarismin vastustamisen myönnän ristiretken kohteeksi, mutta se ei aseta tuolle jakolinjalle luontevasti kumpaankaan päähän. En siis sano konservatisveja totalitarismin kannatajiksi, vaikka tiedän että joku anarkisti voisi niin tehdä.
Tässä viitataan ilmeisesti tähän:

Kun luin tämän, niin tietenkin tähän kulttuuriin kasvaneena karsastin tuota viimeisintä keinoa - "läpsäisy takapuolelle". Se ei minulle tunnu edes viimeisenä vaihtoehtona oikealta. Mutta sitten muistin, että esimerkiksi Ranskassa "selkäsauna" on normaali tapa pitää yllä kuria. Ainakin ranskalaisen naapurini mukaan. Tai on ollut. Käsittääkseni tähän tänä vuonna puututtiin laissa (koska se oli monia EU-maita jäljessä tässä), mutta se asuu edelleen syvällä ranskalaisessa kulttuurissa ihan hyväksyttynä keinona. En tunne kanadalaista kulttuuria, mutta siellä lapsen fyysinen kurittaminen on edelleen sallittua vanhemman toimesta. Joten... jos Peterson sanoo, että pitäisi pyrkiä välttämään fyysistä kurittamista - kuin vasta viimeisenä keinona, hän ei liene meidän mittapuillakaan kyseisessä kulttuurissa psykopaatti. Maassa maan tavalla.
Nautin kirjan suomeksi, mutta ulkomuistista kuulostaa melko samalta, joskin se jatkui se jollain tavalla yhteiskunnan tasolle yleistetämisenä. Ei kuitenkaan ohjeistuksella miten kovaa vaimoja pitäisi lyödä.

Sinänsä Peterson voisi olla viimeisestä lauseestasi erittäin vahvasti eri mieltä ja tässä asiassa minä olen hänen kanssaan samaa mieltä. Jordan vastustaa kulttuurirelativismia kovasti ja tuo ei ole hänelle kelpaava selitys, että jossain paikassa lyömättä jättäminen olisi perusteltua. Hänen mielestään niitä pitäisi lyödä ruotsissakin.

Minun kirjoissani hänen paattinsa oli mallia psyko.
Tuo väite siitä, että Peterson arvostaa koulukiusaamista, koska se karsii erilaisuutta tai naismaisuutta, ei kuulosta lainkaan henkilöltä, jonka ajatuksenjuoksua olen yrittänyt kartoittaa. Tästä kaipaisin jonkinlaisia todisteita. Mutta jos sillä viitataan esimerkiksi Jonathan Haidtin paljon puhumaan "antifragilityyn", jolla viitataan siihen, että suojellessamme lapsiamme sosiaalisten tilanteiden luomalta stressiltä, vahingoitamme heidän kykyämme selvitä niistä myöhemmin. Kyse ei ole siis karsimisesta, vaan totuttamisesta tuleviin stressitilanteisiin.
Puhe ei ollut varmaankaan tästä. Peterson kertoo miten hän oli jonain kesänä töissä oliko junaradalla tai vastaavassa paikassa jossa oli duunareina paljon myös inkkareita. Siellä oli joku hintatava valittaja tullut kertomaan näkemyksiään miten hommat olisi pitänyt tehdä, mutta häntä heitettiin kivillä takaapäin päähän ennenkuin hän oppi olemaan kyseenalaistamatta toimintatapoja, joita oli harjoitettu jo iät ja ajat. Siinä melkein isänä silmä kostui kun kuuli miten kaveri lähti lätkimään työmaalta arvokkaan elämänohjeen saaneena.

Tästä en ole kuullut. Viitataanko sillä tähän "enforced monogamy"-viittaukseen?
Kuten myönsin, niin tämä kohta oli tulkinnallinen, mutta ei viitattu suoranaisesti tuohon, joskin aika monet rivien välistä luettavat asiat tukevat toisiaan. Peterson kertoi miten läheisillä sukulaisillamme simpansseilla seksiä harrastetaan vapaasti ja elämä on rentoa ja stressitöntä. Ihmisissä tuo kilpailussa häviäminen aiheuttaa katkeruutta ja sotia.

Tosin Jordan useita lukuja myöhemmin puhuu itsensä pussiin ja kertoo miten aggressiivisuus on osa ihmisten perusluonnetta ja todistaa sen kertomalla miten simpanssit raatelevat ja ruhjovat lajikumppaneitaan. Tosin jätän tähän pienen varan, että joko suomentaja tai minä olisin tehnyt virheen ja edellisessä kohdassa olisi puhuttu bonoboista. Piti tarkistaa tämä jälkikäteen mutta unohdin.
Tällä viitataan ilmeisesti tähän Petersonin "Order is Marculine, Chaos is Feminine" -luonnehdintaan. Peterson vastatkoon itse miksi halusi symbolisoida nuo tuolla tavalla:

Sanoisin kuitenkin, että tässä Peterson teki kirjassaan virhearvion. Hän ei käsittänyt sitä, että normi kaduntallaaja ei ymmärrä, ettei feminiininen tarkoita naista ja maskuliininen miestä.
Tähän viittaan ja olen samaa mieltä, että teki virhearvion. Kuitenkaan en päästä kirjailijaa pesemään käsiään vain huonosti valituilla termeillä, sillä hän pyörittelee teemaa useilla muillakin sanoilla ja symboliikoilla ja aina se päätyy samaan. Eevan houkutteli syntiin jne.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Tämä väite ei ole millään tavalla uusi, joskin se on kovasti kiistanalainen. Kukaan ei USA:ssa halua myöntää olevansa konservatiivi, joten asian kiertämiseksi on keksitty jos sun mitä selitystä. Suomessa tilanne ei ole sama, joten termit eivät ole oikein yhteneväisiä. Pieni kyyniikko sisälläni sanoo, että termien sotkeminen on ollut konservatiivien think tankien tarkoituksenmukaista toimintaa enkä ihmettele yhtään vaikka Peterson olisi edesauttamassa tehtävää.
Petersonista tai sen motiiveista itselläni ei valitettavasti ole sen kummempaa sanottavaa. Olen lähinnä tutustunut hänen ydinsanomaansa ja harhauskomuksiin hänestä. Mitä konservatismiin liberalismi vastakohtana tulee, niin siitä minulla on enemmänkin mielipiteitä. Jaan niitä tähän, jotta niitä voi ronkkia hajalle. Voin olla väärässäkin käsityksieni suhteen.

Tämä vastakkain asettelu on pitänyt kutinsa sanan perinteisessä merkityksessä ja vielä nuoruudessani; Konservatiivit pyrkivät hillitsemään status quota, liberaalit vapauttamaan. Mutta kun maailma on parhaillaan vapautettu, liberaalit ja konservatiivit ovat niitä, jotka pyrkivät pitämään kiinni status quosta - he ovat siis ironisesti lähentyneet, kun taas vasemmisto pyrkii muuttamaan maailmaa - usein pois yksilönvapauksista, kohti valtion säätelemää yhteiskuntaa. Mutta palataksemme aiheeseen, en muista Petersonin koskaan puhuneen liberaaleja vastaan. Vasemmistoa vastaan useasti.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tämä vastakkain asettelu on pitänyt kutinsa sanan perinteisessä merkityksessä ja vielä nuoruudessani; Konservatiivit pyrkivät hillitsemään status quota, liberaalit vapauttamaan. Mutta kun maailma on parhaillaan vapautettu, liberaalit ja konservatiivit ovat niitä, jotka pyrkivät pitämään kiinni status quosta - he ovat siis ironisesti lähentyneet, kun taas vasemmisto pyrkii muuttamaan maailmaa - usein pois yksilönvapauksista, kohti valtion säätelemää yhteiskuntaa. Mutta palataksemme aiheeseen, en muista Petersonin koskaan puhuneen liberaaleja vastaan. Vasemmistoa vastaan useasti.
Ensinnäkin aito avioliitto -hankkeen kannattajat eivät olleet liberaaleja ja vastustajat konservatiiveja, vaikka jälkimmäiset pyrkivät nykyisen avioliittolainsäädännön säilyttämään.

Tuolla on pohdintaa siitä miksi Peterson on konservatiivi eikä liberaali:
Kuten avauksessani sanoin, niin Peterson ei tee asiaa helpoksi koska hän piilottautuu sumuverhon taakse
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Tuolla on pohdintaa siitä miksi Peterson on konservatiivi eikä liberaali:
Ihan mielenkiintoista pohdintaa. Enkä väitä tietäväni mikä Peterson on. Tiedän vain mitä hän tuntuu vastustavan. Samaa kuin liberaali Friedrich Von Hayek. Ja myös F.A Hayek sijoittaa konservatiivit melko lähelle toisiaan poliittisella kartalla, kauas sosialismista ja suunnitelmataloudesta. Tosin harva ihminen on lokeroitavissa yhteen aatteeseen, joten tuskin Peterson tietoisesti yrittää esiintyä muuna kuin hän on.

En muuten oikein tiedä mistä me keskustellaan tässä. En ole sanonut mitään Petersonin poliittisesta suuntauksesta, ainoastaan siitä mitä hän vastustaa. Tarjosin tutkimuksen hänen kannattajiensa suuntaukseen, koska otsikossa vihjaat Petersonin olevan konservatiivien messias. Aatesuunnassa puutuin siihen, ettei konservatismi ja liberalismi ole toistensa vastakappaleita, ja väitteeseesi siitä, että Peterson olisi pitänyt liberalismia kaiken pahan lähteenä, vaan ennemminkin vasemmiston marxistilaista ajattelumallia. Ja loppupeleissä nämä ovat aika pieniä erimielisyyksiä keskusteltavaksi.

Mitä kirjan sisältöön tulee, niin aloin jo aikaa sitten lukemaan tietokirjallisuutta englanniksi, koska suomentajat harvoin omaavat niin laajaa tietoutta, että osaavat kääntää asioita oikein oikeassa kontekstissä. Joten emme välttämättä ole lukeneet täysin samaa kirjaakaan. Eikä Petersonin kirja minuun isommin uponnut. Hän oli yhdistänyt paljon asioita muilta aloilta tukemaan omia näkemyksiään. Useat näistä teorioista oli minulle jo ennestään tuttuja - jossain muodossa. En väitä kirjaa huonoksi, mutta koska en ole kohdeyleisöä, en osaa sanoa miten sen vaikutuksesta elämänoppaana, ja sellainenhan se on.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Petersonista rakennellaan turhaan jotain neromyyttiä. Ei hän mikään kummoinen poliittinen ajattelija ole. Hyvä argumentoija toki, jolla on nykypäivän kysyntään sopivia pohdintoja.

Minusta nuo kanadalaisten yliopistojen sukupuolimäärittelyt ovat todella marginaalinen ongelma. Lähinnä tuntuu, että noissa "kulttuurisodissa" on enemmän kyse siitä, että päästään vääntämään poliittisen vastapoolin kanssa. Tuokin asia hautautui joskus 2016 ja elämä jatkui.

Mutta jos ajatellaan poliittista spektriä, niin Peterson on kyllä selkeästi oikeisto-konservatiivisessa kulmauksessa. Etenkin pohjoisamerikkalaisessa viitekehyksessä hän on kaukana liberalismista (enkä viittaa tällä talousliberaaleihin tai libertaristeihin).
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Jordan Peterson on kanadalainen psykologi, jonka some nosti julkkispuhujaksi pääosin sattuman oikusta moderniin feminismiin, sukupuolikysymyksiin ja postmodernismiin linkkautuvien terävien ja epämuodikkaiden puheenvuorojensa vuoksi. Peterson kieltäytyi käyttämästä yliopistonsa vaatimia persoonapronomineja trans-ihmisistä ja joutui episodin vuoksi tiedostavien piirien maalittamisen kohteeksi, mutta kykeni siitä huolimatta säilyttämään yltiörauhallisen ja rationaalisen lähestymistapansa eri haastatteluissa (tai pikemminkin väijytyksistä) mihin ajautui tuon tuostakin.

Sittemmin Petersonin self-help-osastoon luettavat kirjat (mm. 12 elämänohjetta
Käsikirja kaaosta vastaan) ovat olleet kansainvälisiä menestyksiä ja niiden perusteella vaikuttaisi hänen saaneen varsin toimivan kontaktin läntisen maailman nuorempaan miespolveen. Peterson puhuu hyvin suoraan, kiertelemättä, kaunistelematta. Hänen prinsiippinsä ovat yksinkertaisia helposti ymmärrettäviä mutta usein kierteisiä syöttöjä lapaan minkä ansiosta ohjeita noudattava ei välttämättä huomaa mitä kaikkea muuta hän saa (positiivisena) sivutuotteena kun alkaa noudattaa jotain Petersonin suosittelemaa "harjoitetta" tai periaatetta. Peterson tuntee (sosiaali)psykologisen datan hyvin ja osaa kaupitella korrelatiivisesti asioita (A ja B korreloivat, pyri kohti A:ta, saat myös B:n).

Edellä mainitut "tiedostavat" piirit (mm. feministit/relativistit/konstruktivistit) ovat jo lukinneet Petersonin vihollisasemaan ja luonnollisesti mikä hyvänsä mitä hän suustaan päästää, on tästä tulokulmasta käsin "väärää". Ehkä osin tämän asetelman synnyttämänä miesliike on puolestaan ominut Petersonin jonkinlaiseksi puolestapuhujakseen, vaikkei hän takuulla itse näin koe olevansa (ketään tahoa vastaan). Itse hän alleviivaa puhuvansa vapaan puheoikeuden, tiettyjen perinteisten arvojen puolesta. Toisille Peterson on paha koska hän on selvä äärioikeistolainen ja toisten mielestä hän edustaa vastenmielisiä vasemmistolaisia arvoja. Kirjoissa hän itse tuo esiin kristillistä arvopohjaansa.

Omakohtaisesti olen lukenut hänen kirjojaan, tekstejään ja kuunnellut youtuben välittämänä esitelmiä, haastatteluja, väittelyitä ja monologeja. Minusta hän vaikuttaa vilpittömältä, aidolta mieheltä joka haluaa palauttaa keskustelua ja ihmisten arkea "perusasioihin": rehellisyyteen, tunteiden tunnistamiseen, niistä puhumiseen, yhdessä käsillä (konkreettisesti) tekemiseen, ahkeruuteen, vastuullisuuteen, toisten kunnioittavaan huomioimiseen ja oikeuteen sanoa mitä hyvänsä mitä ajattelee ilman että pitää sen perusteella pelätä toisten reaktioita. Arvostan. (vaikka kristillisen puolen korostaminen oksettaakin henkilökohtaisesti)

edit: olen liberaalidemokraatti, en konservatiivi, olen pro-tiede sekä ateismiin päin kallellaan oleva eettinen agnostikko enkä vähääkään kristitty/muslimi/juutalainen/abrahamisti.
 
Viimeksi muokattu:

KooPee

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Älä tee asioita joita inhoat.

En käy töissä koska inhoan töissä käymistä. Mitään muuta hyvää ohjetta ei löytynyt.
 

laalki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Philadelphia Flyers
Ihan mielenkiinnosta: syökö Jordan edellen vain ja ainoasaan punaista lihaa? Tyttärensä dieetillä kuulemma tullut hyviä tuloksia jonkun hedelmämehun jäljiltä, jonka jälkeen Jordan oli toipumassa jotain X kuukautta että pääsi jaloilleen. Tarkemmin muistavat tarkentakaa. Koska C-vitamiinin saaminen pelkästä lihasta on vaikeaa, eikä keripukkia vielä kai näy.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Totuuden etsijöitä tämä(kin) aika kaipaa. Sellaiseksi häntä kaiketi voi luonnehtia. Petersonin kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä kaikesta, tai olla mikään hänen "seuraajansa". Tästä huolimatta pystyn toteamaan, että kyllä hänellä paljon enemmän kuunneltavan arvoista sanottavaa on, kuin näillä ideologisen paatoksen sumuttamilla ihmisillä.
 

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
Ihan mielenkiinnosta: syökö Jordan edellen vain ja ainoasaan punaista lihaa? Tyttärensä dieetillä kuulemma tullut hyviä tuloksia jonkun hedelmämehun jäljiltä, jonka jälkeen Jordan oli toipumassa jotain X kuukautta että pääsi jaloilleen. Tarkemmin muistavat tarkentakaa. Koska C-vitamiinin saaminen pelkästä lihasta on vaikeaa, eikä keripukkia vielä kai näy.

Roganin podcastissa tästä aiheesta oli aikanaan puhetta. Ko. podcastista on hetki aikaa, ja muistikuvani ovat hieman hatarat, mutta muistelisin asian olleen niin, että nimenomaan Petersonin tytär joutui vaihtamaan dieettinsä pelkästään punaiseen lihaan, ja tämä käytännössä pelasti hänen henkensä.

Petersonin omat ongelmat johtuivat käsittääkseni väärästä (ja liiallisesta) lääkityksestä. Komplikaatiot äityivät lopulta niin pahoiksi, että hänelle jouduttiin etsimään oikeaa hoitoa pitkin Eurooppaa, ja siinäkin ilmeisesti käytiin aikalailla "porteilla". Ruokavaliosta en muista puhuttaneen hänen ongelmien yhteydessä.
 

laalki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Philadelphia Flyers
Roganin podcastissa tästä aiheesta oli aikanaan puhetta. Ko. podcastista on hetki aikaa, ja muistikuvani ovat hieman hatarat, mutta muistelisin asian olleen niin, että nimenomaan Petersonin tytär joutui vaihtamaan dieettinsä pelkästään punaiseen lihaan, ja tämä käytännössä pelasti hänen henkensä.

Tästä olisi mielenkiintoista nähdä jonkinlaista dataa, koska väite, että pelkkään lihaan siirtyminen ruuassa "pelasti hengen" on niiiiin ilmiselvää hevonpaskaa, että. Varsinkin siitä, että miltä se pelasti.

Petersonin omat ongelmat johtuivat käsittääkseni väärästä (ja liiallisesta) lääkityksestä. Komplikaatiot äityivät lopulta niin pahoiksi, että hänelle jouduttiin etsimään oikeaa hoitoa pitkin Eurooppaa, ja siinäkin ilmeisesti käytiin aikalailla "porteilla". Ruokavaliosta en muista puhuttaneen hänen ongelmien yhteydessä.

Ainakin Matt Dillahuntyn mukaan silloin juuri ennen Covidia söi lounaalla/dinnerillä nimenomaan pelkästään pihviä. Jordanhan oli kyllä jossain opiaattikoukussa, josta onneksi pääsi irti. Mietin vaan, että pelkkää lihaakin syömällä saattaa sen C-vitamiinin tarpeen saada täyteen, jos se eläin oli syönyt sitä tarpeeksi.

Mies itse on alkanut myymään yksinäisille nuorille miehille helppoja self-help -ohjeita ja ratkaisuja, joilla saada elämä takaisin raiteilleen. Fiksu mies selvästi, mutta vähän myyntimiehen maku on ainakin minulle jäänyt.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös