cobol kirjoitti:
Jahas, se on siis tuo sana fakta. OK, minäkin kirjoitan omat näkemykseni omina mielipiteitäni. Ja varmasti on niin, että näkemykseni joukkueen hyökkäyksen tasapaksuudesta ja sentteriongelmasta hyökkäyspäässä on mielipide.
Noniin, nythän aletaan lähentymään termien oikeaa käyttöä. Erinomaista Cobol!
cobol kirjoitti:
Se kuitenkin perustuu tilastollisiin faktoihin. Esimerkiksi senttereistä Kukin ja Pakaslahden kehityksestä ja pisteistä eri kausina ja niiden perusteella laskettavasta oletuksesta. Tämä on siis enakko-odotus. Todellisuus tulee sitten näyttämään, ylitetäänkö se vai alitetaanko se. Mutta ennakkoon voi tehdä arvion, joka perustuu aiempiin toteumiin ja viime vuosien kehitystrendiin.
Oletuksesi perustenee siis hypoteesiin, että pelaajan edellisten kausien pisteistä voidaan arvioida hänen tulevan kauden pisteensä. Laajemmassa kontekstissa kysymyksessä on urheilijan tulosten ennustaminen aikaisempien tulosten perusteella. Yksilölajeissa tämä ollee jossain määrin mahdollista, tosin tällöinkin pitäisi olla tiedossa kehitykseen liittyvät muuttujat, jotta voitaisiin muodostaa teoria, jolla kyseinen ennustus voitaisiin tehdä. Ja tämähän ei enää olisi mikään fakta vaan induktion tuloksena syntynyt teoria. Ongelmana käsittääkseni on monissa lajeissa tapahtuva yllättävä nopea tulosparannus parin kauden välillä. Tyypillisestä näitä on vaikea ennustaa. Helpompaa on jos laajennetaan otosta ja puhutaan esim. yhden lajin maailman ennätysten paranemisesta ajan suhteen. Nämä tyypillisesti ovat tilastollisesti ennustettavissa. Mutta esim. Bob Beamonin maailmanennätys ei sovi mihinkään luotuun malliin.
Nyt siis laajennat tämän perushypoteesin koskemaan joukkuelajeja. Tämä jo itsessään on varsin kyseenalainen hypoteesi, koska voisi olettaa etteivät pelaajan pistesaldot riipu pelkästään hänen omista avuistaan vaan myös lukemattomista muista tekijöistä: pelikaverista, omasta roolistaan joukkueessa, joukkueen kokonaismenestyksestä, valmentajan taktiikasta ym (tämä muuten on on oma hypoteesinsä joka pitäisi todistaa).
Nyt siis sanot, että:
cobol kirjoitti:
Mutta ennakkoon voi tehdä arvion, joka perustuu aiempiin toteumiin ja viime vuosien kehitystrendiin.
Jos teoriasi on oikeassa niin joukkue, joka on kootu pelkästään nuorista pelaajista, joiden kehityskäyrä on ylöspäin ja ovat viime kausina tehneet paljon pisteitä tulee menestymään loistavasti. Huvittavaa on, että monet ovat juuri tästä Virmasen joukkueen rakentelua kritisoineet aiemmin. Vahvistukset valitaan vain pistepörssiä tuijottamalla. Tähän liittyy vielä hurjempi hypoteesi eli joukkueen menestys voidaan ennustaa yksittäisten pelaajien kehitystrendiin ja pistepörssilukemeen tukeutuen. Tähän en kyllä helposti usko.
Itse asiassa vastakkaista evidenssiä tuntuu löytyvän todella paljon, mitä tulee, sekä pelaajien tulosten ennustamiseen, että joukkueen menestymisen ennustamiseen tilastojen perusteella. Esim. Jani Hassinen Jokereissa ja viime kauden Jokerit. Muistaakseni et itsekkään ennustanut koetunlaista menestystä ennakkoon? Tosin siis tämä mainitsemani evidenssihän ei sinäänsä todista teoriaasi vääräksi.
Lainaanpa itseäni aikaisemmasta ketjusta...
Flu kirjoitti:
Yleisesti mistä tahansa otoksesta tehtävät yleistykset ovat aina induktiivisia - eli sama evidenssi voi jättää voimaan kaksi keskenään ristiriitaista hypoteesiä.
...
Jos haluat yleistää, kannattaa tietää milloin ja millä säännöillä se on mahdollista.
Ja sitten viimeiseen toteamukseen.
cobol kirjoitti:
Johtopäätös: minun mielestäni Jokerien hyökkäyksestä puuttuvat game breakerit ja hyökkäys on tasapaksuhko vailla todellista huippua.
Tämä johtopäätös on todella monen hypoteesin takana ja todellinen väitteesi taitaa kuitenkin olla, että Jokereiden menestys on tämän "tasapaksuuden" johdosta huono - eli mestaruutta ei voida voitaa (?). Joka on tietysti vielä villimpi hypoteesi. Fakta tuo mielipide ei mitenkään ole ja joukkueen menestyksen johtaminen sinun suuresta tilastollisesta evidenssikannastasi on tieteellisesti vähintäänkin arveluttavaa. No eiköhän tämä riittänyt tästä aiheesta, kun enemmän itse asiassa kiinnostaisi toinen väitteesi:
cobol kirjoitti:
Ei kai se auta sitten kuin pyytää anteeksi sitä, että näen joukkueen tasapaksuna ilman huippua ja epäilen maalinteon ja yv:n tökkivän ja nähtyäni materiaalimme myös kaukalossa näin senkin, että tällä joukkueella ei pystytä pelaamaan Sheddenin rakastamaan hyökkäyskiekkoa. Minun silmin Shedden joutuu tällä materiaalilla nöyrtymään ja peluuttamaan vähän samaan tapaan kuin Summanen ja Jortikka (jossa on aina vähintään kolme ukkoa kiekon alla), jotta voittoja saataisiin.
Voisitko kertoa viittaatko tällä Sheddenin rakastamalla hyökkäyskiekolla, sitä pelityyliä, mitä HIFK harjoitti viime kaudella? Siten kun ymmärsin sinun tilastoon perustuvan induktioketjun niin ei kai sen perusteella voinut tulla siihen tulokseen, että viime kauden HIFK olisi ollut ennakkoasetelmissa parempi hyökkäyspelijoukkue kuin tämän kauden Jokerit on ennakkoasetelmissa. Tällöinhän heidän ykkössentterinsä oli JYPin kolmosesta löydetty Hauhtonen. Oletko nähnyt Ärräcupissa merkkejä peruuttelutaktiikasta? Minä olin näkeminäni hyvää balanssia kahdella karvauksen ja ohjauspelin välillä. Mitä Jortikan tai Summasen tyyliin tulee niin en ainakaan karvauksessa ole kuullut valmentajasta joka ei pyrkisi pitämään karvausmuodostelmassa kolmea pelaajaa kiekon alla. Kun kahdellakin karvataan niin yleensä yksi hyökkääjä on aina ns. varmistava pelaaja.