Kuukausiliitteen jutun taustaselvitys on ansiokkaasti tehty, mutta sinänsä mitään olennaisesti uusia kulmia se ei paljastanut: Jokereiden rahoitus on edelleen hämärillä keinoilla rahansa hankkineiden, kv. pakotteiden piiriin ja Putinin lähipiiriin kuuluvien liikemiesten varassa. Tappiota on tullut (ja tulee varmasti jatkossakin) runsaasti, joten vähemmistöosakkaiden "avokätisyyden" varassahan seuran taustayhtiö pyörii.
Heitetäänpä tähän nyt omia näkökulmia tästä rahoituskuviosta, miten olen onnistunut perustelemaan sen, että Jokereiden kannattaminen edelleen on ihan ok. Realistina on pakko todeta, että Venäjällä valta ja taloudellinen omaisuus ovat keskittyneet ryöstökapitalismin seurauksena pienen oligarkkijoukon käsiin. Tämä valitettavasti tuskin tulee ihan lähiaikoina muuttumaan. Se, että muutamat oligarkit haluavat (vastineeksi mahdollisuudesta ylilaskuttaa Venäjän valtiota rakennus- yms. urakoista) syytää kymmeniä miljoonia rahaa suomalaisen jääkiekkoseuran pyörittämiseen, on lopulta ihan kiva juttu. Alla muutama pointti, miksi ajattelen näin:
- Jokerit maksaa todennäköisesti suomalaisista urheiluseuroista eniten veroja Suomeen. Vaikka seuraankin itse paljon huippu-urheilua, en voi älyllisesti perustella, miksi siihen tulisi sijoittaa verorahoja, niille kun on tärkeämpiäkin kohteita. Joten parempi siis, että ulkomaalaiset sijoittavat maksavat minun huippu-urheiluviihteeni vs. se, että sen tekisi paikallinen kaupunki/kunta (hallin ylläpidon, halpojen hallivuokrien yms. muiden suorien tai epäsuorien tukien kautta). Verrokkina, jos olisin espanjalainen, niin voisi hieman harmittaa, että paikallishallinto tukee Realia ja Barcelonaa valtavilla rahasummilla samaan aikaan kun nuorisotyöttymyys on jotain 40 %.
- Jokerit tekee kunnon tappiota. Se tarkoittaa, että tämä raha on venäläisoligarkeilta pois. Hehän voisivat käyttää sen vaihtoehtoisesti vaikkapa sotatehtaiden ja mammuttitankkien rakentamiseen. Paljon ikävämpihän tämä kuvio olisi, jos Jokerit olisi jonkinlainen (suora) rahasampo oligarkeille. Tältä pohjalta en ymmärrä joidenkin kirjoittajien perusteluja siitä, että esim. Tapparan talouskuviot ovat moraalisesti Jokereita paremmalla pohjalla. Sehän tuottaa voittoa aseita myyvälle ja Israelin politiikkaa tukevalle henkilölle. Mielestäni tällaiset henkilöt eivät tarvitse yhtään lisää rahaa, päin vastoin.
- Liittyen edelliseen pointtiin: tiedän kyllä hyvin, että Jokereidenkin venäläiset omistajat rahoittavat Jokereita poliittisen suosion takia, joka tuo heille voittoja valtion urakoiden kautta. Näen tämän kuitenkin lopulta niin, että Putin liikuttelee hänen hallitsemiaan rahoja taskusta toiseen. Taskujen nimi voi olla esim. Rotenberg tai Timtshenko. Jokerit on pieni osa tätä kuviota, joka pyörisi ihan samalla tavalla ilman Jokereitakin. Jokerit vain aiheuttaa sen n. 10 M€:n arvosta kitkaa/vuosi, joka on vain hyvä.
Sananen vielä soft powerista: Uskoisin, että Putinin suunnitelmissa KHL on ennen kaikkea sirkushuveja omalle kansalle ja väline venäläisen jääkiekkoilun kunnianpalautukseen. Ulkomaille suuntautuvana PR-instrumenttina on kovin hankala nähdä sen saavuttavan paljoakaan. Niin paljon (ainakin Suomessa) keskustellaan KHL:ään liittyvästä "venäläisestä meiningistä", käytännössä aina negatiiviseen sävyyn. Jokerit on osa sitä koneistoa, jonka Putin on rakentanut pitääkseen kansansa tyytyväisenä, mutta loppujen lopuksi aika merkityksetön siinä tarkoituksessa. Vaikka kannatankin kovempia talouspakotteita Venäjän nykyhallintoa kohtaan, ei Venäjää mielestäni kannata kokonaan eristää (tyyliin ei pelata enää edes jääkiekkoa heidän kanssaan), en usko, että se johtaisi mihinkään hyvään.
Eniten itseäni tässä koko kuviossa harmittaa Rotenbergin kaksoisrooli. Vaikka Hjallis tekikin omistajana todella tyhmiä ratkaisuja, niin silti aina saattoi uskoa, että Hjalliksella on halu tehdä parhaansa Jokereiden puolesta. Rotenbergistä tätä samaa ei voi sanoa.
Noin kokonaisuutena KHL-retki tuntuu välivaiheelta, on vaikea nähdä, että Jokerit pelaisi KHL:ssä "pysyvästi". Toivottavasti koskaan Jokerit ei joudu Riikan/Zagrebin/Slovanin tilanteeseen, jossa omistajat avaavat rahahanoja tasan sen verran kuin on pakko, ja siten tuomitsevat Jokerit pelaamaan jämäsijoista kaudesta toiseen. Välillä epäilyttää, ovatko vähemmistöosakkaat olleet tarkoituksella anteliata viime vuosien ajan. Osakeyhtiön taseeseen on kertynyt sellainen potti pääomalainoja, jotka pitävät yhtiön lieassa hamaan tulevaisuuten. Teoriassa on mahdollista kuvitella, että jostain voisi löytyä taho (todennäköisesti tarkemminkin joukko tahoja), jotka saattaisivat suostua KHL-Jokereiden pyörittämiseen hieman järkevämmällä tappiomäärällä. Mutta sellaista porukkaa, joka suostuisi kattamaan kyseiset tappiot JA ostamaan merkittävän osan kymmeniä miljoonia velkaantuneesta yrityksestä ei varmasti löydy. Eikös Ilveksellä ollut vähän samanlainen tilanne pidemmän aikaa Manngardin kanssa? Ipa-fanit varmaan osaavat kertoa, kuinka miellyttävä tilanne se oli.