Jesse Puljujärvi – hymyilevä suomalainen

  • 2 766 781
  • 8 665

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Pääongelmanahan Jessellä on laukauksessaan (sekä ranteella että lämärillä) ensinnäkin epätarkkuus. Ja kun lisäksi hänellä on laukaisutekniikassa ja vauhdikkaasta luistelusta laukomisessa suuria ongelmia (laadukkaan laukauksen aikaansaaminen kestää aivan liian kauan), niin ei kyllä voida todellakaan puhua mistään hyvästä laukauksesta, vaikka toki pystyy tilaa ja aikaa saadessaan laukomaan jopa erittäin kovaa. Tuo ei siis kuitenkaan ole valitettavasti hyvään laukaukseen riittävä ominaisuus sellaisenaan.
Näkyyköhän tässäkin se Jessen jääpallotausta? Siellä kun sitä lääniä on hieman enemmän virittää pyssyä, ja se Sebagon kenkälaatikkokin on rahtusen verran kookkaampi siellä ylähyllyllä.
 

Ippenator

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi, Ilves, Carolina, Colorado ja Florida
Näkyyköhän tässäkin se Jessen jääpallotausta? Siellä kun sitä lääniä on hieman enemmän virittää pyssyä, ja se Sebagon kenkälaatikkokin on rahtusen verran kookkaampi siellä ylähyllyllä.
Sama on kieltämättä itsellänikin käynyt mielessä. Ja kun sitten Suomen jääkiekkokaukaloissa tottui muutenkin siihen, että tilaa ja aikaa oli enemmän, niin ei ehkä tullut tätä ominaisuutta tarpeeksi treenattua. Tämä on toki täyttä mutua.
 

fakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL/Liiga/KHL
Ei Jessen laukausta voi edes kärppälasein pitää NHL:ssa keskimääräistä parempana, kun puhutaan tulosketjujen hyökkääjistä. Kaverilla on ollut saumaa pelata maailman parhaan jääkiekkoilijan kanssa samassa ketjussa ja ylivoimalla. Ei mitään pois Esa Pirnekseltä, mutta jos et McDavidin kanssa saa tehtyä enempää maaleja niin kyllä vika on ihan omassa riittämättömässä tasossa. Sun ei tarvi edes osata laukoa, kunhan osaat liikkua oikeaan paikkaan niin teet McDavidin rinnalla sen 20 maalia. Kysykää vaikka Pat Maroonilta tai Zack Kassianilta.

Itseä häiritsi jo Liigassa Jessen peliälyttömyys ja ratkaisukyvyttömyys, joka näkyi juuri plekseille laukomisena ja väärillä liikeradoilla liikkumisena. Toivottavasti Jesse pelaa ensi kaudella Liigassa, niin saan olla epäonnistumisen myötä yhtä oikeassa kuin draftivuoden varauksesta, joka on muuten mennyt jälkikäteen vielä enemmän yläkanttiin. Vuoden päästä voidaan puhua historian suurimmasta flopista, joka esiintyy enää ainoastaan Seiskan kannessa.
 

444

Jäsen
Jessellä on kaikki "työkalut" pärjätä NHL:ssä. Hän on vain niin saatanan tyhmä, ettei osaa käyttää niitä.
Millä tavalla tuo tyhmyys näkyy? Keihin verrattuna hän on niin saatanan tyhmä? Onko tähän olemassa jotain check listiä tai vastaavaa, jota voidaan hyödyntää muiden NHL-pelaajien kanssa, vai onko kyse ns. eye testistä?
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Lue ketjua vähän taaksepäin. Linkitin sinne Kurt Leavinsin jutun Edmonton Journalista, josta nämä iltapäivälehtien ja Hesarin jutut on suoraan lainattu.
Edmontonilla ja sen medialla on ollut vähän paha tapa savustaa ulos pelaajia. Olihan Edmontonin mediassa porukkaa, joka puolusteli ihan Hall-Larsson kauppaa Chiarellin ulostamiseen saakka. Jordan Eberle sai myös tarpeekseensa Edmontonin mediasta. Lisätietoja voi kysellä @TAM ja @oiler99
 
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights
Ei vai? Puljujärvi on ensinnäkin isokokoinen. Tuollainen 193 senttinen atleettityyppi on täydellinen kroppa änärikiekkoon. Fyysisessä kamppailulajissa iso koko on aina etu lajista riippumatta ja Jesse on selvästi keskitasoa isompi NHL:ssä. Jesse on hyvä ja nopea luistelija. Jessen liikkuvuus on varmasti NHL:n ylempää keskitasoa vähintään. Myös laukaus on hyvä, sekin lienee keskitasoa parempi. Eikä syöttötaidossakaan ole mitään vikaa, vaikkei sitä vahvuudeksi ehkä voikaan lukea. Minä väitän oikeastaan ihan päinvastoin, että Jessen pärjääminen änärissä on tähän asti jäänyt kiinni juuri asenteesta/päästä. Jessellä on kaikki "työkalut" pärjätä NHL:ssä. Hän on vain niin saatanan tyhmä, ettei osaa käyttää niitä.

Puljujärvi on kookas, vahva ja nopea etenkin suorassa luistelussa. Liikkuvuus ja työmoraali kentällä ovat hyvällä tasolla. Ihan yes, mutta vastaavilla ominaisuuksilla varustettuja pelaajia on nyky-NHL:ssä paljon. Pärjätä noilla avuilla toki voi, mutta ei tärkeimmissä tulosyksiköissä. Puutteet maalintekotaidoissa, pelin lukemisessa ja kiekonhallinnassa ainakin pienessä kaukalossa vaikeuttavat Puljun läpimurtoa merkittävästi.

Kaikkea voi kehittää, mutta mitään suuria kehitysaskelia Puljujärvi ei ole pelillisesti ottanut enää parina viime vuotena. Se on tietenkin yhä mahdollista, kun on edelleen nuoresta sällistä kysymys. Suhtaudun siihen silti epäillen. Pelikentän ulkopuolisten asioiden: kielitaidon, sosiaalisten taitojen ynnä muun uskon kyllä ajan kanssa kehittyvän.
 

Malkkinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Off topic, mutta eikös Suomen armeijan harmaat pitäisi kohta kutsua Jesseä ?

Vai saako ammattilaiset vapautuksen nykyään ?
Asperger-diagnoosi riitti syyksi vapautukseen. Ei myöskään tiennyt kutsunnoissa mitä tarkoittaa luha tai tetsaaminen, eli ei osannut kieltä, eikä näin ollen olisi pärjännyt. Agentin mielestä Jesse olisi myös saanut liian vähän päivärahaa taitoihinsa nähden, joten katsoi parhaaksi neuvoa Jesseä kieltäytymään koko touhusta.
 

Kyle

Jäsen
En usko, että Puljujärven läpimurto jää kiinni asenteesta, vaan lahjoista. Hän on ihan hyvä pelaajatyyppi, mutta ei hänellä ole mielestäni NHL-tasolla sellaisia erityistaitoja, joilla olisi mahdollista nousta tähtikaartiin.

Minä väitän oikeastaan ihan päinvastoin, että Jessen pärjääminen änärissä on tähän asti jäänyt kiinni juuri asenteesta/päästä. Jessellä on kaikki "työkalut" pärjätä NHL:ssä. Hän on vain niin saatanan tyhmä, ettei osaa käyttää niitä.

NHL:ssä ei pärjää niin. Jos ei ole koskaan oppinut työntekoa eikä laiskuuttaan edes kielikurssit kiinnosta, niin tie on selvä.

Paljon saa asioita tapahtua Puljujärven asenteessa, että tapahtuu läpilyönti toisella mantereella. Melko karua, että seura tarjoaa mahdollisuutta yksityiselle kielenopetukseen, mutta poika vähät välittää. Pulju kaipaisi eniten tällä hetkellä henkistä valmentajaa ja mittavan paljon itsetutkiskelua.

Otin nämä vain esimerkiksi mistä täällä keskustellaan, vaikka mielestäni nämä kaikki ovat tässä saagassa sivuseikkoja. Edelleen pitää muistaa se, että kaiken tämän spekulaatio keskellä Puljujärvellä on kaiketi yksisuuntainen sopimus Edmontonista pöydällä allekirjoitusta vaille. Aikaisemminkin tullut mainittua että ainakaan Edmontonissa ei nähdä että Puljujärvellä olisi mitään henkisiä tai fyysisiä ongelmia pärjätä NHL:ssä, vaan monen mielestä juuri Oilersissa olisi jopa se top 6 ruutu tarjolla juuri Puljulle.

Sikäli mielestäni tässä on hyvä stoppuutella keskustelua, että Jessen ongelmaa ei nähdä taidoissa, henkisessä puolessa tai missään muuallakaan rapakon takana. Ainoastaan siinä että nykyinen organisaatio ei kelpaa Puljujärvelle. Kaikkien kannalta olisi tällä hetkellä parasta se että Jesse matkustaisi agenttinsa kanssa Edmontoniin, puhuttaisiin GM Hollandin ym kanssa asiat halki mikä mättää, etsittäisiin ratkaisu, nieltäisiin ylpeys, siirrettäisiin pelikamat pukukopissa nuoremman Granlundin viereen ja aloitettaisiin syksyllä pelaan NHL:ää.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Jessen tilanteesta oli päivän Hesarissa tarinaa. Maksumuurin takana mahdollisesti, lukekoon ken näkee.
 
Jesse Puljujärvi: "kielitaito on vaikuttanut läpimurtoon"

Puljujärven agentti: "Kielitaito ei ollut ongelma ja turha nostaa sitä framille mitenkään."

Miksi agentti Markus Lehto puhuu Puljujärvelle median kautta?
 

Jippo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei tuossa ole agentin ja Puljujärven kommenteissa isompaa ristiriitaa. Pulju sanoi, että kielitaito oli yksi pienistä ongelmista, joiden kasautuminen vaikeutti läpimurtoa. Ja Lehto nähdäkseni sanoo suurin piirtein samaa, ettei kielitaidon puute ollut mikään ratkaiseva tekijä.

Tämä käy järkeen syntyneen mielikuvan kanssa. Kielikurssilla istuminen on eri asia kuin sosiaaliset tilanteet, joissa kieltä käytetään. Tuntuisi siltä, että Jesse on hiukkasen impulsiivinen luonnonlapsi, joka tavallaan menee vaiston varassa (ja samalla saamiensa ohjeiden vastaisesti) jännässä paikassa. Siksi ne sosiaaliset tilanteet on hankalia, kun ei tule luontevasti solahdettua joukkoon ja samaan tapaan kaukalossa esim. ohjeistettu maalille ajo ikään kuin unohtuu, kun selkäytimeen ohjelmoitu "mukavuusalueen" pelitapa ottaa vallan.
 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Joo, vaikea tietenkin sanoa nyt Hollandin aikana että miten paljon media julkaisee sitä mitä organisaatio haluaa. Aiemmin toki on ollut aika selvää "medianhallintaa" organisaation puolelta. Leavins tosin ei ole yleensä ollut pahimmasta päästä vaan mielestäni aika asiallinen kaveri.
Sitten on tietenkin se, että mennään elokuuta ja mitään ei tapahdu. Jostain pitää kirjoittaa ja Puljujärven tilanne on aika helppo ja ihmisiä kiinnostava asia. Että siinä mielessä aika helposti varmasti pienetkin jutut tai huhut päätyvät lehteen.

Sitten taas Lehdonhan on pakkokin kieltää tuollaiset huhut etteivät kielikurssit olisi kiinnostaneet. Tai vakuuttaa että kielitaito ei ole ongelma. Ei ainakaan nosta kysyntää jos pelaajalla on kielitaidon kanssa ongelmia eikä kiinnosta opiskella.

Että eiköhän se totuus ole jossain siinä puolivälissä. Olettaisin että Puljujärveä on kyllä kiinnostanut, muttei vaan yksinkertaisesti kieltä opi. Mutta mistäs näistä tietää.

Mutta sinänsä mielenkiintoinen tilanne, että Lehto ja Puljujärvi kertoilevat Suomen mediassa juttuja joita sitten kanadalaiset kääntävät ja julkaisevat. Ja lisäksi on sitten Kanadan päässä kaikenlaista huhua liikkeellä. Toivottavasti jotain keskustelua käyvät myös GM:n ja agentin välillä suoraan. Tuskin nämä jutut ainakaan nostavat markkina-arvoa.
 
Viimeksi muokattu:

Tevoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings #91 #19 #5
Itsehän kommentoit sen kertovan jo paljon, et Pulju veti haastattelut tulkin välityksellä. Mitä se siis kertoo sellaista mitä Kakon kohdalla ei kertoisi?
Ehkä olemme vasta 3 vuoden päästä viisaampia tämän Kaapon suhteen...Kenties. Jätetäänkö muut nyt rauhaan ja keskitytään Puljun asbergeriin vai mikä se oli?
 

Piikkiperse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ehkä Jesse ei ymmärrä suomea saati osaa muodostaa tarkoittamiaan lauseita?
 

Bandura

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, McDavid
Yllätys yllätys, urheilulla on aika paljon tekemistä fysiikan kanssa.

Kyllä, mutta jääkiekko ei tästä huolimatta ole voimanostoa.

Nuoressa iässä on myös hermoston kehitys tärkeässä roolissa - tämä on enimmäkseen geneettistä, ihmisen sisäisen biologisen kellon säätelemää ja tätä voisi hyvin kutsua lahjakkuudeksi.

Älä toki unohda, että hermoston kehityksessä suuri merkitys on geenien lisäksi ympäristötekijöillä, ja tässä asiassa palautemekanismit toimivat kumpaankin suuntaan. Monitekijäisen ominaisuuden kohdalla ei niin ikään voitane sanoa, että se olisi enimmäkseen geneettistä.

Tässä vedät kuitenkin aika railakkaita johtopäätöksiä siihen malliin, että mielessäni kyseessä on nurinkurinen logiikka - eli koitat sovitella tapahtumia itsellesi sopivaan muottiin sen sijaan, että tutkiskelisit tapahtumia ja vetäisit niistä omia johtopäätöksiä. Tuo "kognitiivinen reservi" jne. on myös omaa toiveajatteluasi, paljon ennemmin luottaisin omiin silmiini ja hänet tuntevien ihmisten kommentteihin kun tällaisia johtopäätöksiä aletaan vetää.

Toin viestissäni ainoastaan esille muutamia tosiasioita ja potentiaalisia skenaarioita, enkä sinänsä ottanut kantaa Puljujärven psykologisiin ominaisuuksiin. Siihen ei pitäisi olla myöskään tarvetta.

Toki se teoriassa on mahdollista, että jos pelaa hyvin nuorena niin on fiksu.

Jos katsotaan puhtaasti statistiikkaa, niin massojen tasolla asia on juuri näin. Kyse ei ole pelkästä arkiteoriasta, vaan asiasta on laaja konsensus tutkijoiden keskuudessa.

Muttei välttämättä, ja tässä on kyse vain yksittäistapauksesta.

Ilman muuta näin.

Ja jos oikein lähdet nasevasti kommentoimaan tuohon jälkimmäiseen, niin pystynet varmaan kertomaan, mitä "asperger" sinulle sanoo? Onko tuttu laisinkaan? Vähän epäilen.

Ennen kaikkea viittasin rivien väleissä siihen, että ilman perehtyneisyyttä asiaan ja anamneesia tällainen kotikutoinen keittiöpsykologisointi on yhtä tyhjän kanssa. Meneillään olevan keskustelun kannalta ei ole relevanttia, että mitä minä tiedän tai en tiedä jostakin oireyhtymästä.
 
Ehkä olemme vasta 3 vuoden päästä viisaampia tämän Kaapon suhteen...Kenties. Jätetäänkö muut nyt rauhaan ja keskitytään Puljun asbergeriin vai mikä se oli?

Kaapo saa 3 vuotta aikaa, mutta Jessen osalta riitti ennen NHL-uraa annetut näytöt nuorten kisojen haastattelupisteellä. Sovitaan vaikka näin.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Miten Pulju näkee itsensä kiekkoilijana? Akselilla vahvuudet-parannettavat asiat. Jos pitää itseään jo lähes täydellisenä, niin nykyiset probleemit on hyvinkin itsestään selviä.
 

RetroRenttu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sarjasta riippuen
En usko, että Puljujärven läpimurto jää kiinni asenteesta, vaan lahjoista. Hän on ihan hyvä pelaajatyyppi, mutta ei hänellä ole mielestäni NHL-tasolla sellaisia erityistaitoja, joilla olisi mahdollista nousta tähtikaartiin.

Tähän vahva sama. Omasta mielestäni Puljujärvi on riittävän hyvä pelaaja änäriin, mutta häneltä puuttuu ne ratkaisevat huippuominaisuudet top-6 rooliin NHL:ssä. Kärkikenttiin päästäkseen NHL:ssä on tuotava jotain erityistä osaamista mukanaan. Pelkkä hyvä perus pelaaminen ei riitä ja tähän kun lisää Puljujärven luonnonlapsimaisen pelailu luonteen joka ei ehkä ihan vedä joka piirtoa valmentajan piirtojen mukaan. Jesse ei taas luontaisesti ole sopiva nelosketjun rouhujijaksi ainakaa pidempiaikaisen rooliin. Tähän päälle vielä muut sopeutumis vaikeudet seuraan ja maahan niin soppa on valmis.

Paljon on "fantasioitu" Jessestä Kärppiin ensi kaudeksi, mutta vähemmälle on jäänyt mietinnät Jokereissa pelaamis mahdollisuuksista. Oilers - Kurri yhteys, Jokereilla loukkaantumisia hyökkääjistössä, Marjamäki - Puljujärvi yhteys. Kurrilla voisi olla mahdollisuus hieroa kauden mittaista lainaa Puljusta näin halutessaan.
 
Miten Pulju näkee itsensä kiekkoilijana? Akselilla vahvuudet-parannettavat asiat. Jos pitää itseään jo lähes täydellisenä, niin nykyiset probleemit on hyvinkin itsestään selviä.
Kehitys loppuu tyytyväisyyteen. Niinhän sitä sanotaan. Kuitenkaan tyytyväinen Puljujärvi ei tilanteeseensa ole ja varmasti näkee parannettavaa.

Itse olen kallistunut sille kannalle, että Puljujärvi oli vain harvinaisen varhaiskypsä junioritähti ja mihinkään tähtitason uraan NHL:ssa ei yksinkertaisesti ole rahkeita. Erityisosaaminen puuttuu, mutta kovalla työnteolla voi tehdä Armiat tai vähän enemmän. Varausnumero hämää odotuksien suhteen ja jälkiviisaana on helppo sanoa, että varattiin liian aikaisin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös