- Tapaamme sanoa, että sokeakin skoutti näkee, kuka osaa luistella, syöttää ja kuljettaa. Tärkeämpää on pelikäsitys ja se, miten pelaaja osaa pelata vaistoilla. Sitten tuleekin nämä asiat, miten pelaaja pelaa sydämellä ja kilpailee päivästä toiseen. Ja se on asia, mitä ei katsomosta helposti näe, Kekäläinen avaa.
Boldaamaani kohtaa voi hyvin soveltaa myös Puljujärveen. NHL:ssä kaukalo on pienempi, pelin tempo ja pelaajien vauhti Eurooppaa isompi, ja siellä se vaistoilla pelaaminen on aivan keskiössä, pelaatpa sitten 3.pakkiparissa tai 1.sentterinä. Peliälyä se vaistoilla pelaaminen tietyllä tapaa on, ja pelaaja tekee pelin aikana tuhansia pieniä ratkaisuja, joista muodostuu se kokonaisuus. Sijoitutko omalla alueella metrin väärään vai oikeaan paikkaan, menetkö kiekolla liian lähelle vastustajaa ja annata vastustajalle paikan pelata mies tai kiekko pois, menetkö kiekottomana metrin liian pitkälle ja suljet itsesi syöttösuunnalta kun kiekollinen haluaisi syöttää, jne jne.
Tämä ei tarkoita etteikö Puljullakin peliälyä olisi, ja vaistoilla hänkin osaa pelata, mutta NHL:ään se peliäly ja vaistoilla pelaaminen ei toistaiseksi riitä. Puljujärven lahjakkuus on perustunut pitkälti loistavaan luisteluun ja laukaukseen, mutta peliälyn puutteesta johtuen hän ei pääse käyttämään noita kumpaakaan läheskään maksimaalisella tavalla. Lisäksi Puljulta löytyy kiekollista juonikkuutta jolla osaa pelata paikkoja varsinkin itselleen, ja noilla pärjäsi paremmin Euroopassa ja esim. U20-kisoissa, mutta NHL:ssä kliseisesti sanottuna sitä tilaa on vähemmän jolloin ei riitä että olet juonikas, vaan pitää olla lisäksi pirun nopea pelipää ja maalipaikkaan pääsyssä auttaa myös ne hyvät kädet.
Kaukalon kokoa ja tempoa vieläkin isompi juttu on ne vastustajat, jotka NHL:ssä on tietenkin maailman parasta luokkaa. Junnuissa ja tietyissä määrin jopa Liigassa saa usein vastustajan pakin haastettua tai jopa pelattua ulos kun laitat nopeat jalat liikkeelle ja haastat luistelulla, NHL:ssä isotkin pakit on niin hemmetin hyviä sijoittumaan, ettei heitä pelata pelkällä luistelulla yleensä pois, ja jos et osaa suojata kiekkoa luistelun lisäksi, niin nopeasti se tikkari viedään lavasta. Esim. McDavid pystyy kiekollisena dominoimaan luistelullaan, mutta ei hänenkään peli pelkästään siihen perustu, vaan ne kädet tekee jatkuvasti luistelun mukana oikeita ratkaisuja, ja McJeesuksen kiekon suojaus kovassa vauhdissa on järkyttävän kovalla tasolla. McDavidia on tietenkin epäreilua verrata oikeastaan kenenkään, mutta pointtina on se, ettei Puljun kiekollinen taito sekä kiekollinen peliäly ole sillä tasolla, että tuosta todella hyvästä luistelusta saisi NHL:ssä riittävästi irti. Jos vaikkapa Niko Kapasella olisi ollut Puljun luistelu, fysiikka ja laukaus, niin olisi ollut aika pirun kova seppä NHL:ssä.
Vaistoilla pelaaminen kehittyy iän myötä, ja sitä voi jopa harjoittaa eri harjoitteilla, kuten NHL:n puolella paljon tehdäänkin. Peliäly taas ei kehity enää aikuisena merkittävästi, eikä sitä voi hankkia lisää. Puljusta voi vielä hyvinkin tulla hyvä pelaaja NHL:ään, ja noita pidemmän polun kautta tulleita lupauksia löytyy kyllä muitakin. En kuitenkaan itse usko että Puljusta koskaan tulee hyvää 1.ketjun NHL-pelaajaa. Voin hyvinkin olla väärässä, mutta pidän todennäköisempänä että Puljusta voisi mielummin kuoriutua 2-3.kentän voimahyökkääjä. Se voi vaatia vielä useampia kausia AHL:ssä, ja fysiikkaa Puljun pitäisi edelleen saada paremmalle tasolle. On myös aivan mahdollista, ettei Pulju tule merkittäviä määriä NHL:ssä pelaamaan, ja tulee aikanaan takaisin Eurooppaan. Pulju ei kuitenkaan vaikuta ''maitojunalaiselta'', vaan varmasti halua on päästä NHL:ään, vaikka se veisi aikaa ja vaatisi isot määrät työtä.