Back To (Wine) School!
Paikallinen viinikauppa pitää muutaman viikon välein viininmaistajaisiltoja, joihin pääsee mukaan kun nopeasti varaa paikat ja maksaa $25-35 liput ajoissa. Missasin muutama viikko sitten illalliset, joissa keskityttiin Pinot Noir-viineihin villin lohen kera, mutta viime viikolla sain tilaisuuden olla illassa, jossa australialaisen Peter Lehmann viinitilalta tuli sen kansainvälisen markkinoinnin mies kertomaan tarinoita viininmaistelun välillä. Helvetin mielenkiintoista juttua ja mielenkiintoisia viinejä. Tilaisuuden päätteeksi sai 10 prosentin alennuksella ostaa maisteltuja viinejä jos osti korillisen - lajista riippuen kori oli joko 6 tai 12 pulloa.
Australia on mielenkiintoinen uuden maailman viinimaa siinä mielessä, että suuri osa sen tuottamista viineistä menee vientiin. Australia on lämmin maa ja aussit itse juovat mieluummin olutta.
Parin viikon päästä seuraaviin iltamiin on tulossa niinikään australialaisen Villa Maria Estates viinitarhan vitikulturisti, eli henkilö joka itse työskentelee viinitilalla sormet mullassa - todella mielenkiintoista kuulla tämän tarinoita.
Aussiviinit ovat uuden maailman viineihin tyypillisesti usein ns. sekoitettuja viinejä, eli varmuudella tietää, että juomastasi viinistä 75 prosenttia on sitä mitä etiketissä lukee, loput voi olla jotain muuta. Aussit kuljettavat rypäleitä tai mehua pitkienkin matkojen päähän sekoittaakseen viinejään. Aika ennakkoluuloton tapa - ja käsittääkseni vanhassa viinimaailmassa jopa lailla kielletty - mutta tuloksena hyviä viinejä hyvään hintaan.
Peter Lehmann on jopa tunnettu pioneerina, joka jo 60-luvulla alkoi sotkemaan shirazin sekaan valkoviiniä - tuloksena palkintoja voittava herkullinen viinilaji!
En ole mikään viini coinnosseur, mutta pidän paljon varsinkin punaviinistä. Californialaiset Pinot Noir-viinit ovat suosikkejani ja lisäksi olen tarkoituksella kolunnut läpi jääkiekon kotimaan Brittiläisen Columbian viinejä, joita pidän vinimaailman parhaiten pidettynä salaisuutena.
Viime viininmaistajaisista tuli ostettua kori aussi Peter Lehmannin "Clancy´s" Caberneta, joka maksoi jotain $16 per pullo - mikään ei ole mukavampaa kuin saada todella hyvää viiniä halvalla. Australialaiseen tapaan Clancy´skin on sekoitus cabia ja shirazia.
Samalta reissulta tuli mukaan vielä neljä pulloa saman valmistajan "Futures" Shirazia, joka maksoi nelisenkymmentä taalaa per pullo mutta oli todella hyvää. Teki mieli ostaa vielä jokunen pullo saman valmistajan "The Mentor" cabernetakin, mutta onneksi maltin mieleni. Viininmaistajaisten päätteeksi pienessä sievässä tulee helposti täytettyä luottokortti hyvillä viineillä, heh.
Jos jollain on tilaisuus tutustua Peter Lehmannin australialaisiin viineihin, suosittelen ehdottomasti. Joku mainitsi aikaisemmin Wolf Blass-viinit samasta maasta, olen useamman vuoden kuulunut heidän email-listalle, mainitun keltaisen etiketin cabernetin lisäksi suosittelen samaisen shirazia.
www.peterlehmannwines.com.au
www.wolfblass.com.au
En välitä pahemmin aikaisemmin mainituista Port-viineistä, koska ne ovat niin makeita. Sama koskee ns. Ice viinejä. Valkoviinit menevät kesäkuumilla joskus, muuten en välitä niistäkään.
Mielenkiintoinen juttu jäi mieleen viininmaistajaisillasta: paikallisen viinikaupan omistaja kertoi aussiviinistä, joka sisäänostettaessa maksoi 1200 taalaa per pullo - ja hän sanoi, ettei asiakaskunnassa ole kovin montaa, jotka ovat valmiita tuollaisia summia heittämään yhdestä pullosta - varsinkaan nyt kun Chris Prongerkin on lähtenyt..
Tuntuu siltä, että viinit tulevat maailmanlaajuisesti vain vuosi vuodelta paremmiksi ja hyviä viinejä tulee koko ajan enemmän ja enemmän.