olkikuukkeli
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Nallen kirjoituksessa Hesarissa oli inflaatio määritelty mielestäni selkeästi:
Inflaatiolla tarkoitetaan taloustieteissä rahan ostovoiman heikkenemistä. Koska rahan arvoa ei tietenkään voi mitata samassa rahassa, olemme jo kauan sitten päättäneet, että sen laskua mitataan kuluttajahintaindeksin muutoksilla. Tästä johtuu, että useimpien mielestä inflaatio on sama kuin hintojen nousu.
Tuossa se on: inflaation määrittely, ja sitten kerrotaan, että miten sitä mitataan. Mutta koska on vain yksi raha, on sillä siis vain yksi arvo.
Kyllä, Nallen määritelmä on oikein, mutta johtopäätös, ettei euroalueella inflaatio vaihtelisi, on väärä. Tuo yksi raha, yksi arvo on ihan nolla-arvoinen sisällöltään, koska euroalueella on inflaatiosta riippumattakin ihan eri ostovoima vaikkapa Espanjassa verrattuna Suomeen. Eurolla on yksi ulkoinen arvo, eri euroa käyttävissä valtioissa euron ostovoima vaihtelee merkittävästi, samoin yleisen hintatason kehitys.
Nalle itse asiassa kirjoittaa:
"New Deal" ei paljon auttanut ja saattoi jopa pahentaa asioita sysätessään syrjään yksityisen aloitteellisuuden. Korkeintaan siihen sisältyneet julkiset investoinnit nostattivat toiveita ja saattoivat tuottaa pientä helpotusta lyhyellä tähtäyksellä.
... jatkoa, jota en jaksa tähän näpytellä sanatarkasti, lyhyesti:
Suurimmaksi syyksi lamaan Nalle kirjoitti olleen Yhdysvaltain tiukan rahapolitiikan ja sitoutumisen kultakantaan, ja taantuma ei olisi eskaloitunut suureksi lamaksi (mahdollisesti), jos USA olisi irtautunut kultakannasta niin kuin britit tekivät v. 1931, mutta USA:n irtautuminen tapahtui vasta vuonna 1933. Lähde on tässä (yllättäen) Milton Friedman.
Siteerasin siis aiemmin Nallea väärin, joka on tietysti my bad.
Kyseessä on yksinkertaisesti revisionistinen näkemys koko historiallisesta kehityskulusta. Ei FDR itsekään ollut sitä mieltä, että New Dealin toimenpiteet olisivat kaikki olleet optimaalisia ja varmasti esim. rahapolitiikassa oltaisiin voitu olla järkevämpiä, mutta on absurdia väittää, että New Deal olisi heikentänyt tilannetta entisestään. Revisionistien käsitys perustuu siihen, että CCC:n ja AWP:n kaltaisten ohjelmien kautta työllistyneet - parhaimmillaan yli puolet työttömien reservistä (työttömyysaste oli 25%) - olisivat optimaalisesti työllistyneet ilman noita ohjelmia ja markkinat olisivat korjanneet itse itsensä tehokkaammin.
Julkisten projektien kautta työllistettiin 3,5 miljoonaa amerikkalaista, jotka mm. rakensivat/korjasivat 2500 sairaalaa, 45 000 koulua, 13 000 puistoa ja leikkikenttää, melkein 8000 siltaa, rakensivat miljoona kilometriä teitä, päätyivät 50 000 opettajan virkaan samalla uudistaen koko maaseutumaisen Amerikan koulujärjestelmän ja ennen kaikkea saivat näiden töiden kautta jälleen leipää pöytään ja uskoa tulevaisuuteen. RBC ja "vapaan markkinatalouden teoriat" eivät ota millään tavalla huomioon, että koko yhteiskuntajärjestelmä oli vaarassa romahtaa levottomuuksiin ja köyhyyteen v. 1933.
Mutta ei, parempi olisi ollut olla luomatta "valetyöpaikkoja". Lyödään tähän joku reaalimaailman inhimillisistä aspekteista irrallaan oleva real business-cycle-teorian mallinnus ja todetaan, että paremmin olisi mennyt jos ei olisi tehty mitään. Melkoista fantasiaa omasta mielestäni. Kumma kyllä, tämä näkemys ei ole noussut tuon ajanjakson historiallisen arvioinnin valtavirtaan...
Ad hominem argumenteista: onhan nämä vähän henkilöön käyviä.
Haluaisin sanoa, että tämä on yllättävää, mutta Wahlroos on professoritason taloustieteilijäksi monesti yllättävän pihalla kommentoimistaan asioista.Lisäksi hän joko omaa agendaansa ajaakseen valehtelee...Varmasti Wahlroosilla on vahvuutensakin yritysjohtajana, mutta erityisen välkkynä kokonaiskuvan tarkastelijana en häntä ole koskaan pitänyt.
Argumentum ad hominem viittaa argumentoinnin tapaan, jossa keskustelija kuittaa vastapuolen väitteet jonkin aiheeseen liittymättömän henkilökohtaisen ominaisuuden perusteella. Lainaamissasi kohdissa olen aina viitannut Wahlroosin esittämien väitteiden todenperäisyyteen, jonka kautta olen arvioinut häntä julkisena keskustelijana.
- Wahlroos väittää, ettei Amerikassa mitata alueellista inflaatiota tai edes puhuta siitä ja on väärässä.
- Wahlroos väittää, ettei eurolla ole alueellista inflaatiota, vaikka asiasta löytyy lukuja koko euron olemassaolon ajalta. Kun kaikki laskentatavat osoittavat hänen olevan väärässä, hän sanoo, että laskentatapa on väärä, kertomatta lainkaan miten voisi saada tarkempia tuloksia, joilla voisi osoittaa oman positionsa oikeaksi.
Wahlroosilla on myös historiaa siitä, että hän puhuu läpiä päähänsä ihan EU:n toiminnan perusasioistakin (direktiivejä koskeva puppupuhe ainakin), joten koen lausuntojeni olevan jotain muuta kuin ad hominem-argumentteja. Varmasti hänellä on omat vahvuusalueensakin, mutta ne liittynevät enemmän tuonne pankkimaailmaan ja yritysjohtamiseen kuin yhteiskunnallisen ajattelun saralle.