@olkikuukkeli
Inflaation määritelmä:
A) se oli alun perin rahan arvon alenemista, joka siis näkyy kuluttajille hintojen nousuna. Alun perin rahaa tehtiin hopeasta, ja kun hopeaa oli saatavilla niukasti, kolikkojen hopeapitoisuutta laskettiin. Tämä johti rahan arvon alenemiseen, siis rahaa tarvittiin enemmän vaihdossa hyödykkeisiin.
B) Keynes alkoi käyttämään inflaation määritelmänä "lähes mitä tahansa hintojen nousua", kuten Nalle taisi sanoa, mutta noin yleisesti ottaen Keynesin jäljiltä inflaatiolla on ollut alkuperäisestä poikkeava määritelmä "yleinen hintatason nousu". Ja kai nykyään sitten voidaan sanoa, että inflaatiolla on kaksi määritelmää. EKP, kuten myös SP:n pääjohtaja Olli Rehn näyttävät käyttävän yleistä hintatason nousua inflaation määritelmänä.
Milton Friedman ja Nalle taas käyttävät inflaation määritelmänä rahan arvon alenemista, niin kuin inflaatio oli alun perin määritelty (A).
Oman arvioini mukaan Friedmanilla oli paremmat edellytykset ymmärtää inflaatio -sanan merkitys kuin Keynesillä, ihan jo senkin vuoksi, että edellinen vaikutti vuosikymmeniä myöhemmin ja oli jo törmännyt Keynesin teorioiden ongelmiin. Esim. Wahlroos: Markkinat ja demokratia (2012) luku 4, Vapaa vaihdanta s. 147-151)
Mitä eroa näillä sitten on? Lyhyesti: syyn ja seurauksen suhde. Kumpi on syy, ja kumpi seuraus.
Jos inflaatiota halutaan hillitä, niin määritelmän A mukaisesti keskuspankin tehtävänä on säädellä rahan määrää markkinoilla, ja siten vaikuttaa inflaatioon. Loppuosa jää enemmän (tai vähemmän) markkinoiden hoidettavaksi. Sekä Friedman että Nalle kannattavat hyvin vapaata markkinataloutta, jossa kysynnän ja tarjonnan laki määrää hyödykkeiden (sis. tavarat ja palvelut) hinnat. Tämä onkin se ongelma, joka ei sitten sovi kaikkien oikeudenmukaisuuden käsitteeseen. Vapaassa markkinataloudessa pääomat kun tuntuvat kasaantuvan epäsymmetrisesti.
Määritelmän B mukaisesti inflaatiota voitaisiin säädellä myös esim. puuttumalla palkankorotuksiin. Valtio voisi puuttua vaikkapa tavaramarkkinoiden toimintaan inflaation hillitsemiseksi. Toimiakseen tällainen edellyttäisi valtion täydellistä tietoa markkinoista, jota sillä ei tietenkään ole. 1970-luvulla tämä huomattiin (talouden sakatessa stagflaatioon), ja tuolloin Friedmanin teoriat selittivät paremmin kuin Keynesin, miksi talous sakkaa, ja mitkä ovat oikeat korjausliikkeet.
Jos inflaatio määritellään kohdan A mukaisesti, rahan arvon alenemisena, on seurauksena se, että rahalla on sama arvo paikasta riippumatta. Silloin hyödykkeiden hintaeroilla ei ole merkitystä. Ei paikallisesti (kun K-kaupan hinnat nousevat 10 % ja S-marketin eivät, K-kaupan tuotteissa ei ole inflaatiota). Hintaeroilla ei myöskään ole merkitystä silloin, kun Espanjassa hinnat nousevat 10 % ja Saksassa taas eivät. Rahan arvo on sama paikasta riippumatta, vaikka rahalla ei saakaan hyödykkeitä joka paikassa samaan hintaan.
Jos taas inflaatio määritellään kohdan B mukaisesti, niin sitten voi olla paikallista inflaatiota, Suomessa hinnat ovat nousseet 10 % ja täten täällä on 10 %:n inflaatio.
Kun kohdan B määritelmä perustuu suurelta osin Keynesin vanhentuneisiin teorioihin, itse miellän paremmaksi käyttää inflaatiosta määritelmää A. Rehn käyttää määritelmää B, onhan Rehn tunnustautunut Keynesiläiseksi.
Henkilö | Olli Rehnillä on kansan ja eliitin suosio sekä täydellinen ansioluettelo presidentiksi. HS Visio selvitti, millainen poliitikko hän todella on.
Mutta miksi? Sitä en ymmärrä, (taloustiede ei ole leipälajini, vaikka toki olen siitä valveutuneen kansalaisen tavoin kiinnostunut). Mitä Keynes, jonka teoriat kuopattiin jo vuosikymmeniä sitten Friedmanin ja Chicagon koulukunnan toimesta, tekee enää taloustieteelliseen tietoon perustuvan päätöksenteon pohjana? Miksi siihen Keynesiin edelleen viitataan?
(Lukiotason kannanotoista puheenollen: Friedmanilta ei ole taidettu suomentaa kuin yksi teos. Leninin ja Marxin teoksista on varmaan suomennettu kaikki yli sata, tai mitä niitä nyt onkaan. Olisiko yksi syy tässä: kapitalismia ylistävää Friedmania ei ole haluttu suomentaa, koska ajatukset ovat liian kapitalistisia, tässä kapitalistisessa maailmassa. Joo, kyllä munkin hissan ope kertoi, kuinka Rooseveltin New Deal pelasti jenkkien talouden ja siitä kolme vuotta myöhemmin Keynesin kirjoittama Yleinen teoria on toimiva resepti. Kerrotaankohan nuorille edelleen samaa paskaa? New Deal enemmänkin syvensi melko tavanomaista taantumaa suureksi lamaksi, ainakin jos Nalleen on uskominen. En tosiaan tiedä, miten aihetta nykyään kouluissa käsitellään.)
Nalle, tosiaan. Kaikki mitä se sanoo on paskaa, koska se on rikastunut ja diipadaapa.