Ja tähän perään pitää vähän hehkuttaa, kun oltiin omalla ruokanörttiporukalla Savoyn kabinetissa lauantaina syömässä. Otettiin Helena Puolakan suunnittelema Kitchen Inspiration menu, ja voi veljet, siskot ja kaikki muutkin sukulaiset mitä ilotulitusta se oli.
Otin alkuun Old fashionedin, jonka aikana pöytään kannettiin keittiön tervehdyksenä avonainen herkkutattimoussella täytetty mustaherukka-macaron. Päällä vielä rakenteeltaan ja maultaan täydellinen keko mustaherukkakaviaaria.
Leipää saatiin pääruokiin asti: oli elämäni kuohkein saaristolaisleipäkokemus sekä pieniä hapanjuurisämpylöitä. Täydellistä tämäkin.
Ensimmäinen alkuruoka oli kevyesti paahdettua ruijanpallasta, merikorallia ja täydellinen valkoviinikastike. Näiden parina oli hapokas ranskalainen chardonnay, joka niputti ruuan maut yhteen upeasti.
Toinen alkuruoka oli ehkä koko illan upein: poron tartar, pikkelöityä shalottia, karamellisoitu sipulimatto ja iso kvenelli oscietra-kaviaaria. Tämä annos ihan kirjaimellisesti suli suuhun. En ihan heti muista syöneeni koskaan mitään yhtä hyvää.
Tämän jälkeen pöytään kannettiin hummerin pyrstöä, hummerilientä, pähkinää ja myskikurpitsaa. Parina häkellyttävän hyvä riesling.
Menuun kuulumattomana pikkuyllärinä saimme seuraavaksi Savoyn legendaarisen Vorschmackin, jota Puolakka on tuunannut sitten edellisen kertani: annoksessa höysteinä tryffelillä kohotettua perunapyreetä, tryffeliä sekä perinteiset hapankerma, punajuuri ja suolakurkut. Tämän kanssa tarjoiltiin oikeaoppisesti olutta, Savoyn omaa pilsiä.
Viimeinen pääruoka oli kyyhkyn rintaa ja mustajuurta kahdella tapaa, voissa haudutettuna sekä pyreenä. Lisäksi annokseen kuului mm. mantelia, lehtikaalia ja kastikkeeksi kyyhkylientä. Kyyhky oli kypsennetty 48 asteeseen, jonka jälkeen nahka oli tohotettu rapeaksi. Rakenne ei olisi voinut olla täydellisempi; se oli melkein kuin pateeta, mutta kuitenkin niin, että purutuntumaa oli jäljellä. Lepuutus oli tehty täysin oikein. Tässä parina oli paras viini, jota olen koskaan juonut. En ihan täysin saanut kiinni, mitä se oli, mutta ranskalainen kellarin aarre se oli, ja se tarjottiin meille yllätyksenä ohi virallisen viinimenun, koska satumme tuntemaan Puolakan. Näin ainakin oletan, koska tuolla vuosikertapullolla oli ilmeisesti arvoa enemmän kuin kukaan kehtasi edes arvata.
Lopuksi vielä suklaamoussea, pistaasia, mesimarjasorbettia ja paahdettua valkosuklaata.
Täydellistä, täydellistä, täydellistä. Siis ruoka, palvelu ja puitteet. En yksinkertaisesti pysty käsittämään, miten Savoylla ei ole vähintään yhtä Michelin-tähteä! Okei, kokemamme perusteella tämä luultavasti tulee nyt muuttumaan, sillä Puolakan johdolla sekä sali että keittiö ovat ottaneet ryhtiliikkeen jo ennestäänkin vakuuttavaan menoon.
Oli yksi elämäni illoista, ravintolakokemuksena varmastikin paras. Tähän oli kuin piste iin päälle se, että pääsimme tutustumaan keittiöön ja jututtamaan henkilökuntaa. Siinä sai vähän opittuakin jotain. Myöhemmin osa keittiömestareista tuli käymään vielä kabinetinkin puolella moikkaamassa ja juttelemassa annoksista.