Mainos

Jatkoajan ravintolaopas

  • 558 011
  • 2 586

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Miksi viinit maksaa suomalaisissa ravintoloissa normaalisti aivan helvetisti? Tietämys ei ole sillä tasolla, että osaisin aukottomasti todeta, että ravintoloissa myytävä viini ei ole "hintansa väärti", mutta kovilta hinnat tuntuu.

Ulkomailla (Portugali, Ranska, Italia viimeisimpinä) ravintolat tarjoaa ihan hyvää talonviiniä pilkkahintaan vrt. kotimaiset ravintolat. Jos nämä ei ole Suomessa tarjoiltavien tasoa, miksi Suomessa ei tarjota vastaavia?

Johtuuko tämä verotuksesta vai ottaako ravintolat vain tiukassa tilanteessa irtoeurot näin pois?

Kovempi verotus ja suuremmat menot päällimmäisenä syynä. Ja en mä myöskään missään suomalaisessa ravintolassa ole saanut niin huonoa viiniä kuin vaikkapa Ranskassa. Suomessa ei oikeastaan ravintola saa niin halpaa viiniä ostettua että sitä kannattaisi alle kympin pullo myydä eteenpäin. Halvimmatkin kurapunkun maksaa femman verran sisään ja pitäisi siitä joku katekin saada välistä. Kyllähän noita 15e pulloja joskus näkee, mutta jäisi kyllä multa ruokaravintolassa ostamatta.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Miksi viinit maksaa suomalaisissa ravintoloissa normaalisti aivan helvetisti?

Onhan ne hinnat kovia mutta niin on Alkossakin. Lienee tuo ravintolahinnan ja kauppahinnan suhteellinen ero samaa luokkaa muissakin maissa.

Googletanpa aikani kuluksi pari esimerkkiä:

Yksi maan laajuinen ravintolaketju:
Santa Cristina, italialainen punkku 6,50, 8,70, 38,50e
Pullo kyseistä viiniä Alkossa 9,48

Eli hinta on noin nelinkertainen.

Pullollinen vastaavaa viiniä maksaa tuota ketjua huomattavasti tasokkaammassa berliiniläisravintolassa noin 20 euroa. Saksalaisesta kaupasta kyseisen pullon saa 4-5 eurolla.

Kanarian Saarilla tuollaista melko halpaa viiniä saa supermarketeista ehkä 2 eurolla/pullo. Ravintolassa siitä saattaa kuitenkin joutua pulittamaan 7-8 kertaisen hinnan.

Mutta sitä en tosiaan tiedä miksi viinien hinta on moninkertainen ravintoloissa kauppahintaan verrattuna. Oluen hinta kuitenkin "vain" tuplaantuu: puolen litran tölkki 2,50 e = 5 euron tuoppi ravintolassa.
 

ukkometso

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mitenkäs menevät alvit noissa ravintoloiden viinihinnoissa vrt Alkon tasoon? Ja voihan olla että aina on riski, jos joku ottaa lasillisen, niin ottaako joku ne loput? Tosin pullohinnoissahan tätä efektiä ei tietenkään pitäisi olla.
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Kun haen Alkosta n. kympin viinipullon niin aika usein se on omaan makuun ihan hyvä. Onko teillä tuntumaa, kuinka paljon tuon hintainen pullo maksaa ravintoloissa?

Kun tuossa huvikseni katselin muutaman ravintolan viinilistaa, jos se halvin pullo on 45 euroa niin kyllä se jää minulta ostamatta. Jos siellä olisi se halpa vaihtoehto, uskon että moni ottaisi edes sen. Nyt moni vetää vettä ja siinä samalla passaa myös jälkiruokadrinkin.

Lyhytkatseista, väittäisin.

Ei ne tilavuokrat niin paljon eroa, jos mietitään jotain Roomaa/Pariisia ja verrataan Poriin tai Iisalmeen. Muissa kustannuksissa toki isoja eroja.

EDIT: Nimim. Pavlovin koira avasi hyvin. Kiitos.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Mutta sitä en tosiaan tiedä miksi viinien hinta on moninkertainen ravintoloissa kauppahintaan verrattuna. Oluen hinta kuitenkin "vain" tuplaantuu: puolen litran tölkki 2,50 e = 5 euron tuoppi ravintolassa.

Tölkki maksaisikin jo kuusi euroa, ainakin. Hanakeppana tulee vähänkin isompiin mestoihin suurtankkiin, eli täytetään säiliöautolla 1000L vetävään tankkiin. Litrahinta on toimittajasta ja sopimuksesta riippuen jotain 2,5-3,x euroa. Ja tuopin koko on melkein joka paikassa nykyään sen neljä desiä. Kyllä se hanakolmosen kate on yleensä se paras.

Tommonen nelosen kerroin viinissä on musta vähän liikaa, varsinkin läpi listan. Siis jos kympin viini maksaa asiakkaalle 40e ja 30e viini asiakkaalle 120e niin jotain on tehty väärin. Tuota näkee kuitenkin yleisesti.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mutta sitä en tosiaan tiedä miksi viinien hinta on moninkertainen ravintoloissa kauppahintaan verrattuna. Oluen hinta kuitenkin "vain" tuplaantuu: puolen litran tölkki 2,50 e = 5 euron tuoppi ravintolassa.

Johtuisiko tuo siitä, että Suomessa kulinaristit eivät perinteisesti ole pahemmin arvostaneet olutta ruokajuomana, toisin kuin viiniä. Sen vuoksi viinistä kehdataan ravintoloissa pyytää myös kovia summia. Olutvalikoima monissa ruokaravintoloissa on muutenkin varsin kehno. Usein valikoima on jotain tyyliin: "Hanassa Koff ja Sandels, ulkomaalaisista San Miguel ja Krusovice". Michelin-paikoissa en käy, enkä myöskään noissa kalliimmissa ravintoloissa, mutta noissa perus-kohtuuhintaisissa paikoissa näin ainakin on.

Olut on käsittääkseni kuitenkin saamassa jonkinlaista arvostusta, ja aina toisinaan näkee artikkeleita, joissa huippukokit tms. vertailevat erilaisia oluita ja niiden sopivuuksia tiettyjen ruokalajien kanssa. Ja onneksi lisääntyvissä määrin näkee myös olutsuosituksia ruokalistan yhteydessä. Näistä esimerkkinä mainittakoon yksi suosikkiravintoloistani: Tampereella sijaitseva Gastropub Tuulensuu: ::: Gastropub Tuulensuu :::
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Ja voihan olla että aina on riski, jos joku ottaa lasillisen, niin ottaako joku ne loput? Tosin pullohinnoissahan tätä efektiä ei tietenkään pitäisi olla.

Pullohinta on aina litrahinnaltaan sama kuin lasillisella. Tämä omien kokemuksien perusteella.

E: Pointti menikin ohi, pahoittelut. Mutta aivan oikeassa olet.
 
Viimeksi muokattu:

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Kun tuossa huvikseni katselin muutaman ravintolan viinilistaa, jos se halvin pullo on 45 euroa niin kyllä se jää minulta ostamatta. Jos siellä olisi se halpa vaihtoehto, uskon että moni ottaisi edes sen. Nyt moni vetää vettä ja siinä samalla passaa myös jälkiruokadrinkin.

Lyhytkatseista, väittäisin.

.

Olen vähän samoilla linjoilla. Se halvin pullo kannattaisi pitää siellä kolmessakympissä, kyllä kuka tahansa ravintoloitsija löytää sen noin kahdeksan euron hyvän viinin. Kolmekymppiä vaikka kahdelle ei sitten tunnukaan enää niin pahalta.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Tommonen nelosen kerroin viinissä on musta vähän liikaa, varsinkin läpi listan. Siis jos kympin viini maksaa asiakkaalle 40e ja 30e viini asiakkaalle 120e niin jotain on tehty väärin. Tuota näkee kuitenkin yleisesti.

No sanotaan nyt suoraan että tuo minun googlettamani esimerkin paikka on Rosso. Tunnettu paskasta palvelusta ja mauttomasta ruuasta eikä kumpiakaan ole edes kompensoitu halvoilla hinnoilla.

Edit: Ja kun nimittelemään päästiin niin toistaiseksi halvin näkemäni viinitarjous oli kesäkuussa Espoon Keskuksen Amarillossa. Pullo punaviiniä (en pannut merkille merkkiä) 11 euroa. Siitä ei paljon jää katetta.
 
Viimeksi muokattu:

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Mitenkäs menevät alvit noissa ravintoloiden viinihinnoissa vrt Alkon tasoon? Ja voihan olla että aina on riski, jos joku ottaa lasillisen, niin ottaako joku ne loput? Tosin pullohinnoissahan tätä efektiä ei tietenkään pitäisi olla.

Hyvä pointti, laseittain myytävissä viineissä on toki oma riskinsä hävikistä joka pitää huomioida.
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Edit: Ja kun nimittelemään päästiin niin toistaiseksi halvin näkemäni viinitarjous oli kesäkuussa Espoon Keskuksen Amarillossa. Pullo punaviiniä (en pannut merkille merkkiä) 11 euroa. Siitä ei paljon jää katetta.

Meillä on myyty muutaman kuukauden ajan pulloa kuohuviiniä hintaan 12€/pullo, kate% noin 50. Kun sitä menee reilusti toistatuhatta pulloa kuukaudessa, niin katekin voi olla pienempi. Kyseessä ei tosin ollut samalla tavalla sisäänheittotuote kuin Espoon Amarillossa - siellähän ei taida oikein ikinä käydä ketään.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Kyseessä ei tosin ollut samalla tavalla sisäänheittotuote kuin Espoon Amarillossa - siellähän ei taida oikein ikinä käydä ketään.

Kyllä siellä on ihan kiitettävästi väkeä ollut niinä kertoina kun olen käynyt syömässä. Kerran eksyin sinne jopa yöaikaan kun paikka on jonkilaisena bailumestana. Oli siellä silloinkin kohtuullisesti porukkaa. Päivittelin sitä miten tolkuttomassa kännissä jengi siellä oli. Ehkä olen vain tullut liian vanhaksi sellaiseen.
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Kyllä siellä on ihan kiitettävästi väkeä ollut niinä kertoina kun olen käynyt syömässä. Kerran eksyin sinne jopa yöaikaan kun paikka on jonkilaisena bailumestana. Oli siellä silloinkin kohtuullisesti porukkaa. Päivittelin sitä miten tolkuttomassa kännissä jengi siellä oli. Ehkä olen vain tullut liian vanhaksi sellaiseen.

Tuntuu tällein 24-vuotiaana että olen itsekin tullut liian vanhaksi sellaiseen.

Tuli käytyä joku ke-ilta tai vastaava, esiintymässä oli Dave Lindholm ja väkeä ehkä n. 30-40. Sisäänkin taisi maksaa ~10 euroa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tässä innostuin tarkistamaan Linnanmäen hintoja ja ruokapaikkoja, jolloin huomioni kiinnittyi varsin kiinteästi keittiömaailman Kattilaan eli tuohon kuuden ravintelin kokonaisuuteen Linnanmäellä. Vaikkuttaisi aika lupaavalta paikalta noin niin kuin päällisin puolin, mutta onkos joku käynyt testaamassa paikkoja? Onko kyseessä ihan oikeasti noiden esittelyiden lupaamia laatuaineksia ja hyviä ruokia, vai ratsastetaanko tuossa nyt nimillä ja Michelin-tähdillä? Nimittäin nuo ruokalistat ovat sen verran lupaavia, että enemmän on vaikeuksia valita, mihin sitä menisi, ja tämä kaikella positiivisuudella.
 

Pleksi(t)

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jumankauta, apinat. Käykää nyt katsomassa tuota Välimäen Linnanmäki-paikan burgerilistaa: Amerikan ihme Midhill | Linnanmäki

Ei kai nuo ovi olla huonoja? Vai voiko?

Käy eat.fi:stä lukemassa, niin huomaat monen pettyneen noihin burgereihin.

Itse olet.

Meinasin jo ohittaa koko homman mutta listalla viimeisenä komeilee Corn Dog! Onko jo maisteltu? Tuota olen viimeksi nähnyt Jäähallissa kauan kauan sitten. Paha paikka, pitäytyäkö hyvissä muistoissa vai ottaako riski ja käydä maistamassa että oliko se herkkua vai ei...
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Eat.fi tietysti... vaan aika ristiriitaista palautetta näytti olevan. Olisikohan arkena sen verran vähemmän porukkaa, että palvelu ja keittiö pelaisi. Tai sitten menemme Kuulaan. Ei kuitenkaan kiinnosta vetää jotain makkaraperunoita lokinpaskojen seassa, joten joku Kattilan paikka tulee kai valittua.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Meinasin jo ohittaa koko homman mutta listalla viimeisenä komeilee Corn Dog! Onko jo maisteltu? Tuota olen viimeksi nähnyt Jäähallissa kauan kauan sitten. Paha paikka, pitäytyäkö hyvissä muistoissa vai ottaako riski ja käydä maistamassa että oliko se herkkua vai ei...
Ihan vaan tiedoksi että Erwin tekee niitä aitojakin edelleen tai ainakin teki vielä muutama vuosi sitten. Sillä on firma Mikonkadulla jossain, en vaan muista nimeä nyt tähän hätään, mutta eiköhän se googlettamalla löydy. Ties vaikka noi olisi juurikin Erwinin corn-dogeja, mene ja tiedä...
 

Pleksi(t)

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ihan vaan tiedoksi että Erwin tekee niitä aitojakin edelleen tai ainakin teki vielä muutama vuosi sitten. Sillä on firma Mikonkadulla jossain, en vaan muista nimeä nyt tähän hätään, mutta eiköhän se googlettamalla löydy. Ties vaikka noi olisi juurikin Erwinin corn-dogeja, mene ja tiedä...

Tässä nettisivut: Corn Dog

Loistavaa, kiitos! Pitääpä ottaa riski ja käydä maistelemassa. Jotenkin kun saisi tuoreeltaan jäähallille muilutettua niin pääsisi paremmin tunnelmaan.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tässä innostuin tarkistamaan Linnanmäen hintoja ja ruokapaikkoja, jolloin huomioni kiinnittyi varsin kiinteästi keittiömaailman Kattilaan eli tuohon kuuden ravintelin kokonaisuuteen Linnanmäellä. Vaikkuttaisi aika lupaavalta paikalta noin niin kuin päällisin puolin, mutta onkos joku käynyt testaamassa paikkoja?
Tarkoitus oli, mutta ei sitten käyty.

Seuraava kertomus ei ole varsinainen valitus. Jokaisella toimijalla on tietenkin oikeus valita oma linjansa. Mutta sanotaa sitä vaikka kummastukseksi...

Ajateltiin siis tsekata Lintsin ravintolamaailma viime lauantaina ennen menoa Alppipuistoon. Tiedettiin että Lintsille ei saa viedä alkoholia, joten tarkistimme etukäteen, että joka portilta löytyy säilytystilat. Aikomuksemme oli jättää kylmälaukku (jossa oli hurjat eväät: kuohuviinipullo ja 4 olutta) säilytykseen siksi ajaksi, kun tuomme rahamme Lasten päivän säätiölle.

No, portilla sinänsä ystävällisesti selitettiin, että alkoholia ei saa jättää edes sisäänkäynnin yhteydessä sijaitsevaan säilytyslokeroon. Sanoivat - ihan kysymättä - perusteluna että koko Linnanmäki on "alkoholitonta aluetta" [sic]. En tietenkään ruvennut keskustelemaan väitteen sisällöstä tai politiikan järkevyydestä portinvartijoiden kanssa, vaan käännyimme kiltisti kannoillamme. Ei sitten saaneet Suomen lapset meidän rahoja, vaan lähiseudulla yksityistä ravintolaa pitävä kapitalisti...
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
No, portilla sinänsä ystävällisesti selitettiin, että alkoholia ei saa jättää edes sisäänkäynnin yhteydessä sijaitsevaan säilytyslokeroon. Sanoivat - ihan kysymättä - perusteluna että koko Linnanmäki on "alkoholitonta aluetta" [sic]. En tietenkään ruvennut keskustelemaan väitteen sisällöstä tai politiikan järkevyydestä portinvartijoiden kanssa, vaan käännyimme kiltisti kannoillamme. Ei sitten saaneet Suomen lapset meidän rahoja, vaan lähiseudulla yksityistä ravintolaa pitävä kapitalisti...
Mitähän helvetin järkeä tuossakin on? Kattilan ravintolat kuitenkin alkoholia tarjoilee, joten todella omituinen linjaus.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Tässä innostuin tarkistamaan Linnanmäen hintoja ja ruokapaikkoja, jolloin huomioni kiinnittyi varsin kiinteästi keittiömaailman Kattilaan eli tuohon kuuden ravintelin kokonaisuuteen Linnanmäellä. Vaikkuttaisi aika lupaavalta paikalta noin niin kuin päällisin puolin, mutta onkos joku käynyt testaamassa paikkoja? Onko kyseessä ihan oikeasti noiden esittelyiden lupaamia laatuaineksia ja hyviä ruokia, vai ratsastetaanko tuossa nyt nimillä ja Michelin-tähdillä? Nimittäin nuo ruokalistat ovat sen verran lupaavia, että enemmän on vaikeuksia valita, mihin sitä menisi, ja tämä kaikella positiivisuudella.
Kävin testaamassa Midhillin Korean burgerin Ruisrockissa ja se oli ainakin erittäin hyvä. Yksi parhaita burgereita jonka olen syönyt, vaikka Ruisrockin pop-up ravintolan telttakeittiö ja ulkona myrskynnyt kaatosade ei varmasti ihan otollisimpia ruoanvalmistusolosuhteita tarjonnut.
 

Fordél

Jäsen
Mistäs Tampereelta saa parhaat pastat?

Muistaakseni ainakaan Pizzeria Napolissa ei ollut mitenkään erityisen hyvät pastat, mutta voin kyllä muistaa väärinkin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös