Jatkoajan leffakerho

  • 2 315 613
  • 11 999

Buster

Jäsen
Luoja siunatkoon niitä ihmisiä, jotka antoivat vihreää valoa Damien Chazellen Babylonille. Koska tuollainen elokuva ei tule millään suoraan teattereiden lippuluukuilla pääsemään nollatulokseen, sen luulisi olleen kaikille selvää jo aikaisessa vaiheessa. Kyseessä siis elokuva 1920-luvun Hollywoodista, joka oli vielä elokuvanteon villi länsi ja jota pidettiin muualla Yhdysvalloissa moraalittomien ihmisten paheiden pesänä - uutena Babylonina. Ja siitä mitä sitten tapahtui, kun äänielokuva tuli ja muutti kaiken yhdessä yössä. Eli tämä on kuin likainen tabloidiversio Laulavista sadepisaroista, eli Singing In the Rainista.

Tuoreeltaan ei oikein viitsi sanoa kuin, ettei elokuvana ihan koherentein ja kenties hallituinkaan kokonaisuus, mutta oli huumaavat ja menevät kolme tuntia. Ei liikoja pelattu varman päälle ja hauskakin oli. Justin Hurwitzin revittelevä sävellys teki kanssa aika paljon raskasta työtä emotionaalisella puolella ja aiheutti yhdessä tunnelman sekä yleisen haikeuden kanssa pienimuotoista itkuntuherrusta pariin otteeseen.

Pitkään olen halunnut/aikonut Kevin Brownlow'n "The Parade's Gone By":n lukea, mutta nyt voisi laittaa vauhtia asian suhteen. Siihen perään sitten tuo juoruisa ja ei-paikkansa pitäviä tarinoita omaava Hollywood Babylon Kenneth Angerilta, josta elokuva oli aika paljon ammentanut. Niiden jälkeen sitten uutta katselua omilla vehkeillä sitten kun tuon saa levyllä joskus.
 
Viimeksi muokattu:

Luke

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Luoja siunatkoon niitä ihmisiä, jotka antoivat vihreää valoa Damien Chazellen Babylonille.
Tämä leffa oli just sopivalla tavalla häiriintynyt ja adhd. Tykkäsin huumorista, eikä reilun kolmen tunnin aikana tarvinnut kelloon vilkuilla. Aika monesti tuli fiilis, että tätä en kyllä odottanut tulevan.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

Blue F

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Oscar ehdokkuudetkin on jo julkaistu... “Everything Everywhere All at Once,” keräsi eniten ehdokkuuksia eli 11. Seuraavina tulivat “All Quiet on the Western Front” ja “The Banshees of Inisherin” molemat yhdeksällä ehdokkuudellaan.

...ja The Menu taisi jäädä vaille ensimmäistäkään. Kaipa tuo Länsirintamalla ei mitään uutta pitää laittaa katsantolistalle, vaikka aihepiiri alkaakin olla aika kaluttu.

---

Yrittelin lämmitellä itseäni uutta Avataria varten, tuolla aiemmalla 09-versiolla. Kaksi kertaa yritin ja pääsin tuonne 80 minuuttiin, mutta on vaan niin sontaa, että saa jäädä se loppu 100 minsaa, että tämä uusi tekele ihan kokonaisuudessaan katsomatta.
 

Buster

Jäsen
Yllättävän paljon tuli katselutyötä näiden ehdokkuuksien myötä. Luulin pääseväni vähemmällä, mutta pitää tuo Everything Everywherekin katsoa toistamiseen, kun ensimmäinen kerta meni vähän ohi jollain tapaa... kai? Näin olen sen tulkinnut ja päättänyt jo ennen näitä ehdokkuuksia, joten ei muuta kuin uutta katselukertaa sisään. On sitten parempi mielipidekin, kun pitää alkaa voittajia sumplimaan.

Kuten todettua, Elvis, Avatar ja Top Gun 2 Parhaan elokuvan ehdokkaina. The Batman sinne ei mahtunut. Ei yllätyksiä. Ehkä voittajaveikkauksen - jos tekee - kohdalla sitten voi intoutua katselemaan, että mitä muita siellä olisi voinut tai ehkä pitänyt olla ehdolla. Nyt ei ehtinyt ennen ehdokkuuksien julkistamista ja nytkään ei jaksa alkaa sämplimään.

Aika kevyeltä nuo pääosanäyttelijöiden listat näyttävät ensimutustelulla, mutta ehkä se oli tämän vuoden taso kuten jo elokuvistakin ehkä on havaittavissa. Babylonin vähän odotti pääsevän Parhaan elokuvan joukon jatkoksi, sekä Margot Robbien ehdolle naispääosaan, koska Hollywood kuitenkin tykkää elokuvista itsestään - ainakin niin sanotaan. Robbie nyt olisi aikalailla ansainnut tuolla jo ollakin, vaikka vähän samalla kaoottisella energialla se veti vaikka I, Tonyassakin ja aika monissa muissakin rooleissaan.

Onhan tuo James Cameroninkin poissaolo ohjaajien listalta pieni yllätys, vaikka nyt ehdolla oleva viisikko on kyllä niin kova, ettei voi väittää vastaan ja hyvä näin.

Andrea Riseborough nousi vähän puskista. Tiedä edes kampanjoitiinko häntä mitenkään olennaisesti, mutta monet A-listan näyttelijät järjestivät vissiin eräänlaisen ruohonjuurikampanjan Riseboroughn ehdokkuuden puolesta mm. Amy Adamsin ja Kate Winslettin johdolla. Vastaavasti Till-elokuvasta Danielle Deadwyleria odotettiin ja jäi ulos.

Sama Paul Mescalilla kuin Riseborough'lla. Paljon kiitelty tuota Aftersun-elokuvaa ja roolisuoritusta, mutta ei tuon profiilin elokuvista ole oikein ylletty ehdokkuuksiin. Joten siinä mielessä yllätys. Roolisuorituksen perusteella ilmeisesti ei.

Brian Tyree Henry ei yllättänyt, koska olin Causewayn jo Jennifer Lawrencen takia katsonut ja kävi niin, että Henry vangitsi mielenkiinnon ja tätä vähän ehkä osasi haistella. Vastaavasti Paul Danon puuttuminen on sääli, kun paljon sitä suoritusta ennakkoon kehuttiin ja pidettiin aika varmana ehdokkaana. Hirsch tuli samasta elokuvasta scene stealerillään ehdolle asti.

Ja miten Fraser jää The Batmanin kuvauksesta ulos, koska pidin häntä jopa voittajaehdokkaana. Elvis... 8 Oscar-ehdokkuuden elokuva. Oukei. Toki ihan ansaittua, kun ei ohjaaja ole ehdolla. Vaikka vastaavasti rakastan Great Gatsbya kaikessa eksessiivisyydessään.

Nyt jo kritisoidaan, että missä ovat naisohjaajat. Mutta missä ovat validit ehdokkaat? Wells Aftersunista on jälkiviisautta nyt kun Mescal nostettiin siitä yllättäen ehdokkaaksi. Mutta Sarah Polley olisi Women Talkingista varmaankin voinut olla sellainen, täytyy nähdä elokuva. Woman Kingista ja She Saidista nyt ei ainakaan ole tuohon joukkoon asiaa. Valittu viisikko vaikuttaa aika betoniselta.

On ollut niin hemmetinmoinen kiire, ettei näitä ole oikein viime vuoden tapaan ehtinyt jo hyvissä ajoin sämpliä ja miettiä. Eikä ole elokuviakaan tullut sillä silmällä katseltua ja laitettua muistiin, että tästä voisi kuvaus tai lavastus, tai efektit, tai näyttelijä olla ehdolla. Lähinnä yrittänyt stressitasot saada siihen supistettua, että elokuvaan on edes jotenkin pystynyt keskittymään. Aina ei ole onnistunut, koska Argentiinan jätin kesken johonkin puoleen tuntiin. Nyt pitää ottaa uusi yritys ennen gaalaa.

Tässä lista, mistä streamauspalveluista noita näkee. Tietysti vuokrattuakin saa monista muista paikoista:

Netflix: All Quiet on the Western Front, Blonde, Glass Onion: A Knives Out Mystery, Bardo, The Elephant Whisperers, The Martha Mitchell Effect, RRR, Guillermo Del Toron Pinokkio, The Sea Beast
HBO Max: Elvis, Navalny, The Batman
Viaplay: Everything Everywhere All at Once,
SkyShowtime: Top Gun: Maverick
AppleTV+: Causeway, The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
Disney+: Black Panther (1.2.), Fire of Love, Turning Red (Punainen), Le Pupille
Amazon Prime: Argentina 1985
Youtube: Haulout (New Yorkerin kanavalla), Stranger at the Gate (New Yorker), The Flying Sailor (New Yorker), My Year of Dicks (ainakin toistaiseksi löytyy edufly-kanavalta)
New Yorkerin nettisivu: Ice Merchants (jenkki VPN:n vaatinee), Night Ride (sama)

Vain vuokraus tässä vaiheessa: Triangle of Sadness (Viaplay, AppleTV jne.), The Quiet Girl (UK:n Prime Video mm., ja löytää myös DVD:llä), Marcell The Shell With Shoes On (vaatinee vähintään VPN-kikkailua vuokraus)

Teattereissa: Avatar 2, Babylon, Saapasjalkakissa 2, Mrs. Harris Goes To Paris (13.3. DVD julkaisu)
Tulossa teattereihin: The Banshees of Inisherin (3.2.), The Fabelmans (17.2.), Tar (24.2.), The Whale (3.3.), Aftersun (14.4. teattereissa, mutta tulee dvd:lle esim. Amazonissa helmikuun 20.), Valon Valtakunta - Empire of Light (3.3.), All the Beauty and the Bloodshed (10.2.), Close (3.3.)

Ei tietoa: Women Talking, Living, To Leslie (eri alueen iTunesista löytyy ja jos Vuduun pääsee), All That Breathes (pitäisi olla HBO:n, mutta ei ole vielä kai Maxilla), How Do You Measure a Year?, Eo, Tell It Like a Woman, An Ostrich Told Me the World Is Fake and I Think I Believe It, An Irish Goodbye, Ivalu, The Red Suitcase

EDIT: Unohtui se varsinainen asia, miksi tulin topikkiin. Razzie-ehdokkuus Firestarterista n. 12-vuotiaalle tytölle, joka vasta aloittelee uraansa. On ollut vaikea aina pitää tuota gaalaa mielekkäänä, mutta välillä sen on osannut nähdä hauskana vastapainona tuolle kaikelle pinnallisuudelle - etenkin kun kohteena on ollut urallaan rutinoituneita isoja tähtiä, jotka siitä roolista on vielä saattanut tienata miljoonia ja jotka osaavat ottaa vastaan kritiikkiä, naljailua ja ehkä vihaakin. Nyt on menty kuitenkin vähän liian pitkälle? Toki katsoin leffan teatterissa - yksin - ja muistelisin ainakin nyt tässä valossa, ettei ollut ainakaan ihan paras nuoren näyttelijän suoritus. Mutta enemmänkin elokuva itsessään vaikutti kuuluvan 80-luvulle huonolla tavalla. Jokatapauksessa nostaa nyt tuolla lailla nuori - vielä kuitenkin julkisuudesta kokematon - fyysisesti ja persoonaltaan kehittyvä ihminen tikun nokkaan vain jonkun joutavan palkintogaalan takia, josta kukaan ei välitä loppuepeleissä ja jonka pitäisi olla kuitenkin hauskaa? Tai joka on ainakin parhaimmillaan silloin, kun se on hauskaa. Tuo ei ole reilua, tai hauskaa.
 
Viimeksi muokattu:

VilleLeino

Jäsen
Suosikkijoukkue
NATO, Barca&Pep, Argentiina, Canada
Elvis, Top Gun ja Avatar ehdolla parhaaksi leffaksi? Onpas heikko leffavuosi.
Ei leffavuosi ollut heikko, vaan Oscars-gaala on totutusti täysi vitsi. Ihan oikeastiko joku arvostaa Oscareita/katsoo niitä, kun hyvin harvoin tuolla palkinnot/ehdokkuudet menee oikeaan osoitteeseen, vaan niitä jaellaan ties mille tekeleille.
Millä helvetin mittarilla esim. nuo kolme ovat parempia elokuvia kuin The Batman? Ei sitten millään.
Tai millä helvetillä The Batman ei saanut edes ehdokkuutta cinematography ja original score kategorioissa, kun todellisuudessa The Batmanin pitäisi voittaa nuo kategoriat selvästi äänen ja maskeerauksen lisäksi.
 

Bob Sacamano

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers
Eiköhän leffavuosi tosiaan ollut ihan hyvä siinä missä kaikki muutkin, tietysti aina se vuosi/pari menee ennenkuin on kunnolla kärryillä siitä mitä on tullut ja on vähän ehtinyt jotain näkemäänkin. Noita omia tähdityksiä kun katselee viime vuosilta niin aika samanlaisia ne kärkipään jakaumat alkaa olla, vaikka varsinaisia mestariteoksia ei löydykään joka vuosi.

Parhaan elokuvan oskar-ehdokkaista ennakkoon parhaat on vasta tulossa elokuvateattereihin, joten hankala sanoa sen suurempaa, mutta aika perinteiseltä listalta tuo vaikuttaa. Tár ja Inisherin ennakko-odotuksissani parhaat, joten pettymykset ovat vasta edessäpäin.
 

Tifosi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Home Box Office
Ei leffavuosi ollut heikko, vaan Oscars-gaala on totutusti täysi vitsi. Ihan oikeastiko joku arvostaa Oscareita/katsoo niitä, kun hyvin harvoin tuolla palkinnot/ehdokkuudet menee oikeaan osoitteeseen, vaan niitä jaellaan ties mille tekeleille.
Millä helvetin mittarilla esim. nuo kolme ovat parempia elokuvia kuin The Batman? Ei sitten millään.
Tai millä helvetillä The Batman ei saanut edes ehdokkuutta cinematography ja original score kategorioissa, kun todellisuudessa The Batmanin pitäisi voittaa nuo kategoriat selvästi äänen ja maskeerauksen lisäksi.
Ei itse patsaalla olekkaan väliä vaan kun leffoja tulee helvetillinen mälli joka vuosi niin oscarehdokkuudet antavat vähän helpotusta että mitä katsoa.. näin siis yleensä mutta tänä vuonna näyttää heikolta.

Toki väärinymmärretty woke ohjaa myös valintoja.

Joskus muinoin gaala oli ihan hyvää viihdettä riippuen toki juontajasta mutta sekin on kustu viime vuosina kun on menty ilman.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ei leffavuosi ollut heikko, vaan Oscars-gaala on totutusti täysi vitsi. Ihan oikeastiko joku arvostaa Oscareita/katsoo niitä, kun hyvin harvoin tuolla palkinnot/ehdokkuudet menee oikeaan osoitteeseen, vaan niitä jaellaan ties mille tekeleille.
Millä helvetin mittarilla esim. nuo kolme ovat parempia elokuvia kuin The Batman? Ei sitten millään.
Tai millä helvetillä The Batman ei saanut edes ehdokkuutta cinematography ja original score kategorioissa, kun todellisuudessa The Batmanin pitäisi voittaa nuo kategoriat selvästi äänen ja maskeerauksen lisäksi.

Jokaisella on varmaan mielipide, mutta ei tuo sinun mielipiteesi nyt ole mikään ainoa oikea. Ehkä Oscarit eivät vaan tykkää katsella Teletappeja. Joku raja siinäkin, montako kertaa joku sama elokuva tehdään uudestaan, uudestaan ja uudestaan…
 

Frank McKee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, T. Arima
Pitää ruveta väijjyyn Yle Areenasta legendaarinen Slapshot eli lämäri.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Vähän ihmetyttää elokuvan Everything Everywhere All at Once suosio. Kieltämättä siinä oli kekseliäitä juttuja ja hyvää draamaa, mutta ei se noin elokuvallisesti ollut minusta kovin toimiva.

Ensinnäkin pituus oli aivan ylimitoitettu; kesto oli lähemmäs kolme tuntia, vaikka kässärissä oli aineksia ehkä juuri ja juuri kahteen tuntiin. Siinä kahden tunnin kohdalla suunnilleen alkoikin toisteisuus tökkimään, kun samoja efektejä ja "temppuja" vyörytettiin ruudulle uudestaan ja uudestaan. Loppukohtaus kesti jotain 45 minuuttia.

Minulle ei myöskään auennut elokuvan maalaamaan maailman logiikka ja säännöt. Pikemminkin jäi fiilis, että niistä ei paljon piitattu, koska koko ajan oli niin hirveästi kaikkea meneillään.

Kriittisyydestä huolimatta leffa oli ehdottomasti keskivertoa parempi. En vain saa oikein kiinni siitä, miksi tämä taistelee IMDb:ssä samoista arvosanoista kuin Citizen Kane tai Vertigo.
 

Nosebleed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, San Jose Sharks




Sopii varmaan hyvin tähän ketjuun. Tässä videolla ihan hyvin selitetty miksi itselläkin välillä pitää ihan suomenkielisissäkin leffoissa ja ohjelmissa laittaa tekstit päälle Areenassa yms. vaikka pitäisi olla miten kunnon äänentoistolaitteet. Jenkeillähän tuo on varmasti uutta, mutta suomalaisenahan sitä on tottunut aina teksityksiin.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: ML17

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko




Sopii varmaan hyvin tähän ketjuun.

Kiitos, mielenkiintoinen video.

Olen katsonut jo vuosia kaikki leffat ja tv-ohjelmat tekstityksillä, myös suomenkieliset. Ilman tekstityksiä ei voi esim. syödä samalla, ja jokainen risahdus pakottaa laittamaan ohjelman pauselle. Puhumattakaan siitä, miten paljon pitää keskittyä dialogiin, ettei missaa jotain olennaista.

Munkkivuori-sarja jäi minulta kesken, koska siihen ei saanut tekstejä. Ehkä kuulokkeilla olisi onnistunut paremmin. En saanut mitään selvää, mitä näyttelijät mumisevat silloin kun eivät puhu suoraan mikrofoniin.
 

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Pidin todella paljon Babylonista. Saanut erittäin ristiriitaisen vastaanoton, joka on toki yleensä hyvä asia. Ei millään tapaa normaali elokuva ja mahtavaa, että on isolla budjetilla tehty jotain erilaista. Kolme tuntia meni minullakin kuin siivillä. Luin yhden osuvan kommentin: tätä leffaa osataan arvostaa vasta vuosien päästä. Avengers-jengille (eli valtavirralle) tämä ei uppoa.

Ainoastaan Tobey Maguiren kellarikohtaus oli mielestäni hieman turha. Näyttelijäsuoritus oli todella kova, mutta vähän turhaa mässäilyä.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Vähän ihmetyttää elokuvan Everything Everywhere All at Once suosio. Kieltämättä siinä oli kekseliäitä juttuja ja hyvää draamaa, mutta ei se noin elokuvallisesti ollut minusta kovin toimiva.

Ensinnäkin pituus oli aivan ylimitoitettu; kesto oli lähemmäs kolme tuntia, vaikka kässärissä oli aineksia ehkä juuri ja juuri kahteen tuntiin. Siinä kahden tunnin kohdalla suunnilleen alkoikin toisteisuus tökkimään, kun samoja efektejä ja "temppuja" vyörytettiin ruudulle uudestaan ja uudestaan. Loppukohtaus kesti jotain 45 minuuttia.

Minulle ei myöskään auennut elokuvan maalaamaan maailman logiikka ja säännöt. Pikemminkin jäi fiilis, että niistä ei paljon piitattu, koska koko ajan oli niin hirveästi kaikkea meneillään.

Kriittisyydestä huolimatta leffa oli ehdottomasti keskivertoa parempi. En vain saa oikein kiinni siitä, miksi tämä taistelee IMDb:ssä samoista arvosanoista kuin Citizen Kane tai Vertigo.
Mielestäni aika geneeristä nykyajan ADHD-tykitystä, jota katsoessa tulee lähinnä pää kipeäksi. Ylipitkä. Yliarvostettu.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Nykyään tuotetaan aikamoista skeidaa, mikä herättää ihmettelemään että lukeeko rahoittajat näitä käsikirjoituksia ollenkaan vai mennäänkö periaatteella että 5% (luku hihasta) elokuvista tuottaa jotain ja loput ei.
 

NakkiFakiiri

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers, Charlestown Chiefs
Mielestäni aika geneeristä nykyajan ADHD-tykitystä, jota katsoessa tulee lähinnä pää kipeäksi. Ylipitkä. Yliarvostettu.
Makuasioita. Itsestäni taas yksi viime vuosien ilahduttavimmista ja kekseliäimmistä pätkistä. Juuri sellaista mielikuvituksellisuutta ja hulluttelua, ehkä jopa riskinottoa jota soisi näkevän enemmän, eikä toki ihme että jakaa mielipiteitä. Lisää tällaista, tai siis meinaan jotain ihan täysin erilaista.

Jos vastaavantasoisia geneerisiä nykyajan ADHD-tykityksiä on tarjolla enemmänkin, otan mielelläni vinkkejä vastaan katselulistaa varten.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Eka ja vika näistä nähty, mutta en kyllä keksi mitä tekemistä näillä on mainitun elokuvan kanssa.
Näille minusta on yhteistä se että niissä siirrytään vauhdikkaasta toiminta kohtauksesta seuraavaan toiminta kohtaukseen ilman että niissä on juurikaan juonta.

Everything Everywhere All at Once kuvaa en ole nähnyt (paitsi trailerin jota en jaksanut katsoa loppuun) joten en oikeastaan tiedä siitä mitään.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Everything Everywhere All at Once kuvaa en ole nähnyt (paitsi trailerin jota en jaksanut katsoa loppuun) joten en oikeastaan tiedä siitä mitään.

Sama. Näytti samanlaiselta kasalta paskaa kuin Doctor Strange in the Multiverse of Madness, jota tuli katsottua noin 2 minuuttia alusta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös