Viestin lähetti Jakke Huuliparta
...epattoja jahtaamaan on perustettu erityinen "Cleric" -osasto jonka jäsenet tappavat sujuvasti niin ihmisiä kuin koiranpentujakin ja polttavat kirjoja(!)
...
Taistelukohtauksissa käytetään ihmeellistä Gun-Kata -lähitaistelutyyliä jota kuulemma isossa maailmassa jotkut treenaavat ihan tosissaan. Hankala selittää miten homma toimii mutta ruumiita tulee ja pyssyt paukkuu, IMHO erittäin näyttävällä tavalla.
Havaitsinpa vasta nyt tämän, ja ei kun täydentämään ja toivottavasti parantamaan arviota.
Cleric -osasto kääntyisi mielestäni parhaiten "papistoksi", uskon lähettiläiksi ja sen toteuttajiksi kuten se englannin kielestä käsittääkseni suoraan taipuu suomeksi. Tämä myös palvelee elokuvan sanomaa parhaiten - fundamentalistisesti despootin elkein hallitsevan mielipuolen käskyjä toteuttava armeija taistelee "vapaita ihmisiä" vastaan (vertauskuvana uskontaistelijat joita ohjataan ylhäältä niiden toimesta joiden kädet eivät koskaan tahriinnu vereen, käyttäen ohjeena uskoa siitä, että maailmassa voi olla vain yksi järjestys) jotka vain haluavat nauttia tunteista. Armeijan paras taistelija vaikuttuu esikuvansa vakaumuksesta ja kääntyy johtajaansa vastaan.
Joidenkin teorioiden mukaan tämä elokuva ammuttiin alas Bushin hallinnon toimesta, sillä aineksiahan pätkässä oli vallan mukavaankin hittiin. Bushin hallinto olisi näiden teorioiden mukaan ollut elokuvan sanomasta närkästynyt ja esti tahollaan sen suuremman levityksen. Joku saattaa jopa uskoakin tähän, mielestäni vain hauska idea.
Gun-kata taistelutyylinä tutkii tuliaseiden käyttöä lähitaistelussa, ja projisoi ammusten todennäköiset lentoradat ja osuma-alueet ennen kuin aseita on edes tähdätty, saati sitten lauottu. Taistelija ottaa asemansa "turvallisesta" kohdasta ja ampuu itse korkeasti koulutetun tehokkaasti vihollisensa pimpsalooran ohuiksi puulastuiksi joita voidaan käyttää esim. tulen sytyttämiseen (suom. pillun päreiksi).
Gun-katan lisäksi elokuvassa nähdään perinteistä, rehellistä kendo- ja miekkataistelua. Toteutukseltaan taistelukohtaukset ovat amerikkalaisella tasolla korkeita. Balen likvidoidessa pääpahiksen kätyrin odottaa pidempää ja näyttävämpää kohtausta, mutta ehkäpä juuri yllättävä ratkaisu tuo mukavan maun elokuvan loppuvaiheille eikä aluksi antikliimaksilta tuntunut kohtaus jää mieleen pahana vaan enemmänkin mieleenpainuvana elokuvakerronnallisena ratkaisuna.
Itse pidin elokuvan kokonaisilmeestä ja tarinasta kovasti, juonen peruselementit nyt on tietenkin käytetty jo aiemminkin useammin kuin kerran, mutta tällaisenaankin elokuva tarjoaa juonenkäänteitä sekä dramaattisia kohtauksia joiden parissa ainakin kaltaiseni kung fun ystävä viihtyy useammankin katsontakerran.
Tämä pätkä ei jää kenenkään mieleen elokuvahistorian mullistaneena eepokkina, mutta viihde-elokuvana täysi kymppi!