Viestin lähetti Sean #19
No okei, ei ihan aina ole Ville ollut tärkeässä roolissa NHL-joukkueessaan, mutta vastaavasti kaksi kertaa Stanley Cupin finaalissa olleessa joukkueessa pelannut kolmoskentässä. Coloradossa pari peliä jopa Sakicin kejussa pleijareissa.
On toki hieno meriitti olla kahtena kautena finaalissa ja voittaa mestaruus, mutta nämä saavutukset ovat koko joukkueen meriittejä, joten en laskisi näitä yksittäisten pelaajien kohdalla tehdyissä vertailuissa. Jos näitä kahta pelaajaa vertaa taidoiltaan, niin onhan Villellä ollut tällä kaudella suurempi merkitys Tapparalle. Hän on ollut oikeastaan lähes kaikki kaikessa joukkueelle. Jarkko on ollut HIFK:lle tärkeä lenkki joukkuetta, mutta HIFK:n tasoisessa joukkueessa samaa vastuuta ei ole ymmärrettävästikään tullut.
Mikäli puolestaan puhutaan miesten "oikeista" työpaikoista eli NHL kaukaloista, niin molemmat ovat joukkueidensa agitaattoreita ja siksi näitä voi verrata keskenään. Nieminen on omassa agitaattorin roolissaan mielestäni hyvä ja siksi Sutter hänet hankkikin, mutta edelleen jos minun pitäisi valita agitaattori joukkueeseeni, ottaisin hänet ennen muuta seuraavilla viidellä kriteerillä:
1. - Mahdollisimman paljon energiaa tuovia taklauksia; Jarkko taklaa taatusti enemmän. Vaikka taklauksia ei tilastoida enää virallisesti, miestä pidetään yhtenä liigan aktiivisimmista taklaajista ja taklausmäärä on lähes sama kuin Matt Cookella - Canucksin toisella agitaattorilla, joka oli kaudella 2001-02 NHL:n kolmanneksi eniten taklaava hyökkääjä.
2. - Hyvä alivoimapelaaja ja puolustava hyökkääjä; Molemmat ovat tässä hyviä, enkä osaa sanoa kumpi on parempi. Viime kaudella alivoimaminuutit menivät niukasti Jarkolle, joka pelasi Canucksissa noin 2 minuuttia peliä kohden alivoimaa kun Villen minuutit olivat Chicagossa pelatuissa 60 pelissä kahden minuutin pintaan ja Calgaryssa loppukaudella parissakymmenessä pelissä noin reilun minuutin luokkaa. Ruutu on ollut aina alivoimilla hyvä. Hyvä osoitus tästä oli viime kauden lisäksi miehen Crunch kausi, jolloin hän loisti alivoimissa tehden neljä alivoimamaalia. Tuon kauden tehosaldo oli muuten koko AHL:n toisiksi paras, +33.
3. - Osaa pelata sääntöjen rajamailla ja mennä vastustajan tähtien iholle turhauttamaan näitä siten, että oma joukkue kärsii tästä mahdollisimman vähän;
Jarkkoa on verrattu vastustaja joukkueen valmentajan toimesta jopa Esa Tikkaseen ja hän on aivan varmasti yksi liigan ärsyttävimmistä pelaajista. Hankkii hirvittävän määrän jäähyjä vastustajalle ja minä pidän häntä samassa luokassa kuin Tyson Nashia tai Matthew Barnabya. Nieminen on mielestäni enemmänkin 'semiärsyttäjä' - luokkaa Dan Hinote.
Jarkkohan on mennyt tässä asiassa paljon eteenpäin parin kauden aikana. Hockey News rankkasi esimerkiksi vuonna 2003 NHL:n vihatuimmat pelaajat top 10 listaan ja tässä listassa sijalla seitsemän oli Matt Cooke. Cooke on toinen Canucksin ärsyttäjä, mutta ei ole tällä hetkellä tässä hommassa mielestäni yhtään sen parempi kuin Ruutu.
4. - Vahva kulmapelaaja ja vahva maalineduspelaaja; Molemmat ovat vahvoja jaloistaan ja hyviä vääntämään kulmissa sekä maalin edessä. He laittavat vastustajan puolustuksen koville tällä alueella ja tekevät maskia/ruuhkaa maalille.
5. - Vahva luistelija ja riittävän hyvä käsistään. Molemmat ovat pelanneet vähän aikaa joukkueidensa kakkosessa, joten avuja korkeammallekin löytyy.
Eli mielestäni kaksikko on lähellä toisiaan omissa rooleissaan, mutta Ruutu on edellä taklauspuolessa ja ärsyttäjänä. Tämän vuoksi minä ottaisin hänet omaan joukkueeseeni agitaattorin rooliin ennen Niemistä. Jos joukkueeni olisi sellainen, että jompaa kumpaa pitäisi tosissaan miettiä ykkösketjuun, en osaisi päättää kumman otan. Mutta koska miehet ovat NHL joukkueiden pysyvistä ykkösketjun paikoista kaukana, heitä pitää miettiä omissa rooleissaan.
Viestin lähetti Sean #19
Niihin esim kohtiin kuuluu vaikkapa Curtis Josephin taklaaminen viime kesän pleijareissa.
Ok, muistan kyllä tämän. Pelaajahan voi mennä taklaamaan maalivahtia jos hän ei mitään muuta keinoa keksi, mutta tämä menee liian pitkälle ja liian usein tällä on pelkästään huonoja vaikutuksia peliin. Tällä kerralla kävi joukkueen kannalta hyvin, ei siksi, että Nieminen olisi tällä taklauksella kääntänyt sarjan, mutta siksi että Calgary onnistui joukkueena kaatamaan kaikki läntisen konferenssin isot joukkueet.
Kun puhutaan näistä maalivahteihin liittyvistä ylilyönneistä, muistan itse yhden tapauksen vuosien takaa kun Vancouverin intiaani Gino Odjick taklasi Buffalon maalivahdin Dominik Hasekin "kuitinomaisesti" kulmassa sen jälkeen kun Burea oltiin otettu liian kovaa. Hasek loukkaantui Odjickin raukkamaisuuden johdosta lievästi ja Steve Shields vaihdettiin maalille.
Tästä parin minuutin kuluttua Buffalon Brad May kosti tempun Canucks maalivahti Arturs Irbelle ja Garth Snow vaihdettiin maalille. Tämän jälkeen kentällä nähtiinkin vain tappeluja ja Buffalo tappeli järkevästi kaikki Canucksin tähdet suihkuun. Rob Ray tappeli Trevor Lindenin sivuun ja Burea ei peluutettu enää tuossa pelissä. Shields tappeli Snown kanssa ja peli oli yhtä sirkusta tuon jälkeen. Mukava katsoa toki tappelujen ansiosta, mutta Canucks hävisi tähtensä tappeluilla ja pelinkin maalein 7-1.
Kukaan NHL valmentaja ei tämän kuittaustoimenpiteen vuoksi halua maalivahteihin liittyviä ylilyöntejä, eivät edes taklauksia. Maalivahdit eivät osaa varoa kentällä (ovat 'suojattuja') ja pienikin rike voi johtaa lievään loukkaantumiseen. Mikäli Joseph olisi loukkaantunut tuossa tilanteessa, Kiprusoffin olisi ollut parempi katsella tosissaan ympärilleen. Ja olen lähes varma (kaikki kunnia joukkueelle), että Calgary ilman huippuvireistä Kiprua ei olisi mennyt finaaliin. Otteissaan voi mennä pitkälle jos menee järkevästi. Maalivahteihin koskeminen ei ole sitä.
Viestin lähetti Sean #19
Taklaustilastoon vaikuttaa ehkä semmonen asia, että Ruutu pelas muistaakseni huomattavasti vähemmän pelejä. Väsymys vaikuttaa kummasti etenkin taklaamiseen.
Totta, ero oli kahden kauden aikana 30 peliä. Mutta Nieminen ei ollut missään vaiheessa -edes alkukaudella- lähelläkään Ruudun taklausten määrää. Ruutu taklasi debyyttipelissään viisi kertaa ja jatkoi samaa tahtia kaikki 70 peliään. Nieminen on taklannut koko uransa ajan (virallisiin tilastoihin) noin 1-2 kertaa pelissä. Minkäänlaista vaikutusta näiden taklausten määrän vähenemisellä yleisellä tasolla ei olla nähty loppukaudesta ja silloin kun pelejä on alla, oikeastaan päinvastoin.
Edit: kirjoitusvirhe